Merkez Bankası, mevsimsellikten arındırılmış aylık oranları açıkladı ve bu oranlara göre yıl sonu enflasyonunun yüzde 41'e ulaşacağı belirtildi. Ancak, mevsimsellikten arındırılmamış oranlar daha yüksek olduğundan, gerçekçi beklentilerin bu yönde olduğu ifade ediliyor. Merkez Bankası'nın 9 Mayıs'ta açıklanacak ikinci enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahmininin yukarı çekilmesi bekleniyor. İlk dört ayın enflasyon oranının yüzde 19-20 civarında olması ve bu durumun yıl sonu tahminlerini etkilemesi öngörülüyor.
5 Mart 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), küresel ekonomik büyüme tahminini bu yıl için yüzde 2,7’den yüzde 2,9’a çıkardı. Açıklamada, büyük merkez bankalarının politika faizlerinin daha uzun süre yüksek kalacağı belirtildi ve bu yıl faiz indirimi beklentilerinin artık masadan kalktığı ifade edildi. Ayrıca, dünya ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 2,9’ar, 2025 ve 2026’da ise yüzde 3,3’er büyümesinin beklendiği kaydedildi. ABD ekonomisinin büyüme tahmininin de bu yıl için yükseltildiği belirtildi.
28 Haziran 2023

Evren Devrim Zelyut, Merkez Bankası'nın 21 Mart toplantısında enflasyonla mücadele amacıyla sıkı para politikası uygulayarak faiz artışına gitmesi gerektiğini belirtiyor. Faiz artışının genel olarak olumsuz bir durum olduğunu ancak üretimi artıramayan ve yüksek teknoloji ürünleri ihraç edemeyen ülkeler için kaçınılmaz olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası'nın bu toplantıda siyasi baskılara boyun eğip eğmeyeceği ve faiz artışı yaparak dolar kurunu kontrol altına alıp alamayacağı konusunda bir test olacağını vurguluyor.
18 Mart 2024

ABD Merkez Bankası'nın (FED) Beige Book raporu, enflasyon kaynaklı baskıların yavaşladığına dair işaretler olduğunu ancak ekonomik büyüme üzerindeki baskı nedeniyle ekonomik aktivitenin yavaşladığını belirtiyor. ABD'nin 12 bölgesinden beşinde ekonomik aktivitede hafif artış, altısında değişiklik olmadığı veya hafif yavaşlama, birinde ise keskin düşüş gözlemlendi. Raporda, katılımcıların gelecek aylarda hafif bir büyüme bekledikleri ifade ediliyor. Enflasyonda düşüş eğilimi, Fed'in talebi azaltıcı adımlar attıktan sonra gözlemleniyor.
19 Ocak 2023

Merkez Bankası, politika faizini beklentilerin aksine yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkardı. Bu karar, uluslararası kurumların beklentileriyle uyumlu olup, ulusal kurumların sabit faiz beklentilerini aşmıştır. Karar metninde, enflasyon görünümündeki bozulma ve aylık enflasyonun ana eğiliminde kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtilmiştir. Ayrıca, Türkiye'nin ekonomi politikalarını 'normalleştirmesi' ve döviz ihtiyacı gibi konulara da değinilmiş, bu bağlamda Gaye Erkan ve Mehmet Şimşek'in yürüttüğü politikalar ve uluslararası yatırımcılarla yapılan toplantılar anlatılmıştır.
21 Mart 2024

Merkez Bankası, Nisan ayında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakma kararı aldı. Bu karar, Mart ayında yapılan yüzde 5'lik faiz artışının ardından geldi. Banka, enflasyonist baskılar ve jeopolitik riskler nedeniyle sıkı para politikası duruşunu sürdürme gerekliliğini vurguladı. Ayrıca, finansal koşulların sıkılaşması ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmekte olduğunu belirtti.
25 Nisan 2024

