HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, 22 Aralık 2022'de Hatay'da beklenen büyük bir deprem için hazırlıkların ne durumda olduğunu sorgulayan bir önerge hazırladı. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası'nın raporuna atıfta bulunan önergede, Hatay'ın aktif fay hatları üzerinde bulunduğu ve büyük bir deprem riski taşıdığı belirtiliyordu. Ancak önergeye yanıt alınamadı ve 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Depremler sonucunda Hatay'da ciddi yıkımlar ve can kayıpları yaşandı, AFAD ekiplerinin bölgeye ulaşamadığı ve yeterli yardımın yapılmadığı ifade edildi.
6 Şubat 2023

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 6 Şubat'taki büyük depremlerin ardından 8 bin 550 artçı sarsıntının kaydedildiğini belirtti. Bu sarsıntıların çoğunun hissedilir büyüklükte olduğunu ve önümüzdeki günlerde 5'in üzerinde büyüklüklerde artçı sarsıntılar yaşanabileceğini ifade etti. Vatandaşlara hasarlı binalardan uzak durmaları konusunda uyarıda bulundu ve ağır hasarlı binalardan eşya alımının yasaklandığını hatırlattı. Ayrıca, Sivas'ın Gürün ilçesinin 'genel hayata etkili afet bölgesi' olarak değerlendirildiğini açıkladı.
23 Şubat 2023

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'nin 6 Şubat'ta yaşadığı büyük depremin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 24 saat boyunca kameralar karşısına geçmemesini eleştirdi ve nerede olduğunu sordu. Demirtaş, ilk anda seferberlik ilan edilmesi gerektiğini ve devasa inşaat firmalarının iş makinelerinin el konularak deprem bölgesine gönderilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, AFAD başkanının gönüllüleri organize etme konusunda yetersiz kaldığını ve para toplama yerine bu organizasyonun yapılması gerektiğini ifade etti.
7 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gaziantep'te 7,5 büyüklüğünde gerçekleşen depremde 80 kişinin öldüğünü, 600 kişinin yaralandığını ve 581 binanın yıkıldığını açıkladı. AFAD, depremin merkez üssünün Kahramanmaraş olduğunu ve 7,4 büyüklüğünde olduğunu duyurdu. Gaziantep valiliği, deprem sonrası 657 ihbar aldıklarını ve 531 göçük olduğunu bildirdi.
6 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası Adıyaman merkezine AFAD ekiplerinin ulaşamadığı ve kurtarma çalışmalarının yetersiz kaldığı belirtiliyor. Şehirdeki kurtarma ekibi sayısı 20'yi geçmiyor ve ekipman eksikliği yaşanıyor. Market ve dükkanların kapalı olması nedeniyle vatandaşlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Enkaz altında kalanların yakınları ise kendi imkanlarıyla kurtarma çalışmaları yapmaya çalışıyor ve temel ihtiyaçlarının karşılanmasını bekliyor.
7 Şubat 2023

6 Şubat'taki depremler sonrası Türkiye'ye yardım için gelen Meksikalı arama kurtarma ekibi, eşyalarının yanlış uçağa yüklenmesi, çalınması ve ölümle tehdit edilme gibi olaylar yaşadı. Ekip, AFAD İl Koordinasyon Merkezi'nde dinlenirken hırsızlık mağduru oldu ve Antakya'da bir grup tarafından ölümle tehdit edildi. Ekip üyesi Aydemir Taşova, polislerin ve AFAD'ın yeterli desteği sağlamadığını, çadır ve jeneratör gibi temel ihtiyaçların geç karşılandığını ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı'nın ziyareti nedeniyle ekip yorgun olmasına rağmen başka bir bölgeye transfer edilmek zorunda kaldı.
27 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş'ta gerçekleşen 7,4 büyüklüğündeki depremde 70 kişinin öldüğünü ve 200 kişinin yaralandığını açıkladı. Ayrıca, 200 bina yıkıldı. AFAD, depremin büyüklüğünü ve merkez üssünü doğruladı.
6 Şubat 2023

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, deprem nedeniyle zarar gören Hatay'da yardımların ulaştığını ve temel ihtiyaç malzemelerinin dağıtımına başlanacağını duyurdu. Savaş, pikap ve küçük kamyonet sahiplerini yardım dağıtımına katılmak üzere Expo alanına çağırdı. Ayrıca, AFAD tarafından ihtiyaç listesi yayınlanmaya devam ediliyor. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem, Hatay başta olmak üzere birçok ili etkilemiş ve büyük yıkıma yol açmıştı.
8 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremler hakkında konuştu. Erdoğan, depremzedelere bir yıl içinde 319 bin konut ve köy evi yapılacağını sözünü tekrarladı ve deprem felaketinin üstesinden geleceklerini ifade etti. İktidar, deprem sonrası yardım organizasyonu ve koordinasyon eksikliği nedeniyle eleştirilmiş ve Erdoğan bu eleştirilere sert yanıt vermiş, daha sonra ise 'helallik' istemişti.
3 Nisan 2023

