Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de konut satışları mart ayında yıllık bazda %21,4 azaldı. Ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, konut fiyatlarının yüksek seviyelere ulaştığını ve zirve yapmış olabileceğini ifade etti. Dövizdeki artış beklentisi ve kur korumalı mevduat faiz tavanının kalkması gibi faktörlerin konut talebini azaltacağını ve bu durumun konut alımlarını düşük seviyede tutacağını öngördü. Aktaş, genel bir fiyat düşüşünün olasılığının düşük olduğunu ve fiyatların uzun süre yatay seyredebileceğini belirtti.
18 Nisan 2023

Şubat ayında gerçekleşen enflasyon oranları, Merkez Bankası'nın yıl sonu için öngördüğü yüzde 36'lık tüketici enflasyon tahmininin üzerinde çıktı. Banka, yılın ilk yarısında aylık enflasyonun yüzde 3 civarında olmasını beklerken, yılın son çeyreğinde bu oranın yüzde 1,5'a düşmesini öngörmüştü. Ancak Şubat ayındaki yüksek enflasyon oranları, bu tahminlerin gerçekleşmesini zorlaştırıyor. Merkez Bankası Başkanı Karahan, enflasyonun ana eğiliminde kalıcı ve belirgin bir artış olmadıkça politika faizini daha fazla yükseltmeyeceklerini belirtmişti.
5 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,7 artarak 109 bin 548 oldu. Bu artış, beş aydır devam eden düşüş serisini durdurdu. Ancak, Ocak-Temmuz döneminde konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,7 azalarak 675 bin 327 olarak kaydedildi. Temmuz ayında en çok konut satışı İstanbul'da gerçekleşti.
15 Ağustos 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da ekim ayında perakende fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 3,69 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 72,73 olarak hesaplandı. Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 3,53 artış gösterdi. Yıllık bazda incelendiğinde, toptan fiyatlardaki değişim oranı yüzde 64,04 olarak gerçekleşti.
1 Kasım 2023

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'de mevduat faizleri yükselirken, ticari kredi faizleri düşük seviyelerde sabit kalmaya devam ediyor. Bu durum, kredi ve mevduat faizleri arasındaki farkın tarihi seviyelere ulaşmasına neden oldu. Dinamik Yatırım başekonomisti Enver Erkan, ekonomi yönetiminin bankalara uyguladığı baskı ve yeni düzenlemelerle bu ayrışmanın daha da derinleşebileceğini belirtti. İkon Menkul Araştırma Müdürü Onur Altın ise banka hisselerinin olumsuz bilançolar nedeniyle değer kaybedebileceğini ifade etti.
8 Nisan 2023

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen bir kanun teklifi kapsamında, konut kiralarındaki yıllık artış oranını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatıldı. Bu düzenleme, kira bedelinin bir önceki yıla göre yüzde 25'ten fazla artırılamayacağını öngörüyor. Eğer Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki 12 aylık ortalama artış yüzde 25'ten düşükse, bu oran geçerli olacak. Bir yıldan uzun süreli kira sözleşmelerinde bu sınırı aşan miktarlar geçersiz sayılacak.
14 Temmuz 2023

Esfender Korkmaz, çekirdek enflasyonun, işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, altın, içki ve tütün gibi malların fiyat artışlarını çıkardıktan sonra elde edilen TÜFE(B)'nin yıllık bazda yüzde 70,31 olduğunu belirtiyor. Bu oranın, yıllık TÜFE'den daha yüksek olduğunu ve enflasyonun direnç gösterdiğini ve artacağını ifade ediyor. Korkmaz, 2021 yılından bu yana hem TÜFE hem de çekirdek enflasyonun arttığını ve seçim dönemi nedeniyle siyasi iktidarın popülizmden vazgeçmeyeceğini, bu durumun TÜFE artışını sürdüreceğini öne sürüyor.
5 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2023 itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 38,21 olduğunu ve aylık artışın yüzde 3,92 olduğunu bildirdi. Altı aylık enflasyon oranı ise yüzde 19,77 olarak açıklandı ve bu oran memur ve emekli maaş zamları için bir gösterge niteliğinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon oranlarının açıklanmasıyla memur ve emeklilere verilen sözlerin yerine getirileceğini belirtti ve zamla ilgili düzenlemenin Meclis'e gelmesi bekleniyor.
5 Temmuz 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da şubat ayında enflasyon aylık yüzde 3,83, yıllık yüzde 78,62 olarak ölçüldü. Şubat ayında perakende fiyatlarda en çok artış sağlık ve kişisel bakım harcamalarında görülürken, ulaştırma ve haberleşme harcamaları en az artış gösteren kategoriler arasında yer aldı. 2022 yılında İstanbul'da yıllık enflasyon yüzde 92,7 olarak kaydedilmişti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 3 Mart'ta açıklayacağı tüketici fiyatları endeksi verilerinin, şubatta artan gıda fiyatlarının etkisiyle yüksek seyretmeye devam etmesi ve yıllık enflasyonun sınırlı bir düşüşle yüzde 55,5 olarak kaydedilmesi bekleniyor.
1 Mart 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayı enflasyon oranlarını açıkladı. Aylık enflasyon yüzde 2,39 artış gösterirken, yıllık enflasyon baz etkisiyle yüzde 43,68'e düştü. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun yüzde 45'in altında olacağını öngörmüştü. İstanbul Ticaret Odası ve Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise İstanbul için daha yüksek enflasyon oranları bildirdi.
3 Mayıs 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayında yıllık enflasyonun yüzde 58,94 olduğunu bildirdi. Aylık artış oranı ise yüzde 9,09 olarak kaydedildi. Bu oranlar, TÜİK'in temmuz ayında açıkladığı yıllık enflasyon oranı olan yüzde 47,83'ten ve haziran ayındaki yüzde 38,21'lik orandan daha yüksek. Ayrıca, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 22,3'ten yüzde 58'e yükseltildi.
4 Eylül 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2024'e ait ekonomik güven endeksi verilerini açıkladı. Mayıs ayında 98,2 olan endeks, haziran ayında yüzde 2,5 azalarak 95,8'e geriledi. Aynı dönemde tüketici güven endeksi yüzde 2,7 azalarak 78,3'e, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi yüzde 1,9 düşerek 100,5'e indi. Hizmet sektörü, perakende ticaret sektörü ve inşaat sektörü güven endekslerinde de düşüşler kaydedildi.
27 Haziran 2024

