AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, TV 100 programında yaptığı açıklamada, EYT düzenlemesinin salı veya çarşamba akşamı tamamlanacağını belirtti. İktidar, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emeklilik hakkına kavuşacağını ifade etmişti. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, EYT emeklilerine ayrılacak kaynağın 120-150 milyar TL arasında olacağını duyurmuş, en düşük emekli aylığının 5 bin 500 TL'ye yükseltildiğini ve ortalama emekli aylığının yüzde 30'luk son zammın ardından 9-10 bin TL'ye çıktığını açıklamıştı. Ancak yapılan hesaplamalara göre, martta emekli olacak EYT'li sayısının 1,5-1,6 milyon kişiye düşebileceği ve memurların emeklilik sonrası çalışma hakkı olmadığı için bu sayının 1,1-1,2 milyon kişi aralığına inebileceği öngörülüyor.
5 Şubat 2023

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, emekli maaşlarına yapılacak zam oranının bütçe imkanları çerçevesinde belirlendiğini ve daha fazla zam yapılmasını arzu ettiklerini belirtti. En düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesini içeren kanun teklifi TBMM'ye sunulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli maaşlarının iyileştirilmesi için talimat verdiğini açıklamıştı. MHP lideri Devlet Bahçeli ise emeklilere seyyanen zam yapılmasını önerdi.
12 Temmuz 2023

En düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini içeren kanun teklifi TBMM başkanlığına sunuldu. Bu düzenleme, 1,8 milyon emekliyi ilgilendiriyor. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasının mümkün olmadığını belirtmişti. Kanun teklifi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulduktan sonra netleşecek.
16 Temmuz 2024

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun Ar-Ge birimi KAMU-AR, Temmuz 2024 raporuna göre açlık sınırını 20 bin 776 lira, yoksulluk sınırını ise 62 bin 302 lira olarak belirledi. Türkiye'de şu anki asgari ücret 17 bin 2 lira olup, açlık sınırının altında kalıyor. Raporda, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenme ile diğer ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yapması gereken harcamalar dikkate alındı. Hükümetin 12 bin 500 liraya yükselttiği en düşük emekli maaşı ise açlık sınırının yüzde 60'ını karşılayabiliyor.
28 Temmuz 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de 2022 yılı yıllık enflasyon oranı %64,27 olarak belirlendi. Bu oran, memur ve emekli maaş zammında enflasyon farkını belirleyen ikinci altı aylık dönem için %15,4 oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, temmuz-aralık dönemindeki enflasyon oranında artış alacaklar. Memurlar ise toplu sözleşmeden kaynaklanan %7'lik zam ve enflasyon farkı ile birlikte toplamda %16,4 zam alacaklar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, maaş artışlarını Türkiye'nin kazancını her kesime yansıtma kararlılığı çerçevesinde ele alacaklarını ifade etti.
3 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, işsizliğin son 11 yılın en düşük seviyelerine gerilediğini belirtti. Erdoğan, kamuda tasarruf paketi kapsamında önümüzdeki üç yıl kamuya alınacak çalışan sayısının kısıtlandığını ve devletin istihdam kapısı olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı. Gençlere ticarete atılma tavsiyesinde bulunan Erdoğan, özel sektörün eleman eksikliği nedeniyle işlerini büyütemediğini ve bu durumun ülke için sosyolojik kökleri olan bir sorun olduğunu ifade etti.
15 Mayıs 2024

Türk-İş'in raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin mart ayı açlık sınırı 9 bin 590 lira, yoksulluk sınırı ise 31 bin 240 lira olarak belirlendi. Açlık sınırı, şubat ayına göre yüzde 1,76 oranında artış gösterdi ve yıllık artış yüzde 94,62 oldu. Ayrıca, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 12 bin 469 lira olarak hesaplandı.
29 Mart 2023

Esfender Korkmaz, MAK danışmanlık ve uluslararası araştırma şirketi Ipsos'un anket sonuçlarına dayanarak, Türkiye'deki halkın büyük bir çoğunluğunun sığınmacılardan rahatsız olduğunu belirtiyor. Ankete göre, halkın yüzde 83'ü sığınmacıların sosyal ve ekonomik sorunların temelinde olduğunu düşünüyor. Ayrıca, halkın yüzde 82'si sığınmacıların güvenlik sorunu yarattığını ifade ediyor. Türkiye'de halkın yüzde 70'i göçün arkasındaki nedenin ekonomik gerekçeler olduğunu ve sığınmacıları göndermek için yasal yolların yetersiz olduğunu düşünüyor.
24 Temmuz 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aracılığıyla işçilerden 300 milyar doların çalındığını iddia etti. Beş ay sonra borçlarını ödemeye başlayacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, ücret vergisinin devlete değil, işçiye ödenmesini sağlayacaklarını ifade etti. Ayrıca beyaz yakalı çalışanları da işçi olarak tanımlayarak onlara da borçlarını ödeyeceklerini belirtti.
11 Ocak 2023

