Danimarka ve Hollanda, Ukrayna'ya 2024'ün başlarından itibaren en az 14 yenilenmiş Alman yapımı 'Leopard 2' muharebe tankı sağlamayı planladıklarını açıkladı. İki NATO ülkesi arasında yaklaşık 165 milyon avroluk maliyetin eşit olarak paylaşılacağı belirtildi. Danimarka Savunma Bakanvekili, tankların Danimarka'ya ait olmadığını ve Hollanda ile ortaklaşa satın alındığını ifade etti. Almanya'nın da daha önce Ukrayna'ya 18 'Leopard 2' tankı gönderdiği hatırlatıldı.
20 Nisan 2023

ABD Ticaret Bakanlığı, Texas Instruments'a 1,6 milyar dolara kadar doğrudan finansman sağlayarak çip üretimini artırmayı hedefliyor. Bu yatırım, yerel tedarik zinciri dayanıklılığını güçlendirmek, ulusal güvenliği geliştirmek ve ülkenin rekabet gücünü artırmak amacıyla yapılacak. Texas Instruments, bu finansmanla Texas ve Utah'ta üç yeni son teknoloji tesis inşa edecek ve 2 binden fazla istihdam yaratmayı planlıyor. Ayrıca şirkete yaklaşık 3 milyar dolar kredi imkanı da sağlanacak.
16 Ağustos 2024

Almanya, Ukrayna'ya daha önce göndermeyi taahhüt ettiği 'Leopard 2' muharebe tanklarının ulaştığını duyurdu. Alman federal meclisi Bundestag'ın bütçe komitesi, savunma ve dışişleri bakanlıklarının talebi üzerine Ukrayna'ya 12 milyar avro değerinde ek askeri destek sağlanmasını onayladı. Bu destek, 2023 için 3,2 milyar avro ve 2024 ile 2032 yılları arasında kullanılmak üzere 8,8 milyar avro kredi şeklinde olacak. Alman hükümeti, işgalin başından bu yana Ukrayna'ya 14,2 milyar avrodan fazla yardım sağladığını belirtti.
29 Mart 2023

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Brian Nelson, Türkiye ve BAE ziyaretinde Rusya ile olan ticari ilişkilerin Ukrayna işgalini durdurma çabalarına zarar verdiğini ifade etti. Türkiye'nin geçen yıl mart ve ekim ayları arasında Rusya'ya yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal ihraç ettiği belirtildi. ABD'li yetkililer, bu malların savunma sanayisi tarafından işgali uzatmak için kullanılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Nelson, Türkiye'ye yaptırım listesindeki Rus şirketlerle iş yapılmasının olası sonuçları hakkında bilgi vermek üzere geldi.
3 Şubat 2023

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, ABD, Hollanda ve Almanya'nın Ukrayna'ya Patriot hava savunma füzeleri sağladığını Twitter üzerinden duyurdu. Reznikov, bu ülkelerin savunma bakanlarına teşekkürlerini iletti. ABD ve Almanya daha önce Aralık 2022 ve Ocak 2023'te Ukrayna'ya Patriot füzeleri sağlayacaklarını taahhüt etmişlerdi. Almanya, ayrıca Ukrayna'ya Leopard 2 tankları göndermişti.
19 Nisan 2023

ABD ve Batılı müttefiklerinin Ukrayna'ya dördüncü nesil savaş uçakları gönderme kararı almasının ardından, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko bu kararı eleştirdi ve Batılı ülkeler için 'çok büyük riskler' içerdiği uyarısında bulundu. Gruşko, Rusya'nın bu durumu planlarında hesaba katacağını ve belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli tüm araçlara sahip olduklarını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden ise Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesini desteklediğini ifade etti.
20 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya 31 adet M1 Abrams tankı sağlanacağını açıkladı. Bu karar, Ukrayna'nın Batı'dan askeri destek talepleri ve Almanya'nın Leopard 2 tanklarını gönderme kararı almasının ardından geldi. Abrams tanklarının Ukrayna'nın savunma kapasitesini artıracağı belirtilirken, tankların bakım ve kullanımı için Ukraynalı askerlere eğitim verileceği ifade edildi. Biden, tankların teslimatının Ukraynalıların hazır olmaları durumunda gerçekleştirileceğini ve müttefiklerin yardımlarının önemli olduğunu vurguladı.
25 Ocak 2023

Ankara merkezli 21 ilde düzenlenen 'Sibergöz' operasyonlarında, 'Smart Trade Coin' isimli kripto varlık alım-satım platformu üzerinden 'sıfır risk ile yüksek kazanç' vaadiyle 1 milyar dolar haksız kazanç elde ettiği gerekçesiyle 127 kişi yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, şüphelilerin otomatik al-sat işlemleri gerçekleştiren bot uygulaması sattığını ve saadet zinciri sistemi oluşturduğunu belirtti. Operasyonlarda 1 milyar TL değerindeki taşınmaz ve taşınır mal varlıklarına, iki tabancaya ve çok sayıda dijital materyale el konuldu.
30 Mayıs 2024

Microsoft, 2022 Ocak ayında Activision Blizzard'ı 69 milyar dolara satın alma planını duyurmuştu. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), bu satın almanın pazardaki rekabeti bozacağı endişesiyle geçen ay mahkemeye geçici yasaklama emri ve ihtiyati tedbir kararı için başvuruda bulunmuş, ancak ABD mahkemesi satın alma işlemine izin vermişti. Reuters'ın haberine göre, FTC mahkemenin bu kararına itiraz edeceğini açıkladı.
13 Temmuz 2023

