Türkiye İlaç Sektörü Raporu 2023'e göre, Türkiye'de yenilikçi ilaçlara erişim oranı son dört yılda %20'den %6'ya düşmüştür. 2018-2021 arasında Avrupa İlaç Ajansı tarafından onaylanan 168 yenilikçi tedaviden Türkiye'de sadece 10'una erişim mümkündür. Türkiye'de kişi başı ilaç satışı ve ilaç satışlarının GSYH içindeki payı OECD ülkeleri arasında düşük seviyededir. Rapor, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği ve Avrupa İlaç Endüstrileri ve Birlikleri Federasyonu sponsorluğunda hazırlanmıştır.
1 Şubat 2024

ABD'de bir mahkeme, Roundup bitki ilacının bir kullanıcıda kansere yol açtığı iddiasıyla üretici firma Monsanto ve ana şirketi Bayer'e 2,25 milyar dolar tazminat ödemesine karar verdi. Kullanıcı John McKivison, ürünü yirmi yıl kullandıktan sonra Hodgkin dışı lenfoma teşhisi aldı ve şirkete dava açtı. Bayer, karara itiraz edeceğini ve tazminat miktarının azaltılmasını sağlamak istediğini belirtti. Glifosat içeren Roundup'ın kanserojen olup olmadığı konusunda farklı kurumlar arasında görüş ayrılıkları bulunuyor.
1 Şubat 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan'ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, 11'i yerli üretim olmak üzere toplam 13 yeni ilaç, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun geri ödeme listesine alındı. Listeye eklenen ilaçlar arasında kanser, acil antihipertansif, antibiyotik, romatolojik hastalıklar, psikiyatri, astım, KOAH, antibakteriyel ve antiviral ilaçlar bulunmaktadır. Bakan Işıkhan, ilaçların hastalara şifa getirmesini temenni ettiğini ve vatandaşlara sağlıklı bir ömür dilediğini belirtti.
2 Şubat 2024

Türk beyaz eşya üreticisi Arçelik, ABD'li rakibi Whirlpool'un Avrupa faaliyetlerini ve Ortadoğu ile Afrika faaliyetlerini satın almak üzere anlaşmaya vardı. Avrupa faaliyetleri için Beko Europe adında yeni bir şirket kurulacak ve Arçelik bu şirkette %75 hisseye sahip olacak. Ortadoğu ve Afrika faaliyetleri için ise 20 milyon avro karşılığında prensipte anlaşma sağlandı. Bu gelişmelerin ardından Arçelik hisseleri yüzde 9,4 oranında değer kazandı.
17 Ocak 2023

SGK, multipl skleroz (MS) hastalarının tedavisinde kullanılan ve altı ayda bir alınan ocrelizumab etken maddeli ilacı (Ocrevus) ayaktan tedavi gören hastalar için geri ödeme listesinden çıkardı. Hastanede yatan hastalara ilacın uygulanmasına devam edilecek. İlacın eczane fiyatı 57 bin lira 270 kuruş olup, kararın geri alınmasını bekleyen altı binden fazla MS hastası ve hekimleri change.org'da bir imza kampanyası başlattı. Prof. Dr. Cavit Boz, ilacın önemli bir tedavi olduğunu ve kararın düzeltilmesini beklediklerini ifade etti. Hastalar, ilacın pasife alınmasının tedavi süreçlerini olumsuz etkilediğini ve sağlık durumlarının kötüleşmesine yol açtığını belirtiyor.
8 Haziran 2023

Rockstar Games ve Remedy Entertainment, Remedy'nin yeni logosundaki 'R' harfleri nedeniyle ticari marka anlaşmazlığına düştü. Rockstar, Remedy'nin yeni logosunun kendi logosuyla karıştırılabileceğini ve kamuoyunda kafa karışıklığı yaratabileceğini iddia ediyor. İki firma şu anda Britanya ve Avrupa Birliği'nde bu konuda hukuki süreç içerisinde bulunuyor ve Rockstar ABD'de de itirazda bulunmuş durumda. Remedy'nin iletişim direktörü, yeni logolarının şirketin genişleyen portföyünü temsil ettiğini belirtiyor.
17 Ocak 2024

