Albayrak grubu, şirket verilerini yurt dışına taşımaya zorlandığı gerekçesiyle Microsoft’a açtığı davada 1,5 milyon lira tazminat kazandı. İstanbul 5’inci Asliye Ticaret Mahkemesi, Microsoft Corporation ve Türkiye temsilcisi ETG Bilgisayar Danışmanlık Eğitim Hizmetleri ve Yayıncılık Sanayi Ltd. Şti.’nin tazminat ödemesine hükmetti. Albayrak grubunun avukatı, bu davanın veri güvenliği farkındalığını artırmak adına önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun Huawei'ye yurt dışına veri aktarımı izni vermesi de tartışma konusu oldu.
4 Haziran 2024

ABD'li yarı iletken üreticisi AMD, yapay zeka sistemlerinin yeteneklerini geliştirmek amacıyla ZT Systems'ı 4,9 milyar dolara satın alacağını duyurdu. Anlaşmanın 2025'in ilk yarısında tamamlanması bekleniyor ve ödemenin yüzde 75'i nakit, geri kalanı ise hisse senediyle yapılacak. AMD CEO'su Lisa Su, bu satın almanın şirketin uzun vadeli yapay zeka stratejisinin bir parçası olduğunu belirtti.
19 Ağustos 2024

Eğlence sektörünün devi Walt Disney, video oyunu geliştiricisi Epic Games'te 1,5 milyar dolarlık hisse alımı gerçekleştireceğini açıkladı. Bu yatırımla birlikte, Disney ve Epic Games, Disney hikayeleri ve deneyimlerini genişletecek yeni bir oyun ve eğlence evreni oluşturmak üzere işbirliği yapacaklar. Epic Games'in popüler oyunu Fortnite'ın da dahil olduğu bu yeni evren, 100 milyondan fazla aktif oyuncu ve yaratıcıyı bir araya getirecek. Disney Üst Yöneticisi Robert Iger, bu yatırımın şirketin oyun dünyasındaki en büyük girişimi olduğunu ve büyüme için önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.
8 Şubat 2024

Britanyalı rock grubu Queen, tüm albüm haklarını 1,27 milyar dolar karşılığında Sony Music'e devredecek. Anlaşma, Brian May ve Roger Taylor'ın canlı performanslarını kapsamıyor. ABD ve Kanada'daki müzik haklarıyla ilgili belirsizlik sürerken, bu hakların Disney'de kalması bekleniyor. Sony, Universal ile mevcut dağıtım anlaşmasının 2027'de sona ermesinin ardından ABD ve Kanada dışındaki tüm bölgelerde Queen'in haklarına sahip olacak.
20 Haziran 2024

Xbox'ın CEO'su Phil Spencer, bir YouTube videosunda, Xbox'a özel dört oyunun PlayStation 5 ve Nintendo Switch'e geleceğini açıkladı. Oyunların isimleri henüz yapımcılar tarafından duyurulmadı ancak Spencer, Starfield, Indiana Jones ve Great Circle'ın bu dört oyun arasında olmadığını belirtti. Teknoloji sitesi The Verge, bu oyunların Hi-Fi Rush, Pentiment, Sea of Thieves ve Grounded olduğunu iddia etti.
16 Şubat 2024

Microsoft, siber güvenlik hizmeti sağlayan CrowdStrike’ın yazılım güncellemesinden kaynaklanan teknik sorunun nedenini bulup gerekli düzeltmeyi yaptığını açıkladı. Güncelleme kaynaklı kesinti nedeniyle birçok ülkede süpermarketlerden havayollarına, medyadan borsa ve bankacılığa kadar geniş bir sektörde şirketlerin hizmetleri aksadı. Microsoft, birkaç Microsoft 365 uygulaması ve hizmetinin tam işlevselliğini geri kazandırdığını, ancak bazı uygulama ve hizmetlerde sorunların sürdüğünü belirtti.
19 Temmuz 2024