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin askeri yardım sağladığı ülkelerden savaş hukukuna uygun hareket etme garantisi talep edeceğini açıkladı. Bu kapsamda, bu ülkelerden 180 gün içinde yazılı taahhüt alınacak, aktif çatışma içinde olan ülkeler için bu süre 45 gün olarak belirlendi. ABD, İsrail gibi ülkelere yıllık milyarlarca dolarlık askeri yardım sağlıyor. Yeni kararname, çatışma durumunda sivillere yardımın teslim edilmesine dair güvencelerin verilmesini ve düzenli bilgilendirme yapılmasını zorunlu kılıyor.
9 Şubat 2024

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD'nin Ukrayna'ya HIMARS ve topçu sistemleri için gerekli mühimmat ve cephane içeren yeni bir askeri yardım paketi açıklayacağını duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'ya gelecekteki yardımları görüşecekler. Ayrıca, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G20 toplantısında Rusya Dışişleri Sergey Lavrov ile görüşerek, Yeni START nükleer anlaşmasına bağlılık, ABD vatandaşı Paul Whelan'ın serbest bırakılması ve Ukrayna'ya destek mesajlarını iletti.
3 Mart 2023

ABD Savunma Bakanlığı, İran'ın ticari nakliye gemilerine el koyması üzerine Ortadoğu'daki önemli su yollarını izlemek amacıyla bölgeye ek savaş uçakları ve bir savaş gemisi gönderme kararı aldı. Hürmüz Boğazı, dünya ham petrol ve petrol ürünlerinin yaklaşık beşte birinin nakliyesi için kritik bir geçiş noktasıdır. ABD Donanması, bu ayın başlarında İran'ın Umman Körfezi'nde iki ticari tankere el koymasını önlemişti. Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh, bölgedeki varlıklarını ve izleme yeteneklerini artırdıklarını belirtti, ancak ilave jetlerin tam olarak nereye yerleştirileceği ve ne kadar süre kalacağına dair detay verilmedi.
18 Temmuz 2023

Almanya yönetimi, Rusya'nın artan saldırıları ve Kiev yönetiminin talebi üzerine Ukrayna'ya yeni bir Patriot hava savunma sistemi tedarik edeceğini açıkladı. Bu karar, Ukrayna'nın özellikle hava savunma sistemlerine duyduğu ihtiyacı karşılamayı amaçlıyor. Almanya Savunma Bakanlığı, daha önce de Ukrayna'ya askeri yardım paketi kapsamında çeşitli askeri ekipmanlar ve iki Patriot hava savunma sistemi teslim etmişti. ABD'nin ardından Almanya'nın da Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi vereceğini duyurması, uluslararası destek açısından önemli bir gelişme olarak kaydedildi.
13 Nisan 2024

Telekom ekipmanı üreticisi Nokia, Kuzey Amerika pazarında optik ağ satışını genişletmek amacıyla ABD merkezli Infinera'yı 2,3 milyar dolara satın almak için anlaştığını duyurdu. Infinera, hisse başına 6,65 dolarlık teklifi kabul etti ve bu rakam, şirketin borsa kapanış fiyatının yaklaşık yüzde 28 üzerinde. Satın almanın 2025'in ilk yarısında tamamlanması bekleniyor. Açıklamanın ardından Infinera'nın hisseleri yaklaşık yüzde 22 arttı.
28 Haziran 2024

ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi Colin Kahl, Rusya'nın Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması'nı (START) askıya almasını değerlendirerek, Rusya'nın sınırsız bir nükleer silah yarışına girecek durumda olmadığını belirtti. Kahl, Rusya'nın bu hamlesinin ABD yönetimi üzerinde etki yaratmayacağını ve Rusya'nın ekonomik yetersizlikler ve savaşın yükü nedeniyle böyle bir yarışa giremeyeceğini ifade etti. Ayrıca, bu durumun Putin'in retorik manşetler üretme çabası olabileceğini söyledi.
1 Mart 2023

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı göndermeyeceğini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna'nın savaş uçağı talebine, Rus topraklarında kullanılmaması ve Fransız ordusunun gücünü zayıflatmaması şartıyla olumlu yaklaşabileceklerini belirtti. Ukrayna daha önce Batı'dan hava savunma sistemleri ve tank talebinde bulunmuş, ABD ve Almanya tank gönderme kararı almıştı. Biden, ayrıca Rusya-Ukrayna savaşının yıl dönümünde Avrupa'ya yapacağı ziyaret hakkında kesin bir bilgi vermedi.
31 Ocak 2023

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yapılan UFO incelemelerinin sonuçlarını açıkladı. Rapora göre, UFO olarak düşünülen cisimlerin çoğu sıradan maddeler olarak tanımlandı. Pentagon sözcüsü, yapılan incelemelerde UFO ihbarlarının Dünya dışı varlıklarla bağlantısız olduğunu, ancak bazı olayların tam olarak açıklanamadığını belirtti. Ayrıca, Pentagon'un her ay yüzlerce UFO ihbarı aldığı ifade edildi.
9 Mart 2024

Tayvan Savunma Bakanlığı, Ada çevresinde Çin'e ait 32 askeri hava aracı ve dört savaş gemisinin görüldüğünü bildirdi. Bu araçlardan 13'ü Tayvan'ın hava savunma tanımlama bölgesinde uçtu. Ayrıca, bir CH-4 tipi silahlı dronun Ada'yı yarım ay şeklinde dolaştığı belirtildi. Bu gelişmeler, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Çin'in en kıdemli diplomatı Vang Yi'nin görüşmesinin ardından yaşandı. Çin, Tayvan'ın bağımsızlığını tanımayıp, 'Tek Çin' ilkesini savunarak Tayvan'ın uluslararası ilişkilerde temsil edilmesine karşı çıkıyor.
12 Mayıs 2023
İşaretlediklerim