ABD Ticaret Bakanlığı, ulusal güvenlik ve dış politika çıkarlarına aykırı faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle 37 Çinli şirkete yaptırım uygulayacağını açıkladı. Bu şirketler arasında kuantum teknolojileri, nükleer enerji ve insansız havacılık alanlarında faaliyet gösterenler bulunuyor. Yaptırımlar, Çin'in bu teknolojileri ABD'den elde etme çabaları ve bazı şirketlerin Rusya ile olan ilişkileri nedeniyle uygulanıyor. Çin Dışişleri Bakanlığı ise ABD'nin bu adımlarını eleştirerek, şirketlerinin haklarını koruyacaklarını belirtti.
12 Mayıs 2024

ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna'nın Rusya ile olan savaşında kullanmak üzere ve İsrail ile Tayvan'a destek amacıyla toplamda 95 milyar dolarlık bir yardım paketini onayladı. Bu yardım paketi, Ukrayna'ya 61 milyar dolar, İsrail'e 26 milyar dolar ve Tayvan'a 8 milyar dolar olarak dağıtılacak. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen bu tasarı, ABD Başkanı Joe Biden ve Demokratların çoğunlukta olduğu Senato tarafından da onaylanması bekleniyor. Biden, tasarının Kongre'den geçmesi halinde hızlıca imzalayacağını açıkladı.
20 Nisan 2024

Rusya, Alman Hava Kuvvetleri subaylarının Ukrayna Savaşı'yla ilgili bir görüşmesine ait ses kaydını yayınladı. Kayıtta, Alman subayların Kerç Köprüsü'nün bombalanması ve Ukrayna'ya Taurus füzelerinin teslimatı hakkında konuştukları duyuluyor. Almanya'da bu durum büyük yankı uyandırdı ve Berlin'de casuslukla mücadele birimi tarafından soruşturma başlatıldı. Almanya Savunma Bakanlığı ve Federal Meclis Kontrol Komitesi yetkilileri, olayın ciddiyetini ve olası sonuçlarını vurguladılar.
2 Mart 2024

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Almanya'da düzenlenen 60'ıncı Münih Güvenlik Konferansı marjında, Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna'ya tüm topçu silahlarını bağışlama kararlarını açıkladı. Frederiksen, Ukrayna'nın askeri mühimmat talebine işaret ederek, Danimarka'nın elinde bulunan ve şu an kullanılmayan hava savunma silahlarını da Ukrayna'ya vermeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, Avrupa'da askeri mühimmatın bulunduğunu ve Ukrayna'ya yapılan yardımların hızlanması ve artırılması gerektiğini vurguladı.
19 Şubat 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonucu başlayan savaşın iki yılını doldurması üzerine, bu süre zarfında 31 bin Ukraynalı askerin hayatını kaybettiğini duyurdu. Zelenski, ölü ve yaralı sayıları hakkında bilgi verirken, yaralı sayısını 'Rusya'nın askeri planlamasına yardım edeceği' gerekçesiyle paylaşmadı. Ayrıca, on binlerce sivilin de öldüğünü belirtti ancak kesin bir sayı vermedi. ABD'li yetkililerin tahminlerine göre öldürülen Ukraynalı asker sayısı 70 bin, yaralı sayısı ise 120 bindir. Zelenski, öldürülen Rus askeri sayısının ise 180 bin olduğunu iddia etti.
26 Şubat 2024

Ukrayna'daki savaş ve diğer bölgelerdeki gerilimler nedeniyle dünya genelinde askeri harcamalar yüzde 7 artarak 2,4 trilyon dolara yükseldi. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yapılan araştırmaya göre, bu artış son 15 yılda görülen en yüksek seviyedir. Rusya ve Ukrayna'daki artışlar dikkat çekici olup, ABD ise 916 milyar dolar ile en yüksek bütçeye sahip ülke konumunda. Küresel askeri harcamaların artışı, devletlerin artan güvenlik ihtiyaçlarına ve jeopolitik gerilimlere yanıt olarak değerlendiriliyor.
23 Nisan 2024