Rekabet Kurulu, Bilim İlaç Sanayii ve Ticaret AŞ ile Drogsan İlaçları Sanayi ve Ticaret AŞ'ye toplamda 186 milyon lira para cezası verdi. Bu ceza, iki şirketin rakipleriyle iş gücü piyasasında birbirlerinin çalışanlarını işe almamaya yönelik centilmenlik anlaşmaları yaparak Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettikleri gerekçesiyle kesildi. Daha önce aynı soruşturma kapsamında GlaxoSmithKline ve Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret AŞ'ye de para cezaları uygulanmıştı.
22 Ağustos 2024

Rekabet Kurulu, Forever Living Sağlık ve Güzellik Ürünleri Dağıtım Ltd. Şti., Herbalife International Ürünleri Ticaret Ltd. Şti. ve Homm Bitkisel Ürünler Pazarlama AŞ hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma, bu firmaların yeniden satıcılarının satış fiyatını belirlemek veya internet satışlarını kısıtlamak suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal edip etmediklerini tespit etmeyi amaçlıyor. Ön araştırmada elde edilen bulgular ciddi ve yeterli bulunarak soruşturma açılmasına karar verildi.
3 Eylül 2024

Rekabet Kurulu, Visa ve Mastercard'ın şema ve dijital cüzdan hizmetleri pazarlarındaki dışlayıcı eylemleri nedeniyle soruşturma başlattı. Kurul, bu iki şirketin Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal edip etmediklerini belirlemek amacıyla ön araştırmayı tamamladı. Soruşturma, Türkiye'de ihraç edilen kartların büyük çoğunluğuna sahip bu iki şirketin indirim ve teşvik sistemlerinin pazarın rakiplere kapanmasına yol açıp açmadığını inceleyecek.
21 Kasım 2024

Rekabet Kurulu, Türkiye'deki cips ve şekerleme pazarlarında faaliyet gösteren Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. üzerinde rekabeti engelleyici faaliyetlerde bulunduğu şüphesiyle soruşturma açtı. Şirketin, Türkiye genelinde rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı ve pazar hakimiyeti kurmaya çalıştığı iddiaları üzerine yapılan ön araştırmada çok sayıda delil toplandı. Soruşturma açılması, şirketin kesin olarak yasa dışı hareket ettiği anlamına gelmiyor, ancak ciddi bulgular nedeniyle soruşturma süreci başlatıldı.
13 Mayıs 2024

Rekabet Kurulu, spor ve giyim markası Adidas'a yetkili satıcılarının satış fiyatlarına müdahale ettiği iddiasıyla soruşturma başlattı. Daha önce yapılan ön araştırmada bu yöndeki şikayetler reddedilmişti, ancak Ankara 12’nci İdare Mahkemesi bu kararı iptal etti. Kurul, yeni bir ön araştırma yaparak iddiaları ciddi ve yeterli buldu ve soruşturma açtı.
20 Eylül 2024

Rekabet Kurulu, Koroplast Temizlik ve Ambalaj Ürünleri Sanayi ve Dış Ticaret AŞ'ye, marketlerin raf fiyatlarını belirleyerek rekabeti ihlal ettiği gerekçesiyle 31,2 milyon lira idari para cezası verdi. Soruşturma sürecinde Koroplast, ihlali kabul ederek uzlaşma metni sundu ve bu metin Kurul tarafından kabul edildi. Bu uzlaşma sonucunda, şirkete verilen cezada yüzde 25 indirim uygulandı. Rekabet Kurulu, daha önce de farklı sektörlerdeki firmalara benzer cezalar vermişti.
16 Ekim 2024

