Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef gösterilen Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, 'kayyım rektör' protestolarına katıldıkları gerekçesiyle yargılandı. Berke Gök'e 18 ay, E.K.'ye 14 ay ve diğer öğrencilere birer yıl hapis cezası verildi. Duruşma sırasında avukatlar ve izleyiciler dışarı çıkarıldı ve yerlerine çevik kuvvet polisleri oturtuldu. Hakim Talip Ergen, avukatların reddi hakim talebini reddetti ve duruşma avukatlarla devam etti. Kararın istinaf yolu açık olduğu ve kesinleşene kadar öğrencilerin cezaevine girmeyecekleri belirtildi.
3 Şubat 2023

Yönetmen Bilal Kısa ve model Ezgi Cebeci, Ankara Kocatepe Camisi'nde gerçekleştirdikleri moda çekimi nedeniyle 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçundan soruşturma kapsamına alındı. Sosyal medyada eleştirilere maruz kalan Kısa, niyetinin camiye küsmüş bir kesimin önyargısını kırmak olduğunu belirtti. Ankara Valiliği ve Başsavcılığı, Kısa ve Cebeci hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldığını duyurdu. İkametlerinde arama yapılan ve suç delillerine el konulan Kısa ve Cebeci, adli kontrolle serbest bırakıldı.
15 Ağustos 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve eski adalet bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına dolaylı yoldan eleştirilerde bulundu. Yazıcı, devlet erklerinin sorun çözmesi gerektiğini belirtirken, Gül yüksek yargı mercileri arasındaki çatışmanın endişe verici olduğunu ifade etti. Bu karar, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesi yönünde AYM'nin aldığı kararın uygulanmaması ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması kararı sonrasında geldi.
8 Kasım 2023

İstanbul Kadıköy'de uzaktan eğitim kararını protesto eden öğrencilere polis müdahalesi sonucu 25 kişi gözaltına alındı. Çağdaş Hukukçular Derneği, serbest bırakılan 22 kişiden 3'ünün, daha önce şiddet ve tacizle suçlanan polis amiri Hanefi Zengin'in şikayeti üzerine gözaltında kaldığını ve gözaltı otobüsünde Zengin ve ekibi tarafından darp edildiklerini iddia etti. Zengin daha önce de çeşitli olaylarda adı geçen ve hakkında soruşturma açılan bir polis şefidir, ancak İstanbul Valiliği tarafından yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle soruşturma kapatılmıştır.
21 Şubat 2023

2014 yılında Okmeydanı Cemevi'nde cenaze törenine katılmak üzere bekleyen Uğur Kurt'u öldüren polis Sezgin Korkmaz'ın yargılandığı davada, mahkeme görüntülerin izlenmesi ve bilirkişi raporu alınması talebini reddetti. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) ihlal kararında olayla ilgili görüntülerin mahkeme heyeti tarafından izlendiği ancak bu konuda bir bilirkişi incelemesi yapılmadığı belirtilmişti. Duruşmada, Kurt'un eşi Narin Kurt, 'Görüntüleri izlemeden haklıyı haksızı nasıl ayıracaksınız? Biz dokuz yıldır adalet bekliyoruz' dedi.
10 Ekim 2023

Ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen Osman Kavala, Yargıtay başsavcılığının Gezi Parkı davasıyla ilgili tebliğnamesinde hukuk ilkelerinin çiğnendiğini ve vahim iftiralar içerdiğini belirtti. Başsavcılık, Kavala'nın cezasının onanmasını isterken, Mücella Yapıcı'nın mahkumiyetinin bozulmasını talep etti. Kavala, 2017'den beri tutuklu ve Gezi Parkı eylemleri ile 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında suçlamalarla yargılanıyor. AİHM ve Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına rağmen serbest bırakılmadı ve Avrupa Konseyi Türkiye'ye karşı yaptırım prosedürü başlattı.
11 Temmuz 2023

