Microsoft, 220 binden fazla çalışanı bulunan şirketin işgücünü yüzde 5 oranında azaltmayı, yani yaklaşık 11 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Bu gelişme, pandemi sırasında çalışan sayısını artıran teknoloji şirketlerinin mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmasının bir parçası olarak görülüyor. Benzer şekilde, Meta ve Amazon da büyük ölçekli işten çıkarmalar gerçekleştirdiğini duyurmuştu.
17 Ocak 2023

İtalya'da, alkollü araç kullanımını önlemek ve trafik kazalarını azaltmak amacıyla ücretsiz taksi hizmeti projesi test ediliyor. Proje, özellikle gece kulüplerinden çıkan ve alkol seviyesi yasal sınırı aşan kişilere uygulanıyor. Ancak, projenin gençleri aşırı alkol tüketimine teşvik ettiği ve hizmetin vergilerle karşılanacağı eleştirileri var.
8 Ağustos 2023

İtalya ve Avrupa'daki organize suç örgütüne yönelik operasyonda, aralarında suç örgütü elebaşı Barış Boyun'un da bulunduğu 19 kişi gözaltına alındı. Operasyon, İtalya, Türkiye ve Interpol işbirliğinde İtalya, İsviçre, Almanya ve Türkiye'de gerçekleştirildi. Gözaltına alınanlara terör amaçlı suç örgütü kurmak, cinayet amaçlı silahlı çete kurmak, yaralama, yasa dışı silah ve patlayıcı bulundurmak, silah kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı, cinayet ve yasa dışı göçe yardımcı olmak suçlamaları yöneltildi. Barış Boyun'un Türkiye'de en çok arananlar listesinde olduğu ve daha önce Türk makamlarının iade talebinde bulunduğu belirtildi.
22 Mayıs 2024

Dilan Polat ve Engin Polat çifti hakkında, sosyal medyadaki lüks yaşam paylaşımları ve para aklama ile vergi kaçırma iddiaları sonrasında soruşturma başlatıldı. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından yapılan araştırma sonucunda, çiftin mal varlıklarına el konulma kararı alındı ve yurt dışına çıkışları yasaklandı. Ayrıca, çiftin ikinci derece yakınları ile 16 şirket ve 8 kişi hakkında da soruşturma başlatıldı.
13 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, otomotiv sektöründe sıfır araçlarda stokçuluk yapıldığı ve vergi kaçakçılığına yol açıldığı şikayetleri üzerine inceleme başlattı. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 39 ilde, 13 distribütör ve 256 bayi üzerinden yapılan 260 bin araç satışı inceleniyor. Bayilere elden para verilip verilmediği ve haksız fiyat artışları konuları araştırılıyor. Bakanlık, sektördeki dengesizlikleri gidermek ve mağduriyet yaratanlara yaptırımlar uygulamak için gerekli işlemleri hızla yürüteceğini belirtti.
5 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aracılığıyla işçilerden 300 milyar doların çalındığını iddia etti. Beş ay sonra borçlarını ödemeye başlayacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, ücret vergisinin devlete değil, işçiye ödenmesini sağlayacaklarını ifade etti. Ayrıca beyaz yakalı çalışanları da işçi olarak tanımlayarak onlara da borçlarını ödeyeceklerini belirtti.
11 Ocak 2023

Dilan ve Engin Polat çiftinin tutuklu mali müşaviri ve aynı zamanda avukat olan Ahmet Gün, 'kara para aklama' iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında 'etkin pişmanlık' hükümlerinden yararlanmak istediğini belirterek itirafçı oldu. İstanbul Anadolu Adliyesi'nde ifade veren Gün, Polat çiftine ait şirketlerin sahte fatura düzenlemek için kurulduğunu ve bu firmaların diğer şirketlere de sahte fatura düzenlediğini itiraf etti. Savcılık, Gün'ün ifadesini yetersiz buldu ve 'etkin pişmanlık hükümlerinden yararlandırmayacağı' belirtildi. Polat çifti ve diğer şüpheliler hakkında daha önce de mali suçlarla ilgili soruşturma yürütülmekteydi.
16 Kasım 2023

