RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, televizyon dizileri nedeniyle ailesiyle birlikte televizyon izleyemediğini dile getirdi. En çok reyting alan dizileri beğenmediğini ve ailesinin izlediği dizileri kapatmak zorunda kaldığını ifade etti. Ayrıca, geçen yıl RTÜK'ün yüksek yurt dışı harcamaları nedeniyle Sayıştay tarafından cezalandırıldığı belirtildi. Yazıda, Türkiye'de televizyon yayıncılığının tarihçesi ve ailelerin televizyon izleme alışkanlıklarındaki değişimlere de değinildi.
3 Mart 2024

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın sesinin yapay zeka kullanılarak taklit edildiğini ve bu sahte sesin yanıltıcı reklamlar için kullanıldığını açıkladı. Belediyenin yaptığı açıklamada, bu tür sahte videoların ve reklamların gerçekle hiçbir ilgisi olmadığı ve vatandaşların bu tür girişimlere itibar etmemesi gerektiği vurgulandı. Olay, yapay zeka teknolojisinin kötüye kullanımına dikkat çekiyor.
26 Haziran 2024

Beyoğlu Belediyesi'nin adını kullanarak vatandaşlara yanıltıcı SMS'ler gönderildiği tespit edildi. Vatandaşlar, bu durumu belediyeye bildirdi. Belediye, resmi olmayan bu mesajlara itibar edilmemesi konusunda uyarıda bulundu ve hukuk birimi ile emniyet birimlerine durumu iletti. Sürecin takibi ve gerekli işlemlerin yapılması için çalışmalar başlatıldı.
3 Mayıs 2024

İstanbul Beşiktaş'ta bir gece kulübünde tadilat sırasında çıkan ve 29 kişinin ölümüne neden olan yangın, Beşiktaş Belediyesi'nin ruhsatsız iş yerleri konusundaki ihmallerini ortaya çıkardı. Sayıştay'ın 2022 denetim raporuna göre, Beşiktaş'taki işletmelerin yüzde 85,56'sı ruhsatsız faaliyet gösteriyor. Belediye, ruhsatlandırma işlemlerinin devam ettiğini belirtse de, yangınla ilgili sorulara net yanıtlar vermekten kaçındı. Yangın sonrası dokuz kişi gözaltına alındı.
4 Nisan 2024

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ayşe Akın'ın yapay zeka aracılığıyla üretilen ses ve görüntüsü, sosyal medya üzerinden ilaç pazarlamak için kullanıldı. Akın, bu sahtekarlıkla ilgili hukuki süreci başlattı ve CİMER'e şikayette bulundu. Sahte videolarda Akın, Meksika Üniversitesi baş üroloğu olarak tanıtılıyor ve idrar kaçırmaya karşı bir ilaç öneriliyor. Firmanın web sitesi adresi New York olarak gözükse de, haritadaki konumu Ukrayna'da ve ilaç Bulgaristan, Slovenya ve Hırvatistan'da satışta.
17 Haziran 2024

Manisa Yunus Emre Belediyesi'nde 31 Mart seçim gecesi ve sonrasında dikkat çekici mali usulsüzlükler yaşanmıştır. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından, belediye tarafından 100 milyon Türk Liralık alış faturası işlenmiş ve aynı tutarda çek kesilmiştir. Ayrıca, seçimden önce belediyeye ait 1721 metrekarelik arsa, piyasa değerinin çok altında bir fiyata satılmıştır. Yeni başkanın talimatıyla yapılan değerleme sonucunda, arsanın gerçek değerinin 43 milyon Türk Lirası olduğu belirlenmiş, bu satışla kamu 29 milyon Türk Lirası zarara uğratılmıştır.
27 Nisan 2024

Zeynep Gürcanlı'nın yazısında, yerel seçim sonuçlarının sadece Türkiye'nin iç politikasını değil, aynı zamanda uluslararası alandaki kritik konuları da etkileyebileceği vurgulanıyor. Özellikle Kıbrıs meselesi üzerinde duruluyor. KKTC ve Kıbrıs Rum Kesimi'nde yaşanan iç siyasi gelişmeler, yolsuzluk skandalları ve uluslararası baskılar, adanın geleceği üzerinde önemli etkilere sahip. Ayrıca, Kıbrıs Rum Kesimi'nin 'altın pasaport' politikası ve Batı ile ilişkileri, adanın uluslararası politikadaki konumunu şekillendiriyor. Kıbrıs'ın çözümsüzlüğünün adayı büyük güçlerin çıkarları doğrultusunda bir 'oyuncağa' dönüştürdüğü belirtiliyor.
30 Mart 2024

