Orta Asya’dan Horasan bölgesine, Türklerin mimari üslubunu bugüne taşıyan farklı illerdeki ahşap direkli ve kirişli camiler UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Konya Beyşehir Eşrefoğlu Camii, Eskişehir Sivrihisar Ulu Cami, Kastamonu Kasaba Köy Mahmut Bey Camii, Ankara Ahi Şerefeddin (Arslanhane) Camii ve Afyonkarahisar Ulu Cami, dünya mirası ilan edildi. Bu camiler, Türkiye'nin Dünya Mirası Listesi’ndeki ilk seri kültürel varlıkları oldu. Ayrıca, Gordion Antik Kenti de Türkiye’nin 20’inci kültürel varlığı olarak listeye alındı.
19 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli çifte depremlerin ardından artçı sarsıntıların devam ettiği Şanlıurfa'da, Haliliye ilçesinde altı katlı bir bina çöktü. Olay yerine AFAD, itfaiye, UMKE, sağlık ekipleri ve güvenlik güçleri sevk edildi. CHP Şanlıurfa İl Sekreteri Avukat Ronayi Paydaş, binanın daha önce boşaltıldığını ve CHP İl Örgütü üyelerinin binada olmadığını açıkladı. Enkazda yaralıların çıkarılması ve arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.
5 Mart 2023

Gümüşhane'nin Oltanbey Mahallesi'nde 2014 yılında inşasına başlanan Mescid-i Aksa Camisi, arazi şartlarının elverişsiz olması nedeniyle beş katlı bir binanın üzerine inşa edildi. Binanın diğer katlarında market, kafeterya ve Kuran kursu bulunuyor. Camiye giriş, merdivenlerin yanı sıra kot farkından dolayı caminin cephesinin bulunduğu yoldan sağlanıyor. Caminin inşaat çalışmalarının son aşamaya geldiği belirtildi.
12 Eylül 2023

Beşiktaş'ta restorasyon çalışması yürütülen bir yalının bir kısmı çöktü. Göçük altında kalan iki kişiden biri olan 22 yaşındaki stajyer mimar Atilla Aydın, ağır yaralı olarak kurtarıldı ancak hastanede hayatını kaybetti. İstanbul Valiliği, olayla ilgili adli süreç başlattı.
12 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) alınan Yeşil Vadi Spor Tesisi, 10 yıllığına AKP'li Ümraniye Belediyesi'ne verildi. İBB seçimlerini Ekrem İmamoğlu'nun kazanmasıyla tesis, otizm ve down sendromlu çocukların yararlanması için iki kültür merkezi ve bir spor yerine dönüştürülmüştü. Ancak, AKP'li üyelerin İBB Meclisi'ne sunduğu teklif ile tesisin İBB'den alınarak tekrar Ümraniye Belediyesi'ne 10 yıllığına bedelsiz tahsis edilmesi kararı alındı. İBB CHP Grup Başkan Vekili Tarık Balyalı, bu tesisin daha önce sadece AKP'li milletvekili ve üst düzey yöneticilerin yararlandığını belirtti.
27 Haziran 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Adıyaman Afet Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, Adıyaman'da 13 gün süren arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını ve barınma sorununun olmadığını belirtti. Bakan, boş çadırların ve KYK yurtlarının mevcut olduğunu, konteyner yerleşimleri için altyapı planlarının tamamlandığını ve kalıcı konutlar için çalışmaların başlayacağını ifade etti. Ancak Adıyamanlılar, çadırlara ulaşamadıklarını ve yalnız bırakıldıklarını iddia ederek yetkililere tepki gösteriyorlar.
18 Şubat 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'a yoğun göç veren illeri ve kardeş belediyeleri ziyaret etmek üzere Anadolu turuna çıkıyor. İlk durağı Kastamonu olan İmamoğlu, burada şehir turu yapacak ve çeşitli açılış törenlerine katılacak. Gelecek haftalarda Sivas, Malatya, Erzurum, Erzincan, Ordu, Tokat gibi İstanbul'da yoğun nüfusu olan illere ve Karabük, Artvin, Giresun, Hakkari gibi kardeş belediye olan ilçelere de ziyaretler planlanıyor. İBB'nin bu illerde altyapı yatırımları yapması ve çiftçilerden ürün alarak kalkınmaya destek vermesi de turun bir parçası.
20 Ocak 2023