Son iki yılda yükselen enflasyon ve iktidarın ekonomi politikaları nedeniyle yatırımcıların ilgi gösterdiği konut sektöründe, fiyat artışları rekor seviyelere ulaştı. Ancak deprem riski ve finansal araçlardaki değişiklikler nedeniyle satışlar arttı ve İstanbul'da satılık konut sayısı yüzde 41 oranında artış gösterdi. Yatırımcılar, yüksek fiyatlar ve artış potansiyelinin düşmesi nedeniyle gayrimenkul satışına yöneliyor. Uzmanlar, yılın ikinci yarısından itibaren konut fiyat artışlarının enflasyonun altında kalacağını öngörüyor.
18 Nisan 2023

Esfender Korkmaz, 1980 öncesi Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon oranlarına değinerek, nominal ve reel faiz kavramlarını açıklıyor. Merkez Bankası'nın gösterge faiz oranının beklenen TÜFE'nin altında olduğunu ve gerçekte reel faizlerin artmadığını, hatta eksi değerde olduğunu belirtiyor. Ayrıca, seçim ekonomisinin toplam talebi ve TÜFE'yi artıracağını, bu durumun 2024 Haziran ayına kadar aylık enflasyon oranlarının 2023'ün üzerinde çıkacağını öngörüyor. Bu koşullar altında, TL mevduat hesabı açanlar için bankaların ortalama yüzde 51 faiz verdiğini ifade ediyor.
13 Şubat 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı. Bu verilere göre, iş yerlerinde uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde 55,30 olarak belirlendi. Yıllık enflasyon oranı ise eylülde yüzde 61,53 olarak açıklandı. Konut kiralarında ise 1 Temmuz'da sona eren yüzde 25'lik tavan zam uygulamasının devam edeceği belirtildi.
3 Ekim 2023

Merkez Bankası'nın ekim ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yükselirken, dolar/TL beklentisi düştü. Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 68,01'e çıktı. Dolar/TL beklentisi ise 30,05 TL'ye düştü. Ayrıca, katılımcılar politika faizinin bu ay 3,5 puandan fazla artacağını öngörüyor.
20 Ekim 2023

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de yüksek enflasyon oranlarına rağmen düşük faiz politikası izleyen Merkez Bankası sayesinde Türk bankalarının karlarının üçüncü çeyrekte de arttığını belirtti. Bankaların, kaynaklarını enflasyona endeksli tahvillere yatırarak ve vatandaşlara düşük faiz oranları sunarak karlarını artırdıkları ifade edildi. Fitch ayrıca, gelir artışının birçok bankanın maliyet baskılarını dengelediğini ve sermaye rasyolarındaki artışı desteklediğini kaydetti.
23 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2024 yılı Ağustos ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını açıkladı. Anket sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,31’e yükselirken, yıl sonu dolar beklentisi 37,28 liraya düşürüldü. Faiz oranı beklentilerinde ise bir değişiklik olmadı. Ayrıca, 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri ile döviz kuru ve GSYH büyüme beklentileri de açıklandı.
16 Ağustos 2024

Merkez Bankası tarafından düzenlenen piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 37,77 olarak sabit kaldı, ancak 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri bir miktar düştü. Yıl sonu politika faizi beklentisi yüzde 8,73'e yükseldi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 23,15 TL'ye, 12 ay sonrası için ise 24,08 TL'ye çıktı. 2023 ve 2024 yılı büyüme beklentilerinde ise bir değişiklik olmadı ve sırasıyla yüzde 3,5 ve yüzde 4,4 olarak kaldı.
19 Nisan 2023

Amerika'da yaşam maliyeti Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6 arttı. Tüketici Fiyatı Endeksi (TÜFE) Haziran 2022'den bu yana en büyük yükselişini kaydetti. Ağustos'ta yıllık bazda yüzde 3,7'lik bir artış gözlendi, bu oran beklentilerin üzerindeydi. Petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle benzin fiyatlarındaki artış, enflasyondaki aylık yükselişte en etkili faktör oldu.
13 Eylül 2023
İşaretlediklerim