Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), deprem bölgesindeki incelemeler sonucunda bulaşıcı hastalık riskinin arttığını ve önlemlerin hızla alınması gerektiğini belirtti. Uzmanlar, içme suyu temini, temiz kullanma suyu ve tuvalet imkanlarının sağlanması, hijyen eğitimleri, atık yönetimi ve kemirgenlerle mücadele gibi konularda önerilerde bulundu. Ayrıca, sağlık çalışanlarının durumu, hastane güvenliği, aşı ve ilaç temini gibi konularda da tespitlerde bulunarak, çözüm önerileri sundu. Dernek, bulaşıcı hastalıkların takibinin yapılması ve gerekli laboratuvar altyapısının kurulması gerektiğini vurguladı.
17 Şubat 2023

Güney Afrika'nın en büyük şehri Johannesburg'da çok katlı bir binada çıkan yangında 73 kişi hayatını kaybetti, 52 kişi yaralandı. Yangının çıkış sebebi henüz bilinmiyor. Yangının çıktığı binanın daha önce yetkili makamlara 'terk edilmiş' olarak bildirildiği ve ülkede yasa dışı bulunan kişilerin bu binada yaşadığı öne sürüldü.
31 Ağustos 2023

Batı Afrika'daki kötü hava koşulları ve hastalıklar, kakao üretimini olumsuz etkileyerek çikolata fiyatlarının artmasına neden olabilir. Geçen yıl Fildişi Sahili ve Gana'daki üretimde yaşanan sorunlar nedeniyle kakao fiyatları yüzde 47 artmıştı. Bu yıl da analistler, yeni başlayan sezon için kıtlık bekliyor. Bu durum, atıştırmalık segmentinde enflasyonun devam edebileceği anlamına geliyor.
30 Eylül 2023

Kenya'nın batısında bulunan bir lisede yaklaşık 95 kız öğrenci, teşhis edilemeyen bir hastalık nedeniyle yürüyemez hale geldi. Bölge eğitim yetkilisi Bonface Okoth, hastalık nedeniyle öğrencilerin bacaklarının felç olduğunu ve çoğunun yürüyemez hale geldiğini belirtti. Olayın ardından okul süresiz olarak kapatıldı ve öğrencilerden hastalığın belirlenebilmesi için kan örnekleri alındı.
5 Ekim 2023

Sudan'da, Ekim 2021'deki darbenin ardından yönetimi ele alan generaller konseyinin iki önemli figürü arasında yaşanan anlaşmazlık, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında silahlı çatışmalara yol açtı. Başkent Hartum ve çeşitli kentlerde devam eden çatışmalarda yaklaşık 300 kişi hayatını kaybetti, 3 binden fazla kişi yaralandı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, siviller ve sağlık hizmetlerine yönelik saldırıları kınadı ve sağlık tesislerine yapılan saldırıların uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirtti.
20 Nisan 2023

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), zorla yerinden edilenlerin sayısının 120 milyona ulaştığını açıkladı. Sudan, Gazze ve Myanmar'daki çatışmaların bu artışa neden olduğu belirtilirken, dünya genelinde yerinden edilme rakamlarının 12 yıldır üst üste arttığı vurgulandı. BMMYK, bu durumun yeni ve uzun süredir devam eden krizlerin çözülmesindeki başarısızlığı gösterdiğini ve uluslararası toplumun acilen harekete geçmesi gerektiğini belirtti.
13 Haziran 2024

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi ile Mardin'in Mazıdağı ilçesi arasındaki bölgede çıkan anız yangını yerleşim alanlarına sıçradı ve ölü sayısı 14'e yükseldi. Yangında 8 bin 100 dönüm Diyarbakır'da, 7 bin dönüm Mardin'de olmak üzere toplam 15 bin 100 dönüm alan hasar gördü. Ayrıca, 5 bin 450 dönüm ekili arazi de yandı. Hastanelerde tedavi gören yaralılardan ikisi daha hayatını kaybetti.
22 Haziran 2024

