Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kabinesinde yer alması için eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştüğü ve Şimşek'in ekonominin başına geçmesi durumunda tam koordinasyon yetkisi talep ettiği bildirildi. Şimşek, Merkez Bankası'na sürekli müdahale edilmemesini ve yabancı yatırımcılara güven verecek adımların atılmasını istiyor. Erdoğan ve Şimşek arasında faiz politikası ve Merkez Bankası'nın yapısı konusunda fikir ayrılıkları bulunuyor ve Şimşek'in göreve dönüşü için kesin bir karar vermediği ifade ediliyor.
30 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye eski bakanı Nureddin Nebati, Mehmet Şimşek hakkında kullandığı iddia edilen aşağılayıcı ifadelerin gerçekte muhalefet için söylendiğini açıkladı. Gazeteci Sevilay Yılman, Nebati'nin İngiliz vatandaşı bir maliyeciyle karşılaştırılmasına tepki gösterdiği ve görevi Şimşek'e devrederken rahatladığını gösteren bir ifade kullandığını iddia etmişti. Nebati, bu sözlerin seçim döneminde Mersin'de yaptığı bir konuşmadan alındığını ve yanlış bağlamda servis edildiğini, aslında muhalefetin yabancı danışmanlara ve reçetelere olan tutumunu eleştirdiğini belirtti.
7 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin pay piyasasındaki işlemlerinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinde belirtilen fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması sebebiyle beş kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı getirdi. Bu madde, işlem bazlı piyasa dolandırıcılığını ve sermaye piyasası araçlarının fiyatlarının sağlıklı biçimde oluşmasını engelleyecek işlemleri kapsıyor.
13 Temmuz 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Rodrigo Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ ile Vanet Gıda Sanayi İç ve Dış Ticaret AŞ'nin pay piyasalarında yapılan işlemlerle ilgili olarak Şükrü Karaca, Samed Kaynacı ve İlhan Öktem isimli üç kişiye altı ay süreyle borsalarda geçici işlem yasağı getirdi. Bu karar, 'Bilgi Suiistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'nin ilgili maddeleri uyarınca alındı. SPK, bir önceki gün de Avrupa Yatırım Holding AŞ'nin pay piyasasında usulsüz işlemler yapan 21 kişiye benzer bir yasak getirmişti.
7 Haziran 2023

AKP'nin eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gazeteci Fatih Altaylı aracılığıyla yaptığı açıklamada Ankara'da yaşadığını, iş seyahatleri nedeniyle zamanının çoğunu Londra ve Dubai gibi finans merkezlerinde geçirdiğini ve sağlık durumunun iyi olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi yönetimine dönmesi için yaptığı teklifi daha önce reddeden Şimşek, aktif siyaseti düşünmediğini tekrarladı. Altaylı, Şimşek'in sadece hafif bir mide ülseri dışında sağlık sorunu olmadığını belirtti.
26 Mayıs 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin pay piyasasındaki işlemlerinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinde sayılan fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması üzerine beş kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı getirdi. Bu kanun maddesi, sermaye piyasası araçlarının alım ve satımını yapmak, emir vermek, emir iptal etmek, emir değiştirmek veya hesap hareketleri gerçekleştirmek şeklindeki işlemleri kapsıyor.
29 Temmuz 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Avrupa Yatırım Holding A.Ş.'nin pay piyasasındaki işlemlerinde piyasa dolandırıcılığına dair makul şüphe bulunması sebebiyle 21 kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı kararı aldı. SPK'nın 107'nci maddesine göre, sermaye piyasası araçlarının alım satımı, emir verme, iptal etme, değiştirme veya hesap hareketleri gerçekleştirilmesi gibi eylemler, piyasa fiyatlarının sağlıklı oluşumunu engelleyecek şekilde yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırıcı nitelikte ise piyasa dolandırıcılığı olarak değerlendirilebilir.
6 Haziran 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Beşiktaş tribünlerinde 'Hükümet istifa' sloganları atılmasının ardından Beşiktaş'tan istifa ettiğini açıkladı. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında hükümete yönelik öfkenin spor müsabakalarına yansıması ve tribünlerdeki protestoların artması bağlamında gerçekleşti. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da benzer gerekçelerle Beşiktaş'tan istifa ettiğini duyurdu.
26 Şubat 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul Pay Senedi Repo Pazarı'nda ters repo sözleşmeleriyle ilgili olarak para piyasası fonları ve diğer ilgili fonların mevcut pozisyonlarını kapatma süresini 28 Nisan 2023 tarihine kadar uzattı. Daha önce bu süre 30 Ocak 2023 olarak belirlenmişti. SPK'nın bu kararı, borsadaki oynaklığı azaltmayı amaçlıyor ve ekonomistler tarafından olumlu karşılanıyor. Bazı yorumcular, bu kararın seçim sonrasına kadar hisse satışlarını erteleyeceğini ve piyasalar üzerinde olumlu bir etki yaratabileceğini belirtiyor.
12 Ocak 2023