Cumhuriyet Halk Partisi Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Meclis'te geçirdiği bir yılı değerlendirdi. Sarıgül, sosyal medyada TikTok'ta 400 bin, Instagram'da 600 bin, Facebook'ta 375 bin ve X'te 280 bin izlenme oranlarına ulaştığını belirtti. Ayrıca, 40 yazılı soru önergesi ve dokuz kanun teklifi verdiğini, TBMM Genel Kurulu'nda 19 kez konuştuğunu ve 53 televizyon programına katıldığını ifade etti. Erzincan'ın Google'da en çok aranan iller arasında yer aldığını ve yerel ürünlerin aranma oranlarının arttığını vurguladı.
11 Haziran 2024

Çanakkale'nin Yenice ilçesine bağlı Kalkım beldesinde 22 yaşındaki Zeynep Çelik, belediye başkanı seçilerek Türkiye'nin en genç belediye başkanı unvanını kazandı. Yerel seçimlere bağımsız olarak katılan Çelik, tanınmış iş insanı Mehmet Çelik'in kızıdır. Resmi olmayan sonuçlara göre, Çelik Kalkım Beldesi'nin yeni belediye başkanı oldu.
1 Nisan 2024

Genç moda tasarımcısı Zeynep Ağırbaş, 'Sev Kardeşim' adlı yeni koleksiyonunu 24-25 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da Galata Postane'de sergileyecek. Koleksiyon, Yeşilçam filmlerinden ve Hatay deprem bölgesindeki güçlü kadınlardan ilham alıyor. Ağırbaş, koleksiyonunda geleneksel el işçiliğine ve kadın dayanışmasına vurgu yapıyor. British Council desteğiyle ve ZEY markası altında hazırlanan koleksiyon, Hatay Deprem Dayanışması Derneği ve Rimmen Kadın Kooperatifi işbirliğiyle üretildi.
18 Mayıs 2024

Avrupa Birliği, Facebook ve Instagram'ın sahibi olan Meta şirketi hakkında, yanıltıcı reklam ve dezenformasyonla mücadelede yetersiz kaldığı gerekçesiyle soruşturma açtı. Soruşturma, Meta'nın Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası'na (DSA) uyup uymadığını belirlemeyi amaçlıyor. Özellikle Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde etkili bir seçim gözlem sisteminin kurulmaması ve yasa dışı içeriklerin işaretlenmesi konularında eksiklikler vurgulandı. AB, ihlaller tespit edilirse, şirketlere küresel cirolarının yüzde 6'sına kadar ceza uygulayabiliyor.
30 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden’ın yapay zeka tarafından oluşturulmuş sesiyle seçmenleri arayan Steven Kramer adlı kişiye 6 milyon dolar ceza verildi. Kramer, sahte kimlik oluşturmak ve seçmenleri kandırmakla suçlandı. Federal İletişim Komisyonu, Kramer’e 6 milyon dolar ceza verirken, aramaları yaptığı Lingo Telecom adlı şirkete de 2 milyon dolar ceza verdi. Kramer’in ayrıca 23 Ocak’taki New Hampshire ön seçimleri öncesi binlerce seçmene yapay zekayla üretilmiş, Biden’ı taklit eden otomatik aramalar nedeniyle 13 suçtan yargılanması istendi.
24 Mayıs 2024

Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen hakkında 2022 seçim kampanyasının yasadışı finanse edildiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Le Pen'in partisi Ulusal Birlik'in, Avrupa Parlamentosu'ndan halkın vergilerinden oluşan fonları çaldığı öne sürülüyor. Le Pen, zimmete para geçirme davasıyla yargılanırken 10 yıla kadar hapis ve aday olma yasağıyla karşı karşıya kalabilir. Soruşturma, Nisan 2024'te hazırlanan bir rapor üzerine başlatıldı.
9 Temmuz 2024