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini iki toplantıda toplam 500 baz puan artırarak ağustosta yüzde 20'ye çıkaracağını tahmin ediyor. Ayrıca, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 49 olarak belirtiyor. Morgan Stanley ekonomistleri, enflasyonu düşürmek için daha güçlü adımların gerektiğini ifade ediyor. Deutsche Bank ise Merkez Bankası'nın beklentilerin altında kalan faiz artışını 'hayal kırıklığı' olarak nitelendiriyor ve yıl sonu enflasyonun yüzde 50'ye yakın olacağını öngörüyor.
23 Haziran 2023

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e çıkardı. Bu durum, bazı ekonomistler tarafından olumlu karşılanırken, bazıları tarafından eleştirildi. Eleştiriler genellikle, bu yüksek enflasyon tahmininin Türkiye ekonomisindeki mevcut sorunları ve politikaların çelişkilerini vurgulamaktaydı. Öte yandan, bazı ekonomistler, Merkez Bankası'nın gerçekçi bir tahminde bulunduğunu ve bu durumun kredibilite açısından olumlu olduğunu belirtti.
27 Temmuz 2023

Merkez Bankası, politika faizini sürpriz bir şekilde yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkardı. Bu karar, uluslararası kurumların beklentilerinin aksine, ulusal kurumların tahminlerine göre faizin sabit kalması öngörüsünü yıkarak geldi. Para Politikası Kurulu, ocak ayında parasal sıkılığın yeterli düzeye ulaştığını belirtmiş ve faiz artışlarının sona erdiğini ima etmişti. Ancak, enflasyondaki bozulma nedeniyle Merkez Bankası faiz artırımına gitme kararı aldı. Ekonomistler ve ekonomi gazetecileri, kararı genel olarak olumlu karşıladı, ancak bazıları bu adımın geç kalındığını belirtti.
21 Mart 2024

ABD'de Federal Rezerv'in (Fed) enflasyonu kontrol altına alma çabaları sonucunda piyasalarda iyimserlik artarken, Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, Bloomberg ile yaptığı röportajda, piyasaların enflasyon tehlikesini erken bir şekilde geride bıraktığını düşündüğünü ve bu durumun enflasyonu yeniden alevlendirebileceği konusunda endişelerini dile getirdi. Krugman, mevcut dönemin çok düzensiz olduğunu ve belirsizliklerle dolu olduğunu belirtti.
31 Ocak 2023

ABD'li Bank of America ve Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın ikinci çeyrekte faiz artırabileceğini belirtti. Merkez Bankası, Haziran 2023'ten bu yana politika faizini kademeli olarak yüzde 45'e yükseltmiş, ancak bu ay faizi sabit tutarak artırımın sona erdiğine işaret etmişti. Uluslararası bankaların çoğu faizin yıl sonuna kadar sabit kalacağını öngörse de, Bank of America ve Morgan Stanley ek faiz artışı ihtimalini göz ardı etmiyor. İki banka da enflasyon risklerinin ve ücret artışlarının talebe etkisinin faiz artırımı ihtimalini artırabileceğini belirtiyor.
23 Şubat 2024

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılı için enflasyon tahminlerini revize ederek 2 puanlık bir artışla yüzde 38 olarak açıkladı. Bu güncelleme, ekonomik beklentiler ve politikalar açısından önemli bir gösterge olarak değerlendirilmektedir. Tahminin yükseltilmesi, ekonomik koşulların ve fiyat istikrarı hedeflerinin gözden geçirilmesi sonucu gerçekleşmiştir.
9 Mayıs 2024

Merkez Bankası, ekonomistlerin önerileri doğrultusunda, ek sıkılaşma ihtimaline dair piyasaları bilgilendirerek önemli bir adım attı. Bu hamle, son aylarda artan portföy çıkışlarını durdurmayı, döviz kuru üzerindeki baskıyı azaltmayı ve rezervlerini yeniden inşa etmeyi amaçlıyor. Ayrıca, yerel seçimler öncesinde faiz artışı kararı alarak, enflasyonla mücadelede siyasi desteğin olduğunu ve piyasalarda güven ortamının yeniden inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Şimdi, bu kararın hükümetin ekonomi ve yapısal politikalarıyla desteklenmesi bekleniyor.
22 Mart 2024

