Japonya'da hayvan kafelerinde yapılan bir araştırmada, 419 farklı türe ait 3.793 hayvan bulunduğu ve bunların 52'sinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirlendi. Uluslararası ticareti yasak olan dokuz tür de bu kafelerde tespit edildi. Araştırmayı yürüten Marie Sigaud, bazı türlerin kökenlerinin şüpheli olduğunu ve insanlara hastalık bulaştırma riski taşıdıklarını ifade etti.
28 Mart 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2024 yılının ilk beş ayında Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısının 18 milyona ulaştığını açıkladı. Bu dönemde 2 milyon 24 bin 865 Türk vatandaşı ve 15 milyon 784 bin 213 yabancı turist Türkiye'ye geldi. Ocak-mayıs dönemindeki turist sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,47 arttı. Almanya, Türkiye'ye en çok turist gönderen ülke olurken, onu Rusya, İran, Bulgaristan ve Britanya izledi.
25 Haziran 2024

Japonya'da Ekim 2022'den bu yana kuş gribi hastalığı yayılmaya devam ediyor ve Tarım Orman ve Balıkçılık Bakanlığı (MAFF) tarafından bu sezon itlaf edilen tavuk sayısının 10 milyona yaklaştığı açıklandı. Bu rakam, bir sezonda kuş gribi nedeniyle itlaf edilen en yüksek hayvan sayısını temsil ediyor. İbaraki eyaletindeki bir çiftlikte 930 bin yumurta tavuğunun itlaf edileceği belirtildi. Ülkenin 23 eyaletinde kuş gribi vakaları tespit edilmiş ve göçmen kuşların bu yayılımda etkili olduğu düşünülüyor.
10 Ocak 2023

Japonya'nın 2011'deki depremle zarar gören Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmaya başlaması üzerine, Çin Japonya'dan tüm deniz ürünlerinin ithalatını durdurdu. Çin'in bu kararı, Fukuşima'daki radyoaktif atık suyun denize boşaltılmasının yol açtığı nükleer serpinti riskini önlemeyi ve Çinli tüketicilerin sağlığını korumayı amaçlıyor. Japonya, ilk aşamada yedi gün içinde 7 bin 800 ton atık suyu okyanusa boşaltmayı planlıyor ve Mart 2024'e kadar toplam 31 bin 200 ton radyoaktif atık suyun tahliyesi planlanıyor.
24 Ağustos 2023

Japon deprem uzmanı Yoshinori Morivaki, bina maliyetlerini sadece yüzde 2,5 artıran sismik izolatörlerin depremde yıkımı önleyebileceğini ifade etti. Türkiye'deki imar barışını eleştiren Morivaki, Japonya'da böyle bir uygulamanın olmadığını ve af kavramının sadece hapishanelerde geçerli olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye'de yapı denetim sisteminde ciddi sıkıntılar olduğunu ve bazı binaların sadece imza atılarak denetlendiğini belirtti. Morivaki, Hatay Fayı ve Bingöl Fayı'nın henüz kırılmadığını ve Marmara Bölgesi için de büyük bir deprem riski olduğunu ifade etti.
14 Şubat 2023

Japonya, Rusya'nın saldırıları sonucu ekonomik zorluklar yaşayan Ukrayna'nın 7,8 milyar yen (60 milyon dolar) tutarındaki borcunu erteledi. Japonya Dışişleri Bakanlığı ve Ukrayna Maliye Bakanı arasında yapılan görüşmeler sonucunda, borcun Haziran 2027'den itibaren 10 taksit halinde ödenmesi kararlaştırıldı. Japonya, G7 ülkeleri ve uluslararası toplumla işbirliği yaparak Ukrayna'ya destek vermeye devam edeceğini açıkladı.
18 Ocak 2023

Japonya'da her yıl Aralık ayında yapılan geleneksel bir etkinlikte, yılın sosyal ruh halini yansıtan popüler bir kelime seçiliyor. 2023 yılı için Teikoku Databank tarafından yapılan araştırmada, 1000'e yakın küçük ve orta ölçekli firmanın katılımıyla 'değişim' anlamına gelen 'kaeru' kelimesi en yüksek oyu aldı. Bu seçimde, iklim değişiklikleri, Japon yeninin değer kaybı ve Ukrayna ile Ortadoğu'daki krizler sonucu artan yakıt fiyatlarının etkisi olduğu belirtildi.
5 Aralık 2023