Gibi dizisinin başrol oyuncusu ve senaristi Feyyaz Yiğit, Instagram hesabından yaptığı bir paylaşımla dizinin 6’ncı sezonunun çekileceğini duyurdu. Dizi, 1 Ocak 2021'de Exxen platformunda yayınlanmaya başlamış ve kısa sürede sosyal medyada fenomen haline gelmişti. İlkkan, Yılmaz ve Ersoy karakterlerinin günlük hayatta başlarına gelen absürt olayları konu alan dizi, şimdiye kadar 55 bölüm yayınlandı. Yeni sezonun yakında izleyiciyle buluşması bekleniyor.
23 Ağustos 2024

Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Fransa Açık (Roland Garros) elemelerinde Belaruslu Aliaksandra Sasnovich’i 2-1 yenerek final turuna yükseldi. Türkiye Tenis Federasyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, Zeynep dünya sıralamasında 157. sırada yer alırken, rakibi Sasnovich 104. sırada bulunuyordu. Zeynep, kariyerinde ilk kez katıldığı Roland Garros elemelerinde final turunda Hırvat Jana Fett ile karşılaşacak.
23 Mayıs 2024

Fransız oyuncu Judith Godreche, reşit olmadan iki film yönetmeni tarafından tecavüz ve cinsel istismarla suçlandığını iddia etti. Paris Savcılığı, Godreche'in şikayetinin resmi olarak bu ayın başlarında yapıldığını duyurdu. Godreche'in iddialarının ardından diğer kadın aktrisler de benzer suçlamalarda bulundu. #MeToo hareketi, cinsel taciz ve saldırıya karşı küresel bir ifşa hareketi olarak biliniyor.
23 Şubat 2024

Margot Robbie, Selena Gomez ve Taylor Swift gibi ünlülerin yapay zeka ile üretilmiş çıplak fotoğrafları eBay üzerinde satışa sunuldu. Satıcılar, bu sahte görüntüleri yüksek puanlar alarak eBay'in arama algoritmasında üst sıralara çıkarmış ve finansal kazanç elde etmişler. Forbes'in konuyu gündeme getirmesi üzerine eBay, ilgili fotoğrafları kaldırarak satıcıların hesaplarını askıya aldı. Bu olay, çevrimiçi platformlarda yapay zeka ile üretilen pornografik içeriğin yayılmasının sadece eBay ile sınırlı olmadığını ve Reddit, X (eski adıyla Twitter) ve Etsy gibi diğer platformların da benzer sorunlarla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
14 Mart 2024

Milli sporcu Özlem Becerek, Portekiz'in Leiria kentinde düzenlenen Avrupa Atmalar Kupası'nda 23 yaş altı kadınlar disk atma branşında altın madalya kazanarak Avrupa şampiyonu oldu. Türkiye Atletizm Federasyonu'nun açıklamasına göre, Becerek ikinci atışında 55.07 metrelik derecesiyle bu başarıya ulaştı. Bu sonuç, Türkiye'nin atletizm alanındaki uluslararası başarılarına önemli bir katkı sağladı.
10 Mart 2024

‘Squid Game’ dizisindeki performansıyla 2022'de Altın Küre ödülü kazanan Oh Yeong-su, bir kadın oyuncu tarafından 2017'de tacizle suçlanmıştı. Güney Kore'de yürütülen soruşturma sonucunda Oh, sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı ve 40 saat cinsel şiddet derslerine katılma zorunluluğu getirildi, ancak hapis cezası askıya alındı. Suçlamalar, uygunsuz saldırı olarak tanımlanıyor ve 10 yıla kadar hapis veya yaklaşık 308 bin TL para cezası öngörüyor.
15 Mart 2024

Amerikalı şarkıcı Katy Perry, İspanya'nın İbiza ve Formentera Adaları'nda izinsiz müzik videosu çektiği gerekçesiyle soruşturma altında. Videoda, ekolojik açıdan hassas olan S’Espalmador Adası'ndaki kumul sisteminden görüntüler yer alıyor. İspanyol yetkililer, yapım şirketinin çekim için gerekli izinleri almadığını belirtti. Katy Perry'den henüz bir açıklama gelmedi.
14 Ağustos 2024
İşaretlediklerim