Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik dönüşümün zaman alacağını ve sabırlı olunması gerektiğini belirtti. Şimşek, göreve geldiği dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarının rekor seviyelere ulaştığını, ancak 'rasyonel zemin' vurgusuyla göreve başladığını ifade etti. Şimşek'in göreve gelmesinin ardından dolar ve avro yükselirken, Merkez Bankası enflasyon beklentisini iki buçuk katına çıkardı.
27 Eylül 2023

28 Mayıs seçimlerinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan Mehmet Şimşek, önceki bakan Berat Albayrak ve ona yakın çevrelerle çekişme içindedir. Şimşek'in kabine toplantısında geçmiş dönem hatalarını vurgulaması ve zamları bu hatalara bağlaması, Albayrak ve ona yakın bürokratlar tarafından suçlayıcı bulunmuş ve medyada Şimşek'e yönelik eleştiriler artmıştır. Ayrıca, kamuda tasarruf genelgesi ve tanıtım giderlerinin kısılması, iktidara yakın medya gruplarında rahatsızlık yaratmıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu durumu yakından izlediği ve yerel seçimler öncesinde kararlar alabileceği düşünülüyor.
18 Temmuz 2023

Türkiye'de seçimlerin ardından piyasaların odak noktası yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına kaydı. Borsa analisti Tuncay Turşucu, çimento, otomotiv, havacılık ve perakende sektörlerinin hisselerinin öne çıkacağını belirtiyor. BIST-100 endeksi tarihi bir zirveye yaklaşırken, Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı ve Yatırım Finansman'dan Vahap Taştan da piyasaların yükseliş trendini sürdüreceği yönünde görüş bildiriyor.
7 Haziran 2023

Phillip Capital yöneticisi Üzeyir Doğan, ekonomi yönetiminin doğru adımlar atması durumunda Türkiye borsasının yükselişinin devam edeceğini belirtti. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve Mehmet Şimşek gibi piyasaların olumlu karşıladığı isimlerin ekonomi yönetiminde yer almasıyla borsanın yükselişe geçtiğini ifade etti. Doğan, BIST 100 Endeksi'nin yılbaşından bu yana düşüş trendini kırdığını ve 5700 seviyesinin üzerinde kapanışların yeni zirve beklentisini güçlendireceğini, orta vadede ise 6500 sınırının gündeme gelebileceğini öngördü.
6 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile birlikte yatırım görüşmeleri yapmak üzere Suudi Arabistan'a gidecek. Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönüşünde güçlü belirtiler olmaması nedeniyle, Şimşek döviz bulmak amacıyla Körfez ülkelerine yönelmiş durumda. Daha önce Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'a ziyaretlerde bulunan Şimşek, Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan ile ikili görüşmeler yapacak ve 13 Temmuz'da Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.
11 Temmuz 2023

Ekonomist Ali Ağaoğlu, 2023 yılında borsa endekslerinde oynaklığın artacağını belirtti ve genç yatırımcılara bütün tasarruflarıyla işlem yapmamaları konusunda tavsiyelerde bulundu. Geçen yıl enflasyon karşısında korunma aracı olarak kullanılan borsanın, yeni yıla dalgalı bir başlangıç yaptığına dikkat çekti. Ağaoğlu, seçim öncesi ve sonrasında oynaklığın artacağını öngörerek, yatırımcılara sermayelerinin bir kısmını ayırmalarını ve farklı finansal enstrümanlar hakkında bilgi edinmelerini önerdi.
9 Ocak 2023

Merkez Bankası'nın yeni başkan yardımcısı Cevdet Akçay'ın, geçmişte iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdiği ortaya çıktı. Akçay, seçimlerden önce yaptığı bir açıklamada, mevcut iktidarın devam etmesi durumunda ekonomi politikalarının değişmeyeceğini belirtmişti. Ayrıca, Akçay'ın, AKP'nin yarattığı orta sınıfın zarar gördüğünü ve Merkez Bankası'nın dünyevi bir iş yaptığını, bu nedenle uhrevi unsurların karıştırılmaması gerektiğini ifade ettiği görüldü.
28 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AKP Tarsus İlçe Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomi politikaları ve faiz oranları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Nebati, 14 Mayıs'ı kına gecesi olarak nitelendirirken, 28 Mayıs'ı 'düğün gecesi' olarak tanımladı ve ekonomi politikaları çerçevesinde faiz oranlarını düşürme niyetlerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin bağımsızlığını ve kararlılığını vurgulayarak, hiç kimseye boyun eğmediklerini belirtti.
20 Mayıs 2023

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul pozitif bir seyir izledi. Piyasalar, yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara odaklanırken, dört şirket hisselerini geri aldı: MLP Sağlık Hizmetleri, Ahlatcı Doğalgaz, İndeks Bilgisayar ve Doğanlar Mobilya. Uzmanlar, haber akışına bağlı olarak piyasa hareketliliğinin artabileceğini belirtiyor. Şimdi gözler 20 Temmuz'daki Merkez Bankası toplantısına çevrildi.
11 Temmuz 2023

Seçim belirsizliğinin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul'da olumlu bir hava esmeye başladı. Bu ortamda geçtiğimiz hafta sekiz farklı şirket, kendi hisselerini geri alım işlemi gerçekleştirdi. Piyasalar şimdi yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımlara ve izleyeceği politikalara odaklanmış durumda. Geri alım yapan şirketler arasında Akfen Gayrimenkul, MLP Sağlık Hizmetleri ve Logo Yazılım gibi isimler bulunuyor.
19 Haziran 2023

