Yapay zeka araştırma şirketi OpenAI, popüler sohbet botu ChatGPT'nin dördüncü versiyonu olan GPT-4'ü yayınladı. GPT-4, önceki versiyonlara göre genel bilgi ve problem çözme yetenekleri geliştirilmiş ve görselleri işleyebilme gibi yeni özellikler eklenmiş bir yapay zeka modelidir. Şu an için sadece ChatGPT Plus aboneleri tarafından kullanılabilen GPT-4, gelecekte Microsoft'un Bing arama motoruna da entegre edilecek. Ayrıca, yapay zeka sürekli öğrenmekte ve çeşitli şirketler tarafından farklı amaçlarla test edilmektedir.
15 Mart 2023

ABD'deki Arizona Eyalet Üniversitesi (ASU), OpenAI'nin yapay zeka uygulaması ChatGPT'yi eğitim süreçlerine entegre edeceğini duyurdu. GPT-4 dil modeline dayanan bu asistan, sınıf eğitimlerinde kişiselleştirilmiş öğretim üyesi olarak aktif şekilde kullanılacak. ASU, bu anlaşma ile ChatGPT Enterprise platformuna erişim sağlayan ilk üniversite olacak ve öğrenciler de bu platforma erişebilecekler. ASU yetkilileri, yapay zekanın öğrencilerin ders materyallerini daha iyi anlamalarına ve hızlı öğrenmelerine yardımcı olacağını belirtiyor.
19 Ocak 2024

Nobel ödüllü Çinli yazar Mo Yan, bir derginin yıldönümü kutlamasında yazar arkadaşı Yu Hua'ya kitap ödülü takdim ederken konuşmasını yapay zeka uygulaması ChatGPT ile hazırladığını açıkladı. Mo Yan'ın bu açıklaması, etkinlikteki izleyicileri şaşırttı ve Çin merkezli sosyal medya platformu Weibo'da geniş yankı buldu. Bazı kullanıcılar, ChatGPT'nin Çin'de henüz kullanıma açılmamış olması nedeniyle yazarın bu açıklamasının yasal sorunlara yol açabileceğini belirtti.
21 Mayıs 2023

ABD'de Darren Hick isimli bir öğretim görevlisi, öğrencisinin ChatGPT kullanarak hazırladığı ödevi, metnin aşırı kaliteli olması ve beklenmedik bilgiler içermesi sebebiyle tespit etti. ChatGPT'nin piyasaya sürülmesi akademik etik tartışmalarını ve sahte haberlerin yayılma riskini artırdı. Uzmanlar, yapay zekanın tespit edilmesi için kesin bir yöntem olmadığını ve eğitim sistemlerinin bu duruma uyum sağlaması gerektiğini belirtiyor. Hick, şüpheli ödevlerde sürpriz sözlü sınavlar yapmaya başladığını ifade ediyor.
19 Ocak 2023

İsviçre'nin Cenevre kentinde 'AI for Good' konferansı düzenlendi. Konferansta insansı robotlar, yapay zekanın dünyanın büyük sorunlarını çözmeye yardımcı olabileceğini ve insanların işlerini almayacaklarını belirttiler. Robotlar, daha sıkı düzenlemelere ilişkin sorulara belirsiz yanıtlar verdiler. Tıbbi robot Grace ve ifade yeteneğine sahip Ameca gibi robotlar, insanlarla işbirliği içinde olacaklarını ve dünyayı daha iyi bir yer yapma niyetlerini ifade ettiler.
8 Temmuz 2023

Nebraska-Lincoln Üniversitesi'nden 21 yaşındaki bilgisayar mühendisliği öğrencisi Lufe Farritor, Herculaneum belgelerindeki bir kelimeyi çözen ilk insan oldu. Farritor, papirüslerdeki kömürleşmiş antik harfleri tespit eden bir yapay zeka programı geliştirdi ve 10 kadar harfi bulmayı başardı. Papirüs uzmanları, daha sonra, antik Yunanca'da imparatorluk rengi olarak kabul edilen, mor ve kızıl karışımı renk için kullanılan 'porfiro/πορφυρας' kelimesini bulmayı başardı.
23 Ekim 2023

