Dünya genelindeki dördüncü 'Wizarding World' Harry Potter mağazası, 16 Aralık'ta İstanbul'da açılacak. Sihir Dükkanı tarafından işletilecek olan mağaza, Mall of İstanbul'da yer alacak ve 200 metrekarelik bir alanda Harry Potter ve Fantastik Canavarlar serilerine ait bin 500'e yakın ürün sunacak. Mağaza, ziyaretçilere 'Asa Seçimi', 'Seçmen Şapka ile Hogwards Binası'nı Bulma', 'Görünmezlik Pelerinini Deneme', '9 ¾ Peronunda Fotoğraf Çekme' gibi etkinliklerle özel bir deneyim vaat ediyor.
13 Aralık 2023

Broadway'in ünlü müzikali 'Operadaki Hayalet', 35 yıl süren gösterim serüvenini sonlandırdı. Pandemi nedeniyle 18 ay kapalı kalan ve maliyetlerin artmasıyla zorluklar yaşayan Broadway, bu ikonik eserin son perdesini indirdi. Müzikalin son gösterimine eski ve yeni oyuncular katıldı ve besteci Andrew Lloyd Webber, performansı geçtiğimiz yıl kaybettiği oğlu Nick'e adadı. 'Operadaki Hayalet', Londra'da hâlâ sahnelenmeye devam ediyor ve Ekim ayında 36. yılını kutlayacak.
18 Nisan 2023

Japonya'da her yıl Aralık ayında yapılan geleneksel bir etkinlikte, yılın sosyal ruh halini yansıtan popüler bir kelime seçiliyor. 2023 yılı için Teikoku Databank tarafından yapılan araştırmada, 1000'e yakın küçük ve orta ölçekli firmanın katılımıyla 'değişim' anlamına gelen 'kaeru' kelimesi en yüksek oyu aldı. Bu seçimde, iklim değişiklikleri, Japon yeninin değer kaybı ve Ukrayna ile Ortadoğu'daki krizler sonucu artan yakıt fiyatlarının etkisi olduğu belirtildi.
5 Aralık 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 28’incisi düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı açıklandı. Festivalde beş uluslararası ve 14 yerli oyun sahnelenecek. Program kapsamında Almanya, Fransa, Romanya, Sırbistan ve Japonya’dan oyunlar yer alacak. Festival, 22 Ekim ile 19 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da 11 farklı mekânda gerçekleştirilecek.
6 Eylül 2024

Yedinci Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali, 29 Haziran ile 13 Temmuz arasında Efes Antik Tiyatro'da gerçekleştirilecek. Festivalde iki opera, iki bale, iki müzikal ve bir çocuk operası sahnelenecek. İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği 'Kuğu Gölü' balesiyle başlayacak olan festivalde, Berlin Devlet Balesi baş dansçıları Lana Salenko ve Marian Walter da yer alacak. Festival, Mikis Theodorakis’in müziklerine yer veren 'Zorba' balesiyle sona erecek.
25 Haziran 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ekibi, 52’nci İstanbul Müzik Festivali'nde öne çıkan beş konseri Diken okurları için seçti. Festival, 21 Mayıs'ta başlayıp 12 Haziran'a kadar sürecek ve İstanbul'un çeşitli mekanlarında 25 konser sunacak. Önerilen konserler arasında Maria João Pires, Khatia Buniatişivili, Borusan Filarmoni Orkestrası, Budapeşte Festival Orkestrası ve Tekfen Filarmoni Orkestrası yer alıyor. Festivalin bu yılki teması 'Kökler' olarak belirlendi.
25 Mayıs 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 52. İstanbul Müzik Festivali, 21 Mayıs - 12 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde, Budapeşte Festival Orkestrası, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Tekfen Filarmoni Orkestrası gibi prestijli orkestralar ve Maria João Pires, Khatia Buniatishvili gibi ünlü solistler sahne alacak. Bu yılın teması 'Kökler' olup, Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinin 100. yılına odaklanacak. Festivalde ayrıca, Cem Mansur'a Onur Ödülü ve Steve Reich'a Yaşam Boyu Başarı Ödülü verilecek.
18 Mayıs 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından desteklenen İstanbul Film Festivali'nin 43. düzenlemesi, 17-28 Nisan tarihleri arasında İstanbul'un iki yakasındaki altı salonda gerçekleştirilecek. Festivalin biletleri yarın satışa çıkacak. Bu yıl festivalin öne çıkan konukları arasında yönetmen Wim Wenders ve oyuncu Kôji Yakusho yer alıyor. Festivalde, 150'ye yakın film gösterimi yapılacak ve Berlin Film Festivali'nde ödül kazanan filmler de izleyiciyle buluşacak.
4 Nisan 2024

