Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir dizi bakanla birlikte resmi bir ziyaret için Mısır'a gitti. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi tarafından resmi törenle karşılanacak olan Erdoğan, ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyecek. Bu ziyaret, 2013'teki darbe sonrası gerilen Türkiye-Mısır ilişkilerinde son yıllarda yaşanan yumuşamanın bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Erdoğan, daha önce Sisi ile aynı masada bulunmamak için çeşitli uluslararası toplantılara katılmamıştı, ancak 2022'nin sonunda iki lider arasında bir yakınlaşma yaşanmıştı.
14 Şubat 2024

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen bölgeleri ziyaret etmek üzere Türkiye'ye geldi. İlk olarak Adana'ya giden Dendias, daha sonra Hatay'da incelemelerde bulundu. Bu ziyaret, Türkiye'ye uluslararası toplumdan gelen destek ve dayanışmanın bir parçası olarak görülebilir.
12 Şubat 2023

Dünya Bankası, Türkiye ile 2024-2028 yılları arasında gerçekleştirilecek olan mali ve teknik işbirliği programının imzalandığını ve programın detaylarını paylaştı. Program, Türkiye'ye 18 milyar dolarlık finansman sağlayacak ve bu finansmanın büyük bir kısmı özel sektörün geliştirilmesine yönelik olacak. Ülke İşbirliği Çerçevesi (CPF), üretkenlik artışı, istihdam ve kamu hizmet sunumu iyileştirilmesi, doğal afetlere karşı dirençlilik gibi üç ana strateji üzerine kurulu. Ayrıca, dijital teknoloji kullanımının hızlandırılması ve çeşitli sosyal eşitsizliklerin giderilmesine odaklanacak.
11 Nisan 2024

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir araya geldi. Görüşmede Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vereceği konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi. Türkiye, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokollerini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sevk edeceğini ve onaylanması için yakın işbirliği içinde olacağını açıkladı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye ile yeni bir ikili güvenlik diyaloğu kuracaklarını belirtti.
10 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce bir daha görüşmeyeceğini belirttiği Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Atina'da bir araya geldi. Erdoğan, Yunanistan ziyareti kapsamında önce Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile görüşmüş, ardından Miçotakis ile bir görüşme gerçekleştirmiştir. Erdoğan, geçmişte Miçotakis'i Türkiye'ye F-16 satışlarını engellemeye çalışmakla suçlamış ve Yunanistan'ın Ege'deki adaları silahlandırmasına yönelik eleştirilerde bulunmuştu. Miçotakis ise iki liderin kaçınılmaz olarak bir araya gelmeleri gerektiğini ifade etmişti.
7 Aralık 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratı Yusuf Ceylan, Türkiye'nin ABD ile nükleer enerji tesisleri ve küçük modüler reaktörler konusunda görüşmeler yürüttüğünü açıkladı. ABD'nin Türkiye'nin nükleer enerji kapasitesini artırmasına ciddi ilgi gösterdiğini belirten Ceylan, hem mevcut santrallerin hem de yeni santrallerin inşasının gündemde olduğunu ifade etti. Türkiye'nin aynı konuda Rusya, Güney Kore ve Çin ile de müzakereler yürüttüğü biliniyor.
2 Temmuz 2024

Suudi Arabistan'ın devlet kontrolündeki petrol şirketi Aramco, 50 milyar dolarlık projeler için Türk müteahhitlerle Ankara'da görüşmeler gerçekleştirdi. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Aramco'nun 2025'e kadar planladığı rafineri, boru hattı, yönetim binaları ve diğer altyapı projelerinde Türk müteahhitlerle çalışmak istediğini belirtti. İki tarafın yakında Suudi Arabistan'da tekrar bir araya gelmesi bekleniyor. Bu görüşmeler, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın ekonomik ve savunma ilişkilerini ilerletme konusunda anlaşmasının ardından gerçekleşti.
3 Haziran 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, uluslararası yatırım bankalarının araştırma bölümlerinin yöneticileriyle bir araya geldi. Bu görüşmelerde Erkan, yabancı yatırımcılara Türkiye ekonomisi hakkında genel düşüncelerini sordu. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir yatırımcı grubunun Türkiye'ye gelmesi planlanıyor. Piyasalar, Merkez Bankası'nın yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısını ve olası faiz kararlarını bekliyor.
21 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile Türkiye arasında beş yıllık bir işbirliği programının başladığını ve bu kapsamda ilk üç yılda 18 milyar dolarlık ilave finansman sağlanacağını açıkladı. Bu finansman, Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlama ve işletmelerin yeşil dönüşüm sürecini destekleme gibi alanlarda kullanılacak. Dünya Bankası'nın Türkiye'ye olan toplam kaynak aktarımını 35 milyar dolara çıkardığı, bu işbirliğinin Türkiye'nin özel sektörünün geliştirilmesine ve kalkınma hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacağı belirtildi.
10 Nisan 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'deki deprem yardımlarını incelemek ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmek üzere Türkiye'ye geliyor. ABD, deprem bölgesine uçak gemisi göndermiş ve sahra hastanesi kurmuştu. Blinken, 19 Şubat'ta önce İncirlik Hava Üssü'nü ziyaret edecek, ardından Ankara'da Türk yetkililerle görüşecek. Ziyaretin bir parçası olarak, Türkiye'nin Suriye'ye sınır ötesi yardımlarına verdiği destek için teşekkür edilecek. Blinken daha sonra Atina'ya geçerek Yunanistan ile stratejik diyalog toplantısına katılacak.
16 Şubat 2023

