Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş depremleri sonrasında yaşanan organizasyon ve koordinasyon eksiklikleri nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı. Erdoğan, bu eleştirilere sert bir dille yanıt vermiş ve eksiklikleri kabul etmişti. Depremin ardından 22 gün geçmesine rağmen herhangi bir yetkilinin istifa etmemesi dikkat çekerken, Erdoğan'ın grup konuşmasında hesap sorulacağını belirtmesi ve Ankara kulislerinde üst düzey görevden almaların konuşulmaya başlaması siyasi gündemi meşgul ediyor.
2 Mart 2023

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, partisinin pazar günkü seçimlerde üçüncü sırada yer alması ve meclisteki çoğunluğunu kaybetmesinin ardından partisinin genel başkanlığından istifa edeceğini duyurdu. Muhafazakarların çoğunluğu elde ettiği seçimlerde Marin, rakiplerini tebrik etti ve eylül ayında yeni bir genel başkanın seçileceğini belirtti. Marin'in başbakanlık görevinin de yakında sona ermesi bekleniyor.
5 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin 'kayyım yönetimi', mezunların okula girişini yasaklamaya devam ediyor. 1973 mezunu Semih Bilgin, 'eylemlerde bulunulduğu' gerekçesiyle mezun kartının süresiz iptal edildiğini belirten bir e-posta aldı. Bilgin, sadece akademisyenlerin rektörlüğe sırtını döndüğü protestoya destek verdiğini ifade ediyor. 9 Mart'a kadar toplamda 138 mezunun kartı iptal edilmiş ve bu iptaller genellikle gerekçe gösterilmeden yapılmış.
21 Mart 2023

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) raporuna göre, 2013'ten bu yana en az 2 bin 500 genç işçi iş kazalarında hayatını kaybetti. Raporda, 18-25 yaş arasındaki işçilerin genç işçi olarak tanımlandığı ve göçmen genç işçilerin ölüm oranının genel ölüm oranının iki katı olduğu belirtiliyor. Ayrıca, 214 kadın işçinin de hayatını kaybettiği ve genç işçi ölümlerinin döviz kurundaki oynaklık ve enflasyondaki artışla birlikte hızlandığı vurgulanıyor.
19 Mayıs 2024

Mardin'de iki aile arasında çıkan muhtarlık kavgasında başından yaralanan 45 yaşındaki Gülşah Çalışkan, 144 gün süren tedavisinin ardından hayatını kaybetti. Olay, 31 Mart yerel seçimlerinden önce 18 Ocak'ta meydana geldi ve taşlı sopalı kavgaya dönüştü. Kavgada toplamda on kişi yaralandı ve dört şüpheli gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Çalışkan'ın cenazesi Kuyulu Mahallesi Mezarlığı'nda defnedildi.
10 Haziran 2024

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin kadrolaşma ve baskı politikalarını sürdürdüğü bir dönemde, üniversite personel ve akademisyenlerine gönderdiği yazıda, izinsiz eylem yapmanın yasak ve suç olduğunu belirtti. Yönetim, basın açıklaması, stant kurma, bildiri dağıtma gibi eylemleri gerçekleştirenlerin adli ve idari işlemlere tabi tutulacağını ifade etti. Ayrıca, geçen yıl polisin müdahale ettiği Onur Yürüyüşü gibi etkinliklerin bu ay içinde tekrar düzenlenmesi bekleniyor ve geçmişte eylem yapan öğrencilerin yurtlardan atılmasının kolaylaştırıldığı belirtiliyor.
1 Haziran 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kahramanmaraş depremleri sonrası Kızılay'ın Ahbap Derneği'ne çadır ve gıda sattığı iddiaları üzerine Kızılay'ın önüne gideceklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem sonrası 'helallik' istemesine sert tepki göstererek, halkın kendisine hakkını helal etmeyeceğini ifade etti. Buldan, AKP-MHP iktidarını çürümüş talan düzeni olmakla ve deprem fırsatçılığı yapmakla suçladı. Ayrıca, AFAD'ın liyakatsiz atamalarla amacı dışında kullanıldığını ve deprem bölgesine geç müdahalede bulunduğunu eleştirdi.
28 Şubat 2023