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Uluslararası Bodrum Bale Festivali, 3-22 Ağustos tarihleri arasında Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Sahnesi'nde gerçekleştirilecek. Festivalin açılışı İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği Kuğu Gölü balesi ile yapılacak. Bu yıl festivale Bolşoy Tiyatrosu baş dansçıları Denis Rodkin ve Eleonora Sevenard ile Brezilyalı Basileu França Topluluğu konuk olacak. Festivalin kapanışı ise Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği Zorba balesi ile yapılacak.
30 Temmuz 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) 23’üncü Filmekimi’ne hazırlanıyor. Bu yılki festival, İstanbul, Diyarbakır, Ankara ve İzmir'de gerçekleştirilecek. Cannes, Venedik, Locarno ve Toronto gibi prestijli film festivallerinde dünya prömiyerini yapan ödüllü filmler, sinemaseverlerle buluşacak. Festivalin film programı yakında duyurulacak.
20 Ağustos 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Spor İstanbul, 28-30 Haziran tarihleri arasında Maltepe ve Adalar'da Su Sporları Festivali düzenliyor. Festivalde sutopu, yelken ve yüzme branşlarında yarışmalar yapılacak. ENKA, Galatasaray, İTÜ GVO, ODTÜ ve Uludağ Olimpik'in 12 yaş altı takımları sutopu maçlarında karşılaşacak. Yüzme yarışları Maltepe Su Sporları Merkezi ve Büyükada'da gerçekleştirilecek, yelken yarışları ise Heybeliada Su Sporları Kulübü'nde yapılacak.
27 Haziran 2024

UEFA İcra Kurulu üyesi Servet Yardımcı, 2026 Avrupa Ligi ve 2027 Avrupa Konferans Ligi finallerinin İstanbul'da gerçekleştirileceğini duyurdu. Bu karar, İstanbul'un uluslararası spor etkinliklerine ev sahipliği yapma kapasitesini ve önemini bir kez daha vurguluyor. İstanbul, daha önce de çeşitli UEFA finallerine ev sahipliği yapmıştı.
22 Mayıs 2024

Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi, 20 Nisan'da başlayarak 24 Kasım 2024'e kadar devam edecek ve Türkiye Pavyonu, sanatçı Gülsün Karamustafa'nın 'Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli' adlı yeni yerleştirmesine ev sahipliği yapacak. Sergi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın koordinasyonu, Dışişleri Bakanlığı himayesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla gerçekleşiyor. Açılış, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve diğer önemli isimlerin katılımıyla yapıldı. Karamustafa'nın eseri, dünyanın çeşitli yerlerindeki yıkıcı olaylara karşı insanlarda yarattığı duygusal boşluk ve kırıklığı temsil ediyor.
20 Nisan 2024

