Yargıtay, Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve sonrasında milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesine karar veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Yargıtay, AYM'nin yetki aşımı yaptığını ve kendisini süper temyiz mercii olarak gördüğünü iddia ediyor. Ayrıca, Yargıtay, AYM'nin kararlarının yargı organları üzerinde vesayet kurduğunu ve yüksek mahkemelerin kararlarını bozma eğiliminde olduğunu savunuyor. Yargıtay, AYM'nin bu tutumunun hukuki olmadığını ve yargısal aktivizm sonucu olduğunu belirtiyor.
8 Kasım 2023

Avukat Feyza Altun, Twitter hesabından Farsça bir şiir paylaştıktan sonra, bir kullanıcının yorumuna 'Şeriate s..kayım' şeklinde karşılık verdi. Bu paylaşımın ardından sosyal medyada hedef gösterilen Altun, paylaşımını sildi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin laik olduğunu belirten yorumlar yaptı. Beykoz başsavcılığı tarafından 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla gözaltına alınan Altun, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı ise Altun hakkında 'dini değerlere hakaret ettiği' gerekçesiyle Ankara başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
20 Şubat 2024

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 11 yaşındaki bir kıza cinsel istismarda bulundukları iddiasıyla yargılanan üç sanık beraat etti. Sanıklar, 2016'da tutuklanmış ve sekiz ay sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Mağdur E.Y, 2017'de intihar etmişti. Mahkeme, 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı' ve 'cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanan sanıkların beraatına karar verdi.
3 Kasım 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderilen rüşvet ihbarı dilekçesi hakkında bir müfettiş görevlendirdiğini duyurmuştu. Bu haber, İstanbul 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından sansürlendi. Rüşvet ihbarı, İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar tarafından yapılmış ve İstanbul Anadolu Adalet Komisyonu başkanı Bekir Altun'un iş takipçiliği yaptığı ve bazı dosyaları para karşılığı kapattığı iddia edilmişti.
19 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yavuz Saltık, Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyelerine yardım kartı dağıtması nedeniyle 'örgüte yardım' suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. Mahkeme, Saltık'ın 'örgüte yardım' suçlamasından 'kastının yokluğu' gerekçesiyle beraatine karar verdi. Ancak, mahkeme başkanı Ferhat Şahin, Saltık'ın 'örgüte yardım' suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtti.
22 Eylül 2023

Sinan Aygül, 'dezenformasyonla mücadele yasası' kapsamında çocuk istismarı haberleri nedeniyle hapis cezasına çarptırılmıştı. İstinaf mahkemesinin kararını onaylamasının ardından dosya Yargıtay'a taşındı. Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi, Aygül'ün cezasını bozarak beraat kararı verdi ve bu, dezenformasyon yasasıyla verilen ilk cezanın bozulması oldu. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, yasal unsurların oluşmadığını savunarak Aygül'ün savunmasını üstlendi.
10 Mayıs 2024

Yeşil Sol Parti milletvekili adayı ve gazeteci Cengiz Çandar, İsveç'ten Türkiye'ye dönüşünde, 'Kırmızı Fularlı Kız' olarak bilinen Ayşe Deniz Karacagil hakkında attığı tweet nedeniyle yargılandı ve üç yıla kadar hapis cezası istendi. Savcı, Çandar'ın tweetiyle PKK mensuplarına 'psikolojik destek' sağladığını iddia etti. Çandar ve avukatları, suçlamaları reddederek paylaşımın vicdani duygularla yapıldığını savundu. Hakim, savunma için süre vererek duruşmayı 16 Mayıs'a erteledi.
10 Nisan 2023

Yargıtay Başsavcılığı, Esra Hankulu'nun ölümüyle ilgili olarak Ümitcan Uygun'a verilen 10 yıllık hapis cezasının yetersiz olduğunu belirterek, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini istedi. Savcılık, Uygun'un Hankulu'ya kasten öldürme suçu işlediğini ve bu durumun Adli Tıp Kurumu raporlarıyla da tespit edildiğini ifade etti. Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin konuyla ilgili son kararı önümüzdeki günlerde vereceği belirtildi.
27 Kasım 2023

Milli voleybolcu Hande Baladın'ı 'yüzüne asit atmak' ve 'aracını taramakla' tehdit eden Mustafa Neşeli'nin ilk duruşmasında tahliye edildi. Neşeli, duruşmada bipolar hastası olduğunu ve pişmanlık yaşadığını ifade etti. Mahkeme, sanığın akıl sağlığının yerinde olup olmadığına dair rapor alınmasına hükmetti ve dosyanın uzlaştırma bürosuna gönderilmesini kararlaştırdı. İddianamede, Neşeli'nin 'zincirleme şekilde kadına karşı silahla tehdit' suçundan iki yıl altı aydan sekiz yıl dokuz aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.
7 Eylül 2023

