HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine yönelik 'Selo' diyerek yaptığı eleştirilere Twitter hesabı üzerinden yanıt verdi. Erdoğan, Demirtaş'ı ve onun serbest bırakılması vaadinde bulunan muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirmişti. Demirtaş, seçmenlere seslenerek, bu tehdit ve hakaretlere cevabın sandıkta verilmesi gerektiğini belirtti ve Yeşil Sol Parti'yi etiketleyerek destek çağrısında bulundu.
16 Nisan 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, sokak köpeklerinin uyutulmasına karşı olduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla sokak köpeklerine ilişkin yeni bir düzenleme için dört bakanlık çalışma başlatmıştı. Kulis bilgilerine göre yasa tasarısı, sokak köpeklerinin barınaklara götürülerek 30 gün içinde sahiplendirilmesini, aksi takdirde uyutulmasını öngörüyor. Erbakan, köpekler için modern ve gelişmiş merkezler kurulması gerektiğini vurguladı.
24 Mayıs 2024

Mustafa Yücel, Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'u tehdit etmek suçlamasıyla yargılanırken, adli kontrol şartlarına uymadığı için hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Yücel, daha önce elektronik kelepçe tedbirini ihlal etmiş ve tazyik hapsi cezası almıştı. Şenol'un avukatları, Yücel'in tutuklanmasını talep etti. Ankara 10'uncu Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi'nin müdahil olma talepleri kabul edildi. Şenol, sekiz aydır tehdit altında yaşadığını ve daha kesin bir karar beklediğini ifade etti.
28 Şubat 2023

Diken yazarı Levent Gültekin hakkında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle dört yıl sekiz aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. İddianame, Gültekin'in 27 Eylül 2022'de Halk TV'de yaptığı bir konuşmaya dayandırıldı. Gültekin, savunmasında söz konusu sözleri yorumcu olarak sarf ettiğini ve ülke gündemine ilişkin siyasi eleştiride bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Erdoğan'a hakaret etmediğini ve üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini ifade etti.
26 Eylül 2023

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı eylemleri sırasında Aydın Aydoğan'a kötü muamelede bulunan polislerden biri olan Kenan Şaban Süzgün'ün 1'inci sınıf emniyet müdürü yapıldığını tespit etti. Aydoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suç duyurusunda bulunduktan sonra polisler tarafından gözaltına alınmış ve kötü muameleye maruz kalmıştı. AYM, polislerin kötü muamele yasağını ihlal ettiğine hükmetmiş ve Aydoğan'a 45 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar vermişti. Dosya, AYM kararı gereği yeniden açıldı ve soruşturmayı 17 Aralık soruşturmasını kapatan savcı Ekrem Aydıner yürütüyor. İfade veren polisler olayı hatırlamadıklarını veya Aydoğan'a müdahale etmediklerini iddia ediyorlar.
8 Ocak 2023

Birgün gazetesi politika editörü Gökay Başcan, 15 Ocak 2021 tarihli bir yazıda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman'a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandı. Yazıda, Kocaman'ın Erdoğan'ı nikahından sonra ziyaret ettiği ve kısa süre sonra Yargıtay üyeliğine atandığı belirtilmişti. İstanbul 2'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Başcan'a toplamda 23 ay 10 gün hapis cezası verilirken, ceza ertelendi. Gazetenin yönetim kurulu başkanı ve yazıişleri müdürü ise beraat etti.
14 Haziran 2023