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Mardin ve çevresindeki işyeri kiralarını ortalama 1500 liradan 5 bin liraya çıkardı. Süryani esnaf için uygulanan zam oranı yüzde 300 olarak belirlendi. Mardin Milletvekili Tuma Çelik, bu duruma ilişkin soru önergesi vererek, artışın ayrımcı olduğunu ve ekonomik kriz ile bölgesel eşitsizlikler göz önünde bulundurulduğunda adaletsiz bir uygulama olduğunu ifade etti. Ayrıca, esnafa 'Dükkanı boşaltabilirsiniz' yanıtı verildiği belirtildi.
15 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Hatay'da bulunan kültür varlıklarının korunması amacıyla Hatay Arkeoloji Müzesi'nde bulunan eserler, hasar görmemiş taşıyıcı sistemlerin yanı sıra metal kafesler ve kum torbaları kullanılarak güvenli hale getirildi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, alınan önlemleri ve koruma altına alınan eserler arasında yer alan Hitit Kralı II. Şuppiluliuma heykelini Twitter üzerinden paylaştı.
2 Mart 2023

Sivas'taki Madımak Oteli'nde 33 aydın katledilmişti. Bu olayın anısına kurulan 'Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Sanal Müze' hizmete açıldı. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'nun yapımcılığını üstlendiği sanal müzenin senaryo yazarlığını Bülent Yıldız, Türkçe metinleri Memet Ali Alabora, İngilizce bölümleri Richard Hamer seslendirdi. Görsel tasarım ve küratörlüğü Günseli Baki, müzik koordinatörlüğü ise Kemal Dinç üstlendi. Fazıl Say, Serenad Bağcan, Zuhal Olcay, Zülfü Livaneli, Erdal Erzincan, İlkay Akkaya, Sakina Teyna, Suavi gibi pek çok sanatçı da eserlerini paylaştı.
1 Ekim 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adıyaman'da yaptığı açıklamada, 1999 öncesi yapılan ve mühendislik hizmeti almayan yapıların yüzde 98'inin yıkıldığını belirtti. Bakan Kurum, yıkılan binaların büyük çoğunluğunun yapı denetimi almamış olduğunu ve yeni binalar arasında da ağır hasarlı olanlar olduğunu fakat yıkılan oranının yüzde 2 olduğunu ifade etti. Toplam 2 milyon 535 bin yapının tespit edildiğini, bunlardan 1 milyon 191 bininin 1999 öncesi inşa edildiğini ve bu binaların yüzde 48'ini oluşturduğunu, geri kalan yüzde 52'sinin ise yeni yapı denetim sistemleri ve deprem yönetmelikleri ile güvenli hale getirildiğini açıkladı.
23 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında 31 bin 643 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Bakan Murat Kurum, 10 ilde 41 bin 791 binanın yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti ve ağır hasarlı binaların yıkılacağını ifade etti. Vatandaşların AFAD'ın koordinasyonu dışında evlerinden eşya almamaları konusunda uyarıda bulundu. Hasar tespitlerinin bir hafta içinde tamamlanması planlanıyor ve ay sonuna kadar inşaat faaliyetlerinin başlatılması hedefleniyor.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, birinci derecede deprem bölgesi olan Balıkesir'in Edremit ilçesindeki koruma altındaki Akçay Sulak Alanı'nın yapılaşmaya açılması gündemde. Sulak alanın büyüklüğü 148 hektardan 48 hektara indirilerek, kalan kısım yapılaşmaya açılıyor. Bölgede üç ayrı yapılaşma projesi bulunuyor ve bu durum hem doğal yaşamı hem de deprem riski altındaki insan yaşamını tehdit ediyor. Edremit fay zonu, Balıkesir'de 7,2 büyüklüğünde deprem üretebilecek faylardan birini içeriyor. Yapılaşma projelerine karşı çeşitli dava süreçleri devam ederken, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği sulak alanın tamamının korunması gerektiğini savunuyor.
19 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depreminde yıkılan ve 36 kişinin hayatını kaybettiği Ezgi Apartmanı'yla ilgili bilirkişi incelemesi sonuçlandı. İnceleme sonucunda, binanın taşıyıcı sistemine birçok noktada müdahale edildiği ve gerekli mühendislik incelemesinin yapılmadığı belirlendi. Ayrıca, binanın imar barışından faydalandığı ve bu süreçte de gerekli mühendislik incelemesine tabi tutulmadığı tespit edildi. İnceleme sonucunda, binanın altında bulunan pastanenin taşıyıcı sistemini tahrip etmesinin de binanın yıkılmasına yol açtığı belirtildi.
24 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Üsküdar sahilinde SİT alanı içinde bulunan ve daha önce 8'i yıkılan 11 kaçak kafeden bir tanesini daha yıktı. Yıkılan kafe, birinci derecede doğal SİT alanı olan Salacak ve Şemsipaşa Doğal Sit alanı içinde yer almakta ve korunması gerekli kültür varlıklarına komşu konumdaydı. İBB, ilçe belediyesinin kıyı kanununa aykırı yapılaşmaya göz yumduğunu ve sahil bandında ranta izin verildiğini belirtti. Ayrıca, geri kalan iki kaçak yapının yıkımı için hukuki mücadeleye devam edileceğini duyurdu.
2 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla doğal SİT derecesi düşürülerek imara açılan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkisinden çıkarılan Adalar'a yeni bir imar planı yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan planlara göre, adalardaki nüfus 32 bine çıkacak. Planın amacı, mevcut yapıların geleneksel dokuya uyumunun sağlanması ve yeni yapılacak yapıların da geleneksel dokuya uyumunu sağlayacak kuralların oluşturulması olarak belirtiliyor. Ancak, planın olası tehlikeler arasında kütle kayması, deprem ve tsunami risklerini de içerdiği belirtiliyor.
9 Ağustos 2023

