CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi'nden oluşan altılı masa, 'millet ittifakı' adı altında ortak politikalarını içeren bir metni Ankara'da açıkladı. 240 sayfalık kitapçık formatında hazırlanan metin, hukuk, adalet, yargı, kamu yönetimi, ekonomi, eğitim ve dış politika gibi birçok alanda yapılacak reformları ve uygulanacak politikaları içeriyor. Metinde, seçim barajının yüzde 3'e düşürülmesi, Varlık Fonu'nun kapatılması, enflasyonun iki yıl içinde tek haneye düşürülmesi gibi vaatler yer alıyor.
30 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim zaferinin ardından CHP'de değişim talepleri artarken, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun parti içi dengeleri gözeterek yeniden yapılanma sürecini yönetmesi bekleniyor. Parti içi muhalefetin değişim talepleri yükselirken, merkez yürütme kurulu ve parti meclisi toplantıları planlanıyor. Yeni dönemde parti meclisi üyeleri ve genel başkan yardımcılıklarında değişiklikler öngörülüyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yakın isimlerin merkez yürütme kuruluna alınabileceği ve grup başkan vekilliği için yeni isimlerin öne çıktığı belirtiliyor.
31 Mayıs 2023

14 Mayıs seçimleri öncesinde Millet İttifakı'nın iki büyük ortağı CHP ve İYİ Parti, en az 10 bölgede ortak liste oluşturarak seçime girmek konusunda anlaşmaya vardı. Ayrıca, 15 ilde daha görüşmelerin devam ettiği belirtiliyor. Cumhur İttifakı ise MHP'nin her ilde kendi adaylarıyla seçime gireceğini açıklamasının ardından, BBP ve Yeniden Refah Partisi'nin de bazı bölgeler dışında kendi listeleriyle seçime katılacakları, HÜDA-PAR'ın ise ortak listeye dahil olacağı ifade edildi. Millet İttifakı içindeki diğer partilerin de bazı bölgelerde CHP ile liste ortaklığı yapabileceği, DP'nin ise bazı yerlerde CHP listesinden seçime katılacağı üzerinde tartıştığı aktarıldı.
4 Nisan 2023

Türkiye'de yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento genel seçimlerine 52 gün kala, siyasi partilerin çoğunda milletvekili aday adaylığı için başvurular sona erdi. AKP'de başvuru sayısı 6 bine, CHP'de 4 binin üzerine, MHP'de ise 4 bin 693'e ulaştı. İYİ Parti'de başvurular devam ediyor ve şu ana kadar yaklaşık 3 bin kişi başvurdu. HDP ise henüz başvuru sayısını açıklamadı.
23 Mart 2023

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin 27 ilde 2.400 kişiyle yaptığı ankete göre, katılımcıların %49'u siyasi partilerin kapatılmasına karşı çıkıyor. AKP seçmeninin %74,2'si, MHP seçmeninin %81,3'ü kapatmaya karşı değilken, CHP seçmeninin %76,3'ü ve HDP seçmeninin %95,9'u kapatmaya karşı. HDP'nin kapatılması istemiyle açılan dava ise devam ediyor ve HDP, altılı masanın müzakere çağrılarına yanıt vermemesi ve hakkındaki uygulamalara yeterli tepki verilmemesini eleştirerek, kendi adayını çıkaracağını duyurdu.
12 Ocak 2023

İYİ Parti'nin, öğrencilerin yurt ve barınma sorunlarının araştırılması için sunduğu önerge, AKP ve MHP oylarıyla Meclis genel kurulunda reddedildi. İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, öğrencilerin ve ailelerinin yüksek kira ve özel öğrenci yurt fiyatları karşısında büyük bir çaresizlik yaşadığını belirtti. Ayrıca, CHP'nin ekonomik sorunların halka verdiği zararların araştırılması önerisi ve Yeşil Sol Parti'nin emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi önerisi de AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
5 Ekim 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Sinan Oğan'ın cumhurbaşkanı adaylıklarına yapılan itirazları reddetti. Yarın adayların pusuladaki sıralaması için kura çekimi yapılacak. Erdoğan ve bazı AKP'li yetkililer, anayasa gereği üçüncü dönem adaylığının mümkün olmadığı yönündeki eleştirilere karşı, 2018'deki seçim sistemi değişikliği ile 'kronometrenin sıfırlandığını' savunuyorlar, ancak bu görüş kanunda açık bir hüküm olarak yer almıyor.
30 Mart 2023