Hatay'da sağanak yağışlar nedeniyle konteyner evler ve devlet hastanesi sular altında kaldı. Şubat ayında yaşanan depremlerden sonra hala kalıcı konutlara ulaşamayan depremzedeler, kışa hazırlıksız giriyor. Su baskını sonucunda konteynerda yaşayan bir vatandaş elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. Sağanak yağışlar nedeniyle devlet hastanesi de sular altında kaldı.
2 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı gibi çeşitli bakanlık ve kurumlarda üst düzey yönetici pozisyonlarına yeni atamalar gerçekleştirildi. Bazı il müdürleri görevden alınırken, yerlerine yeni isimler getirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nda da müfettişlik pozisyonuna atama yapıldı.
14 Ocak 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 24 bin 617 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çevre Bakanı Murat Kurum, 10 ilde 171 bin 882 binanın incelendiğini ve 24 bin 921 binanın yıkık veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Üniversiteler uzaktan eğitime geçti ve öğrenci yurtları depremzedelere açıldı. Hatay'da yapı denetim ve yapı malzeme şube müdürlüğünün bulunduğu bina 'apar topar' yıkıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, can kaybının 22 bin 327'ye, yaralı sayısının 80 bin 278'e yükseldiğini duyurdu. Adalet Bakanlığı, deprem suçları soruşturma büroları kurulması için başsavcılıklara yazı gönderdi.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem sonrasında ölü sayısı 9 bin 57'ye, yaralı sayısı 52 bin 979'a yükseldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Hükümetin Twitter'a getirdiği erişim kısıtlaması, bir toplantı sonrası kaldırıldı. Elektrik kesintileri ve altyapı sorunları devam ediyor. Adli tıp hekimleri tükenme noktasına gelirken, Hatay'da bir cezaevinde isyan çıktı ve kanlı biçimde bastırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya kısıtlamalarını eleştirdi. Türkiye Güreş Federasyonu, enkaz altında kalan sporculardan dördünün hayatını kaybettiğini duyurdu. Deprem bölgesinde koordinasyon eksikliği ve yardım dağıtımındaki aksaklıklar eleştiriliyor.
8 Şubat 2023

İran hükümeti, ülkede Mahsa Amini'nin ölümü sonrası başlayan ve geniş destek bulan protestoları destekleyen sanatçıları soruşturmak üzere 'Ünlü Görev Gücü' adında bir komite oluşturdu. Komite, Kültür ve İslami Rehberlik Bakanı Muhammed Mehdi Esmaili başkanlığında, 141 ünlü ismin listesini ekonomi bakanlığına göndererek vergi beyannamelerinin incelenmesini talep etti. Listede yer alan isimler arasında futbol oyuncusu Ali Daei ve aktris Taraneh Alidoosti gibi tanınmış kişilikler bulunuyor. Protestolara destek veren bazı ünlülere ekonomik yaptırımlar uygulandı, seyahat yasağı getirildi ve gözaltına alınanlar oldu.
25 Nisan 2023

Eskişehir'de, TikTok kullanıcısı Ayşegül Didem Doğan, 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen bölgelerde AKP'ye oy veren afetzedelere hakaret içerikli ve provokatif bir video yayınladığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Eskişehir başsavcılığı tarafından 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla soruşturma başlatılan Doğan, adliyeye sevk edildi. Doğan'ın videosu, AKP'li hesaplar tarafından da paylaşılarak tutuklanması talep edildi.
17 Mayıs 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da silahlı saldırı sonucu öldürüldü. MHP'nin bu olaya sessiz kalması parti tabanında rahatsızlık yarattı ve çok sayıda üye istifa etti. Tepkiler TikTok'a da yansıdı ve ülkücü ideolojiyle özdeşleşen hilal bıyıklı ülkücüler, bıyıklarını keserek protesto etti. Videolar, 'Dava Sinan Ateş ile toprağa gömülmüştür' notuyla paylaşıldı.
9 Ocak 2023

