Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamada, yurt dışına çıkışta alınan 'yurt dışı çıkış harcı' adı verilen ücretin altı ay sonra kaldırılacağını duyurdu. Kılıçdaroğlu, bu tür uygulamaların ülkede çok sayıda olduğunu ve hepsinin tarihin çöplüğüne atılacağını ifade etti. Yurt dışı çıkış harcı, 2019'da 15 TL iken, son olarak yüzde 200 zamla 150 TL'ye yükseltilmişti.
16 Ocak 2023

ABD'de İran yaptırımlarını ihlal suçlamasıyla yargılanan ve ceza alan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla, Türkiye'ye dönüşünde törenle karşılanmıştı. Ancak Atilla, Kıbrıs'a gitmek isterken pasaportuna el konulduğunu ve karakola götürüldüğünü açıkladı. Atilla, devletin tutumunu eleştirerek, insanların seyahat özgürlüğünün kısıtlanmasında mantıklı bir açıklama yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'den kaçma iddialarını reddetti ve yaşananları eleştirdi.
2 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Hatay'ın Suriye sınırında bulunan Kuşaklı köyünde yaptığı basın açıklamasında, Suriyeli sığınmacıları iki yıl içinde anavatanlarına göndereceklerini ve kaçak geçişleri engelleyeceklerini belirtti. Ayrıca, İran sınırından Türkiye'ye gelen Afgan sığınmacıları da geri göndereceklerini ve sınır kapılarının güvenliğini artırarak Türkiye'nin demografik yapısının korunacağını ifade etti.
14 Mart 2023

ABD'nin, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi sonrasında Türkiye'de olası misilleme saldırılarına karşı vatandaşlarını uyardığı güvenlik uyarısının ardından, İçişleri Bakanlığı Türkiye'de güvenlik tedbirlerinin en üst seviyeye çıkarıldığını duyurdu. ABD'nin uyarı notunda adı geçen şahısların gözaltına alındığı ve yapılan aramalarda herhangi bir silah veya eylem emaresine rastlanmadığı, ancak soruşturmanın tüm yönleriyle devam ettiği belirtildi. Ayrıca, IŞİD ve El Kaide'nin bu tür olayları eylem gerekçesi olarak kullanabileceği bilgisi de değerlendirilmekte.
31 Ocak 2023

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, yasadışı geçişlere dikkat çekmek amacıyla Türkiye-İran sınırını yürüyerek 'kaçak' geçti. Türkoğlu ve ekibi, kaçak geçişleri yerinde tespit etmek için Van'a gitti ve beş gün boyunca sınır hattını dolaştı. Türkoğlu, geçiş esnasında hiçbir şekilde sorgulanmadığını veya 'Dur' denmediğini belirtti.
18 Ağustos 2023

Yoğun sisten faydalanan yüzlerce göçmen, Fas’tan yüzerek İspanya’nın Ceuta bölgesindeki sahiline ulaştı. Polis sözcüsü, birçok göçmenin Ceuta-Fas sınırı yakınındaki El Tarajal plajı çevresinde yakalandığını belirtti. Geçen hafta boyunca her gün ortalama 700 göçmenin Ceuta’ya girmeye çalıştığı, pazar gecesi ise yaklaşık 1500 kişinin giriş yapmaya çalıştığı bildirildi. Gözaltına alınan reşit olmayanlar ve sığınma talebi olmayanlar ülkelerine geri gönderilecek.
27 Ağustos 2024

Ekonomist Atilla Yeşilada, Türkiye'ye giren kaynağı belirsiz döviz girişlerinin 10-15 milyar dolarlık kısmının narkotik ticaretinden geldiğini belirtti. CHP Sözcüsü Faik Öztrak'ın kaynağı belli olmayan 52 milyar dolarlık para girişi hakkındaki sorularına cevap veren Yeşilada, bu paranın bütçeye gitmediğini ve dağıtılmadığını, ayrıca narkotik ticaretinin yanı sıra faturalanmayan turizm gelirleri, yurt dışındaki paraların ülkeye getirilmesi ve Rusya-Ukrayna savaşı sırasında iş adamlarının yaptığı döviz transferleri gibi faktörlerin de kaynağı belirsiz döviz girişlerine katkıda bulunduğunu ifade etti.
17 Ocak 2023