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan ile konuşan bir AKP'li, HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarması halinde seçimlerin ikinci tura kalacağını, aksi takdirde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk turda kazanacağını savundu. AKP'li, muhalefetin muhtemel adayları hakkında da değerlendirmelerde bulundu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise partisinin kendi adayını çıkaracağını ve ittifaklarla herhangi bir ortaklıkları olmadığını belirtti.
8 Ocak 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, adaylıktan çekilmesi için CHP tarafından yapılan son gün teklifini reddetti. CHP'li eski devlet ve kültür bakanı Fikri Sağlar'ın da İnce ile görüştüğü ancak uzlaşıya varılamadığı bildirildi. İnce, 100 bin imzayı toplayarak resmi olarak cumhurbaşkanı adayı oldu ve ikinci tura kalmayı hedeflediğini belirtti. CHP kaynakları, İnce'nin tutumu nedeniyle Kılıçdaroğlu lehine çekilmesine dair bir beklenti kalmadığını ifade etti.
6 Nisan 2023

Yeniden Refah Partisi'nin (YRP), AKP ile ittifak görüşmeleri sırasında gündeme getirdiği 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'da değişiklik talebi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından kabul edilemez bulundu. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım ise talebe olumlu yaklaştı. Bu durum, AKP içindeki Whatsapp gruplarında tartışmalara ve Yanık'a yönelik eleştirilere neden oldu. Parti genel merkezi, seçim sürecinde dikkatli bir dil kullanılması yönünde uyarılarda bulunarak tansiyonu düşürmeye çalıştı.
14 Mart 2023

TEAM tarafından yapılan anket sonuçlarına göre, AKP'nin oy oranı son bir ayda artış göstererek yüzde 37,5'e ulaştı ve MHP ile birlikte 'cumhur ittifakı'nın toplam oy oranı yüzde 44 olarak ölçüldü. 'millet ittifakı' ise CHP'nin yüzde 26 ve İYİ Parti'nin yüzde 11,7 oy oranıyla yüzde 37,7 olarak belirlendi. HDP'nin oy oranı yüzde 11,1 olarak kaydedildi. Sekiz araştırma şirketinin anket ortalamalarına göre ise 'cumhur ittifakı' ile 'millet ittifakı' arasındaki fark 1,5 puan olarak hesaplandı. Araştırmada ayrıca seçmen duyguları ve siyasi iklimle ilgili değerlendirmeler de yer aldı.
21 Ocak 2023

İYİ Parti, 14 Mayıs seçimleri öncesinde milletvekili adaylarını belirlemek için temayül yoklaması yaptı. Yoklamadan memnun olmayan aday adayları, genel merkeze şikayetlerini iletmek için yöneticilerle görüşmeye çalışıyor. Bazı aday adaylarının kısa süre kala partiye üye yaparak temayül yoklamasında öne geçtiği iddia ediliyor. İYİ Parti yetkilileri, 2 Mart'taki altılı masa krizinin ardından partiden kopan oyların büyük bölümünün Muharrem İnce ve Memleket Partisi'ne gittiğini düşünüyor ve bu oyların Meral Akşener sahaya çıktığında geri döneceğine inanıyor.
7 Nisan 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), kamu bankalarının işlemlerine yönelik iddiaların araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bir öneri sundu. CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, kamu bankalarının AKP tarafından nasıl yönetildiğini eleştirdi ve ekonomik duruma dair olumsuz göstergeleri dile getirdi. Ancak, CHP'nin genel görüşme açılmasına ilişkin grup önerisi, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
6 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi kararlarına uymamasını 'sivil darbe girişimi' olarak nitelendirdi ve halkı bu duruma karşı düzenlenecek mitinge katılmaya çağırdı. CHP, TBMM'yi 9 Ocak'ta olağanüstü toplantıya çağırma ve 14 Ocak'ta Ankara Tandoğan Meydanı'nda 'Sahip çıkıyoruz' sloganıyla miting düzenleme kararı aldı. Özel, bu durumun Türkiye'nin anayasal düzenine yönelik bir tehdit olduğunu ve herkesi anayasaya sahip çıkmaya davet etti.
4 Ocak 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılmasının ardından AKP'li vekiller sosyal medyada olumlu tepkiler verdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, muhalefette yaşanan bu gelişmeye rağmen Cumhur İttifakı'nın yol haritasının net olduğunu ve çalışmalarına bu doğrultuda devam edeceklerini belirtti. Erdoğan, ittifak olarak konuşmama kararı aldıklarını ve muhalefetin atacağı adımları değerlendireceklerini ifade etti.
4 Mart 2023

