Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Varlık Fonu'ndaki Türk Hava Yolları, BOTAŞ ve Türk Telekom'un Körfez sermayesine satılacağı iddialarını yalanladı. Bu iddialar, Ziraat Bankası'nın eski genel müdür yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşçu tarafından ortaya atılmıştı. Babuşçu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bütçe gelirlerini arttırmak için Varlık Fonu'ndaki bazı şirketlerin satışını analiz ettiğini iddia etmişti.
26 Haziran 2023

Sabancı Holding hissedarı Ömer Sabancı, elinde bulunan holding hisselerinden 2,6 milyon adetini borsada satışa sunmak için Merkezi Kayıt Kuruluşu'na başvurdu. Sabancı Holding'in ödenmiş sermayesi 2,04 milyar lira olduğundan, satışa çıkarılan hisseler sermayenin yaklaşık %0,13'üne tekabül ediyor. Sabancı Holding hisseleri, başvuru günü saat 16:50 itibarıyla %3,1 primle 43,4 liradan işlem görmekteydi.
6 Ocak 2023

Ekim 2023'te borsada işlem gören 11 şirket, hissedarlarına temettü (kar payı) dağıtacak. Bu şirketler arasında Park Elektrik Üretim, Bizim Toptan Satış Mağazaları, Platform Turizm, Duran Doğan, Yükselen Çelik, Makim Makina, Vakıf Menkul Kıymet, Gür-Sel Turizm, Osmanlı Yatırım, SDT Uzay ve Özsu Balık bulunuyor.
2 Ekim 2023

18-29 Eylül tarihleri arasında borsada işlem gören 13 şirket, hissedarlarına temettü dağıtacak. Bu şirketler arasında Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii, Bera Holding, Yataş, Berkosan, Duran Doğan, Panora Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Arçelik, Bosch Fren Sistemleri Sanayii ve Ticaret, Adel Kalemcilik, Lokman Hekim Engürüsağ Sağlık, Turizm ve Eğitim Hizmetleri, Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetleri, Özsu Balık Üretim ve Tüpraş bulunuyor. Her bir şirketin hisse başına net temettü miktarı da belirtilmiştir.
8 Eylül 2023

Borsa İstanbul, 4 Ocak'ta işlem görmeye başlayan Oncosem Onkolojik Sistemler ve Beyaz Filo Kiralama şirketlerinin hisselerine 27 Nisan tarihine kadar brüt takas tedbiri uygulayacağını duyurdu. Brüt takas tedbiri, hisse senetlerinin alındığı gün satılamamasını ve alım-satım işlemlerinde nakit veya menkul kıymet bulundurma zorunluluğunu içeriyor. Ayrıca, Oncosem hisselerindeki açığa satış yasağı da devam edecek. Gimat Mağazacılık ve Koray Gayrimenkul hisselerine de açığa satış yasağı getirildi.
27 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki farklı devlet tahvili ihalesiyle toplamda 58 milyar lira borçlandı. Dört yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvil ve sabit yüzde 15,54 kupon ödemeli tahvilin yeniden ihraçları sonucunda net 30,9 milyar lira borçlanma gerçekleşti. İhale öncesi piyasa yapıcılar ve kamudan toplam 27 milyar lira borçlanıldı. TLREF’e endeksli tahvilin ihracında dönemsel faiz yüzde 12,60, sabit getirili tahvilin ihracında ise bileşik faiz yüzde 32,94 olarak belirlendi.
11 Haziran 2024

Formet Metal ve Cam Sanayii AŞ, 23 Şubat 2024 tarihinde 200 bin adet hissesini geri aldı. Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yaptığı açıklamaya göre, bu işlemle birlikte şirketin sahip olduğu toplam hisse sayısı 585 bin 772 adete ulaştı. Geri alınan hisselerin şirket sermayesine oranı %0,10885 olarak belirlendi. Bu işlem, 25 Aralık 2023 tarihli yönetim kurulu kararıyla başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında gerçekleştirildi.
25 Şubat 2024