ABD, Macaristan'ın 'defalarca dile getirilen' güvenlik açıklarını ele almadığını savunarak bu ülkeye vize kısıtlaması getirdi. İki ülke arasındaki ilişkiler, Macaristan'ın İsveç'in NATO'ya katılımıyla ilgili oylamayı ertelemesi ve LGBTİ+ haklarını kısıtlamasıyla gerildi. ABD'nin Budapeşte büyükelçiliği, 'Elektronik Seyahat Yetkilendirme Sistemi' kapsamında Macarlara sunulan geçerlilik süresinin iki yıldan bir yıla düşürüleceğini ve sistem kapsamında yalnızca tekil ziyaretlere izin verileceğini belirtti.
1 Ağustos 2023

Gazze'de bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesi, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'a geçiş yapılmasıyla yeniden başladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli'nin açıklamasına göre, daha önce 30 vatandaş ve aile yakını Türkiye'ye getirilmiş, ancak sınır kapısının kapanmasıyla süreç durmuştu. Şimdi ise 44 kişi daha Mısır'a geçti ve sayının artması bekleniyor. Bu kişiler Türk diplomatlar tarafından karşılandıktan sonra Kahire üzerinden uçakla Türkiye'ye getirilecek.
18 Kasım 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake'e Türkiye'ye müdahale etmekle suçlayarak, 'pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek' ifadesini kullandı. ABD büyükelçiliği, Türkiye'de terör saldırısı olabileceği konusunda uyarıda bulunmuş ve bazı Batılı ülkeler bu uyarıya dayanarak temsilciliklerini geçici olarak kapatmıştı. Soylu, Amerikan büyükelçilerinin Türkiye'de darbe yapma çabası içinde olduğunu iddia etti ve ABD büyükelçisinin Türkiye'yi karıştırmak istediğini öne sürdü.
3 Şubat 2023

ABD'de Türkiye karşıtlığıyla tanınan Demokrat Senatör Bob Menendez, yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla ilk kez mahkemeye çıktı. Menendez, iş insanları ve Mısır hükümeti lehine gizli lobi faaliyetlerinde bulunmakla suçlanıyor. Menendez ve eşi tüm suçlamaları reddetti ve Menendez 100 bin dolar kefaletle serbest bırakıldı. Ayrıca, Menendez'in pasaportuna el konuldu ve sadece Kongre görevi nedeniyle yurt dışına resmi pasaportuyla seyahat edebilecek.
27 Eylül 2023

Meksika'nın başkenti Meksiko'da onlarca kişi, devlet yardımı olmadan bir çöplükte kayıp yakınlarının izlerini arıyor. Ulusal Arama Komisyonu üyeleri, geçtiğimiz ay insan kalıntılarının bulunduğu alanda aramalarına devam ediyor. Ülkede kaybolan kişilerin sayısı 112 bini aşarken, son 17 yılda kaybolma vakalarının keskin bir şekilde arttığı belirtiliyor. Bu durum, Meksika'da ciddi bir insani kriz yaşandığını gösteriyor.
23 Ağustos 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Sinan Ateş cinayeti hakkında soru soran gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu'nu azarladı. Olay, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price tarafından eleştirildi. Price, ifade özgürlüğünün demokrasi için önemli olduğunu ve korunması gerektiğini belirtti. ABD'nin Türkiye'deki ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalardan endişe duyduğunu ifade etti.
25 Ocak 2023

Kuzey Kore, sınırını izinsiz ve isteyerek geçen ABD askeri Travis King'i sınır dışı edeceğini duyurdu. King, yaklaşık bir ay önce sınırı geçmiş ve gözaltına alınmıştı. King'in ne zaman ve nereye sınır dışı edileceği henüz açıklanmadı. King, daha önce Güney Kore'de bir sivili dövmek ve polis aracını tekmelemek suçundan iki aya yakın hapis cezası almıştı.
27 Eylül 2023