Yapay zeka çiplerine olan talebin artmasıyla Nvidia'nın piyasa değeri, Amazon'u geçerek 1,78 trilyon dolara ulaştı. Nvidia'nın hisseleri, 2024'ün başından bu yana yüzde 46'ya yakın bir artış gösterdi. Bu gelişmeyle Nvidia, ABD'nin en değerli dördüncü şirketi haline gelirken, Amazon beşinci sıraya geriledi. En değerli üç şirket sırasıyla Microsoft, Apple ve Alphabet olarak belirlendi.
14 Şubat 2024

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Qualcomm, finansal zorluklar yaşayan Intel’i devralmayı planlıyor. Intel, son yıllarda yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle hisselerinde büyük bir düşüş yaşadı ve 2024'te 1,6 milyar dolar zarar etti. Qualcomm'un bu hamlesi, teknoloji dünyasında büyük bir etki yaratabilir, ancak geçmişte benzer büyük satın alma girişimlerinin iptal edilmesi, bu anlaşmanın da engellenebileceği ihtimalini doğuruyor.
21 Eylül 2024

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, Endonezya'da bulut depolama ve yapay zeka altyapısını geliştirmek için 1,7 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu. Microsoft CEO'su Satya Nadella, bu konuda Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile görüşmeler gerçekleştirdi. Yapılacak yatırım, Endonezya'da yeni bir bulut sistemi ve yapay zeka altyapısı kurulmasını sağlayacak ve 840 bin kişiye yapay zeka eğitimi verilmesine olanak tanıyacak. Bu yatırım, Microsoft'un Endonezya'daki en büyük yatırımı olarak kaydedildi.
30 Nisan 2024

ABD’de Ulusal Basketbol Birliği (NBA), ligin yayın hakları için 76 milyar dolara 11 yıllık bir anlaşma yaptı. Bu anlaşma, NBA tarihinde uzunluğu ve tutarı bakımından bir rekor niteliğinde. 2025-2026 sezonundan itibaren geçerli olacak anlaşmanın tarafları NBA, Disney, Amazon ve NBC. Anlaşmanın, NBA oyuncu maaşlarını artırması ve izleyicilerin maçlara erişim kanallarını değiştirmesi bekleniyor.
12 Temmuz 2024

Yapay zeka çiplerine olan talebin artmasıyla Nvidia'nın piyasa değeri 1,83 trilyon dolara ulaşarak Amazon ve Alphabet'i geride bıraktı. Nvidia'nın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 50'ye yakın bir artış gösterdi. Bu gelişmeyle Nvidia, ABD'nin en değerli üçüncü şirketi haline gelirken, Alphabet dördüncü sıraya düştü. ABD'de en değerli şirketler sıralamasında Microsoft ve Apple, sırasıyla birinci ve ikinci sırada yer alıyor.
15 Şubat 2024

Sony Music, Universal Music Group ve Warner Records gibi büyük müzik şirketleri, Suno ve Udio adlı yapay zeka start-up'larına telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı. Müzik şirketleri, bu start-upların yazılımlarının telif hakkıyla korunan eserleri kopyalayarak para kazandığını iddia ediyor ve her ihlal için 150 bin dolar tazminat talep ediyor. Davalar, yazarlar ve haber kuruluşlarının benzer telif hakkı ihlali davalarının bir parçası olarak görülüyor. Yapay zeka firmaları ise adil kullanım doktrini kapsamında meşru olduklarını savunuyor.
25 Haziran 2024

Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in 'Bill ve Melinda Gates Vakfı' bünyesinde 42 milyar dolarlık bir hisse senedi portföyü bulunmaktadır. Bloomberg HT'nin aktardığı bilgilere göre, vakfın portföyünde FedEx, Walmart, Coca-Cola FEMSA, EcoLab, Deere, Caterpillar, Waste Management, Canadian National Railway, Berkshire Hathaway ve Microsoft gibi büyük şirketlerin hisseleri yer almaktadır. Bu portföy, Bill Gates'in yatırım stratejileri ve tercihleri hakkında önemli ipuçları vermektedir.
25 Şubat 2024