Rekabet Kurulu, İsveçli çokuluslu şirket Tetra Pak'a 130,9 milyon lira idari para cezası verdi. Ceza, Tetra Pak Paketleme Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve Tetra Laval Holding ve Finance SA'ya (TLHF) verildi. Şirketin aseptik sıvı gıda karton ambalaj dolum makinesi ve aseptik sıvı gıda karton ambalaj üretimi ve satışı pazarlarında hakim durumda olduğu belirtildi. Kurul, şirketin 3D aseptik prizma şekil marka ve tasarım başvurularıyla hakim durumunu kötüye kullanarak Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettiğine karar verdi.
19 Ağustos 2024

Rekabet Kurumu, Nestle Türkiye Gıda Sanayi AŞ hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı ve şirkete 346 milyon 911 bin 505 lira idari para cezası verdi. Soruşturma, Nestle'ın distribütörlerinin yeniden satış fiyatlarını belirlemesi ve bölge ile müşteri kısıtlaması getirmesi nedeniyle rekabet kanununu ihlal ettiği iddiası üzerine yapıldı. Kurum, yapılan incelemeler sonucunda şirketin kanunu ihlal ettiğine karar vererek cezai işlem uyguladı.
21 Şubat 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişiklikle 18 ilacı daha geri ödeme listesine dahil etti. Bu ilaçlar arasında lenfoma, multipl myelom ve meme kanseri tedavisinde kullanılan immunoterapi ve akıllı ilaçlar da bulunuyor. Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından sosyal medyada duyuruldu. Geri ödeme listesine eklenen ilaçlar arasında 10 antipsikotik, beş kanser ilacı ve diğer çeşitli tedaviler için ilaçlar yer alıyor.
2 Kasım 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) geri ödeme listesine 39 ilacın daha eklendiğini açıkladı. Bu ilaçlar arasında bir grip aşısı, üç immünglobulin, iki kronik böbrek yetmezliği ilacı ve üç antibiyotik bulunuyor. İlaçların 30'u yerli üretim olup, bu düzenlemenin hastaların tedavi süreçlerine katkı sağlaması bekleniyor.
19 Ağustos 2024

Rekabet Kurulu, Viking Kağıt ve Selüloz Sanayi ve Ticaret AŞ'ye, alıcılarının yeniden satış fiyatını belirleyerek rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 9,1 milyon lira idari para cezası verdi. Şirket, soruşturma sürecinde uzlaşma talebinde bulundu ve bu talep kabul edilerek cezada yüzde 15 indirim yapıldı. Viking Kağıt, çeşitli temizlik ürünleri markaları ile pazarda faaliyet göstermektedir. Uzlaşma uygulaması, soruşturma sürecinin hızlı bitirilmesi ve ihlalin varlığına ilişkin görüş farklılıklarının giderilmesi amacıyla kullanılmaktadır.
13 Kasım 2024

Rekabet Kurulu, Hepsiburada'nın otomatik fiyatlandırma mekanizmasının Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettiği iddiasıyla başlattığı soruşturmayı, şirketin sunduğu taahhütler üzerine sonlandırdı. Hepsiburada, buybox fiyatına eşitleme seçeneğini otomatik fiyatlandırma mekanizmasından çıkaracak ve diğer seçenekleri düzenleyecek. Kurul, bu taahhütlerin rekabet sorununu giderebilecek nitelikte olduğunu belirtti.
4 Aralık 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 81 yeni ilacı geri ödeme listesine dahil etti. Bu ilaçların 79'u yerli üretimdir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu gelişmeyi sosyal medya üzerinden duyurdu ve ilaçların hastalara şifa getirmesini temenni etti. Bu düzenleme, hastaların ilaçlara erişimini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.
4 Mayıs 2024

Rekabet Kurulu, ABD merkezli Google’a otel aramalarıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle 482 milyon lira ceza verdi. Kurul, Google’ın diğer arama motorlarıyla adil rekabet konusundaki endişeleri dikkate almadığını belirtti. Şirketin kendi yerel arama ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerinde rakip yerel arama sitelerinin girişine engel olduğu gerekçesiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6’ncı maddesini ihlal ettiği tespit edildi. Ayrıca, ihlalin giderilmesi ve pazardaki etkin rekabetin tesis edilmesi için Google’a yükümlülükler getirildi.
10 Haziran 2024
İşaretlediklerim