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, ABD'nin Türk Hava Yolları'na (THY) baskı yaparak Rus vatandaşlarını Meksika'ya giden uçuşlardan men etmeye çalıştığını iddia etti. Bu iddia, THY'nin İstanbul'dan Latin Amerika'ya yapılan uçuşlarda bazı Rus yolcuları kabul etmediği yönündeki şikayetler üzerine ortaya atıldı. Rusya Tur Operatörleri Birliği ve diğer kaynaklar, THY'nin bu eylemlerinin ABD'nin emriyle yapıldığına inanıyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve THY konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
26 Nisan 2024

Almanya Federal Meclisi, AB dışından nitelikli işgücü göçünü kolaylaştırmayı hedefleyen yeni göç yasasını onayladı. Yasa, Mavi Kart ve Fırsat Kartı gibi düzenlemeleri içeriyor. Mavi Kart, üniversite mezunları için asgari gelir şartını düşürüyor ve iş değişikliği, aile birleşimi, AB'de daimi ikamet gibi süreçleri kolaylaştırıyor. Bilişim uzmanları için diploma şartı kaldırılıyor ve eğitim amaçlı göç destekleniyor. Fırsat Kartı ise puan sistemine dayalı olacak ve dil becerileri, iş deneyimi gibi kriterlere göre verilecek.
23 Haziran 2023

ABD'nin eski devlet başkanı Donald Trump, bir konferansta yaptığı konuşmada, komünist ve Marksist ideolojik grupların ülkeye girişini engelleyeceğini söyledi. Trump, bu konuda Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası'nın 212 (f) maddesini kullanmayı planladığını belirtti. Ayrıca, ABD'ye gelenlerin 'ülkeyi sevmesi' gerektiğini ve ideolojik grupları ülkeden uzak tutacaklarını ifade etti. Trump, ABD'de yaşayan komünist ve Marksistlere yönelik kısıtlayıcı 'yeni bir yasa' olması gerektiğini savundu.
28 Haziran 2023

Türk vatandaşlarının Avrupa, ABD, İngiltere ve Kanada'ya yaptıkları vize başvurularında ret oranları artış gösteriyor. İş dünyası, Schengen vizesi krizi nedeniyle zor durumda kalmış durumda. Bulgaristan, Türk sürücüler için ikili taşımalarda Bulgaristan vizesi alma zorunluluğu getirdi. Bu durum, Türkiye'nin ihracat yükünün yabancı TIR'lar tarafından taşınmasına ve iş dünyasının küresel pazarlarda rekabet gücünün azalmasına yol açıyor.
7 Haziran 2023

Britanya, Avrupa'ya yönelik sığınmacı akışını yavaşlatmak amacıyla Türkiye ile bir anlaşma yaptığını duyurdu. Anlaşma, kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, yeni bir Türk polis merkezinin kurulması, insan kaçakçılarına karşı mücadele, bot ticaretinin engellenmesi ve gümrük verilerinin hızla aktarılmasını içeriyor. Bu anlaşma, önümüzdeki yıl düzenlenecek genel seçimler öncesinde Britanya'nın siyasi gündeminin en üst sıralarında yer alan yasadışı göç konusunda atılan bir adım olarak görülüyor.
9 Ağustos 2023

Gazeteci Fatih Altaylı, Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'den yapılan Schengen vizesi başvurularına düşük oranda onay vermesinin sebeplerini bir AB diplomatına sordu. Diplomat, Türkiye'nin yabancılara kolaylıkla vatandaşlık vermesi ve bu sürecin yeterince incelenmemesi, göçmen sayısının bilinmemesi, uluslararası suçluların Türkiye'de yerleşik hale gelmesi ve Türk vatandaşlarının Avrupa'ya kalıcı olarak gitme arzusunun artması gibi nedenlerle vize başvurularında daha sıkı güvenlik soruşturmaları yapıldığını ve bu durumun vize reddine yol açtığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'de politik ortam nedeniyle Avrupa'ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarının da vize politikalarını etkilediği ifade edildi.
9 Haziran 2023
İşaretlediklerim