Psikoloji alanında yapılan yeni bir araştırma, ahlaki kaygılar nedeniyle insanların daha az affedici olabileceğini ve kendi değerlerine aykırı davranışlar sergileyen insanları hızla reddedebileceğini gösteriyor. Araştırmada, katılımcılara ahlaki ikilemlerle karşı karşıya kalan insanlar hakkında bir dizi senaryo sunuldu ve katılımcıların kendi manevi değerleri hakkında da bilgi sahibi olundu. Araştırma sonuçları, ahlaki durumların genellikle esneklik gerektirdiğini ve zaman zaman kendi ahlaki eğilimlerimize aykırı hareket eden insanlara karşı daha bağışlayıcı olmanın ahlakla daha uyumlu olabileceğini gösteriyor.
10 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef gösterilen Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, 'kayyım rektör' protestolarına katıldıkları gerekçesiyle yargılandı. Berke Gök'e 18 ay, E.K.'ye 14 ay ve diğer öğrencilere birer yıl hapis cezası verildi. Duruşma sırasında avukatlar ve izleyiciler dışarı çıkarıldı ve yerlerine çevik kuvvet polisleri oturtuldu. Hakim Talip Ergen, avukatların reddi hakim talebini reddetti ve duruşma avukatlarla devam etti. Kararın istinaf yolu açık olduğu ve kesinleşene kadar öğrencilerin cezaevine girmeyecekleri belirtildi.
3 Şubat 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası üniversitelerin hibrit eğitime geçeceğini açıklamıştı. Ancak bazı üniversiteler, YÖK'ün bu kararına uymayarak uzaktan eğitime devam etme kararı aldı. Selçuk Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi gibi kurumlar, farklı gerekçelerle uzaktan eğitim kararlarını sürdürüyor veya hibrit eğitime geçiş için farklı tarihler belirliyor. Öğrenciler ve akademisyenler bu duruma tepki gösteriyor ve eğitimdeki belirsizlik eleştiriliyor.
8 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt döneminde, üniversite farklı bölümler için 217 öğretim üyesi alımı yapacağını duyurdu. Açılan ilanlarda, adayların akademik çalışma alanları ve tez konuları gibi kişiye özel detaylar belirtildi. Bu durum, Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı aldığı kararlara aykırı. İlanlarda, aynı kadro için farklı kriterlerin belirlenmesi ve tutarsızlıklar da dikkat çekti.
1 Ocak 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemi eğitimlerini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. YÖK Başkanı Erol Özvar, nisanda hibrit eğitim değerlendirileceğini belirtse de, üniversitelerin açılıp açılmayacağı konusunda belirsizlik sürüyor. 14 Mayıs seçimleri öncesinde, adres değişikliği için son tarih olan 2 Nisan'a kadar üniversitelerin durumu netleşmezse, öğrencilerin oy kullanma süreci zorlaşacak. Öğrenciler, hem sınav dönemi hem de ekonomik ve lojistik zorluklar nedeniyle memleketlerine dönüp oy kullanamayacaklarını ifade ediyorlar.
23 Mart 2023

Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bülent Yücel, sınavda HDP'nin kapatılması gibi güncel siyasi konulara değinen bir soru sorduğu için üç ay süreyle görevden uzaklaştırıldı. Üniversite rektörlüğü, Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) 53'üncü maddesi gereği sınavı iptal etti ve öğrencilere 19 Ocak'ta yeniden sınav yapılacağını duyurdu. Yücel'in görevden uzaklaştırılması, akademik ve ifade özgürlüğü konularında tartışmalara yol açabilir.
14 Ocak 2023

Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay, kampüste düzenlenen İsrail'e tepki gösterilerini 'düşünce özgürlüğü' kapsamında değerlendirdiği için üzerinde baskı oluştu ve bu baskılar sonucunda istifa ettiğini açıkladı. Gay, istifasını yazılı bir açıklama ile duyurdu ve üniversitenin tartışmalardan bağımsız hedeflerine devam edebilmesi için bu kararı aldığını ifade etti. ABD Kongresinde antisemitizmin tartışıldığı bir oturuma katıldığı ve İsrail'e tepki gösterilerine verdiği destek nedeniyle özellikle İsrail yanlısı kesimlerden gelen tepkilerin arttığı belirtildi.
3 Ocak 2024