Sivas'ta 1993 yılında 33 aydının yakılarak öldürülmesi olayıyla ilgili firari sanıkların yargılandığı davanın 30. duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Mahkeme, dönemin başbakanı ve diğer yetkililerin tanık olarak dinlenmesi taleplerini reddetti. Katliamda kardeşini kaybeden bir mağdur, devletin olayın sorumlularını yeterince aramadığını iddia etti. Avukatlar, soykırım suçlamasıyla soruşturma talebinde bulunduklarını ve zamanaşımı tehlikesine dikkat çektiler. Mahkeme, sanıkların yakalanmasını beklemeye ve davanın katılımcılarını genişletmeye karar verdi.
26 Ocak 2023

Esenyurt'ta bir tekel bayisinde iki kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırıya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında yayın yasağı getirildi. Büyükçekmece 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği, olayla ilgili hazırlık soruşturması sonuçlanıncaya kadar kamu güvenliği, suç işlenmesinin önlenmesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması gerekçeleriyle yazılı, görsel ve internet ortamında faaliyet gösteren medyada, sosyal medya ile her türlü haber, röportaj, eleştiri gibi yayınların yasaklanmasına hükmetti. Olayın ardından yapılan çalışmada şüphelilerden M.Ö, polis ekiplerince gözaltına alındı.
31 Temmuz 2023

2010 yılında gözaltına alınan ve işkence gördüğü iddia edilen Onur Yaser Can'ın intihara sürüklenmesiyle ilgili davanın üçüncü duruşması görüldü. Duruşmada tanıklar dinlendi ve dava 7 Nisan'a ertelendi. Can ailesi avukatlarının 'işkenceye suç duyurusu' talebi reddedildi. Dört polis ve bir bilirkişi, resmi belgede sahtecilik ve belgeleri bozma, yok etme veya gizleme suçlarından yargılanıyor. Can'ın ölümünden sonra ailesinden sadece kız kardeşi hayatta kalmıştır.
3 Şubat 2023

Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde yürütülen bir soruşturma kapsamında, İYİ Partili Belediye Başkanı Ünal Çetin ve dört kişi daha yolsuzluk gerekçesiyle gözaltına alındı. Operasyon, belediye imar müdürü, kamu çalışanı ve iki müteahhit ile birlikte tutuklu bir müteahhidi de kapsıyor. İYİ Parti, gözaltıların zamanlamasını eleştirerek, seçimlere yakın Millet İttifakı belediyelerine yönelik operasyonları siyasi bir adım olarak nitelendirdi ve soruşturmanın takipçisi olacaklarını belirtti.
31 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin İSKİ Genel Kurulu sırasında, İBB çalışanları ile bazı AKP'li meclis üyeleri arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Bu kavgayı görüntülemek isteyen Medyascope muhabiri Ali Macit, AKP'li meclis üyeleri tarafından darp edildi. Olay yerine müdahale eden güvenlik görevlileri ve diğer meclis üyeleri sayesinde Macit, bölgeden uzaklaştırıldı ve sağlık ekiplerince hastaneye sevk edildi. Macit, saldırıya uğradığı için şikayetçi olacağını belirtti.
30 Mayıs 2023

Müzisyen Emel Çiftçi, Ankara ve Batman'da başlatılan soruşturmalar kapsamında 'terör örgütü üyeliği' ve 'terör örgütü yöneticiliği' iddiasıyla tutuklandı. Çiftçi'nin kanser tedavisi gördüğü ve acil ameliyat olması gerektiği belirtildi. Çiftçi'nin tutuklanmasına gizli tanık beyanları, MASAK Mali Analiz raporları, HTS analiz raporları ve otel konaklamaları suçlama konusu yapıldı. Çiftçi, Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi'ne götürüldü.
22 Ağustos 2023

Gezi Parkı eylemleri sırasında göstericilere palayla saldıran Sabri Çelebi, İstanbul Beyoğlu'nda silahlı bir saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti. Daha önce suç örgütü kurmak ve kadınları fuhuşa zorlamak suçlamasıyla yargılanan Çelebi, 248 yıl hapis cezası talebine rağmen 6 ay önce beraat etmişti. Gezi Parkı eylemleriyle ilgili olarak yargılandığı davada ise kesici aletle yaralama suçundan 3 yıl hapis ve adli para cezasına çarptırılmıştı.
2 Şubat 2024