Çanakkale'nin Çan ilçesinde, boşanma aşamasındaki eşini iki kez kaçırdığı iddiasıyla tutuklanan İlker Mustafa K., 23 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Savunmasında suçlamaları reddeden İlker Mustafa K., tutuksuz yargılanmak istediğini belirtti. Mahkeme, delillerin büyük ölçüde toplanmış olması ve delillere etki etme ihtimalinin bulunmamasını gerekçe göstererek tahliye kararı verdi. Savcı, mahkemenin tahliye kararına itiraz etti.
9 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, öğretmenlere yönelik artan saldırılar nedeniyle cezaların artırılacağını duyurdu. Bu açıklama, İstanbul Alibeyköy'de bir lise müdürünün öğrencisi tarafından öldürülmesi olayının ardından geldi. Öğretmenler, yaşanan şiddet olaylarını protesto etmek için iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Erdoğan, öğretmenlere yönelik suçlarda cezaların yarı oranında artırılacağını belirten bir kanun teklifini Meclis'e sunacaklarını ifade etti.
10 Mayıs 2024

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, BirGün gazetesinde yayımlanan köşe yazıları nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçundan yargılanıyor ve savcı sekiz yıl iki aya kadar hapis cezası talep etti. İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Yanardağ'ın avukatı hazır bulundu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı da duruşmada yer aldı. Duruşma sırasında hakim, gazetecilerin dijital materyallerini kullanmalarına izin vermediğini belirtti. Yanardağ'ın avukatı, basın özgürlüğüne dikkat çekerek mahkemenin kısıtlayıcı tutumunu eleştirdi. Yanardağ, ayrıca TELE1'de yaptığı bir programda sarf ettiği sözler nedeniyle de tutuklanmış ve farklı suçlamalarla 10,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.
18 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ödüle layık gördüğü Türk Tarih Kurumu'nun eski başkanı Ali Birinci, yolsuzluktan hapis cezasına çarptırılmış. Birinci'nin cezası, yargılamada gösterdiği pişmanlık dolayısıyla ertelenmiş. Birinci, TTK başkanıyken kurumun yayın satış bürosu için dükkan aldığı sırada kamu zararına sebebiyet vermiş. Mahkeme, Birinci'nin, alınacak taşınmazın belirlenmesinde aynı şartlara sahip daha düşük değerde başka bir binanın da alınabileceğini göz ardı ettiğini belirtmiş.
30 Ekim 2023

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda Atatürk'ün fotoğrafına uygunsuz hareketlerde bulunan 17 yaşındaki A.E.S, İstanbul Valiliği tarafından gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından Anadolu Adalet Sarayı'na getirilen A.E.S, 'halkın bir kısmını sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama' ve 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçlarından tutuklanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Hakimlik, A.E.S'nin tutuklanmasına karar verdi.
20 Eylül 2023

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayetle ilgili olarak MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk, iki özel harekat polisi ve Doğukan Çep dahil 13 kişi tutuklandı. Firari tetikçi Eray Özyağcı'nın yakalanması önemli görülüyor. Doğukan Çep, cinayetin talimatını kimin verdiğini bilmediğini, ancak Eray Özyağcı'nın bilebileceğini ifade etti. Soruşturma kapsamında, Tolgahan Demirbaş'ın da cinayet günü şüpheli hareketlerde bulunduğu ve Özyağcı'yı kaçırmakla suçlandığı ancak yeterli delil olmadığı için serbest bırakıldığı belirtildi.
9 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Sivas Madımak katliamı hükümlüsü Hayrettin Gül'ün cezasını hastalık gerekçesiyle kaldırdı. 2 Temmuz 1993'te Sivas'taki Madımak Oteli'nde 33 aydın yakılarak katledilmişti. Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, Erdoğan, katliamın faillerinden Hayrettin Gül'ün cezasını 'sürekli hastalık' gerekçesiyle kaldırdı.
6 Eylül 2023

Bir Anayasa Mahkemesi üyesinin iddiasına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP'nin Hazine yardımına konulan blokenin kaldırılması kararına oy veren AYM üyelerini telefonla arayarak, bu kararı nasıl verdiklerini sorguladı. AYM üyesi, Erdoğan'a kararın hukuki gerekçelerini açıkladığını belirtti. AYM, daha önce Yargıtay Başsavcılığı'nın iddiaları nedeniyle HDP'nin hesaplarına tedbir koymuş, ancak sonradan bu tedbirin kaldırılmasına karar vermişti. Üye, başlangıçta ciddi iddialar nedeniyle tedbir kararı aldıklarını, ancak sonradan terör örgütüne aktarım yapıldığına dair bir kanıt bulunmadığı için fikir değiştirdiklerini ifade etti.
30 Mart 2023