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son kabine toplantısında milletvekillerinin bakanlık için istifa etmeyeceğini söylediğini aktardı. Önceki kabinede neredeyse tüm bakanlar milletvekiliydi ve yeni kabinede kimlerin yer alacağı merak ediliyor. Selvi, yeni kabinede olması beklenen isimler hakkında bilgi verdi ve ekonomi yönetimi için düşünülen isimleri paylaştı. Güvenlik politikaları uzmanı Mete Yarar, savunma bakanlığı için Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler'in adının geçtiğini ifade etti. Ahmet Hakan ise kabinenin açıklanacağı tarihi ve programı detaylandırdı.
1 Haziran 2023

İran'da 30 Kasım 2022'den bu yana devam eden ve nedeni henüz net olarak açıklanmayan toplu zehirlenme vakalarında, son olarak Kuzey Horasan, Fars, Rezevi Horasan, İsfahan, İlam ve Huzistan eyaletlerinde onlarca kız öğrenci hastaneye kaldırıldı. Öğrencilerde mide bulantısı, halsizlik ve baş dönmesi gibi belirtiler görülüyor. İran Eğitim ve Öğretim Bakan Yardımcısı, zehirlenmelerin kasıtlı olduğunu düşündüklerini belirtti. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, olayları araştırmak üzere bakanları görevlendirdi ve zehirlenmeleri düşmanın komplosu olarak nitelendirdi.
6 Mart 2023

İran'da, 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan ve 16 Eylül'de ölen Mahsa Emini'nin babası Emced Emini'ye suikast girişimi engellendi. Kürdistan Eyaleti Vali Yardımcısı Mehdi Ramazani, terör örgütleriyle iltisaklı birkaç kişinin suikast girişimini emniyet güçlerinin müdahalesiyle engellediğini ve şahısların yakalandığını belirtti. Mahsa Emini'nin ölüm yıl dönümünde protestoların yeniden canlanma ihtimali üzerine güvenlik güçleri ülke genelinde tedbirlerini artırmıştı.
16 Eylül 2023

İran İnsan Hakları Derneği, 2023'ün ilk 26 gününde İran'da en az 55 kişinin idam edildiğini, bunlardan 37'sinin uyuşturucu suçları nedeniyle olduğunu bildirdi. Ayrıca, Mahsa Emini'nin ölümünden sonra başlayan protestolarda en az 488 kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü, 64'ü çocuk ve 39'u kadın olmak üzere, ve en az 107 protestocunun ölüm veya hapis cezası alma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. İdam edilenlerin yasal süreç ve adil yargılanma haklarından mahrum bırakıldığı ifade edildi.
28 Ocak 2023

Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, hükümet karşıtı gösterilerde 77 kişinin hayatını kaybettiği ve orantısız güç kullanımında rolü olduğu iddiasıyla savcılığa ifade verdi. Boluarte'nin avukatı Joseph Campos, müvekkilinin olaylarla doğrudan bir ilişkisinin bulunmadığını ve soruşturmanın kapatılması gerektiğini belirtti. Hükümet karşıtı gösterilerde çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesinin ardından soruşturma başlatan savcılık, 31 Mayıs'ta Boluarte'nin ifadesinin alınmasına karar vermişti.
28 Eylül 2023

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'deki depremler sonrasında yaşanan can kaybı ve yıkımı eleştirerek hükümete sert tepkilerde bulundu. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, resmi rakamlara göre 35 bin 418 olan can kaybının 100 binden fazla olduğunu iddia etti ve hükümetin tehditler savurduğunu, halkı sindirmeye çalıştığını belirtti. Demirtaş, halkın bu duruma boyun eğmeyeceğini ve iktidarın sonunun geleceğini ifade etti.
15 Şubat 2023
İşaretlediklerim