Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesi Şanlıurfa'yı ziyaret ederken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin kameralar karşısında ön sıralarda yer almak için çaba sarf ettiği gözlendi. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, Nebati'yi ön sıraya çağırarak yerini almasını sağladı. Bu sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Nebati'nin göz göze geldiği ve Erdoğan'ın konuşmasında bir duraklama yaşandığı belirtildi.
11 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçim belirsizliğinin ardından piyasaların odaklandığı yeni ekonomi yönetimi ve politikaları konusunda TÜSİAD üyeleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. TÜSİAD yönetimi, bankacılık sektörüne getirilen regülasyonlar ve normalleşme adımları hakkında önerilerini sundu. Şimşek, iş dünyasının görüşlerini dinleyerek teknik detayları not aldı. TÜSİAD YİK Başkanı ve Başkanı toplantının verimli geçtiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmişte TÜSİAD'ı eleştirdiği de hatırlatıldı.
16 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dövizde bir ralli beklemediklerini belirtti ve Türk Lirası'nın reel değerinin yüzde 59-60 seviyelerinde olduğunu ifade etti. Yabancı bankaların tahminlerine göre, Türkiye'deki seçim sonuçlarına bağlı olarak TL'nin değer kaybedebileceği veya sınırlı bir zayıflama yaşayabileceği öngörülüyor. Morgan Stanley, Standard Chartered ve HSBC gibi büyük bankalar, dolar/TL kuru için farklı senaryolara göre yıl sonu tahminleri sunuyor. Nebati, seçim sonrası Türkiye ekonomi modelindeki aksaklıkların giderileceğini ve piyasaların daha öngörülebilir bir yapıya kavuşturulacağını söyledi.
2 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, vergi zamlarının ve yeni ekonomik düzenlemelerin cari açığı azaltmayı ve bütçe üzerindeki etkileri hafifletmeyi hedeflediğini belirtti. Geçtiğimiz hafta KDV, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı ve diğer harç tutarlarında önemli zamlar yapıldı. Ayrıca, Meclis'e sunulan torba yasada kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisine zam öngörüldü. Şimşek, mali disiplini yeniden sağlamak ve Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesine destek olmak için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti.
9 Temmuz 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine tek başına geldiğini ve sistemin büyük bir değişiklik göstermediğini ifade etti. Acemoğlu, faizlerin birden artırılmasının sorun yaratabileceğini, bu durumun ABD'de iki bankanın batmasına yol açtığını örnek göstererek belirtti. Şimşek'in bakanlık görevine başlamasının üzerinden 16 gün geçmesine rağmen, piyasaların olumlu tepki verdiği 'rasyonel politikalara dönüş' mesajına rağmen somut bir değişiklik yapılmadığına dikkat çekildi.
20 Haziran 2023

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile eski Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında kur korumalı mevduat (KKM) üzerinden bir kavga yaşandığını iddia etti. Saymaz'a göre, Nebati, Türkiye ekonomi modelinin başarısızlığa uğraması ve KKM kaynaklı borç yükünün artmasından dolayı Kavcıoğlu'nu suçluyor. Kavcıoğlu'nun Nebati'nin bilgisi ve onayı olmaksızın, doğrudan Erdoğan'ı ikna ederek ya da cumhurbaşkanıyla birlikte hareket ederek ekonomi politikalarını belirleyip yönlendirdiği iddia ediliyor.
5 Eylül 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine başlamasının ardından avro/TL kuru hızlı bir yükseliş göstererek 25 seviyesini geçti. İktidarın döviz üzerindeki baskıyı sürdürme çabalarına rağmen, piyasada oluşan ikili fiyatlandırma ve seçimler sonrası kurdaki hareketlenme durdurulamıyor. Avro/TL, gece saatlerinde 23,3 seviyesini gördükten sonra piyasaların açılmasıyla 24,5'e fırladı ve yükselişini sürdürerek yüzde 7,7 artışla 25 seviyesini aştı. Dolar/TL ise 23 seviyesinin üzerinde işlem görüyor.
7 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, hükümetin enflasyonla mücadelede maliye politikası, yapısal reformlar ve sektörel politikaları kullanmaya devam edeceğini ifade etti. Merkez Bankası'nın hükümetin belirlediği genel politikalar doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz politikalarında ciddi bir değişiklik olmadığını ve enflasyonu tek haneye düşürme kararlılığını dile getirdi. Ekonomide yeni bir model denemesi ve seçim öncesi para politikasında değişiklik yapılmaması, piyasa dışı düzenlemeler ve Merkez Bankası'nın TL'deki değer kaybını yavaşlatma çabaları anlatıldı.
16 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek AKP genel merkezine bir ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan'ın uygulamaya koyduğu ve ekonomistler tarafından eleştirilen yeni ekonomi modeli nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği belirtiliyor. Reuters'a göre Erdoğan, yeni seçim beyannamesi hazırlıkları sırasında piyasa dışı uygulamalara yer verilmeyeceğini belirtmiş ve Mehmet Şimşek ile ekonomideki sıkıntıları aşmak istediği ifade edilmiş. Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Erdoğan'ın Şimşek'in dönüşü için baskı yaptığı kurumu yazdı.
20 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üçüncü kez seçilmesinin ardından eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme hakkında detaylı bilgi verilmezken, Bloomberg muhabirleri Fırat Kozok ve Kerim Karakaya tarafından Twitter üzerinden duyuruldu. Erdoğan'ın yeni kabineyi cuma günü açıklaması bekleniyor. Daha önce ekonomi modeli nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği ve Erdoğan'ın Şimşek ile ekonomik sıkıntıları aşmak istediği belirtilmiş, ancak Şimşek aktif siyasete dönmeyi reddetmişti.
29 Mayıs 2023

Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu kararın ardından döviz kurlarında artış yaşandı ve dolar 24, avro 26 lirayı geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada öngörülebilirliğin önemini vurgulayarak, güvenin kurala göre politikalar uygulanarak sağlanabileceğini belirtti. Şimşek, Türkiye'nin ekonomi felsefesinin piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi ve dalgalı kur sistemine dayandığını ifade etti.
22 Haziran 2023

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, bankaların 2022 yılında elde ettikleri rekor kârların bir kısmını dağıtmak için yaptıkları talepler üzerine çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin toplantısında konuşan Akben, kar dağıtımının bankaların rasyolarına göre belirli bir oranda olabileceğini ifade etti. Türkiye'deki bankalar, enflasyona endeksli tahviller sayesinde 2022'de yüksek kârlar elde etmiş ve BDDK'ya kar dağıtımı yapmak istediklerini bildirmişlerdi.
16 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, enflasyonu kontrol altına almayı ve tek haneye indirmeyi hedeflediklerini belirtti. Orta Vadeli Program kapsamında verginin tabana yayılması için ciddi adımlar atacaklarını ifade eden Şimşek, geçmişte enflasyonu artıran KDV ve ÖTV gibi vergi artışlarının tekrarlanmayacağını ve gelecek sene sistemden çıkarılacağını duyurdu.
30 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konut sektöründe rayiç bedellerin gerçek piyasa değerlerinin altında gösterilmesinin Türkiye için önemli bir sorun olduğunu belirtti. Bakan Nebati, bu sorunun üstesinden gelmek için çok ciddi ve ayrıntılı bir çalışma yapılacağını ve bu çalışmanın bir reform niteliğinde olacağını ifade etti. Ayrıca, satıcı ve alıcıların bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
10 Ocak 2023

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sosyal medyada kendisine yönelik eleştirilere, bilim kurulu üyeliği için ücret almadığını belirterek ve 'Allah belanızı versin' diyerek sert bir dille yanıt verdi. Nebati, 2012 yılından beri Prof. Dr. Sadettin Ökten Şehir Düşünce Merkezi'nin bilim kurulunda ücretsiz olarak görev yaptığını ve şehircilik ve kentleşme politikalarına akademik katkılar sunduğunu ifade etti. Eleştirilerin nedenini ve ahlaksızlık sınırlarını sorguladı.
7 Ocak 2024

Ekonomistler, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine gelmesinin, mevcut politikalar değişmediği sürece bir fark yaratmayacağını belirtiyor. Türkiye'nin ekonomik göstergeleri ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği bir dönemde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi konusundaki ısrarı devam ediyor. Erdoğan'ın yeni kabinesi için Mehmet Şimşek ile görüştüğü biliniyor, ancak ekonomistler ve piyasa uzmanları, politika değişikliği olmadan olumlu bir değişiklik beklemiyorlar.
30 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı kabinesindeki değişikliklerin ardından Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası başkanlığına atandı. Gazeteci Fatih Altaylı, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Erkan'ın atanmasına itiraz ettiğini ve bu konuda bazı endişelerini dile getirdiğini yazdı. Şimşek'in, Erkan'ın Merkez Bankacılığı tecrübesinin olmamasını ve ABD'deki bankacılık geçmişinin uluslararası saygınlık açısından sorun yaratabileceğini belirttiği iddia ediliyor. Atamanın Şimşek ikna edildikten sonra gerçekleştiği ve bazı kesimlerin Erkan'ın önceki bankacılık deneyimine kinayeli yorumlar yaptığı belirtiliyor.
11 Haziran 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine başlamasının ardından Türk Lirası karşısında doların değeri artış gösterdi ve 23 seviyesini geçti. İktidarın döviz üzerindeki baskı kurma çabalarına rağmen piyasada dalgalanma devam ediyor ve çift taraflı bir fiyat oluşumu yaşanıyor. Dolar/TL kuru gece saatlerinde 22,33'ü gördükten sonra piyasaların açılmasıyla 22,85'e yükseldi ve ardından 23 seviyesini aştı. Avro/TL kuru ise 25 seviyesine yaklaşarak 24,66 seviyesinde işlem görüyor.
7 Haziran 2023

Bloomberg, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yabancı yatırımcılarla yaptığı özel toplantıda kur korumalı mevduatı (KKM) eleştirdiğini yazdı. KKM, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak için Aralık 2021'de başlatılmıştı. Habere göre Şimşek, KKM'nin kötü bir fikir olduğunu ve şartlar elverdiğinde sonlandırılacağını belirtti. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı, haberin tamamen uydurma olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
7 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'deki yatırımcılara Türkiye'nin ekonomik görünümünü ve hedeflerini anlattı. New York'ta iş insanları, fon yöneticileri ve kredi derecelendirme kuruluşlarının üst düzey yöneticileriyle görüşmeler yaptığını belirten Şimşek, Türkiye'nin yatırımcılar nezdinde heyecan uyandırmaya devam ettiğini ifade etti. Goldman Sachs'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantılarda Türkiye'nin ekonomi programının hedeflerini ve izlenecek yol haritasını paylaştığını söyledi.
19 Eylül 2023
İşaretlediklerim