Mehmet Şimşek, Dünya Bankası Direktörler Kurulu tarafından onaylanan 'Mali İşbirliği Programı' kapsamında Türkiye için önümüzdeki beş yıl içinde 18 milyar dolarlık ek finansman sağladı. Bu finansman, daha önce yapılan 4.5 milyar dolarlık kredi anlaşmasına ilave olarak gelmektedir ve sadece afetlere karşı dirençlilik, enerji, yeşil dönüşüm, iklim değişikliğiyle mücadele gibi belirli alanlardaki projeler için kullanılabilecek. Taha Akyol, bu başarının Mehmet Şimşek'in rasyonel ve uluslararası normlara uygun politikaları sayesinde mümkün olduğunu vurgulamaktadır.
12 Nisan 2024

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Görüşmede İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar ele alındı. Blinken, Gazze ihtilafının bölgeye yayılmasını önlemek, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak ve insani yardımı seferber etmek yönündeki çabaları görüştüklerini belirtti. Ayrıca İsveç'in NATO'ya katılımının onaylanması da görüşme gündemlerindeydi. Fidan ise Gazze'deki halkın ayrım yapılmaksızın topyekun hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
29 Ekim 2023

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak seçim başarısını tebrik etti ve iki ülke arasında ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda mutabık kaldılar. Karşılıklı olarak büyükelçi atama kararı alındı. 2013'te Mısır'da yaşanan darbe sonrası Türkiye, Mısır ile diplomatik ilişkilerini askıya almıştı. Erdoğan ve Sisi, 2022 Dünya Kupası sırasında Katar'da bir araya gelmiş ve bu buluşma sonrasında ilişkilerin geliştirileceği yönünde sinyaller verilmişti.
30 Mayıs 2023

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimli dönemde, CNN Türk moderatörü Hande Fırat Türk vatandaşlarına Yunan adalarına gitmeme çağrısında bulunmuştu. Ancak ilişkilerin düzelmesiyle birlikte, Fırat Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir selfie çekti ve bunu Instagram hesabından paylaştı. Bu durum, Yunanistan merkezli bir haber sitesi tarafından da dikkate alınarak haberleştirildi. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Miçotakis Litvanya'daki NATO zirvesinde bir araya gelerek el sıkıştılar.
13 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında, iklim değişikliği ve düzensiz göç konuları ele alındı. Bildiride, iklim değişikliğinin düzensiz göçlerden sosyal buhranlara, iç karışıklıklardan devletler arası çatışmalara kadar pek çok sorunu tetikleyebileceği belirtildi. Ayrıca, bu konuların çözümünün uluslararası toplumun adil ve samimi işbirliği ile mümkün olabileceği vurgulandı.
9 Ağustos 2023

Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesindeki Mali Eylem Gücü (FATF) tarafından Ekim 2021'de gri listeye alınmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in liderliğindeki yeni ekonomi yönetimi, Türkiye'yi bu listeden çıkarmayı öncelikli hedef olarak belirlemişti. Şimşek'in açıklamalarının ardından FATF yetkilileri Türkiye'de incelemeler yaparak 28 Haziran'da açıklanacak karar için temel bir rapor hazırlayacaklar. Türkiye'nin uluslararası finans ve yatırım ilişkilerini iyileştirmek amacıyla gri listeden çıkma beklentisi sürüyor.
7 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'deki yatırımcılara Türkiye'nin ekonomik görünümünü ve hedeflerini anlattı. New York'ta iş insanları, fon yöneticileri ve kredi derecelendirme kuruluşlarının üst düzey yöneticileriyle görüşmeler yaptığını belirten Şimşek, Türkiye'nin yatırımcılar nezdinde heyecan uyandırmaya devam ettiğini ifade etti. Goldman Sachs'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantılarda Türkiye'nin ekonomi programının hedeflerini ve izlenecek yol haritasını paylaştığını söyledi.
19 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Suudi Arabistan'daki temaslarında ticaretin ve yatırımların daha da geliştirilmesi yönünde samimi bir çaba gördüğünü belirtti. Şimşek, 'Yeni Pusula' temalı '7'nci Geleceğe Yatırım Girişimi' etkinliğine katıldı ve burada Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda olumlu görüşlerini paylaştı. Ayrıca, Türkiye'nin turizmde dünyanın en iyi dördüncü destinasyonu olduğunu belirterek, Suudi Arabistan'ın turizm hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabileceğini ifade etti.
26 Ekim 2023

Türkiye, Rusya, Suriye ve İran dışişleri bakanları Moskova'da bir araya gelerek Türkiye-Suriye ilişkilerini canlandırmak için bir yol haritası hazırlama kararı aldılar. Toplantıda, Suriye'nin egemenliği ve terörle mücadele konusundaki bağlılık teyit edildi ve Suriye'ye uluslararası yardımın artırılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, dışişleri bakan yardımcılarının savunma ve istihbarat birimleriyle koordinasyon içinde çalışmaları talimatlandırıldı. Suriye yönetimi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şart koşarak Erdoğan ile görüşmeyi kabul edeceğini belirtmişti.
10 Mayıs 2023

Fransa ve Türkiye arasındaki ilişkiler, liderler arasındaki etkileşimlerle şekillenmekte ve zaman zaman gerginlikler yaşanmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deneyimi, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile olan ilişkilerde belirgin bir rol oynamakta. İki ülke arasında son dönemde sert söylemler azalmış ve daha sakin bir dönem yaşanıyor, ancak henüz karşılıklı ziyaretler başlamamış. Fransızlar, genellikle ilişkilerde diyalog başlatan taraf olduklarını belirtiyor ve Türkiye ile sadece ikili ilişkilerde değil, diğer uluslararası konularda da işbirliğinin sürdürülmesini önemsiyorlar.
4 Mayıs 2024
İşaretlediklerim