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid-19 salgınının en yoğun vakaya rastlandığı dönemde olduğunu ve testlerin yarısından fazlasının pozitif çıktığını ifade etti. Ceyhan, Eris varyantının hızlı ve kolay bulaştığını, ancak ağır seyretmediğini belirtti. Ayrıca, virüsün mutasyona uğramasıyla testlerin duyarlılığının azaldığını ve mevcut testlerle Covid-19'un tespit edilebilme oranının yüzde 50'nin altında olduğunu söyledi.
23 Ekim 2023

University College London'da yapılan bir araştırma, virüslerin yayılımıyla ilgili genel kabul gören tezi tersine çevirdi. Araştırmacılar, 12 milyon sekans içeren küresel bir veri tabanını kullanarak, virüslerin türler arası geçişini inceledi. Bulgulara göre, insan ve hayvan arasında virüs bulaşma vakalarının %64'ünde virüslerin insanlardan hayvanlara geçtiği tespit edildi. Bu durum, özellikle nesli tükenmekte olan türler için büyük bir tehdit oluşturuyor.
25 Mart 2024

Halk Sağlığı Genel Müdürü Prof. Dr. Sedat Kaygusuz, Türkiye'de son dönemde kızamık vaka bildirimlerinin arttığını belirtti ve 81 ilin valisine alınması gereken önlemleri hatırlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamıktan ölümler olduğu iddialarını yalanladı ve aşı kapsayıcılığının ülke genelinde yüzde 95'in üzerinde olduğunu belirtti. Kızamık vakalarındaki artış üzerine, Bağışıklama Danışma Kurulu ve Kızamık Doğrulama Komitesinin aldığı kararlar doğrultusunda, tüm illerde 'yoğun kontrol stratejileri' uygulanıyor.
24 Haziran 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, Suriye'de de etkili oldu ve en az 6 bin kişinin ölümüne yol açtı. Depremin ardından Suriye'nin kuzeybatısında kolera salgını başladı ve 2 kişi yaşamını yitirdi. Sivil savunma grubu, su şebekeleri ve altyapı sistemlerindeki hasar nedeniyle 568 kolera vakasının tespit edildiğini bildirdi. Reuters'ın önce 22 ölüm bildirdiği haber, daha sonra 2 olarak düzeltilmiştir.
28 Şubat 2023

Güney Afrika Cumhuriyeti, nesli tükenme tehdidi altındaki gergedan türlerinin korunması konusunda öncü ülkelerden biri olmasına rağmen, 2023 yılında 499 gergedanın kaçak avcılar tarafından öldürüldüğü bildirildi. Ülkede kaçak avcılıkla mücadele amacıyla ciddi tedbirler alınmış ve avcılar ağır hapis cezalarına çarptırılmış olmasına rağmen, kaçak avcılıkta bir artış gözlemlendi. Güney Afrika, Afrika kıtasındaki gergedan nüfusunun yaklaşık üçte ikisine ev sahipliği yapmakta ve bu nüfus, 15 binden fazla gergedanı içermektedir.
28 Şubat 2024

Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da artan vaka sayıları nedeniyle türü henüz tespit edilemeyen bir solunum yolu hastalığı sebebiyle beş günlük sokağa çıkma yasağı uygulamaya konuldu. Yerel halkın, yasağın uzayabileceği endişesiyle gıda stoku yaptığı bildirildi. Kuzey Kore, ilk Covid-19 vakasını Mayıs 2022'de açıklamış ve Ağustos'ta salgınla mücadelede zafer ilan etmişti. Ülke, salgın verilerini şeffaf bir şekilde paylaşmamakla eleştiriliyor.
25 Ocak 2023

Atlantik Okyanusu'nda oluşan Beryl Kasırgası, Venezuela'nın kuzeydoğusunu vurdu ve altı kişinin ölümüne neden oldu. Kasırga nedeniyle 7 bin 960 evde hasar meydana geldi ve Cumanacoa kentindeki Manzanares Nehri taştı. Toplamda 29 bin kişi kasırgadan olumsuz etkilendi ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun talimatları doğrultusunda gerekli yardımlar ulaştırıldı. Kasırga ayrıca Grenada Adası, St. Vincent ve The Grenadines, ve Jamaika'da da can kayıplarına yol açtı.
9 Temmuz 2024