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, 6 Şubat'ta meydana gelen ve merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede yetersiz yardım çalışmaları olduğunu belirtti. Pazarcık'ta binaların %80'inin kullanılamaz hale geldiğini ve insanların yiyecek, çadır ve soğukla mücadele ettiğini ifade etti. Kenanoğlu, bölgede sadece iki AFAD görevlisi ve bir özel kuruluşun çalışma ekibini gördüğünü, askeri veya diğer profesyonel ekiplerin olmadığını aktardı.
7 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşanan ölüm, yaralanma ve yıkımlarla ilgili olarak ihmalkarlık ve hukuksuzluklar nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, Türk Kızılay Derneği ve AFAD yetkilileri dahil olmak üzere sorumlular hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Resmi verilere göre depremlerde 44 bin 374 kişi hayatını kaybetti. TİP, bu suç duyurusunu 'asrın davasının iddianamesine bir ek niteliğinde' olarak kamuoyuna sunduğunu belirtti.
27 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, deprem bölgesindeki çalışmalar, kentsel dönüşüm, muhalefetin eleştirileri ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı gibi konulara değindi. Erdoğan, deprem bölgesindeki vatandaşların serzenişlerinin haklı olduğunu kabul etti ve bölgeyi yaşanabilir hale getirdiklerini söyledi. Ayrıca, 'önce vatanım ve milletim' diyen herkesle işbirliği yapacaklarını ifade etti. Erdoğan, Türkiye'nin otomobili Togg'un ön siparişe açılacağını da duyurdu.
15 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye'nin afetlere ne kadar hazırlıksız olduğunu gözler önüne serdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün afet yönetimi çizelgesine göre, afet yönetimi afet öncesi ve sonrası olmak üzere iki ana bölüme ayrılıyor. Afet öncesi hazırlık adımları risk değerlendirmesi, önlem alma ve hazır oluşu kapsarken, afet sonrası müdahale, yardım, rehabilitasyon ve yeniden yapılanma süreçlerini içeriyor. 2023 Kahramanmaraş depremlerinde 31 binden fazla insan hayatını kaybetti ve 81 binden fazla insan yaralandı, 41 bin 791 bina yıkık ya da yıkılacak durumda.
14 Şubat 2023

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, deprem sonrasında Kızılay'a yönelik eleştirilere, çadırların büyük bir kısmını kendilerinin diktiğini ancak üzerinde sadece AFAD logosunun bulunduğunu belirterek yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kızılay'ın yeterince çadır göndermediği eleştirilerine sert bir dille karşılık vermişti. Kınık, afetlerde barınma sorumluluğunun AFAD'da olduğunu ve kapasite artırımının gerekliliğini vurguladı.
24 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir televizyon programında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e yönelik eleştirilerde bulundu. Depremle ilgili AFAD verileri ve kendi açıklamaları arasındaki çelişkiye değindi. Deprem bölgesindeki konut inşaatları ve sağlık hizmetleri hakkında bilgi verdi. Muhalefeti beceriksizlikle suçladı ve askeriye, jandarma, polis hakkında yapılan eleştirilere tepki gösterdi. İmarla ilgili yasal düzenlemelerin gündemde olduğunu ve HDP'ye yapılan ziyaretleri eleştirdi. Ayrıca Muharrem İnce'nin açıklamalarına karşılık verdi.
29 Mart 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi ve can kaybı 20 bin 318'e yükseldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da yuhalandı. Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kötü koşullar nedeniyle sağlık sorunları beklediğini açıkladı. Selahattin Demirtaş, resmi deprem rakamlarını sorguladı. Yağma olayları ve yağmacıların dövüldüğü görüntüler sosyal medyada dolaşıma girdi. Hatay'da barınma sorunu yaşanıyor ve Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun gözaltına alındı. Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul depremi için uyarıda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki durumu değerlendirdi ve yardımlar hakkında bilgi verdi.
11 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Barış Atay, Kahramanmaraş depremleri sonrasında iktidarın bölgedeki yardım çalışmalarını yetersiz bulduğunu belirterek, kendi imkanlarıyla çadır kurduklarını ve iktidara eleştirilerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremle ilgili eleştirilere sert yanıt vermişken, Atay bölgeden bir video paylaşarak iktidarın yeterli yardım yapmadığını iddia etti. Atay, hasarlı bir binada oturanlara kendi imkanlarıyla çadır bulduklarını ve iktidarın bu konuda yetersiz kaldığını ifade etti.
22 Şubat 2023

Gaziantep'te sabah saat 4:17'de 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gaziantep'te 47 kişinin öldüğünü, 550 kişinin yaralandığını ve 300 binanın yıkıldığını açıkladı. AFAD ise depremin Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde olduğunu ve can kaybının 76'ya ulaştığını duyurdu. Malatya Valisi Hulusi Şahin, Malatya'da 23 kişinin öldüğünü, 420 kişinin yaralandığını ve 140 binanın yıkıldığını bildirdi.
6 Şubat 2023

6 Şubat depremlerinin ardından Antakya'nın Defne ilçesine giden TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Afet Koordinasyon Merkezi'nden günlük yaşamı ve yardım çalışmalarını yansıtan görüntüler paylaştı. Kadıgil, depremin dokuzuncu gününde üç yaşında bir çocuğun sağ olarak kurtarıldığını ve merkezdeki gönüllü çocuk doktorlarından yardım aldığını belirtti. Ayrıca, AGAFED gönüllülerinin günde 2 bin sıcak yemek sağladığını, revirde tedavilerin yapıldığını ve HAYTAP'ın depremzede hayvanlarla ilgilendiğini aktardı. Kampın çoğunlukla yazlık çadırlarla dolu olduğunu ve kışlık çadırlara büyük ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
14 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte Hatay'ı ziyaret ederken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Kahramanmaraş'ın bazı ilçelerine gitti. Her iki grup da kendi belediyelerinin sorumluluk alanındaki deprem bölgelerinde incelemelerde bulundu ve depremzedelerle görüştü. Ayrıca, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ASKİ ekiplerinin çalışmaları hakkında bilgi alındı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Antakya'daki Afet Koordinasyon Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi.
11 Mart 2023
İşaretlediklerim