Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası kamu üniversiteleri tarafından öğretim üyesi ve görevlisi ilanı yayınlanmazken, seçim haftasına girilmesiyle birlikte birçok 'adrese teslim' ilan yayınlandı. Yayınlanan 228 ilanın büyük kısmında adayların çalışma alanları gibi başvuruları kısıtlayıcı şartlar bulunuyor. YÖK ve Danıştay'ın 'kişiye özel ilan' konusunda kararları olmasına rağmen, Munzur, Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya Uygulamalı Bilimler, Ankara Hacı Bayram Veli, Amasya, Yıldız Teknik, Ankara Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri Üniversiteleri ile Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından adrese teslim ilanlar yayınlandı.
13 Mayıs 2023

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni açılacak tüm eğitim kurumlarının adlarının bakanlık tarafından verileceğini duyurdu. Okulların bakım ve onarımını üstlenen hayırseverlerin isimleri ise artık okulun tümüne değil, sadece katkı sağladıkları bölümlere verilecek. Bu değişiklik, uygulamada birlik sağlamak amacıyla yapıldı. Ayrıca, belirli suçlardan mahkum olan kişilerin isimleri eğitim kurumlarına verilemeyecek ve Türk milletinin değerlerine aykırı adlar da kullanılmayacak.
28 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, örgün eğitimden açık öğretim liselerine geçişleri sınırlandıran yönetmeliğin ardından, bu liselere geçişlere izin verilecek istisnai durumları belirledi. İstisnai durumlar arasında milli sporcu, şehit ve gazi çocuğu, evde ve hastanede eğitim alan, engelli ve özel eğitim öğrencileri, tutuklu ve hükümlüler, örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler bulunuyor. Ayrıca, deprem bölgesindeki öğrenciler de açık liseye geçebilecek. Açık liseye geçişler için zaruri şartların belgelendirilmesi kaydıyla 15 Eylül-16 Ekim 2023 tarihleri arasında başvuru yapılması gerekiyor.
14 Eylül 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, karma eğitim konusundaki tartışmalara devam ediyor. Tekin, Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez’in soru önergesine yanıt vererek, ihtiyaç olması halinde yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrenciler için ayrı okulların kanun kapsamında açılabileceğini belirtti. Tekin, daha önce de kız çocuklarının okullaşmasını sağlamak için gerekirse kız okulları açılabileceğini ifade etmişti. İrmez, Tekin’in bu açıklamasını TBMM’ye taşımış ve bakanlığın 'kız okullarına' dair bir çalışmasının olup olmadığını sormuştu.
13 Eylül 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in karma eğitime yönelik eleştirileri ve kız çocuklarının eğitimine ilişkin yaptığı açıklamalar, Türkiye İşçi Partisi (TİP) tarafından tepkiyle karşılandı. TİP, Bakan Tekin'in kız çocuklarının okullaşma oranını artırmak için kız okulları açılmasını destekleyen ifadelerine karşı 18 ilde 21 farklı noktada basın açıklamaları düzenleyeceğini duyurdu. Bu açıklamalar, çeşitli illerde ve belirli tarihlerde gerçekleştirilecek.
13 Temmuz 2023

Yaklaşan seçimler öncesinde Türkiye'de iktidar, çeşitli bakanlıklar ve kurumlara toplamda 160 bini aşkın personel ve öğretmen alımı yapacağını duyurdu. Alımların büyük bir kısmının seçimlerden önce tamamlanması planlanıyor ve birçok ilanda mülakat şartı bulunuyor. Ayrıca, seçim çalışmalarında kamu kaynaklarının ve imkanlarının kullanıldığına dair örnekler de mevcut. Polis Akademisi, Jandarma Genel Komutanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı gibi kurumlar personel alımı yapacaklarını açıkladı.
28 Nisan 2023

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin eski rektörü ve AKP'den milletvekili adayı Adem Korkmaz'ın döneminde üniversite tarafından 200'den fazla 'adrese teslim' kadro ilanı açıldığı iddia edildi. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı kararları olmasına rağmen, bu ilanlarda adayların çalışma alanları ve lisansüstü tezleri belirtilerek özel şartlar oluşturulduğu ifade edildi. Toplamda 263 kadro ilanı verildiği ve bu ilanların çoğunun adrese teslim olduğu öne sürüldü.
15 Nisan 2023

Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümünde, idareye yakın akademisyenlerin yükselmesine olanak sağlayan ve belirli kişilere özel olarak hazırlandığı iddia edilen profesörlük kadro ilanlarına dair iddialar ortaya atıldı. 25 Temmuz 2022'de açılan iki profesörlük kadrosunun, bölüm başkan yardımcılarından birinin eşi için özel olarak düzenlendiği ve ilan şartlarının gizli tutulduğu belirtildi. Ayrıca, 21 Aralık 2022'de açılan doçent kadrosunun da Uşak Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Eylem Kılıç için özel olarak hazırlandığı ve sadece Kılıç'ın başvurduğu kadro ilanının yargıya taşındığı ifade edildi. Bu durum, YÖK ve Danıştay'ın 'kişiye özel ilan' konusundaki kararlarına aykırı bulunuyor.
28 Şubat 2023

Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TED Antalya Koleji’nde düzenlenen Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlamasında yaptığı konuşma nedeniyle gözaltına alınan öğretmen E.K. hakkında konuştu. Bakan Tekin, öğretmenin davranışını tasvip etmediğini belirtti ve 'İlgili birimler gereğini yapar' dedi. Öğretmen E.K., konuşmasında Cumhuriyet'i yok etmeye çalışanlara karşı çıkmış ve 'Türkiye Yüzyılı' masalına herkesi inandırmaya çalışanları eleştirmişti.
1 Kasım 2023