TÜİK'in enflasyon hesaplamaları ve açıklamaları, memur, emekli ve asgari ücretlilerin yanı sıra artık iş dünyasını da kızdırıyor. TÜİK Başkanı Çetinkaya'nın, şirketlerin kâr hırsının enflasyonu artırdığına dair açıklamaları, TOBB ve İSO başkanlarının tepkisine yol açtı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şirketleri suçlamadan önce herkesin kendi işini en iyi şekilde yapması gerektiğini belirtti ve fahiş fiyat artışı yapan şirketlere yönelik kamunun işlem yapması gerektiğini vurguladı.
12 Temmuz 2024

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelen, ticari olmayan ve değeri 150 avroyu geçmeyen eşyalara uygulanan maktu vergi oranı yüzde 20'ye çıkarıldı. Aynı zamanda, değeri 1500 avroyu geçmeyen ilaçlar için de bu oran geçerli olacak. Daha önce bu oran yüzde 18 olarak uygulanmaktaydı. Yeni vergi oranı, '4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar'da yapılan değişiklikle Resmi Gazete'de yayımlanarak 15 gün sonra yürürlüğe girecek.
20 Nisan 2024

İtalya, Roma'daki ünlü Trevi Çeşmesi'ni ziyaret eden turistlerden 1 avro ücret almayı planlıyor. Bu düzenleme, kontrolsüz turist kalabalığını azaltmak ve sürdürülebilir turizmi teşvik etmek amacıyla yapılacak. Roma'nın turizmden sorumlu belediye meclis üyesi Alessandro Onorato, bu planın Romalılar için ücretsiz, turistler için ise sembolik bir avro olacağını belirtti. Ayrıca, Venedik de benzer bir uygulama ile günübirlik ziyaretçilerden 5 avro ücret almayı planlıyor.
10 Eylül 2024

226 milyar liralık vergi paketinin detayları açıklandı. Pakette yurt dışına çıkış harcının 150 liradan 1.500 liraya çıkarılması gibi bireyleri ilgilendiren önemli düzenlemeler bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Borsa İstanbul’daki işlemlere vergi getirilmesi planını ertelediklerini duyurdu. Yeni düzenlemelerle çok uluslu ve yerli şirketlerin yanı sıra bireyler tarafından ödenen vergilerin artırılması hedefleniyor.
14 Haziran 2024

Avrupa'da 17 ülkeden 30'dan fazla medya kuruluşu, Google'ın reklam teknolojisindeki hakim konumunu kötüye kullandığı iddiasıyla Hollanda'nın Amsterdam Bölge Mahkemesinde dava açtı. Bu dava, Google'ın rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle yaklaşık 2,1 milyar avro tazminat talep ediyor. Fransız rekabet kurumu ve Avrupa Komisyonu daha önce Google'ın bu alandaki hakim konumunu kötüye kullandığını belirlemişti. Davacılar, Google'ın bu eylemleri nedeniyle medya şirketlerinin reklamlardan daha yüksek gelir elde edememesinden ve yüksek ücretler ödemek zorunda kalmalarından şikayetçi.
29 Şubat 2024

Rekabet Kurumu, Google'ın çevrim içi görüntülü reklamcılık ve reklam teknolojileri hizmetleri alanında piyasadaki hakim durumunu kendi lehine kötüye kullanarak 4054 sayılı kanunun altıncı maddesini ihlal ettiği iddiasıyla soruşturma açtı. Kurul, ön araştırmada elde edilen bilgi ve belgeleri değerlendirerek bulguları ciddi ve yeterli buldu ve Alphabet Inc., Google LLC, Google International LLC, Google Ireland Limited ve Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti. hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.
19 Haziran 2023