Avrupa Birliği, 74 yıl önce İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Robert Schuman'ın önerisiyle kurulan bir birlik olarak, zaman içinde ekonomik ve politik entegrasyonu sağlamıştır. AB, genişlemeler ve anlaşmalarla yapısını güçlendirmiş, son dönemde ise Ukrayna'ya destek, İsrail ve Gazze konusunda ortak tutum belirleme gibi zorluklarla karşı karşıya kalmıştır. Ayrıca, AB'nin iç politikasında sağcı partilerin yükselişi ve ekonomik zorluklar önemli gündem maddeleri arasında yer almaktadır.
9 Mayıs 2024

Britanya, Rusya'nın kötü niyetli istihbarat faaliyetleri nedeniyle Rus savunma ateşesini sınır dışı etme kararı aldı. Bu karar, Britanya'nın Dışişleri, İçişleri ve Savunma bakanlıklarının ortak açıklamasıyla duyuruldu. Ayrıca, Rusya ile bağlantılı bazı mülklerin diplomatik statüsü kaldırılacak ve Rus diplomatik vizelerinin süresi sınırlandırılacak. Dışişleri Bakanı David Cameron, bu adımların Rusya'ya açık bir mesaj olduğunu ve Ukrayna'nın yanında durmaya devam edeceklerini belirtti.
8 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi Rosemary DiCarlo, Ukrayna-Rusya savaşında bugüne kadar 10 bin 382 sivilin öldüğünü, 19 bin 659 kişinin yaralandığını açıkladı. DiCarlo, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, özellikle son haftalarda Ukrayna kontrolündeki bölgelerde Rus saldırılarının arttığını ve 570'den fazla yerleşim yerinin hedef alındığını belirtti. Ayrıca, savaşın başlangıcından bu yana 579'u çocuk olmak üzere toplamda 10 bin 382 kişinin hayatını kaybettiği, 1285'i çocuk 19 bin 659 kişinin yaralandığı bilgisini paylaştı.
7 Şubat 2024

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Şubat 2022'den bu yana Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle başlayan savaş nedeniyle 23 bin kişinin kayıp olduğunu açıkladı. Bu kişilerin esir alındıkları, öldürüldükleri veya evlerinden ayrıldıkları belirtilirken, kayıp kişilerin akıbetini açıklığa kavuşturmak için çalışmaların yürütüldüğü ifade edildi.
19 Şubat 2024

Avrupa Birliği Polis Teşkilatı (Europol) tarafından yayımlanan 'AB Uyuşturucu Piyasaları Raporu'na göre, Afganistan kaynaklı eroinin büyük bir kısmı Türkiye üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine taşınıyor. Raporda, AB'nin uyuşturucu pazarının perakende değerinin en az 31 milyar avro olduğu belirtiliyor ve uyuşturucu ticaretinin toplumsal dokuyu yolsuzluk ve şiddet yoluyla yıprattığı vurgulanıyor. Ayrıca, Avrupa'da uyuşturucuya ulaşılabilirliğin arttığı ve kokainin Avrupa limanlarına konteynerlerle taşındığı, bu süreçte liman işçilerine rüşvet ve baskının önemli bir rol oynadığı ifade ediliyor.
8 Mart 2024

Avrupa Parlamentosu seçimlerine günler kala, bir parlamento çalışanının evinde ve ofisinde arama yapıldı. Çalışanın, 6-9 Haziran'da yapılacak seçimler için Rusya lehine propaganda yürüttüğü iddia ediliyor. Federal savcılar ve AP müfettişleri, Brüksel'deki konut ve AP'deki ofisinde arama yaparken, Fransız adli makamları da Strazburg'daki Avrupa Birliği Meclisi'ndeki ofisini aradı. Savcılar, Avrupa'nın Sesi haber sitesi aracılığıyla AP üyelerine ulaşıldığını ve Rus propagandası yapmaları karşılığında para ödendiği iddialarını soruşturuyor.
29 Mayıs 2024

Alman silah üreticisi Rheinmetall, Alman ordusundan 8,5 milyar avroluk bir sipariş aldığını açıkladı. Bu sipariş, şirket tarihindeki en büyük sipariş olarak kaydedildi. Siparişin amacı, Bundeswehr ve müttefiklerinin stoklarını yenilemek ve Ukrayna'ya savunma kampanyasında destek sağlamak olarak belirtildi. Teslimatın gelecek yıl başlaması planlanıyor ve şirket, 2026 yılı için 13-14 milyar avro satış geliri hedefliyor.
21 Haziran 2024
İşaretlediklerim