Hollanda Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin dikkatini dağıtan sosyal medya kullanımı ve mesajlaşmaları kısıtlamak amacıyla okullarda cep telefonu, tablet ve akıllı saat kullanımını yasaklamayı planlıyor. Eğitim Bakanı Robbert Dijkgraaf, cep telefonlarının sınıf ortamına uygun olmadığını ve öğrencilerin konsantrasyonunu bozduğunu belirtti. Yasak, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek ve henüz yasal olarak bağlayıcı değil. Tıbbi ihtiyaçları olan çocuklar ve dijital yeteneklere odaklanan dersler yasak kapsamı dışında olacak.
5 Temmuz 2023

Avustralya'da eski bir çocuk bakıcısı, 91 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu, istismarı kayda aldığı ve içeriği internette dağıttığı iddiasıyla yargılanıyor. Zanlı, 15 yıl boyunca Avustralya ve yurt dışındaki bir düzine merkezde kız çocuklarını kurban seçtiği iddia ediliyor. Zanlı, çocuklara 246 tecavüz ve 673 saldırı suçlamasıyla karşı karşıya ve suçlu bulunması halinde ömür boyu hapis cezası alması bekleniyor. Zanlı, çocuk istismarını kaydetmek ve dağıtmaktan da yüzlerce suçlamayla karşı karşıya.
1 Ağustos 2023

Japonya, enerji tedarikinde öz yeterliliği artırmak ve karbon emisyonunu düşürmek amacıyla nükleer reaktörlerin ömrünü uzatma kararı aldı. Meclis, reaktörlerin 60 yıl olan işletim süresinin uzatılmasına imkan tanıyan bir yasayı onayladı. Yeni düzenlemeyle, reaktörlerin hizmet dışı kaldığı dönemler toplam işletme süresine dahil edilmeyecek ve 30 yılı aşan reaktörler her 10 yılda bir denetlenecek. 2011'deki deprem ve tsunami felaketinden sonra nükleer reaktörlerin işletim ömrü 40 yıl ile sınırlanmış, güvenlik standartları sağlandığında 60 yıla kadar uzatılabiliyordu.
31 Mayıs 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün üniversiteleri ertelemesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzaktan eğitime geçilmesi kararı sonucu, özel yurtlarda kalan öğrenciler yurtta kalmadıkları günler için de ücret ödemeye devam etti. Öğrenciler, üniversitelerin açılma ihtimaline karşı yurt ücretlerini ödemeye devam ederken, sözleşmelerini feshetmek isteyenler cayma bedeli ödemek zorunda kaldı. Bazı yurtlar öğrencilerin kalmasına izin verirken, bazıları izin vermedi. Öğrenciler ve aileler, bu durumdan maddi olarak mağdur olduklarını ve çözüm bulunmasını talep ediyor.
31 Mart 2023

Avukat Sedef Erken, otizmli oğlu Ozan için üç yıl boyunca İstanbul, Bodrum ve Tekirdağ'da uygun bir okul bulmak için mücadele etti. Erken, Milli Eğitim Bakanlığı ve okul müdürlerinin kanunsuz uygulamalarını kanıtlayarak, özel eğitim sınıfı açılmasını talep etti. Ancak, Ozan'ın eğitim hakkı sürekli engellendi ve üç yıldır okula gidemedi. Erken, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na başvurarak, otizmli bireylerin eğitim hakkı için mücadelesini sürdürüyor.
13 Haziran 2024

İstanbul Küçükçekmece'de, sosyal medyada yayılan görüntülerin ardından ortaokul öğrencilerine şiddet uyguladığı tespit edilen servis şoförü A.H., 'çocuğa karşı kasten yaralama' suçlamasıyla gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Küçükçekmece Adliyesi'ne sevk edilen A.H., savcılık işlemleri sonrasında tutuklama talebiyle hakimliğe gönderildi ve nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmasına karar verildi.
28 Mart 2023

23 Nisan Çocuk Bayramı vesilesiyle, Türkiye'de çocukların sanat, kültür ve edebiyatla iç içe yetiştirilmesini amaçlayan 'Doğan Kardeş' dergisinin kuruluş öyküsü ve önemi anlatılıyor. Derginin kurucusu Arif Kazım Taşkent'in oğlu Doğan'ın çığ faciasında kaybından sonra bu dergiyi çıkarmaya başladığı ve derginin çocukların gelişimine katkıda bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca, derginin yayıncılık serüveni ve katkıda bulunan önemli isimlerden bahsediliyor. Türkiye'nin gençler arasında sanat ve kültürel etkinliklere katılım sıralamasındaki düşük konumu eleştiriliyor ve sanatın çocuk gelişimindeki rolüne dikkat çekiliyor.
23 Nisan 2023

Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nden Çin anakarasına seyahat eden bir kişi, pantolonuna sakladığı 104 yılanla gümrükte yakalandı. Şıncın kentindeki Futian Limanı'nda durdurulan şüphelinin pantolon ceplerinde bantlarla ağzı kapatılmış altı bez çanta bulundu. Çantaların içinden farklı renk ve boyutlarda yılanlar çıktı. Yetkililer, yılanların çoğunun yerli olmadığını ve el konulanlar arasında süt ve mısır yılanlarının bulunduğunu belirtti.
11 Temmuz 2024