Türk-İş, Eylül 2024'te dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını 19 bin 830 lira olarak belirledi. Aynı araştırmada, gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı olan yoksulluk sınırı ise 64 bin 595 lira olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 25 bin 706 lira olarak belirlendi. Ankara'da yaşayan dört kişilik ailenin gıda harcamasındaki artış bir önceki aya göre yüzde 2,90, son 12 ayda ise yüzde 48,72 olarak kaydedildi.
30 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Aralık 2023 işgücü istatistiklerine göre, Türkiye'de işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,8 oldu. Bu dönemde işsiz sayısı 12 bin kişi azalarak 3 milyon 98 bin kişiye düştü. Erkeklerde işsizlik oranı yüzde 7,1 iken, kadınlarda bu oran yüzde 12,0 olarak belirlendi. Ayrıca, atıl işgücü oranı 2,1 puan artarak yüzde 24,7'ye yükseldi.
12 Şubat 2024

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) raporuna göre, son 11 yılda en az 695 çocuk işçi hayatını kaybetti. Raporda, Mesleki Eğitim Merkezleri'nin (MESEM) ortaokulu bitiren öğrencileri örgün eğitimden kopararak haftanın dört günü bedava işgücü olarak sömürüye sunduğu belirtildi. Çocuk işçilerin tarım, sanayi, inşaat gibi sektörlerde çalıştığı ve bu süreçte hayatlarını kaybettikleri vurgulandı. AKP ve MHP'nin oylarıyla 'Çocuk işçi cinayetleri araştırılsın' önerisinin reddedildiği de raporda yer aldı.
11 Haziran 2024

Emekli aşçı Vahdettin Özkan, derinleşen ekonomik kriz ve artan hayat pahalılığının emeklileri nasıl etkilediğini anlattı. Özkan, emekli maaşlarının enflasyon karşısında eridiğini ve emeklilerin yoksulluk sınırının altına düştüğünü belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'emeklileri enflasyona ezdirmeyeceğiz' söyleminin gerçeklikle örtüşmediğini ifade eden Özkan, emeklilerin örgütlenerek hakları için mücadele etmeleri gerektiğini vurguladı.
28 Temmuz 2024

AKP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, emeklilik sisteminin sürdürülemez olduğunu belirterek Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini eleştirdi. Zeybekci, sosyal güvenlik sisteminin dar bir koridora sokulduğunu ve 1,4 milyon çalışanın 16 milyon emekliye bakmasının sürdürülebilir olmadığını ifade etti. Ayrıca, popülist yaklaşımlardan uzak durulması gerektiğini vurguladı. Zeybekci, emekliye zam yerine üretim ve istihdamın artırılması gerektiğini söyledi.
15 Ağustos 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına ve memur maaşlarına yapılan zammı eleştirdi. TÜİK, Aralık ayı enflasyonunu yıllık yüzde 64,27 olarak açıkladı, bu oran bir önceki aya göre 20 puan düşük. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonu yüzde 137,55 olarak bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emekli maaş artış oranını yüzde 25 olarak duyurdu. Kılıçdaroğlu, TÜİK'in 'rezil artış' olarak nitelendirdiği bu durumun hesabının sorulacağını belirtti.
3 Ocak 2023

Hükümet, en düşük emekli maaşını 12 bin 500 liraya çıkaran bir teklifi Meclis’e sundu. Bu düzenlemeden 3,7 milyon emekli yararlanacak. Ancak bu artış, sadece 10 bin lira ve altı maaş alan emeklilere yönelik bir telafi niteliğinde. Ayrıca, emekli olup çalışanların 5 puanlık teşviki de kaldırılıyor.
17 Temmuz 2024

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 14 bin 542 TL'ye yükseldi. Yoksulluk sınırı, bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte yapması gereken harcama tutarı olarak tanımlanıyor ve bu da 41 bin 651 lira oldu. Bu durum, asgari ücretle (11 bin 402 lira) geçinmeye çalışan milyonlarca kişiyi daha da zor duruma sokuyor.
25 Eylül 2023
İşaretlediklerim