Diken yazarı Levent Gültekin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı ve Bayraktar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar hakkında yaptığı bir yorum nedeniyle 25 bin lira tazminat ödemeye mahkum edildi. Gültekin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yorumunun hakaret veya iftira içermediğini, basit bir eleştiri olduğunu belirtti ve 'devlet gücüyle paramıza çöküyorlar' ifadesini kullandı. Ayrıca, ödemesi gereken tazminat miktarını 'haram' olarak nitelendirdi.
23 Kasım 2023

Alparslan Kuytul ve diğer 12 sanık, iş insanı Koray Sarısaçlı'nın kaçırılıp alıkonulması ve bir doktorun tehdit edilmesi suçlamalarıyla yargılanmaktadır. Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde SEGBİS aracılığıyla yapılan duruşmada, Kuytul ve diğer sanıklar suçlamaları reddederek tahliye ve beraatlerini talep etmişlerdir. Savcının tutukluluk hallerinin devamını talep etmesine rağmen, mahkeme Kuytul ve R.T'nin tahliyesine karar vermiş ve duruşmayı ertelemiştir. Kuytul, Mart 2022'de Adana'da polisin müdahalesi sonrası gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.
16 Haziran 2023

Haziran 2010'da gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can olayıyla ilgili yargılanan polislere, resmi belgede sahtecilik suçundan altı yıl beş ay hapis cezası verildi. Mahkeme, işkence suçlamasını dikkate almadı ve polislerin birden fazla belgede sahtecilik yapmalarına rağmen cezada artırım uygulamadı. İstanbul valisinin polislerin soruşturulmasına izin vermemesi ve mahkemenin işkenceyle ilgili suç duyurusunda bulunmaması eleştirildi. Can ailesinin avukatları ve duruşma savcısı karara itiraz etti.
5 Temmuz 2023

Ankara'da bir eğlence mekanında müzisyen Onur Şener'i öldüren saldırganlardan İlker Karakaş ve Ali Gündüz, 'kasten öldürme' suçundan 25'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer üç sanık Gözde Gündüz, Jale Erberk ve Semih Soyalp beraat etti. Mahkeme, Karakaş ve Gündüz'ün tutukluluk halinin devamına karar verirken, Soyalp hakkında tahliye kararı verdi. Mahkeme başkanı Mehmet Ali Karaseyfioğlu, daha önce Şule Çet davasında da hüküm veren hakimdir.
5 Temmuz 2023

İlahiyatçı yazar Cemil Kılıç, İstanbul Gaziosmanpaşa'da evinin önünde saldırıya uğradı. Saldırı sonrası Valilik, şüphelilerin E.D, Y.G. ve R.B. olduğunu ve R.B.'nin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını açıkladı. Daha sonra Y.G. ve E.D. de yakalanıp gözaltına alındı ve adliyeye götürüldükten sonra serbest bırakıldılar. Kılıç, daha önce 'ordotoks' İslam görüşlerine mesafeli duruşu nedeniyle hedef gösterilmiş ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ihraç edilmişti.
28 Mart 2023

28 Şubat davasında hüküm giyen komutanlar Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Cevat Temel Özkaynak ve Erol Özkasnak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla affedilerek Sincan Cezaevi'nden tahliye edildi. Af kararı, 'sürekli hastalık ve kocama hali' gerekçesiyle alındı ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Aynı davada hüküm giyen Çetin Doğan da sabah saatlerinde tahliye edilmişti.
17 Mayıs 2024
İşaretlediklerim