Bloomberg, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yabancı yatırımcılarla yaptığı özel toplantıda kur korumalı mevduatı (KKM) eleştirdiğini yazdı. KKM, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak için Aralık 2021'de başlatılmıştı. Habere göre Şimşek, KKM'nin kötü bir fikir olduğunu ve şartlar elverdiğinde sonlandırılacağını belirtti. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı, haberin tamamen uydurma olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
7 Temmuz 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in göreve gelmesinin ardından yabancı finans kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geleceğini belirtti. İktidarın seçimlere 'heterodoks' ekonomi politikaları ve faiz söylemleriyle girdiği, ancak Şimşek'in göreve gelmesiyle kurların serbest bırakıldığı ve rekorların geldiği ifade edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce muhalefeti 'dış güçlerden destek almak' ve 'Londra tefecileriyle görüşmek' ile suçladığı, ancak Şimşek'in bu görüşmeleri yapacak olmasının bu söylemlerin tersine düştüğü vurgulandı.
9 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Euro Kapital Yatırım Ortaklığı AŞ ve Avrasya Petrol ve Turistik Tesisler Yatırımlar AŞ şirketlerinin pay piyasasındaki işlemlerinde usulsüzlük şüphesi nedeniyle dört kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı uyguladı. SPK'nın 107'nci maddesine göre, sermaye piyasası araçlarının alım-satım işlemlerinde yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırıcı davranışlar suç teşkil ediyor.
17 Kasım 2023

İbrahim Kahveci, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak görevi Nureddin Nebati'den devraldığından bu yana geçen süreçte, Şimşek'in politikalarının Nebati'nin politikalarına benzediğini iddia etti. Kahveci, özellikle şeffaflık ve rasyonellik vaatlerinin yerine getirilmediğini, bunun yerine söylentiler ve dezenformasyonla mücadele edildiğini belirtti. Ayrıca, bu durumun kamuoyunda şeffaflık sorunu olduğuna işaret ettiğini vurguladı.
20 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artışlarına getirilen yüzde 25 sınırının devam etmemesi gerektiğini belirtti. TRT Haber'e konuşan Şimşek, bu sınırlamanın devam etmesine yönelik bir çalışma olmadığını ve piyasaya müdahaleyi azaltacaklarını açıkladı. Şimşek, fiyatların arz artışı üzerinden düşmesi gerektiğini vurguladı ve kredi fiyatlamasına da müdahale edilmemesi gerektiğini ifade etti.
20 Mayıs 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (BJKAS) pay piyasasındaki işlemlerinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinde belirtilen fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması sebebiyle üç kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı uyguladı. Bu madde, işlem bazlı piyasa dolandırıcılığını ve sermaye piyasası araçlarının fiyatlarının sağlıklı biçimde oluşmasını engelleyen davranışları kapsıyor.
9 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi modeli eleştirilirken, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yeni ekonomi politikalarında etkin bir rol alabileceği iddiaları piyasalarda temkinli bir yaklaşıma neden oldu. İş Yatırım'ın değerlendirmesine göre, piyasalar Şimşek'in aktif siyasete dönmeyeceğini açıklaması ve Naci Ağbal tecrübesi nedeniyle bu gelişmeleri önden satın almayacak. Şimşek, Erdoğan'ın daveti üzerine AKP genel merkezini ziyaret etmiş ve ekonomiye katkı vermeye hazır olduğunu belirtmiş, ancak kabinede yer almayacağını ifade etmiştir.
6 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP'nin asgari ücrete ve emeklilere zam talebini, enflasyonu düşürme hedefi nedeniyle reddetti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Şimşek ile yaptığı görüşmede bu talepleri dile getirdi ancak Şimşek, ekonomik programdan ödün veremeyeceklerini belirtti. Görüşmede ayrıca yeni vergi paketi ve vergi cennetleri konuları da ele alındı.
24 Haziran 2024

Fatih Yaşlı, Mehmet Şimşek'in uyguladığı kemer sıkma programının Merkez Bankası rezervlerini pozitif seviyeye çıkardığını belirtiyor. CHP'nin bu programa karşı etkili bir muhalefet stratejisi geliştiremediğini ve sosyalist solun zayıflığının da bu duruma katkıda bulunduğunu vurguluyor. Yaşlı, asgari ücret ve memur/emekli maaşları konusunun toplumsal muhalefetin ana gündemi haline getirilmesi gerektiğini savunuyor.
5 Haziran 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'nin pay piyasasındaki işlemlerinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinde sayılan fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması nedeniyle 10 kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı getirdi. Bu kanun maddesi, sermaye piyasası araçlarının alım ve satımını yapmak, emir vermek, emir iptal etmek, emir değiştirmek veya hesap hareketleri gerçekleştirmek gibi işlemleri kapsıyor. Bu tür işlemler, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarının sağlıklı biçimde oluşmasına engel olabilecek yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırıcı olarak nitelendiriliyor.
22 Eylül 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Trend Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'nin (TDGYO) pay piyasasındaki işlemler ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle sekiz kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı uyguladı. Yasağa konu olan kişiler Altun Kanat, Emre Kanat, Hüseyin Umut Çalışkan, Murat Tektaş, Mustafa Cem Pehlivan, Nuran Özden, Serdar Gece ve Vedat Orhan Özcan'dır. Yasağın, Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'nin ilgili maddeleri uyarınca uygulandığı belirtildi.
20 Kasım 2023
İşaretlediklerim