Murat Muratoğlu, Türkiye'deki ekonomik kriz nedeniyle vatandaşların tatil tercihlerini değerlendirdi. Yerli turistin ekonomiye katkısının sınırlı olduğunu ve döviz kazandıran yabancı turistlerin önemini vurguladı. Ekonomik zorluklar nedeniyle birçok vatandaşın yurt dışındaki vizesiz ülkelere ve Yunan adalarına yöneldiğini belirtti. Ayrıca, geçmişteki ekonomik durumla günümüzü karşılaştırarak, vatandaşların tatil yapma imkanlarının azaldığını ifade etti.
19 Haziran 2024

Japonya'da her yıl Ocak ayının ikinci pazartesi günü kutlanan Reşit Olma Bayramı, gençlerin yetişkinliğe geçişini kutlamak için düzenlenir. 2018 yılında kabul edilen ve 2022'de yürürlüğe giren bir yasa ile reşit olma yaşı 20'den 18'e indirildi. Ancak bu değişiklik, 2023 yılında bazı bölgelerde geleneklerin dikkate alınarak 20 yaşında kutlanmasına, bazı yerlerde ise 18 yaşındaki gençlerin üniversite sınavlarına hazırlanmaları nedeniyle kutlamaların ertelenmesine yol açtı. Reşit olma yaşı 18 olsa da, 20 yaş altı için alkol, sigara ve kumar yasağı devam etmektedir.
9 Ocak 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'de konut fiyatlarının artmasının iki ana nedenini açıklıyor: kara para aklama ve pandemi sonrası güvenli bölge arayışı. 2024 Ocak ayında, Türkiye'de konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %17,8 oranında azaldı. Yabancılara yapılan konut satışları ise %50,47 oranında düşüşle 2061'e geriledi. Bu düşüş, özellikle Batılı ülkelerden alıcıların azalması ve yabancı yatırımcıların güven sorunları nedeniyle dikkat çekici.
18 Şubat 2024

Japonya'da Afet İdare Konseyi, aktif yanardağ Fuji'nin patlaması halinde tahliye planını güncelleyerek, halkın taşıtlar yerine yürüyerek bölgeden ayrılmasını öngördü. Dokuz yıl sonra güncellenen plan, trafik sıkışıklığını önlemeyi amaçlıyor. Ancak, olası patlama öncesi gönüllü tahliye çağrılarında şahsi araçların kullanımına izin verilecek. Fuji Dağı, Japonya'nın en yüksek noktası olup, en son 1707 yılında patlamış ve Tokyo bölgesine volkanik kül bırakmıştır.
30 Mart 2023

ABD'nin büyük bankalarından JP Morgan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin bina ve altyapı maliyetinin 25 milyar dolar olacağını tahmin etti. Depremler sonucu 11 şehirde 387 bin 410 binada hasar tespit çalışması yapıldı ve can kaybı 36 bin 187'ye ulaştı. JP Morgan, Türkiye ekonomisine dair bazı tahminlerde bulunarak yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 45'e revize etti ve bütçe açığının GSYH'nin yüzde 4,5'i civarında olacağını öngördü. Ayrıca, Merkez Bankası'nın faizleri 100 baz puan düşürerek yüzde 8'e indireceğini tahmin ediyor.
16 Şubat 2023

Japonya'nın başkenti Tokyo'da Temmuz ayında sıcaklıklar son 30 yılın ortalamasından 2,16 santigrat derece daha yüksek ölçüldü ve 123 kişi sıcak çarpmasından hayatını kaybetti. Japonya Meteoroloji Ajansı, 1898'den beri en sıcak Temmuz ayının kaydedildiğini belirtti. Ölenlerin çoğunun yaşlı olduğu ve Ağustos ayında da sıcaklıkların 35 dereceyi geçmesinin beklendiği bildirildi. Bu ölümler, 2018'de sıcaklar nedeniyle 127 kişinin ölmesinden beri en yüksek sayı olarak kayıtlara geçti.
6 Ağustos 2024