Japonya'da hayvan kafelerinde yapılan bir araştırmada, 419 farklı türe ait 3.793 hayvan bulunduğu ve bunların 52'sinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirlendi. Uluslararası ticareti yasak olan dokuz tür de bu kafelerde tespit edildi. Araştırmayı yürüten Marie Sigaud, bazı türlerin kökenlerinin şüpheli olduğunu ve insanlara hastalık bulaştırma riski taşıdıklarını ifade etti.
28 Mart 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, trans kadın sosyal medya fenomeni Selin Ciğerci'nin eski eşi Gökhan Çıra ile evlat edindikleri yönündeki iddialarının ardından suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Ciğerci, evlat edinmek için gerekli başvuruların yapıldığını ve çocuğun yakında kendisine geleceğini ifade etmişti. Ancak Bakanlık, Ciğerci ve Çıra'nın evlat edinme için resmi bir başvuruda bulunmadıklarını ve konuyla ilgili gerekli tüm tedbirlerin alınması için savcılığa başvurulduğunu belirtti.
27 Ocak 2023

Britanya'da Lucy Faithfull Vakfı, aşırı pornografi erişiminin gençleri çocuk istismarı videoları izlemeye ittiği konusunda uyarıda bulundu. Vakıf, 18 yaş altı gençlerle iletişime geçme oranlarında %30, gençlerin davranışlarından endişe duydukları için iletişime geçen yetişkinlerin oranında ise %26 artış olduğunu bildirdi. Bu durum üzerine vakıf, gençlere yardım etmeyi amaçlayan bir internet sitesi açtı. Siteye gelen maillerde en endişe verici gelişme, küçüklerin yasadışı çocuk istismarı materyallerini izlemesi veya paylaşması oldu.
26 Eylül 2023

Tokat'ın Zile ilçesine bağlı Çiftlik köyünde, okulun kapatılması nedeniyle Cumhuriyet'in 100. yıl kutlamaları zora girdi. Ancak köylüler, bayramı boş geçirmemeye karar verdi ve kendi etkinliklerini düzenledi. Kadınlar, çocukken öğrendikleri şiirleri yeniden ezberleyip okudu ve bayraklarla okul önünde toplandı.
30 Ekim 2023

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni yıla Ankara'da motokuryelerle birlikte girerek, kurye kıyafeti giyip sipariş dağıttı. Türkiye'nin ilk 'Turcorn'larından biri olan Getir için kurye olarak çalıştı ve bir öğrenci yurduna sipariş götürdü. Öğrenciler tarafından tanınmayan Varank, kendisini tanıtmak zorunda kaldı ve öğrencilere TOGG ve TÜBİTAK ile ilgili hediyeler verdi. Varank, bu etkinlikle kuryelerin yaşadıklarına dikkat çekmeyi ve farkındalık yaratmayı amaçladığını belirtti.
1 Ocak 2023

Türkiye Obezite Araştırma Derneği, obeziteli bireylerin toplum ve aile içinde damgalanmasının birçok soruna yol açtığını belirtiyor. Kilo önyargısı ve ayrımcılığı, sosyal ilişkiler, eğitim, iş hayatı ve sağlık hizmetlerini olumsuz etkiliyor. Obeziteli bireyler, damgalanma ve önyargılar nedeniyle depresyon, anksiyete gibi psikolojik sorunlar yaşayabiliyor ve tedavilerini bırakabiliyorlar. Sağlık sektörü ve hekimler de bu önyargılardan etkileniyor, uygun sağlık hizmeti sunmada yetersiz kalıyorlar.
9 Mart 2024

Japonya İçişleri ve İletişim Bakanlığı'nın güncellediği verilere göre, ülkedeki 80 yaş ve üzeri nüfus, geçen yıla kıyasla 270 bin artışla 12,5 milyona çıktı ve toplam nüfusun yüzde 10'unu oluşturdu. Bu, 80 yaş ve üzeri nüfusun şimdiye kadarki en yüksek seviyesi. Ayrıca, 65 yaş ve üzeri nüfus, geçen yıla kıyasla 10 bin azalarak 36,2 milyona geriledi ve toplam nüfusun yüzde 29,1'ini oluşturdu. Bu oran, 1950'den beri ilk kez düştü.
19 Eylül 2023

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, öğrencilerin temiz ve sağlıklı suya erişimini sağlamak amacıyla okullara ücretsiz içme suyu çeşmeleri yerleştirme kampanyası başlattı. Bu kampanya kapsamında, bir ortaokulda suyu filtre eden ve 1. kalitede içme suyu sağlayan bir çeşme yaptırıldı. Çeşmenin maliyeti 40 bin lira, suyun kalitesini ölçtürmek için ise 6 bin lira harcandı. Kampanya, tüm okullarda bu tür çeşmelerin yerleştirilmesi hedefiyle devam edecek.
9 Mart 2024
İşaretlediklerim