Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı belirlenen 39 internet sitesinin erişimini engellemeye karar verdi. Bu karar, SPK'nın 24 Ağustos tarihli bülteninde duyuruldu. Erişimi engellenen sitelerin listesi bültenin içerisinde yer alıyor.
25 Ağustos 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İstanbul'da beklenen büyük deprem kaygısıyla şehir dışına göç edenlerin sayısı arttı. Konut sektörü temsilcileri, özellikle eski yapıların bulunduğu ilçelerden göç yaşandığını belirtiyor. Evden Eve Nakliyatçılar Derneği Başkanı Ali Ayılmazdır, nakliye firmalarına olan talebin arttığını, insanların ikinci evleri veya daha güvenli bölgelere taşındığını ifade ediyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan ise, ekonomik şartlar daha iyi olsa daha fazla insanın sağlam binalara geçeceğini söylüyor.
2 Mart 2023

Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında yaşanan ölüm ve yıkımların ardından Borsa İstanbul, geçen hafta pazartesi ve salı günü yaşanan sert düşüşlere rağmen açık tutuldu. Çarşamba günü iki kez devre kesici devreye girdikten sonra borsa 15 Şubat'a kadar kapatıldı ve o gün yapılan tüm işlemler iptal edildi. Bloomberg'e göre Türk yetkililer, borsanın açılışını ertelemeyi düşünüyorlar ve piyasa, ilk iki günkü işlemlerin iptal edilmesi ve 15 Şubat'taki açılışın durumunu tartışıyor.
13 Şubat 2023

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından İstanbul, Ankara, Mersin, Şanlıurfa ve Batman'da siber dolandırıcılık suçlarına yönelik Sibergöz-31 operasyonları gerçekleştirildi. Operasyonlarda 18 şüpheli gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, şüphelilerin kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtarak mağdurları dolandırdıklarını ve bu yöntemle 4 milyon 600 bin lira haksız kazanç elde ettiklerini açıkladı. Operasyonlar sonucunda çok sayıda dijital materyale de el konuldu.
17 Nisan 2024

Elon Musk, Türkiye'de meydana gelen büyük deprem sonrasında yaşanan iletişim sıkıntılarına yanıt olarak, Starlink uydularını göndermeye hazır olduğunu ifade etti. Ancak, bu hizmetin henüz Türk hükümeti tarafından onaylanmadığını ve onay alındığı anda SpaceX'in uyduları gönderebileceğini Twitter üzerinden duyurdu. AFAD, deprem sonrası iletişim hatlarının yoğunluğu nedeniyle SMS ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımlarının kullanılması gerektiğini belirtti.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul'da, şirketlerin hisse geri alım yapması ve bireysel emeklilik sistemi portföyündeki borsa katkısındaki değişiklikle borsaya 10 günde 10 milyar TL girmesi bekleniyor. Merkez Bankası'nın da tahvil alımı yapacağını duyurmasıyla borsada yükseliş yaşandı. Ancak yatırımcı Mark Mobius, bu tür müdahalelerin genellikle amaçlananın tersi etkilere sahip olabileceğini belirtti, yine de Türk hisse senetleri için uzun vadeli pozitif görüşünü koruduğunu ifade etti.
16 Şubat 2023

ABD'nin FBI ve Avustralya Federal Polisi, Komançero Çetesi'ne sızarak ANOM adında bir şifreli haberleşme sistemi geliştirdi. Bu sistem sayesinde, suç örgütü üyeleri farkında olmadan FBI'ın tuzağına düştü ve 300 suç örgütüne ulaşan sistem üzerinden 27 milyon mesaj arşivlendi. Bu operasyon, 16 ülkenin katılımıyla 7 Haziran 2021'de başlatılan Truva Atı Kalkanı Operasyonu'na dönüştü ve 800 suç örgütü üyesi yakalandı. Ancak, operasyona Türkiye'nin katılmaması eleştirildi.
10 Nisan 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı belirlenen 42 internet sitesinin erişimini engellemeye karar verdi. Bu karar, SPK'nın 9 Ağustos tarihli bülteninde duyuruldu. Erişimi engellenen sitelerin listesi bültenin içerisinde yer alıyor.
10 Ağustos 2023

Japonya'nın Hokkaido adasındaki New Chitose Havalimanı'nda bir mağazada kaybolan makas nedeniyle 36 uçuş iptal edildi ve 201 uçuş rötar yaptı. Olayın ardından yüzlerce yolcu mahsur kaldı. Makas ertesi gün aynı mağazada bulundu. Havaalanı yönetimi, olayın yetersiz depolama ve yönetim sistemlerinden kaynaklandığını kabul etti ve güvenlik farkındalığını artırmak için çalışacaklarını belirtti.
20 Ağustos 2024

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlardaki düşüş ve pazardaki güçlü rekabetle mücadele etmek amacıyla küresel çapta personelinin yüzde 10'dan fazlasını işten çıkarma kararı aldı. Bu kararın duyurulmasının ardından Tesla'nın hisse senedi yüzde 1,3 değer kaybetti. Şirket, 2023 yılının başından bu yana hisse senedi değerinde yüzde 31'lik bir düşüş yaşadı. Tesla ayrıca, Çin'deki fabrikasında üretimi azaltma ve New York'taki işgücünün yüzde 4'ünü işten çıkarma gibi önlemler almıştı.
15 Nisan 2024