Adıyaman'ın Besni ilçesinde, bir çiftçi tarafından kırsal alanda bulunan ve farklı bir yapıya sahip taş, Adıyaman Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi. Müze Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı ilk incelemede, taşın üzerindeki yapının Orta Miyosen Dönemi'ne ait bir balık fosili olduğu belirlendi. Fosilin yaklaşık 15 milyon yıl öncesine tarihlendiği ve önemli bir keşif olarak değerlendirildiği ifade edildi. Fosilin ilerleyen dönemlerde sergilenmek üzere ziyaretçilere sunulacağı açıklandı.
21 Şubat 2024

İstanbul'daki Maçka Sanat Galerisi tarafından düzenlenen ve kentleşme temalı 'Neredeyiz?' sergisi, Didem Çapa'nın küratörlüğünde Ankara'daki Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi'nde açılıyor. Sergi, kent ve insan ilişkisini, geniş bir sanatçı katılımıyla ve son 70 yıl içinde değişen kent olgusunu merkeze alarak ele alıyor. 29 Nisan-3 Eylül 2023 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek olan sergide, birçok sanatçının eserleri yer alacak.
28 Nisan 2023

Artİstanbul Feshane, 10'uncu Asya-Avrupa Mediations Bienali 'Ben Başka Bir Sen, Sen Başka Bir Ben' ile uluslararası sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, 11 Aralık'a kadar ücretsiz ziyaret edilebilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı'nın yürüttüğü beş yıllık restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından 23 Haziran'da kapılarını açan Feshane, yeni sergisiyle sanatseverlerle buluşuyor. 17 küratör ve 154 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı bağlamında İBB'nin ev sahipliğinde sergileniyor.
1 Kasım 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonucunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıklamasına göre 10 ilde toplam 41 bin 791 bina yıkık veya ağır hasarlı olarak tespit edildi. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor. Deprem bölgesinde yaşayanlar, bakanlığın internet sitesi üzerinden binalarının hasar raporlarına ulaşabiliyor. Hasar tespit işlemleri gözle yapılan incelemelerle gerçekleştiriliyor ve 6 binden fazla uzman sahada çalışmalarını sürdürüyor.
13 Şubat 2023
İşaretlediklerim