Türk Eczacılar Birliği (TEB), Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) önünde yaptığı basın açıklamasında, yeni eczacılık fakültelerinin açılmasına karşı çıktı. TEB Başkanı Arman Üney, mevcut fakültelerin akademik kadrolarının ve altyapılarının güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Üney, eczacılık fakültelerine giriş için başarı sıralamasının 50 bin olması gerektiğini ve akredite olmayan fakültelere öğrenci alınmaması gerektiğini vurguladı.
10 Temmuz 2024

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanı Yusuf Arıncı görevden alındı ve yerine üye Salih Tanrıkulu atandı. Ayrıca Uşak, Düzce, Sinop ve Tunceli illerinin milli eğitim müdürleri değiştirildi. Şırnak İl Milli Eğitim Müdürü Nazan Şener de görevden alındı. Yeni atamalarla birlikte Düzce, Tunceli, Uşak ve Sinop illerine yeni milli eğitim müdürleri atandı.
7 Haziran 2024

Bursa'daki Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu'nun müdürü, okulda başı açık kız öğrenci olamayacağını ve herkesin başını kapatması gerektiğini belirtti. Eğitim-İş Sendikası, bu müdür hakkında suç duyurusunda bulundu ancak Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açılmasına gerek görmedi. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, bu durumu eleştirerek, eğitim kurumlarının bireylerin kişisel inançlarını dayatacağı yerler olamayacağını vurguladı.
27 Eylül 2024

Kemal Kılıçdaroğlu, memurların maaşlarının asgari ücretle olan oranının düştüğünü belirterek, iktidara gelmeleri durumunda en düşük memur maaşını asgari ücretin 2,5 katına çıkaracaklarını söyledi. Ayrıca, polislerin çalışma saatlerinin düşürülmesi, 100 bin öğretmen ve güvenlik görevlisinin atanması ve öğretmenler arasındaki sözleşmeli, ücretli ve kadrolu ayrımının kaldırılması gibi vaatlerde bulundu.
5 Mayıs 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kırşehir'deki ahilik haftası töreninde yaptığı konuşmada, çocuk işçiliği teşvik ettikleri yönündeki eleştirileri dikkate almadan çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. Tekin, çocukların meslek sahibi olmasını istediklerini ve bu nedenle eleştirildiklerini ifade etti. Ayrıca, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının müfredatına ahilik kültürü, girişimcilik ve fütüvvet ahlakı derslerini eklediklerini vurguladı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin verilerine göre, son bir yılda en az 66 çocuk işçi hayatını kaybetti.
28 Eylül 2024

Feray Aytekin Aydoğan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) son yirmi iki yıl içinde çocukların eğitimden koparılması ve çocuk yaşta işçileştirilmesini temel hedef haline getirdiğini iddia ediyor. Salgın, yoksulluk ve deprem gibi faktörlerle çocukların okullardan ayrılarak işçi haline geldiğini, meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezlerinin çocukları ucuz iş gücü olarak sermayeye sunduğunu belirtiyor. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanı'nın sermayeye hitaben yaptığı açıklamaların bu durumu desteklediğini ifade ediyor.
21 Mart 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, son bir yılda İş Kanunu'na aykırı hareketleri nedeniyle 920 özel öğretim kurumuna toplamda 65 milyon lira idari para cezası verdi. Bakan Yusuf Tekin, özel okullarda asgari ücretin altında öğretmen çalıştırıldığını ve diğer iş hukuku ihlallerinin tespit edildiğini açıkladı. Bu tür uygulamaların tespiti için yapılan denetimler, Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından planlanmaktadır.
30 Nisan 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kız çocuklarının eğitim oranını artırmak için gerekirse kız okulları açılması gerektiğini belirtti. Bu görüşe MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız destek vererek, kız okullarının varlığının zenginlik olduğunu ve laiklikle bir alakası olmadığını ifade etti. Yıldız, cumhur ittifakının anayasanın ilk dört maddesine sıkı sıkıya bağlı olduğunu da vurguladı.
14 Temmuz 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri halinde 'sarayın memuru' olarak nitelendirdiği ve liyakatsiz atamalarla göreve getirilen bürokratların görevden alınacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, Egemen Bağış ve Metin Feyzioğlu gibi isimlerle çalışmayacaklarını ifade etti. Ayrıca, devlet için çalışan namuslu bürokratların değerlendirileceğini ve görevlerine devam edeceğini söyledi.
2 Mayıs 2023

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, teknik öğretmenlerin tamamlama programlarına katılım şartları değiştirildi. Yeni düzenlemeye göre, tamamlama programına girebilmek için adayların ALES sayısal puan türünden en az 75 puan almaları gerekecek. Bu maddenin yayım tarihinden önce bir tamamlama programına yerleşmiş veya mezun olmuş adaylar, yeniden başvuru yapamayacak.
9 Eylül 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlere ikinci kez il içi ve iller arası isteğe bağlı nakil imkanı tanıdı. İller arası yer değiştirme başvuruları 11-16 Temmuz, il içi yer değiştirme başvuruları ise 23-26 Temmuz tarihleri arasında yapılabilecek. İller arası atama sonuçları 18 Temmuz'da, il içi atama sonuçları ise 30 Temmuz'da açıklanacak. Bu adım, öğretmenlerin çalışma ortamlarını düzenlemek ve eğitimde huzur iklimi oluşturmak amacıyla atıldı.
3 Temmuz 2024
İşaretlediklerim