BIST 100 endeksinin düşüş eğilimini sürdürmesinin ardından Borsa İstanbul, beş şirketin hisselerine tedbir kararı aldı. Bu şirketler Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş. (GESAN), Denge Yatırım Holding A.Ş. (DENGE), Söktaş Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. (SKTAS), Tek-Art İnşaat Ticaret Turizm Sanayi ve Yatırımlar A.Ş. (TEKTU) ve Euro Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı A.Ş. (EUYO) olarak belirlendi. GESAN, DENGE, SKTAS ve TEKTU hisselerine bir ay süreyle açığa satış ve kredili işlem yasağı getirilirken, EUYO hisselerine emir paketi tedbiri uygulandı.
1 Şubat 2023

Borsa İstanbul, ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle açıldı ve şirketler, stopajın sıfırlanması gibi vergi muafiyetlerinden faydalanarak hisse geri alımına devam etti. Investing'in raporuna göre, hisse geri alımı yapan şirketler arasında Türkiye Sigorta, İşbir Sentetik, Inveo Yatırım gibi çeşitli sektörlerden firmalar yer aldı. Bu hareketlilik, borsanın deprem sonrası hasarını telafi etme çabasının bir parçası olarak görülüyor.
17 Şubat 2023

Borsa İstanbul, pay piyasaları ve VİOP'ta açılış seansında emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımına izin verilmeyeceğini açıkladı. VİOP ve pay piyasası seans sonu saatlerinin uyumlaştırılması için VİOP'taki sözleşmelerin seans sonu zamanı beş dakika kısaltıldı. Geri alım yapan şirketler için yeni bir endeks hesaplanacak ve mevcut tedbirler kaldırılacak. Ayrıca, VİOP'ta bazı emir türleri borsa tarafından iptal edilecek ve emir işlem oranları ile ilgili ücretlerde değişiklikler yapılacak.
14 Şubat 2023

Ekonomi yönetimi, borsanın depremin ilk günlerinde açık kalması nedeniyle yaşanan olumsuzlukları gidermek için tedbirler aldı. Bu tedbirler arasında hisse geri alımlarını kolaylaştıran düzenlemeler de yer aldı. Stopajın sıfırlanması gibi teşviklerle birçok şirket, hisse geri alımına hız verdi. Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, Koza Altın İşletmeleri ve İş Yatırım Menkul Değerler gibi şirketler, milyonlarca TL'lik hisse geri alım kararları aldı.
15 Şubat 2023

Borsa İstanbul, pay piyasasında ve VİOP'ta açılış seansının işleyişiyle ilgili yeni kararlar aldı. Pay piyasasında, açılış seansının emir toplama aşamasının son beş dakikası hariç emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı yapılabilmesine karar verildi. Aynı kararlar pay dışındaki sermaye piyasası araçlarında da uygulanabilecek. Bu değişiklikler 25 Eylül 2023'ten itibaren geçerli olacak.
18 Eylül 2023

Borsa İstanbul, Sasa Polyester ve Hektaş şirketlerine yönelik olarak açığa satış ve kredili işlem yasağı, brüt takas ve emir iptali gibi tedbirleri 22 Şubat'a kadar uygulayacağını duyurdu. Bu tedbirler, Gözetim Tedbirleri Yönergesi hükümleri çerçevesinde, piyasadaki işlemler nedeniyle alındı. Sasa Polyester'in hisse değeri son bir yılda yedi katına çıkarken, şirket yabancı yatırımcılar arasında da popüler hale geldi. Ekim 2021'de hisse geri alım programını sonlandıran Sasa'nın büyük hissedarı Erdemoğlu Holding de hisse satışı yaptı.
23 Ocak 2023