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, banka yöneticileriyle İstanbul Finans Merkezi'nde bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, enflasyonla mücadele konusunda tüm ekonomik birimlerin kararlı olduğu mesajı verildi. Bu toplantı, Merkez Bankası'nın beklenen faiz artışını gerçekleştirdiği ve politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardığı bir dönemde yapıldı. Ancak faiz artışı piyasalarda beklenen etkiyi yaratmadı ve dolar/TL kuru yeni bir rekor seviyeye ulaştı.
23 Haziran 2023

ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan, Türkiye için faiz ve enflasyon tahminlerini yükseltti. Banka, Merkez Bankası'nın gelecek yılki temel faiz oranı hakkındaki tahminini yüzde 40'tan yüzde 45'e çıkardı. Ayrıca, yıllık enflasyon oranının 2024 Mayıs'ında yüzde 73'e çıkacağı tahmininde bulundu. Yılsonu enflasyon oranı tahmini ise yüzde 62'den 65'e çıkarıldı.
4 Eylül 2023

Faizin 7,5 puan artırılarak yüzde 25’e çekilmesinden sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gibi Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’dan da 'kararlılık' mesajı geldi. Erkan, 2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantısında kamuoyuyla paylaştıkları yol haritasını kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ettiklerini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de altın ithalatında son dönemde dikkat çekici artışlar yaşandığı ve bu durumun cari açık üzerinde de etkili olduğu belirtildi.
28 Ağustos 2023

Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın önümüzdeki yıl için resmi enflasyon tahmininin yüzde 24.7 olduğunu ve bu oranın basit hesaplamalarla elde edilebileceğini ifade etti. Mevcut yüzde 53.25 olan net mevduat faizlerinin, enflasyon hedefine olan güvensizlik nedeniyle yeterli bulunmadığını vurguladı. Aktaş, eğer enflasyon hedefine güven olsaydı, insanların mevduata yöneleceğini ve bu durumun faiz oranlarının düşmesine neden olacağını belirtti.
11 Mart 2024

S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'nin yeni ekonomi yönetimi ve politikaları hakkında konuştu. Gill, enflasyon hedeflerinin daha gerçekçi hale geldiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin bankacılık sektörünün iyi yönetildiğini, Avrupa ile Gümrük Birliği içerisinde iyi bir ticari ortak olduğunu ve genç bir nüfusa sahip olduğunu söyledi. Ancak, negatif faiz oranları, Türk lirasına olan güveni sarsan volatil ortam ve Merkez Bankası'nın rezervlerindeki durumun zayıf yönler olduğunu belirtti.
2 Ekim 2023

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, önceki guvernör Hafize Gaye Erkan'ın belirlediği 2024 yılsonu enflasyon hedefini 2 puan artırarak yeni bir hedef belirledi. Bu değişiklik, piyasaları yılsonuna kadar enflasyonun düşeceğine ikna etme amacı taşıyor, bir nevi sözel yönlendirme stratejisi olarak değerlendirilebilir. Ancak, yılın ilk dört ayında enflasyonun %18,7 seviyesine ulaşması, yılsonu hedefinin %38 olarak gerçekleşebilmesi için kalan aylarda aylık %1,9 enflasyon oranı gerektiriyor, bu da bazı ekonomik analizlere göre gerçekçi görünmüyor.
10 Mayıs 2024

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Şubat ayı enflasyon oranlarının beklentileri aşması sonucu, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz indirim beklentisini 2025'in ilk çeyreğine revize etti. Daha önce Kasım ve Aralık 2024'te faiz indirimi bekleyen banka, enflasyondaki genele yayılan ivmelenmenin Merkez Bankası'nın enflasyon projeksiyonları için yukarı yönlü risk oluşturduğunu belirtti. Merkez Bankası, son olarak Şubat ayında faiz oranlarını yüzde 45'te sabit bırakarak artış döngüsünü sonlandırdığını açıklamıştı.
6 Mart 2024
İşaretlediklerim