İstanbul Modern Sinema'nın 'Yönetmenlerle Buluşma' serisinin sekizinci konuğu olarak Tayfun Pirselimoğlu seçildi. 14-21 Mart 2024 tarihleri arasında yönetmenin yedi uzun ve iki kısa filmi izleyicilerle buluşacak. Gösterimler sırasında Pirselimoğlu'nun filmlerinde yer alan oyuncular ve sanat yönetmeni Natali Yeres gibi isimler de katılım sağlayacak. Ayrıca, 15 Mart'ta bir söyleşi etkinliği düzenlenecek. Programda, Pirselimoğlu'nun Kafkaesk anlatımla karanlık ve absürt bir polisiyeye dönüşen son filmi 'Kerr' ve daha önce hiçbir yerde gösterilmemiş kısa filmi 'Sükût Altındır' da yer alıyor.
13 Mart 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Garanti BBVA sponsorluğunda düzenlenen 31’inci İstanbul Caz Festivali, ödül gecesiyle başladı. Açılış töreni Avusturya Konsolosluğu Kültür Ofisi Bahçesi’nde gerçekleştirildi ve geceye siyaset, iş ve sanat dünyasından birçok isim katıldı. Festivalde Nilüfer Verdi ve Nino Varon'a 'Yaşam Boyu Başarı Ödülleri' verildi. Festival, 4-18 Temmuz tarihleri arasında popüler ve yeni isimlerle dolu bir program sunacak.
4 Temmuz 2024

ABD'nin Chicago kentinde üç günlük Türk Festivali düzenleniyor. Festivalde birçok etkinlik yer alacak ve pazar akşamına kadar sürecek. TRT Haber'in haberine göre, festivalde en çok öne çıkan etkinlik mehter marşı oldu ve Amerikalılar mehter takımının konserini dinlemek için dakikalarca bekledi. Festival, binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor ve büyük bir coşkuyla devam ediyor.
26 Mayıs 2024

İstanbul Modern, dünyaca ünlü sanatçı Olafur Eliasson'un 30 yıllık kariyerinden kapsamlı bir seçkiye ev sahipliği yapıyor. 'Senin beklenmedik karşılaşman' adlı sergi, 7 Haziran'da açıldı ve bir ayda 70 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Sergide, su, ışık, renk, algı, hareket, geometri ve çevre gibi konulara odaklanan 40'a yakın yapıt yer alıyor. Sergi, Eliasson'un Türkiye'deki ilk kişisel sergisi olma özelliğini taşıyor ve sanatseverlerin aktif katılımını teşvik ediyor.
11 Temmuz 2024

Dünyanın en büyük bisiklet yarışı organizasyonlarından biri olan L’Etape by Tour de France Serisi’nin Türkiye etabı, 19-20 Ekim tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek. Organizasyonun tanıtımı İstanbul Sepetçiler Kasrı’nda yapıldı ve 78 Event Genel Müdürü Ömer Kafkas, etkinliğin uluslararası yarışlardan farklı ve katı kriterlere sahip olduğunu belirtti. Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, bu organizasyonun bisiklet sporunun yayılması açısından önemli olduğunu vurguladı. Etkinlikte 3 binden fazla sporcunun katılımı bekleniyor ve yarışlar Beykoz’daki Küçüksu Kasrı’nda başlayıp bitecek.
4 Haziran 2024

21. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 20 Haziran'da 'Parola: Barış' temasıyla başlıyor. Festivalde, 'Kadınların Sineması', 'Feminist Bellek', 'Hak Odaklı Sinema' gibi çeşitli bölümlerde filmler, forumlar, atölye ve söyleşiler yer alacak. Açılış, Filistinli kadınların sürgün hikâyelerini anlatan 'Filistin’i İşlemek' filminin online gösterimiyle yapılacak. Festival, 30 Haziran'a kadar İBB Beyoğlu Sineması, İBB Mahalle Evleri ve Fransız Kültür Merkezi'nde devam edecek.
19 Haziran 2024

İstanbul'un ünlü simgelerinden biri olan Kız Kulesi, iki yılı aşkın süren restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ziyaretçilere açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, kuleye ulaşımın Karaköy İskelesi'nden sağlanacağını ve tekne seferlerinin her gün 9:30-17:00 saatleri arasında yarım saatte bir yapılacağını duyurdu. Kız Kulesi, Mayıs 2023'te kısa bir süreliğine ziyarete açılmış, ancak Üsküdar Salacak sahilindeki düzenleme çalışmaları nedeniyle tekrar kapatılmıştı.
1 Mart 2024
İşaretlediklerim