Seçim belirsizliğinin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul'da olumlu bir hava esmeye başladı. Bu ortamda geçtiğimiz hafta sekiz farklı şirket, kendi hisselerini geri alım işlemi gerçekleştirdi. Piyasalar şimdi yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımlara ve izleyeceği politikalara odaklanmış durumda. Geri alım yapan şirketler arasında Akfen Gayrimenkul, MLP Sağlık Hizmetleri ve Logo Yazılım gibi isimler bulunuyor.
19 Haziran 2023

Borsa İstanbul, 4 Ocak'ta işlem görmeye başlayan Oncosem Onkolojik Sistemler ve Beyaz Filo Kiralama şirketlerinin hisselerine 27 Nisan tarihine kadar brüt takas tedbiri uygulayacağını duyurdu. Brüt takas tedbiri, hisse senetlerinin alındığı gün satılamamasını ve alım-satım işlemlerinde nakit veya menkul kıymet bulundurma zorunluluğunu içeriyor. Ayrıca, Oncosem hisselerindeki açığa satış yasağı da devam edecek. Gimat Mağazacılık ve Koray Gayrimenkul hisselerine de açığa satış yasağı getirildi.
27 Mart 2023

Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin netleşmesiyle birlikte piyasalar yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklandı. Borsa İstanbul, seçim sonrası haftanın ilk günlerinde yükseliş göstermiş, ancak sonrasında düşüşe geçmiş ve bu haftaya kayıplarla başlamıştır. Investing kaynaklarına göre, altı şirket borsada hisselerini geri almıştır: MLP Sağlık Hizmetleri, Inveo Yatırım, Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Ahlatcı Doğalgaz Dağıtım Enerji ve Yatırım, Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret, Türkiye Sigorta.
21 Haziran 2023

Borsa İstanbul'da hisse geri alımı yapmayı planlayan şirketler, bu amaç için ayrılan toplam 24 milyar 449 milyon 875 bin TL'lik bütçenin sadece binde 5'ini harcadı. Ekonomi yönetimi, borsanın depremin ilk günlerinde açık kalması nedeniyle alınan zararı telafi etmek için tedbirler açıkladı ve hisse geri alımlarını kolaylaştıran düzenlemeler yaptı. Bu düzenlemeler sonrasında 64 şirket, hisse geri alım fonlarını artırdı ve ilk iki gün içinde 27 şirket alım işlemlerine başladı.
18 Şubat 2023

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul pozitif bir seyir izledi. Piyasalar, yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara odaklanırken, dört şirket hisselerini geri aldı: MLP Sağlık Hizmetleri, Ahlatcı Doğalgaz, İndeks Bilgisayar ve Doğanlar Mobilya. Uzmanlar, haber akışına bağlı olarak piyasa hareketliliğinin artabileceğini belirtiyor. Şimdi gözler 20 Temmuz'daki Merkez Bankası toplantısına çevrildi.
11 Temmuz 2023

Borsa İstanbul, sermaye piyasalarının güvenilir ve istikrarlı işleyişini sağlamak amacıyla pay piyasalarında geçici tedbirler aldı. Bu tedbirler arasında açığa satış işlemlerinin durdurulması yer alıyor. Yatırımcılar ve yatırım kuruluşları, gün içinde açığa satış tuşuna basılmadan yapılan ve aynı gün içinde kapatılan pozisyonlar hakkında bilgilendirilecek. Satışa konu edilecek paylar için depo şartı getirilirken, mülkiyetinde payı bulunan yatırımcılar, bu kıymetlerin satışını sadece ilgili kıymetlerin bulunduğu yatırım kuruluşları üzerinden yapabilecek.
6 Şubat 2023

Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle birlikte piyasaların odak noktası yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara kaydı. Borsa İstanbul, seçim sonrası haftanın ilk günlerinde yükseliş gösterse de, bu hafta düşüşle başlangıç yaptı. Investing tarafından aktarılan bilgilere göre, Borsa İstanbul'da Inveo Yatırım, Eksun Gıda, Hacı Ömer Sabancı Holding, Kervan Gıda Sanayi, Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Logo Yazılım Sanayi ve MLP Sağlık Hizmetleri olmak üzere yedi şirket kendi hisselerini geri satın aldı.
20 Haziran 2023