Spotify'ın 2019'da açtığı dava sonucunda, Avrupa Birliği Apple'a 'hakim konumunu kötüye kullanma' suçlamasıyla 2 milyar dolar ceza verdi. Avrupa Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, Apple'ın 10 yıldır Apple Store aracılığıyla müzik hizmetlerinin dağıtımında pazardaki hakim konumunu kötüye kullandığını belirtti. Apple, cezaya itiraz ettiğini açıkladı.
4 Mart 2024

İngiliz kumar ve oyun yazılımları geliştiren şirket Playtech, İtalyan birimi Snaitech'i 2,3 milyar avro karşılığında Flutter Entertainment'a satma konusunda anlaştı. Anlaşmanın 2025'in ikinci çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. Flutter, bu anlaşmanın hisse başına kazançlarına hemen katkıda bulunacağını belirtti. Playtech ise işletmeden işletmeye yazılım sağlayıcısı olarak faaliyetlerine devam edecek.
17 Eylül 2024

Boeing, parça üreticisi Spirit AeroSystems'i 4,7 milyar dolara satın almak için anlaştığını duyurdu. Anlaşmanın hisse başına 37,25 dolarla yaklaşık 4,7 milyar dolara sağlandığı ve Spirit AeroSystems'in net borcunu da içeren toplam anlaşmanın yaklaşık 8,3 milyar dolar olduğu belirtildi. Spirit AeroSystems, Boeing uçakları için parçalar üreten bir şirket olup, merkezi ABD'nin Kansas eyaletinde bulunmaktadır. Bu satın almanın, Boeing'in kalite sorunlarını ortadan kaldırma amacı taşıdığı düşünülüyor.
1 Temmuz 2024

Sony, PlayStation bünyesinde 900 kişinin işten çıkarılacağını ve Londra'da bulunan stüdyosunun kapatılacağını duyurdu. Bu işten çıkarma dalgası, dünya genelindeki tüm PlayStation çalışanlarını etkileyecek. İşten çıkarmalar, aralarında SingStar oyun serisini geliştiren Londra stüdyosu, Last of Us'ın geliştiricisi Naughty Dog, Marvel’s Spiderman'ın geliştiricisi Insomniac Games ve Horizon'un geliştiricisi Guerrilla Games'in de bulunduğu birçok stüdyoyu etkileyecek.
28 Şubat 2024

Avrupa'da 17 ülkeden 30'dan fazla medya kuruluşu, Google'ın reklam teknolojisindeki hakim konumunu kötüye kullandığı iddiasıyla Hollanda'nın Amsterdam Bölge Mahkemesinde dava açtı. Bu dava, Google'ın rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle yaklaşık 2,1 milyar avro tazminat talep ediyor. Fransız rekabet kurumu ve Avrupa Komisyonu daha önce Google'ın bu alandaki hakim konumunu kötüye kullandığını belirlemişti. Davacılar, Google'ın bu eylemleri nedeniyle medya şirketlerinin reklamlardan daha yüksek gelir elde edememesinden ve yüksek ücretler ödemek zorunda kalmalarından şikayetçi.
29 Şubat 2024

Amazon Prime Gaming Türkiye, Mayıs ayında Prime üyelerine sunulacak ücretsiz oyunları duyurdu. Listede, Tomb Raider Game of the Year Edition, Dark City: International Intrigue, Fallout 3: Game of the Year Edition gibi popüler oyunlar yer alıyor. Ayrıca, Prime Gaming aboneleri Twitch üzerinden seçtikleri bir yayıncıya 30 gün süreyle ücretsiz abone olma fırsatı da elde ediyorlar. Bu avantajlar, Prime Gaming'in üyelik paketine dahil.
7 Mayıs 2024

Amazon Prime Gaming Türkiye, ağustos ayında kullanıcılarına sunacağı ücretsiz oyunların listesini açıkladı. Listede SteamWorld Heist, Deus Ex: Mankind Divided, Tomb Raider serisi gibi popüler oyunlar yer alıyor. Ayrıca, Prime Gaming kullanıcılarına oyun içi karakter yükseltmeleri ve Twitch üzerinden 30 günlük ücretsiz abonelik de sunuluyor. Bu hizmet, Amazon Prime üyelerine ek avantajlar sağlıyor.
14 Ağustos 2024
İşaretlediklerim