Hindistan Yüksek Mahkemesi, eşcinsel evlilikleri yasal olarak tanımayı reddetti ancak eşcinsel çiftlerin evlat edinme hakkını kabul etti. Hindistan'da on milyonlarca LGBTQ+ birey bulunmasına rağmen, hükümet ve dini liderler, Hint kültürüne karşı olduğunu iddia ederek eşcinsel birlikteliklere karşı çıkıyor. Mahkeme, evlilik eşitliğinin yasal olarak tanınması konusunda bir karar verme yetkisi olmadığını belirtti ve bu konunun meclis tarafından ele alınması gerektiğini ifade etti.
17 Ekim 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde 26-28 Eylül tarihleri arasında düzenlenen oryantasyon günlerinde öğrenci kulüpleri ve toplulukları baskı ve müdahalelere maruz kaldı. Güvenlik birimleri, özellikle Boğaziçi direnişiyle ilgili görsel ve yazılara, gökkuşağı bayraklarına ve bazı kulüplerin stantlarına müdahale etti. Ayrıca, bazı kulüplerin stant açma izinleri olmasına rağmen, okul yetkilileri tarafından stantlarının kaldırılması istendi. Öğrenciler, bu yılki oryantasyonun, geçmişteki oryantasyonlara kıyasla daha fazla baskı ve müdahale içerdiğini belirtti.
2 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef gösterilen ve 'kayyım rektör' protestolarına katılan 14 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi için toplam 335 yıl dört ay hapis cezası talep edildi. Savcılık, öğrencilere 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma', 'direnme', 'görevi yaptırmamak için direnme' gibi suçlamalar yöneltti. Mahkeme, avukatlara mütalaaya karşı beyanda bulunmaları için süre vererek davayı 3 Şubat'a erteledi. Öğrenciler, 2021'de Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğünün online eğitim kararını protesto etmiş ve rektör Naci İnci tarafından çeşitli suçlamalarla soruşturma başlatılmıştı.
30 Ocak 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'daki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere özel haklar tanıdı. Bu haklar arasında, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılına mahsus olmak üzere hangi program ve sınıflarda yüz yüze, hangi program ve sınıflarda ise uzaktan öğretim yapılacağına üniversite senatolarının karar vermesi, talep eden öğrencilere kayıtlı oldukları programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan diğer devlet üniversitelerindeki programlarda özel öğrencilik hakkı tanınması ve talep eden öğrencilere bir yıl kayıt dondurma hakkı tanınması yer alıyor.
8 Eylül 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), avukatların dilekçelerinde kullandığı ifadeler nedeniyle uyarı cezası almasını 'ifade özgürlüğü hakkının ihlali' olarak nitelendirdi. İki avukat, müvekkillerinin polis tarafından dövüldüğünü iddia etmiş ve bu durumu raporlaştırmak istemişti. Ancak, muayeneyi yapan doktorun gerçeğe aykırı rapor hazırladığını iddia eden avukatlar, doktor hakkında şikayette bulunmuştu. Bu durum üzerine Eskişehir Barosu avukatlara uyarı cezası vermişti. AYM, avukatların ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi ve yeniden yargılama yapılması gerektiğini belirtti.
2 Kasım 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 1 Kasım'da aldığı bir kararla, Türkçe yüksek lisans programlarında tezlerin İngilizce yazılabilme şartını daha da esneterek, tezlerin herhangi bir dilde yazılabilmesine olanak tanıdı. Bu değişiklik, öğrencinin talebi, danışmanın gerekçeli görüşü, anabilim dalı kurul kararı ve ilgili enstitü yönetim kurulunun onayı şartlarına bağlı olarak, tezin dörtte birinden az olmamak üzere geniş bir Türkçe özet verilmesi kaydıyla yapılabilecek.
13 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin 'kayyım yönetimi', mezunların okula girişini yasaklamaya devam ediyor. 1973 mezunu Semih Bilgin, 'eylemlerde bulunulduğu' gerekçesiyle mezun kartının süresiz iptal edildiğini belirten bir e-posta aldı. Bilgin, sadece akademisyenlerin rektörlüğe sırtını döndüğü protestoya destek verdiğini ifade ediyor. 9 Mart'a kadar toplamda 138 mezunun kartı iptal edilmiş ve bu iptaller genellikle gerekçe gösterilmeden yapılmış.
21 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin kadrolaşma ve baskı politikalarını sürdürdüğü bir dönemde, üniversite personel ve akademisyenlerine gönderdiği yazıda protesto eylemleri yapanların adli ve idari işlemlere tabi tutulacağını belirtti. Haziran başında ve 7 Temmuz'da gönderilen yazılarda, izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasak ve suç olduğu ifade edildi. Ayrıca, eylemlerin üniversitenin tanıtımını olumsuz etkilediği ve öğrenci tercihlerini etkilediği iddia edildi.
10 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi Vakfı'na (BÜVAK) yapılan ve kamuoyunda 'yandaş atamalar' olarak nitelendirilen mütevelli heyeti üyeliklerine ilişkin atamalar yargıya taşındı. BÜVAK'ın yönetim kurulu, geçmişte okul yönetiminin harcamalarına engel olmuştu. BÜVAK'a Şubat-Haziran 2023 arasında 98, sonrasında ise 65 olmak üzere toplamda 163 yeni üye atandı. Atamaların çoğu, hükümete yakın kişilerden oluşuyor. Vakfın senedi değişikliği ve mütevelli atama yetkisinin kaldırılması da yargı sürecinde. Şubat ve mart aylarında yapılan atamalarla ilgili dava açıldı ve yargı süreci devam ediyor.
27 Aralık 2023