Avrupa'da turist yoğunluğundan şikayet edilirken, Türkiye'de turistlerin oteller yerine kayıt dışı konutlarda kaldığı belirtiliyor. Türkiye Otelciler Federasyonu ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği, turistlerin nerede kaldığını araştırıyor. Federasyon Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, otellerin boş kaldığını ve turizmcilerin zarar gördüğünü ifade ediyor. Kayıt dışı konutlar, ikinci evler ve rezidanslar turistlere gayrı resmi olarak kiralanıyor.
24 Temmuz 2024

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen bir toplantıda Türkiye'nin 2028 yılında turizmden 100 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediğini açıkladı. Ersoy, geçen ay turizm sektöründe Türkiye'nin tarihindeki en iyi rakamlara ulaşıldığını, 56,7 milyon ziyaretçi ve 54,3 milyon dolar gelir elde edildiğini belirtti. Ayrıca, 2024 yılı için 60 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar gelir hedefinin olduğunu ifade etti.
17 Şubat 2024

Japonya'nın Hokkaido adasındaki New Chitose Havalimanı'nda bir mağazada kaybolan makas nedeniyle 36 uçuş iptal edildi ve 201 uçuş rötar yaptı. Olayın ardından yüzlerce yolcu mahsur kaldı. Makas ertesi gün aynı mağazada bulundu. Havaalanı yönetimi, olayın yetersiz depolama ve yönetim sistemlerinden kaynaklandığını kabul etti ve güvenlik farkındalığını artırmak için çalışacaklarını belirtti.
20 Ağustos 2024

Fransa'nın kuzey sahillerindeki Ile-de-Bréhat adası, aşırı turizmle mücadele etmek amacıyla 4700 kişilik bir ziyaretçi kontenjanı uygulamaya koydu. Ada valisi Olivier Carré, bu önlemin ziyaretçilerin daha keyifli vakit geçirmesini sağlamak amacıyla alındığını belirtti. Esnaf, kontenjan sisteminin işlerini olumsuz etkileyeceğinden endişe duyarken, Carré bu etkinin sınırlı olacağını ifade etti. Bu yaz birçok turistik şehir aşırı turizm sorunuyla karşı karşıya kalmış ve çeşitli önlemler almıştı.
24 Temmuz 2024

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, JTI grubu sigaralara 1 TL indirim yapıldığını açıkladı. Yılbaşında sigara ve içkiden alınan Özel Tüketim Vergisi'ne yüzde 47 oranında zam yapılmış ve bu zammın ardından 5 Ocak 2023 tarihinde Philip Morris, BAT ve JTI sigara gruplarına 4 TL zam gelmişti. Yapılan indirimle birlikte JTI grubu sigaraların yeni fiyatları belirlendi.
13 Ocak 2023

Tokyo'nun Kunitaçi bölgesinde bulunan 10 katlı bir apartman, Fuji Dağı manzarasını engellediği gerekçesiyle yıkılacak. Mahalle sakinlerinin şikayetleri üzerine, manzara üzerindeki etkinin yeterince dikkate alınmadığı kabul edilerek yıkım kararı alındı. Müteahhit firma, kat sayısını düşürmek gibi tekliflerin reddedilmesi sonrasında yıkım kararını kabul etti ve yıkım maliyetlerini karşılayacağını belirtti.
11 Haziran 2024

Japonya'da son zamanlarda artan ayı saldırıları sonucunda altı kişi hayatını kaybetti ve 200'den fazla kişi yaralandı. Bu sorunu çözmek amacıyla Toyama vilayetinde yapay zekalı bir uyarı sistemi kullanılmaya başlanacak. Sistem, kameralar aracılığıyla ayıların hareketlerini izleyerek yerel yetkililere, polise ve avcılara anında uyarılar gönderecek. Eğer sistem başarılı olursa, ayı popülasyonunun yoğun olduğu diğer bölgelerde de uygulanacak.
30 Nisan 2024
İşaretlediklerim