Kenya'da Good News International Kilisesi Papazı Paul Mackenzie'nin liderliğindeki bir tarikatın soruşturması kapsamında, insanlara aç kalarak Hz. İsa'ya kavuşacakları vaadiyle ölümlere neden olduğu iddia ediliyor. Tarikat lideri Mackenzie, polise 1000 kişinin cansız bedenine ulaşacaklarını söylemişti. Bölge Komiseri Rhoda Onyancha, mezar arama çalışmalarında ceset sayısının 372'ye yükseldiğini ve nisandan bu yana 95 kişinin kurtarıldığını açıkladı.
13 Temmuz 2023

Kenya'da 'açlık tarikatı' olarak bilinen Good News International Kilisesi'ne yönelik soruşturma kapsamında, 613 kayıp kişinin arandığı ve şu ana kadar 264 kişinin cesedinin bulunduğu açıklandı. Tarikat lideri Paul Mackenzie'nin davası ertelenirken, kendisinin tutuklu yargılandığı ve hapishanede adil yargılanma talebiyle ölüm orucuna başladığı belirtildi. Soruşturma sürecinde 45 kişi gözaltına alındı ve 95 kişi canlı olarak kurtarıldı. Skandalın ortaya çıkmasının ardından Kenya polisi, benzer tarikat ve gruplara karşı operasyonlar düzenledi.
11 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre, 2021'de her 4,4 saniyede bir çocuk veya genç ölümü gerçekleşti ve bu trend devam ederse 2030'a kadar 59 milyon çocuk ve genç ölebilir. 5 yaş altı çocuk ölümleri dünya genelinde yüzde 50 azalırken, 5-24 yaş arası ölüm oranlarında yüzde 36, ölü doğum oranlarında ise yüzde 35 düşüş yaşandı. Sahra Altı Afrika ve Güney Asya, çocuk ölümlerinin en yoğun yaşandığı bölgeler olarak belirlendi. UNICEF ve DSÖ yetkilileri, temel sağlık hizmetlerine yapılan yatırımların ve siyasi iradenin önemine dikkat çekti.
10 Ocak 2023

Dünya Sağlık Örgütü, Polonya'da 29 kedinin kuş gribi olarak bilinen H5N1 virüsüne yakalandığını açıkladı. Polonya, bu durumu geniş bir coğrafi alanda rapor eden ilk ülke oldu. Kedilerin virüse nasıl maruz kaldığı henüz belirlenemedi ve konuyla ilgili araştırmalar sürüyor. İnsanlar arasında bulaş riskinin düşük olduğu, ancak veterinerler gibi doğrudan temas eden kişiler için riskin düşük ve orta seviyede olduğu değerlendiriliyor.
17 Temmuz 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, CNN'de yaptığı açıklamada, dünyanın yeni bir salgına hazırlıklı olmadığını ifade etti. Covid-19 salgını sırasında yaşanan küresel koordinasyon sorunlarının hala devam ettiğini belirten Ghebreyesus, tüm ülkeleri pandemi anlaşmasını imzalamaya çağırarak, salgınla mücadelede kullanılan araçların ve önemli bilgilerin paylaşımını kolaylaştırmanın önemine dikkat çekti. Ayrıca, sistemdeki boşluklara işaret ederek, hazırlıksız olmanın olası bir salgında büyük riskler taşıdığını vurguladı.
19 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler kuruluşları tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, dünya genelinde her iki dakikada bir kadın hamilelik veya doğum sırasında yaşamını yitiriyor. 2000 ile 2020 yılları arasında anne ölümlerinde azalma gözlemlenmiş ancak sonrasında bu ilerleme durmuş ve bazı bölgelerde gerileme yaşanmıştır. Özellikle Sahra Altı Afrika'da anne ölüm oranları yüksek olup, Covid-19 salgınının bu durumu daha da kötüleştirmiş olabileceği belirtiliyor. DSÖ Genel Direktörü ve BM Nüfus Fonu İcra Direktörü, kaliteli sağlık hizmetlerine erişim ve aile planlamasına yatırım yapılmasının önemini vurguluyor.
23 Şubat 2023
İşaretlediklerim