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, TV5 yayınında yaptığı açıklamada, cumhur ve millet ittifaklarının mevcut Meclis aritmetiği nedeniyle tek başlarına anayasa değişikliği yapamayacaklarını belirtti. Babacan, cumhur ittifakının anayasa değişikliği konusunda iş birliği teklif etmesi halinde DEVA Partisi'nin çalışmaya hazır olduğunu ifade etti. Ayrıca, millet ittifakı tarafından hazırlanan anayasa değişikliği metninin önemli bir referans olduğunu ve iktidar tarafından ciddi bir eleştiri almadığını söyledi. Babacan, yeni anayasa yapımının şu an için gerçekçi olmadığını, ancak mevcut anayasa üzerinde değişikliklerin mümkün olduğunu dile getirdi.
20 Mayıs 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, Irak'ın kuzeyinde PKK ile yaşanan çatışmada 12 askerin hayatını kaybetmesinin ardından, AKP, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin ortak imzasıyla hazırlanan 'teröre karşı bildiri' konulu Meclis Başkanlığı tezkeresi, Dem Partisi dışındaki tüm siyasi partilerin oylarıyla kabul edildi. CHP, AKP'nin politikalarına katılmadığı gerekçesiyle bildiriye imza atmadı. Tezkerede, terörle mücadelede kararlılık vurgusu yapıldı ve terör örgütlerine karşı mücadelenin devam edeceği belirtildi.
16 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamaları sonrasında, 14 Mayıs'ın Türkiye'de seçimler için muhtemel tarih olarak öne çıktığı belirtiliyor. Hürriyet gazetesi, seçim takvimine ilişkin detayları paylaştı. Takvimde, cumhurbaşkanı adayları için son başvuru tarihi, kamu görevlileri ve belediye başkanlarının istifa etme süreleri gibi önemli tarihler yer alıyor. Seçim kararının Meclis'te alınması gerektiği, ancak AKP ve MHP'nin gerekli çoğunluğa sahip olmadığı için Erdoğan'ın kararnameyle Meclis'i feshederek seçime gitmesinin beklendiği ifade ediliyor.
19 Ocak 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye'nin ciddi bir anayasal krizle karşı karşıya olduğunu belirtti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Anayasa Mahkemesi'ni desteklemeye çağırdı. Akşener, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi kararına karşı tutumunu eleştirdi ve krizin çözümü için Erdoğan, TBMM Başkanı, Yargıtay Başkanı ve Hakimler ve Savcılar Kurulu'na yönelik önerilerde bulundu. Ayrıca, yaşanan krizin yeni anayasa yapımını gerekçe göstererek çözüm olarak sunulmasına karşı çıktı ve mevcut Anayasa'ya uygun hareket edilmesinin önemini vurguladı.
10 Kasım 2023

Emek ve özgürlük ittifakı, İstanbul'un Kartal ilçesinde düzenlediği mitingde binlerce kişiyi bir araya getirdi. İttifakı oluşturan EHP, EMEP, HDP, SMF, TİP ve TÖP partilerinin liderleri, AKP-MHP iktidarını bu seçimde gönderme sözü verdi. Konuşmacılar, Türkiye'deki mevcut siyasi durumu eleştirerek, değişim ve reform vaatlerinde bulundu. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, seçimlerin demokrasi ile faşizm arasında bir tercih olacağını ve AKP-MHP ittifakının sonunu getireceğini belirtti.
15 Ocak 2023
İşaretlediklerim