İtalya parlamentosu, omurgalı hayvan hücre kültürleri veya dokularından elde edilen gıda ve yem üretimini yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı. Yasa kapsamında, yasağa uymayanlara 10-60 bin avro arası para cezası uygulanacak. Ayrıca, bitkisel ürünlerin 'biftek' ve 'salam' gibi isimlerle satılması da yasaklandı. Yasanın amacı İtalya mutfağını ve tarım sektörünü korumak olarak belirtiliyor.
17 Kasım 2023

İzmir'in Aliağa ilçesinde gümrük çalışanları ve müşavirlerine yönelik rüşvet soruşturmasında 77 şüpheli gözaltına alındı. Bir şüphelinin yurtdışında olduğu bildirildi. Soruşturma kapsamında 16'sı kamu görevlisi olmak üzere toplam 78 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Operasyon sırasında şüphelilerin adreslerinde ve Aliağa Gümrük Müdürlüğü binasında aramalar yapıldı ve bazı dijital materyallere el konuldu.
9 Temmuz 2024

Ticaret Bakanlığı, ürünlerin sipariş verildikten sonra zamlanması ve sonrasında 'stokta olmadığı' iddiasıyla iptal edilmesi üzerine harekete geçti. 2022'de 75 firma üzerinde inceleme yapılarak 46 firmaya 41 milyon lira ceza kesildi. 2023'ün ilk beş ayında ise altı firmaya 9 milyon lira ceza uygulandı ve altı firma hakkında daha inceleme başlatıldı.
16 Haziran 2023

İthaki Yayınevi çalışanları, yayınevinin 'küçülme' gerekçesiyle tazminat hakkı olmayan çalışanları işten çıkardığını ve eski çalışanları istifaya zorladığını iddia etti. Çalışanlar, düşük ücretlerle çalıştıklarını ve zam konusunda bir sonuç alınamadığını belirtti. Ayrıca, uzaktan çalışma kararı sonrası İstanbul dışına taşınan iki kişinin gelen mail sonrası istifa etmek zorunda kaldığını ve iki çalışanın da 'küçülme operasyonuna gidildiği' gerekçesiyle kovulduğunu ifade etti.
27 Ağustos 2023

İtalya'da hükümet, anoreksiya ve bulimia gibi yeme bozukluklarını teşvik eden kişilere yönelik hapis ve para cezası içeren bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı, bu tür eylemleri gerçekleştiren kişilere 2 yıla kadar hapis ve 60 bin avro para cezası öngörüyor. 14 yaşın altındaki mağdurların olduğu durumlarda cezaların 4 yıl hapis ve 150 bin avroya kadar artırılması planlanıyor. Özellikle sosyal medyada 'thinfluencer' olarak bilinen ve aşırı zayıflığı özendiren kişilerin hedef alınacağı belirtiliyor.
29 Mart 2023

Kolombiyalı pop yıldızı Shakira, İspanya'da vergi kaçakçılığı yapmakla suçlanmış ve savcılar tarafından 6,6 milyon avro dolandırmakla itham edilmişti. Shakira, suçlamaların ardından borcunu ödeyerek soruşturmanın düşürülmesini sağladı. Mahkeme, delil yetersizliği ve Shakira'nın dolandırma niyeti olmadığına karar vererek soruşturmayı kapattı. Ayrıca, Shakira daha önce de benzer bir suçlamadan dolayı savcılarla uzlaşmış ve büyük bir meblağ ödemişti.
9 Mayıs 2024

Bir vatandaşın cep telefonuyla kaydettiği ve sosyal medyada yayılan bir videoda, MNG Kargo'nun İstanbul Metris şubesinde çalışan üç işçinin kolileri araca elden ele vermek yerine fırlattığı görüldü. Şirket, görüntülerin yayılmasının ardından yaptığı inceleme sonucunda bu üç çalışanın iş akdini feshetti ve 'mala zarar verme, ticari itibarı zedeleme, hizmet nedeni ile görevi kötüye kullanma' gerekçesiyle hakkında suç duyurusunda bulundu.
27 Temmuz 2023
İşaretlediklerim