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı'nın 13 ülkede yaptığı araştırmaya göre, AB'deki siyahların yaklaşık yarısı ırkçılığa maruz kalıyor. Araştırmaya göre, siyahların en çok ayrımcılığa uğradığı ülke Almanya. Almanya'daki katılımcıların yüzde 76'sı son beş yılda ten rengi, göçmenlik geçmişi ya da dini inançları nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti. İkinci sıradaki Avusturya'da ise katılımcıların yüzde 72'si ırk temelli ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti.
25 Ekim 2023

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde, özellikle deri mühendisliği bölümünde, belirli kişilere yönelik kadro ilanları açıldığı ve bu duruma karşı çıkan akademisyenlere soruşturma açıldığı belirtiliyor. İlan şartlarının bölümdeki diğer öğretim üyelerinden gizli belirlendiği ve sadece belirli kişilere uygun olduğu ifade ediliyor. Fakülte dekanı Bahattin Tanyolaç'ın bu kadrolaşma girişimlerinde merkezi bir rol oynadığı ve Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) şikayet edildiği aktarılıyor. YÖK ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı kararları bulunmasına rağmen, bu tür ilanların yayımlandığına dair örnekler sunuluyor.
22 Mart 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvurunun sınırlandırılması için çalıştıklarını ifade etti. Tunç, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını yerine getirmeyen bir ülke gibi algılandığını, ancak bunun doğru olmadığını belirtti. AYM'ye bireysel başvurunun sınırlarının çizilmesi gerektiğini vurguladı. Bireysel başvuru hakkı, 12 Eylül 2010'daki referandumda kabul edilmişti.
6 Ekim 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar dönemi eğitimini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu durum, 14 Mayıs seçimleri öncesinde, öğrencilerin oy kullanma sürecini etkileyebilir. Adres değişikliği için son tarih olan 2 Nisan'a kadar üniversitelerin açılıp açılmayacağı belirsizliği sürdüğünden, öğrencilerin hangi şehirde oy kullanacakları konusunda kararsızlıkları var. CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, bu belirsizliğin giderilmesi ve öğrencilerin mağduriyetinin önlenmesi için Meclis'te konuştu.
30 Mart 2023
İşaretlediklerim