İspanyol polisi, Real Madrid altyapısında oynayan üç futbolcuyu çocuk pornosu şüphesiyle gözaltına aldı. Bu durum, reşit olmayan bir çocuğun annesinin 6 Eylül'de Kanarya Adaları'nda polise yaptığı şikayet sonucu ortaya çıktı. Kulüp, konuyla ilgili olarak bir Castilla ve üç Real Madrid C oyuncusunun Whatsapp üzerinden özel bir video yayınladığı şikayetiyle polise ifade verdiğini belirtti ve gerçekler hakkında detaylı bilgiye sahip olduklarında önlemlerini alacaklarını ifade etti.
14 Eylül 2023

2010 yılında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube'de işkence gördükten sonra intihar eden Onur Yaser Can'ın davasında, dört polis hakkında verilen takipsizlik kararı İstanbul 8'inci Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kaldırıldı. Bu kararın ardından, polisler işkence suçlamasıyla yargılanacak. Daha önce, sanık polisler resmi belgeyi bozmak ve yok etmek suçlarından cezalandırılmış, ancak işkence, intihara sürükleme ve cinsel saldırı suçlarından yargılanmaları talebi reddedilmişti. Danıştay 2'nci Dairesi, sanık polislerin işkence, cinsel saldırı ve intihara sürükleme suçları bakımından yeterli izlenimin oluşmadığını belirtmişti.
2 Eylül 2024

Sosyal medya fenomenleri Alisya Bahar Candan ve Gülnihal Çiçek'in de aralarında bulunduğu 21 sanık, suç örgütüne üye olmak ve dolandırıcılık suçlarından yargılanmak üzere hakim karşısına çıktı. Duruşmada Gülnihal Çiçek, ağlayarak kardeşine moral verdi. İddianamede, sanıkların 'sazan sarmalı' olarak bilinen dolandırıcılık yöntemini kullandıkları belirtiliyor. Mahkeme, diğer sanıkların dinlenmesi için duruşmayı cuma gününe erteledi.
4 Eylül 2024

Gezi Parkı davasında mahkum edilenler arasında Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet, diğer altı sanığa ise 18'er yıl hapis cezası verilmişti. Yargıtay, üç sanık hakkındaki hapis cezalarını bozarken, diğerlerinin tutukluluğu devam ediyor. Meriç Kahraman, eşi Tayfun Kahraman'ın ve diğer hükümlülerin adalet arayışını ve yaşadıkları zorlukları dile getirerek, Anayasa Mahkemesi'ne adil yargılanma hakkı sağlanması çağrısında bulundu. Uluslararası Af Örgütü ise Gezi tutuklularını 'düşünce mahkumu' olarak ilan etti.
25 Nisan 2024

Sosyal medya fenomeni Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da tutuklandığı soruşturma kapsamında hazırlanan iddianameye İstanbul Anadolu 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi'ne başsavcılıktan itiraz geldi. Başsavcılık, tüm şüpheliler için üç ayrı suçtan 27 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenledi. İddianamede, 31 şirketin mal varlıklarına el konulması ve mülkiyetlerinin kamuya geçirilmesi talep edildi. Asliye ceza mahkemesi, davanın ağır ceza mahkemesine açılması gerektiğini belirterek dosyayı başsavcılığa geri gönderdi.
10 Temmuz 2024

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında, gazeteciler Derya Us ve Nurcan Yalçın da dahil olmak üzere sekiz kişi ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınan gazetecilerin soruşturma dosyalarına gizlilik kararı uygulandı ve avukatlarıyla görüşmelerine rağmen, henüz suçlamalar hakkında bilgi sahibi değiller.
6 Mayıs 2024

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde yıkılan ve 35 kişinin ölümüne neden olan Ezgi Apartmanı ile ilgili davada, firari sanıklar Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel için kırmızı bülten çıkarılması talep edildi. Ancak, Kahramanmaraş 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi bu talebi reddetti. Duruşmada, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi ve duruşma 3 Mayıs'a ertelendi. İddianamede, sanıkların çeşitli suçlamalarla 8 aydan 876 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildiği belirtildi.
2 Mart 2024
İşaretlediklerim