Tayyip Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, ekonomi ve piyasa uzmanları seçim sonuçlarının Türkiye ekonomisine etkisini değerlendirdi. Uzmanlar, faiz oranlarının düşük kalacağını, enflasyonun yüksek olacağını ve Türk Lirası'nın değer kaybının devam edeceğini öngörüyor. Bazıları, yeni kabine ve ekonomi ekibinin açıklanmasını beklerken, diğerleri yabancı yatırımcılar için olumsuz bir tablo çiziyor ve mevcut ekonomi politikalarının sürdürülemez olduğunu belirtiyor. Ayrıca, döviz rezervlerinin tükenmemesi için politika değişikliklerinin gerekebileceği ifade ediliyor.
29 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Borsa İstanbul'da işlem gören pazarlar beş iş günü için kapatılmıştı. Yarın endeksin açılması beklenirken, bankacılık kaynakları depremin etkisini azaltacak düzenlemelerin yapıldığını ve bu düzenlemelerin yakında açıklanacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası düzenlemeleri açıklaması bekleniyor. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hisse geri alımları için vergi muafiyeti sağlamayı planladığı ve bireysel emeklilik sisteminde yapılan bir düzenleme ile borsaya önemli miktarda fon girişi bekleniyor.
14 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Borsa İstanbul'da yaşanan sert düşüşler sonrası Twitter üzerinden küçük yatırımcıları uyardı ve adaletin olmadığını belirtti. Kılıçdaroğlu, daha önce de küçük yatırımcıları borsa konusunda uyarmış ve yatırımlarının enflasyona ezdirilmemesi gerektiğini ifade etmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin borsa yatırımı önerisinden sonra Borsa İstanbul'da yaşanan kayıplar ve manipülasyon iddiaları sonrası başlatılan soruşturma kapsamında bazı şüpheliler tutuklanmıştı.
6 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in tercih ettiği dört bakan yardımcısının atamasını onayladı. Bu atamalar, özellikle ekonomi yönetimindeki koordinasyon ve çalışmaların önemini gözler önüne seriyor. Piyasalar tarafından da yakından takip edilen bu atamaların, bakan yardımcılığı pozisyonlarının önemini vurguladığı ve kısa sürede Resmi Gazete'de yayımlanabileceği ifade ediliyor.
21 Haziran 2023

Borsa İstanbul, ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle açıldı ve şirketler, stopajın sıfırlanması gibi vergi muafiyetlerinden faydalanarak hisse geri alımına devam etti. Investing'in raporuna göre, hisse geri alımı yapan şirketler arasında Türkiye Sigorta, İşbir Sentetik, Inveo Yatırım gibi çeşitli sektörlerden firmalar yer aldı. Bu hareketlilik, borsanın deprem sonrası hasarını telafi etme çabasının bir parçası olarak görülüyor.
17 Şubat 2023

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, borsadaki dalgalanmalar ve küçük yatırımcıların spekülatörler tarafından mağdur edilmesi konusunda mevcut hükümeti eleştirdi. Yılmaz, millet ittifakının iktidara gelmesi durumunda borsadaki düzeni değiştirerek güveni tesis edeceklerini ve küçük yatırımcıları koruyacaklarını belirtti. Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) görevini yerine getirmediğini ve liyakatsiz olduğunu ifade etti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Yılmaz'ın ekonominin başına getirilmesi gerektiğini savunan bir tweet'i beğendiği de haberde yer aldı.
4 Mayıs 2023

Türkiye'de Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarıyla döviz kurlarını belirli bir seviyede tutma çabası, piyasada ve bankalar arasında döviz alım satım fiyatları arasında farklılıklar yaratmıştır. Bu durum, sanayicilerin zarar etmesine ve maliyet hesaplamalarında doların 21 lira olarak kabul edilmesine neden olmuştur. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, döviz borcu olanların maliyetlerinin etkilendiğini belirtmiştir. Ostim Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Süleyman Ekinci ise bu durumun seçimden sonra otomotivden mobilyaya kadar birçok sektörde fiyat artışlarına yol açacağını öngörmektedir.
27 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eski maliye bakanı Mehmet Şimşek ile ikinci kez bir araya geldi. Şimşek, aktif siyasete girmeyeceğini ancak ekonomi alanında katkı sağlamaya hazır olduğunu belirtti. Hürriyet Gazetesi yazarı Hande Fırat'a göre, Şimşek kabinede yer almasa da yeni ekonomi programının yazımında önemli bir rol üstlenecek. Şimşek'in sağlık sorunları nedeniyle stresten uzak durması gerektiği ve bu durumun kabine görevini kabul etmemesinde etkili olduğu ifade edildi.
4 Nisan 2023

Borsa İstanbul, seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve yeni ekonomi yönetimine ilişkin beklentilerle haftanın son iş gününde yükseliş gösterdi. Piyasaların olumlu karşıladığı Mehmet Şimşek'in kabineye gireceği haberleri sonrasında BIST-100 endeksi yüzde 3,36 artışla 5 bin puanı aştı. Uzmanlar, haber akışına bağlı olarak piyasada daha fazla hareketlilik olabileceğini belirtiyor.
2 Haziran 2023

Ekonomi yönetimi, borsanın depremin ilk günlerinde açık kalması nedeniyle yaşanan olumsuzlukları gidermek için tedbirler aldı. Bu tedbirler arasında hisse geri alımlarını kolaylaştıran düzenlemeler de yer aldı. Stopajın sıfırlanması gibi teşviklerle birçok şirket, hisse geri alımına hız verdi. Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, Koza Altın İşletmeleri ve İş Yatırım Menkul Değerler gibi şirketler, milyonlarca TL'lik hisse geri alım kararları aldı.
15 Şubat 2023
İşaretlediklerim