İsrail'deki Negev Ben-Gurion Üniversitesi'nden bilim insanları, Japon balıklarının navigasyon sistemini incelemek için bir cihaz geliştirdi. Bu cihaz sayesinde balıkların yönlerini bulurken beyinlerindeki sinirsel aktivite izlendi. Araştırma sonucunda, Japon balıklarının memelilerden farklı olarak, tam konumları belirleyen özel nöronlar yerine, sınırlara veya engellere yaklaştıkça ateşlenen nöronlara dayalı bir navigasyon sistemi kullandıkları keşfedildi. Bu bulgular, balıkların çevresel değişikliklere adaptasyonunu anlamak için önemli olabilir.
27 Nisan 2023

Meksika'nın düşük gelirli bir mahallesinde büyüyen ve otizmli olan Adhara Pérez Sánchez, okulda zorbalığa maruz kaldıktan sonra Yeteneklere Dikkat Merkezi'ne (CEDAT) gönderildi ve burada IQ'sunun 162 olduğu tespit edildi. Bu skor, Albert Einstein ve Stephen Hawking'in 160 IQ puanından daha yüksek. Adhara, ilkokulu beş, ortaokul ve liseyi altı yaşında tamamladı ve şu anda mühendislik alanında yüksek lisans yapıyor. Ayrıca Meksika Uzay Ajansı ile iş birliği yaparak genç kızların uzay araştırmalarına katılımını teşvik ediyor ve NASA'da astronot olmayı hedefliyor.
12 Mayıs 2023

Oda sıcaklığında ve basıncında çalıştığı iddia edilen süper iletken LK-99, bilim dünyasında tartışma konusu oldu. LK-99, bakırla aşılanmış, kurşun, oksijen ve fosfordan yapılmış çok kristalli bir malzeme. Ancak, bu iddiaların doğruluğu konusunda bilim dünyasında şüpheler bulunuyor. İlk olarak yayımlanan iki ön baskı arasında tutarsızlıklar olduğu ve gerekli testlerin yapılmadığı belirtiliyor. LK-99'un oda sıcaklığında çalışan bir süper iletken olması durumunda, bu, süper iletkenlerin kullanımını kolaylaştırabilir.
7 Ağustos 2023

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), 19 spiral galaksinin son derece ayrıntılı görüntülerini çekti. Oxford Üniversitesi'ndeki bilim insanları, bu görüntülerin şimdiye kadar elde edilmiş en keskin uzay görüntüleri olduğunu belirtiyor. JWST, iki yıl önce yörüngeye fırlatılmış ve uzak nesneleri görüntüleyebilmek için hassas aletlerle donatılmıştı. Görüntüler, galaksilerin yapısı ve evrimi, yıldız oluşumu gibi konularda bilgi eksikliklerini tamamlamada önemli bir rol oynayacak.
1 Şubat 2024

Çin, yapay zeka teknolojisiyle donatılmış ilk ticari 'hiper uydu' olan 'Xingshidai-18' (Rongpiao) adlı uydusunu Smart Dragon-3 (SD-3) roketiyle uzaya fırlattı. Bu uydu aynı zamanda Mısır'ın NExSat-1 uydusunu da taşıyordu. Guoxing Havacılık ve Uzay Teknolojisi Şirketi tarafından üretilen uydu, yapay zeka ile çalışan ilk ticari uydu olma özelliğini taşıyor.
3 Şubat 2024

Türkiye ekonomisi 2022 yılında yüzde 5,6 oranında büyüme kaydetti. Bu oran, Reuters anketinde beklenen yüzde 5,2'lik büyümenin üzerinde gerçekleşti. 2022'nin son çeyreğinde ise ekonomi yüzde 3,5 büyüdü, bu da yüzde 3'lük beklentinin üzerinde bir performans gösterdi. Ayrıca, TÜİK Ulusal Hesaplar Daire Başkanı Cihat Erce İşbaşar, üçüncü çeyrek büyüme oranlarının beklentilerin altında kalmasının ardından görevden alındı.
28 Şubat 2023
İşaretlediklerim