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen hapis cezası ve siyasi yasağın Yargıtay'a gelmeden istinaf mahkemesinde kesinleşebileceğini ifade etti. Ancak, bir ceza avukatı ve MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Doç. Dr. Güçlü Akyürek, bu durumun mümkün olmadığını, çünkü ilgili suçun temyize tabi olduğunu ve Yargıtay'a gitme ihtimalinin bulunduğunu belirttiler. Akyürek, istinaf mahkemesinin lehte bir karar verse bile savcının Yargıtay'a başvurma yetkisi olduğunu, dolayısıyla kararın istinafta kesinleşmeyeceğini açıkladı.
19 Ocak 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Yanardağ, '4 Soru 4 Yanıt' programında sarf ettiği sözler nedeniyle 'suçu ve suçluyu övme' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 10,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklanmıştı. Ayrıca, Yanardağ'ın BirGün gazetesinde yayınlanan yazıları nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçunu işlediği iddia edilerek sekiz yıl iki aya kadar hapis cezası talep edildi.
11 Ağustos 2023

Gezi tutuklusu sinemacı ve gazeteci Çiğdem Mater, cezaevinde regl olduğunda tampon kullanmak istediğini ancak cezaevi doktorunun 'Türk kadını tampon kullanmaz' diyerek isteğini reddettiğini ifade etti. Mater, cezaevinde kadınların yaşadığı zorlukları ve erkeklerle olan eşitsizliği bir yazıda anlattı. Ayrıca, cezaevindeki kadınların temel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini, ancak bunun yerine her şeyin kantinden alınmak zorunda olduğunu belirtti.
26 Haziran 2023

Dilruba Kayserilioğlu, İzmir'de bir sokak söyleşisinde Instagram'ın erişime engellenmesini eleştirdiği için 7,5 ay hapis cezasına çarptırıldı. 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama' ve 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamalarıyla gözaltına alınan ve tutuklanan Kayserilioğlu'nun tutukluluğuna yapılan itirazlar kısmen kabul edilerek, 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasından serbest bırakıldı ancak 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla tutukluluğu devam etti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kayserilioğlu'nu cezaevinde ziyaret etti ve ailesi gece yarısı tahliye edilmesi nedeniyle suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
3 Eylül 2024

Konya'nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesine yapılan silahlı saldırı sonucu yedi kişinin ölümüyle sonuçlanan olayda, Konya 8'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararlar, Konya Bölge Adliye Mahkemesi 1'nci Ceza Dairesi tarafından yetersiz rapor ve delil niteliği taşımayan belgelere dayanılarak eksik ceza verildiği gerekçesiyle bozuldu. İlk mahkeme, sanıklara haksız tahrik indirimi uygulamış ve konut dokunulmazlığı suçundan beraat kararı vermişti. İstinaf mahkemesi, dosyanın yeniden görülmesi için mahkemeye gönderilmesine karar verdi.
3 Ocak 2023

Sosyal medya fenomeni Dilan Polat, Anadolu 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edildi ve tutuksuz yargılanacak. Polat, 'örgüt kurma', 'örgüt yapısı içinde suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama' ve 'yasadışı bahis' suçlarından 27 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Davada toplam 28 sanık bulunuyor ve Polat'ın tahliyesiyle birlikte dört tutuklu sanık kaldı. Mahkeme, tutukluluktan elde edilecek faydanın adli kontrol hükümleriyle de sağlanabileceğini belirterek tahliye kararı verdi.
19 Ağustos 2024

Gazeteci Beyza Kural'ı haber takibi sırasında engelleyip ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polise verilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İstanbul 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Duruşmada, sanık polislerin 'kasten yaralama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan ifadelerinin alınması talebi hüküm kurarken değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 15 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
10 Ekim 2023

Yargıtay, Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'in öldürülmesine ilişkin sanık Cemal Metin Avcı'nın temyiz başvurusunu reddetti, ancak kardeşi Mertcan Avcı'nın başvurusunu kabul etti. Cemal Metin Avcı, 'tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Mertcan Avcı ise 'suç delillerini yok etme, gizleme ve değiştirme' suçundan 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
5 Ekim 2023

Adalet Bakanı Tunç, Gezi Parkı davası hakkında konuştu ve 'Gezi yargılanamaz, Gezi onurumuzdur' ifadesini reddetti. Tunç, hukuk devletinde böyle bir ifadenin kullanılamayacağını belirtti. Yargıtay'ın Gezi Parkı davasında Osman Kavala ve dört diğer sanığın cezalarını onamasının ardından Tunç, bu konuda gazetecilere açıklamalarda bulundu. Tunç, hukuk devletinde suç varsa bunun soruşturulması gerektiğini ve bağımsız, tarafsız yargının verdiği karara saygı duyulması gerektiğini ifade etti.
1 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararlarını eleştirerek, AYM'nin TİP Hatay milletvekili Can Atalay ile ilgili 'hak ihlali' kararını tanımayan ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmeden Yargıtay'a destek çıktı. Erdoğan, Yargıtay'ın da yüksek bir mahkeme olduğunu ve AYM'nin yanlışlar yaptığını belirtti. Ayrıca, teröristlerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının gecikmesi nedeniyle yurt dışına kaçtıklarını ve Türkiye'yi tehdit ettiklerini ifade etti.
10 Kasım 2023
İşaretlediklerim