Borsa İstanbul, devre kesici sisteminin devreye girdiği ve açığa satış yapılabilecek hisselerde, gün sonuna kadar açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının uygulanacağını duyurdu. Sermaye Piyasası Kurulu, sermaye piyasasının güven ve istikrarını bozacak eylemlere cezai yaptırımların uygulanacağını açıkladı. Yapılan değişikliklerle ilgili bilgiler Borsa İstanbul'un internet sitesinde güncellenerek paylaşıldı. Açığa satış, bir varlığın değerinde düşüş beklentisiyle sahip olunmayan varlığın satılmasıdır ve yukarı adım kuralı, hisse senetlerindeki düşüşleri azaltmak için kullanılır.
11 Ocak 2023

Borsa İstanbul, Sermaye Piyasası Kurulu kararıyla Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında Borusan Mannesmann hisselerine açığa satış ve kredili işlem yasağı getirdi. Bu yasak 25 Nisan 2023 tarihli işlemlerden başlayarak 24 Mayıs 2023 tarihli işlemlere kadar sürecek. Ayrıca, SPK'nın 06/02/2023 tarihli kararıyla Borsa İstanbul Pay Piyasasında tüm paylarda açığa satış işlemleri ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar yasaklandı.
25 Nisan 2023

14 Mayıs seçim sonrasında yaşanan düşüşlerin ardından Borsa İstanbul'da 18 şirket kendi hisselerini geri aldı. Piyasaların mayıs ayının ilk haftalarında seçimin ilk turda sonuçlanmasını beklediği ancak ikinci turun getirdiği belirsizlik nedeniyle düşüş yaşandığı belirtiliyor. Geçen haftanın son iş gününde 11 şirketin hisse geri alımı yaptığı, dün ise 18 şirketin daha hisse geri alımı gerçekleştirdiği bildiriliyor.
23 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin hisse geri alımlarını artırmak amacıyla vergi muafiyeti getirmeyi planlıyor. Bakan Nureddin Nebati'nin ilgili kurum yetkilileriyle yaptığı toplantıda, şirketlerin yüzde 15 stopaj vergisi ödemeden hisselerini geri alabilmesi öngörülüyor. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Borsa İstanbul'un beş iş günü süreyle kapatılmasının ardından alındı.
14 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan depremlerin ardından ekonomi yönetimi tarafından alınan tedbirler sonucunda, Borsa İstanbul'da şirketlerin hisse geri alım programlarına yönelmesiyle geri alım hacmi 25 milyar lirayı aştı. Bu programlar, üç aydan üç yıla kadar değişen sürelerde uygulanıyor. En büyük hisse geri alım programını 9 milyar lira ile Türk Hava Yolları başlattı. Ayrıca, İş Bankası, Ereğli Demir Çelik, Halkbank ve Aksa Akrilik gibi büyük şirketler de milyarlarca liralık hisse geri alım programları duyurdu.
22 Şubat 2023

Seçim belirsizliğinin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul'da olumlu bir hava esmeye başladı. Piyasalar, yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımlara ve izleyeceği politikalara odaklanırken, bazı şirketler hisse geri alımına devam ediyor. Investing tarafından aktarılan bilgilere göre, MLP Sağlık Hizmetleri A.Ş., Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ve Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş. isimli üç şirket kendi hisselerini geri aldı.
16 Haziran 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören 14 şirket, kendi hisselerini geri alım işlemi gerçekleştirdi. Bu şirketler arasında Sabancı ve Alarko Holding gibi büyük holdingler de yer aldı. Geri alınan hisse miktarları ve fiyat aralıkları şirketlere göre değişiklik gösterdi. İşlemler, şirketlerin piyasa değerlerini desteklemek ve hisse fiyatlarını etkilemek amacıyla yapıldı.
2 Şubat 2023
İşaretlediklerim