FBI, 'Hive' adlı fidye yazılım çetesinin 100 milyon dolardan fazla para topladığı internet sitesini çökerttiğini duyurdu. Operasyon, FBI Genel Merkezi'nin siber birimi, saha ofisi personeli ve yabancı kolluk kuvvetleri iş birliğiyle gerçekleştirildi. FBI, Avrupalı ortaklarıyla birlikte çetenin internet sitelerinin şifrelerini kırarak yazılımlarını ele geçirdi. Hive çetesi, daha önce ABD'deki bir hastanenin bilgisayar sistemine saldırarak 270 bin hastanın kişisel verilerini çalmış ve Mayıs 2021'de Colonial Pipeline şirketinin ağını ele geçirerek büyük bir yakıt boru hattının kapatılmasına neden olmuştu.
26 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 206,16 puanlık bir düşüşle 5.269,31 puandan kapandı. Gün içinde en düşük 5.269,08 ve en yüksek 5.485,47 puanı gören endeks, günü yüzde 3,77'lik bir azalışla tamamladı. Hizmetler, teknoloji, sanayi ve mali endeksler değer kaybetti. Buna karşın İzmir Demir Çelik ve Fenerbahçe gibi bazı şirketlerin hisseleri değer kazandı.
20 Haziran 2023

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) şirkete ve kurucusu Changpeng Zhao'ya dava açması, Hollanda'dan çekilme kararı ve Fransa'da 'kara para aklama' soruşturması açılması gibi olaylarla zor günler geçiriyor. Avrupa bankacılık ortağı Paysafe Payment Solutions'ın desteğini çekeceğini açıklaması ve şirket içinde yaşanan üst düzey istifalar, Binance'ın iç sıkıntılar yaşadığını gösteriyor. Fortune dergisi, bu durumun şirket için yönetim ve stratejik bir kriz anlamına gelebileceğini ve devletlerin baskısının artabileceğini belirtiyor.
7 Temmuz 2023

6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 şehirde büyük yıkıma yol açan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, vatandaşlar haberleşme ve yardımlaşma amacıyla Twitter ve TikTok platformlarını yoğun olarak kullanıyorlardı. Ancak, kullanıcılar Twitter'a yavaşlık ve erişim sorunları yaşadıklarını, bazılarının ise sadece VPN ile girebildiklerini bildirdi. NetBlocks'un paylaşımına göre Twitter Türkiye'de erişime kısıtlandı. TikTok'a da benzer bir yasak getirildi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu kısıtlamaların mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde yapıldığını ve cumhurbaşkanlığına bu tür bir yetkinin verildiğini belirtti.
8 Şubat 2023

Jandarma Genel Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde Trabzon ve Aydın merkezli olarak 19 ilde düzenlenen 'Sibergöz-48' operasyonlarında 65 şüpheli yakalandı. Şüphelilerin hesaplarında 11 milyar 400 milyon liralık işlem hacmi bulunduğu tespit edildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyon kapsamında çok sayıda bilgisayar, telefon, sim kartı, taşınabilir bellek ve banka/kredi kartıyla soğuk kripto cüzdanına el konulduğunu açıkladı.
1 Temmuz 2024

Zeynep Aktaş'ın yazısında, borsada son günlerde yükselişte olan ve düşüşte olan hisseler ele alınıyor. Akdeniz Yatırım Hol., Vakıflar Bankası, Şok Marketler Ticaret, Batısöke Çimento ve Anadolu Efes hisseleri son dört gündür yükselişte. Öte yandan, Girişim Elektrik Sanayi, Politeknik Metal, Cw Enerji, Alfa Solar Enerji ve Garanti Yat. Ort. hisseleri düşüşte. Ayrıca, konut piyasası fiyatlarındaki düşüş trendi ve çeşitli ekonomik gelişmeler de yazıda yer alıyor.
14 Haziran 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 1,58 kayıpla tamamladı. Borsa İstanbul'daki sektörel endeksler de değer kaybetti. Haftanın kazandıran hisseleri arasında İpek Doğal Enerji, Şok Marketler ve Halkbank yer alırken, Kızılbük Gayrimenkul, Alarko Holding ve Teknosa en çok değer kaybeden hisseler oldu. Altın fiyatları düşerken, dolar, sterlin ve İsviçre frangı değer kazandı.
22 Nisan 2023

Dünya genelinde bu yıl düzenlenecek seçimlerde, yapay zekanın aldatıcı kullanımına karşı mücadele etmek üzere 20 teknoloji şirketi bir araya geldi. Bu şirketler, zararlı yapay zeka içeriklerini tespit edip karşı koymak için birlikte çalışacaklarını taahhüt eden bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, seçmenleri yapay zeka tarafından oluşturulan zararlı içeriklerden korumayı amaçlıyor ve çevrim içi toplulukları bu tür içeriklere karşı koruma altına almayı hedefliyor. İmza atan şirketler arasında Adobe, Amazon, Google, IBM, Meta, Microsoft ve daha birçok önemli teknoloji firması yer alıyor.
16 Şubat 2024

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra, İstanbul'da olası bir deprem riski nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni imar düzenlemesi üzerinde çalışmalar yaparken, finans sektörü de riskleri dağıtmak için operasyonlarını İstanbul dışına taşımayı düşünüyor. Ekonomim gazetesinin haberine göre, bir yabancı banka Ankara'da yer arayışına başladı. Ayrıca, pandemi sonrası esnek çalışma imkanları sunan bir başka banka da çalışanlarına daha fazla esneklik sağlayabilmek için alternatifler üzerinde düşünüyor.
14 Mart 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,51 değer kaybederek günü 7221,5 puandan tamamladı. Endeks, önceki kapanışa göre 37,03 puan azaldı ve toplam işlem hacmi 144,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 2,21, holding endeksi yüzde 1,36 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 8,07 ile sigorta, en çok kaybettiren ise yüzde 2,29 ile finansal kiralama ve faktoring oldu.
3 Ağustos 2023
İşaretlediklerim