Seçim belirsizliğinin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul'da olumlu bir hava esmeye başladı. Piyasalar, yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımlara ve izleyeceği politikalara odaklanırken, bazı şirketler hisse geri alımına devam ediyor. Investing tarafından aktarılan bilgilere göre, MLP Sağlık Hizmetleri A.Ş., Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ve Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş. isimli üç şirket kendi hisselerini geri aldı.
16 Haziran 2023

Borsa İstanbul'da, BNTAS ve MEGMT hisselerine yönelik yeni tedbirler uygulanmaya başlandı. BNTAS hisseleri 11 Mart'a kadar kredili işlemlere konu edilemeyecekken, MEGMT hisselerinde aynı dönemde brüt takas uygulaması gerçekleştirilecek. Bu tedbirler, hisse senetlerindeki olağanüstü hareketlilik veya piyasa düzenini koruma amacıyla alınmış olabilir.
12 Şubat 2024

ABD'de işlem gören iShares MSCI Türkiye ETF'ye yatırımcılar tarafından 15,6 milyon dolarlık net alım gerçekleştirildi. Bu alım, fon için 18 ayın en yüksek girişini temsil ediyor. Türkiye ekonomisinde seçimler sonrası 'rasyonel politika' beklentileri artarken, yatırımcıların gözü Merkez Bankası'nın yapacağı faiz kararında. Daha önce 20 Aralık 2021'de fona 25 milyon dolarlık bir giriş yapılmış ve bu son yılların rekorlarından biri olarak kaydedilmişti.
21 Haziran 2023

Borsa İstanbul'da dört farklı hisse senedi için yeni tedbirler uygulanmaya başlandı. ARTMS ve IZINV hisseleri 9 Nisan'a kadar kredili işlemlere konu edilmeyecek. DGATE hisselerine brüt takas tedbiri uygulanırken, MMCAS hisseleri emir paketi tedbiri ile işlem görecek. Bu tedbirlerin uygulanmasının ardından Borsa İstanbul, 12 Mart 2024 tarihinde düşüşle günü tamamladı.
13 Mart 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,40 yükselişle 8.275,14 puandan başladı. Bugün sekiz hisse yeni tedbirlerle işlem görmeye başladı. ATSYH hisseleri 26 Ekim’e kadar emir iletim kanalları kısıtlanarak işlem görecek. ADEL, ADGYO, EMKEL, LIDFA, NUHCM ve TETMT hisseleri, aynı dönemde açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek. TARKM hisseleri ise 27/09/2023 aynı dönemde emir paketi tedbiriyle işlem görecek.
27 Eylül 2023

Seçim belirsizliğinin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul'da olumlu bir hava esmeye başladı. Piyasalar, Mehmet Şimşek'in kabineye girmesiyle yükselişe geçti ancak dün bir düşüş yaşandı. Şimdi piyasa, ekonomi yönetiminin atacağı adımları bekliyor. Bu süreçte MLP Sağlık Hizmetleri A.Ş., Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Özderici Gayrimenkul hisselerini geri alım işlemi gerçekleştirdi.
14 Haziran 2023

Zorlu Holding, enerji sektöründeki şirketi Zorlu Enerji'nin 40 milyon liralık nominal değerindeki hisselerini kurumsal yatırımcılara sattı. Satış işlemi özel emir yöntemiyle ve hisse başına 4,84 lira fiyatla gerçekleştirildi, toplamda 193,6 milyon lira gelir elde edildi. Bu satış sonrasında Zorlu Holding'in Zorlu Enerji'deki payı yüzde 33,73'e düştü.
21 Kasım 2023

Meka Beton Santralleri İmalat Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (MEKAG) hisselerine, halka arz edildikten iki hafta sonra tedbir getirildi. Sermaye Piyasası Kurulu'nun 28 Eylül 2023 tarihli kararıyla onaylanan halka arz sonrası, MEKAG hisseleri 12 Ekim'de 25 lira değerinden işlem görmeye başlamıştı. Halka arz edildiğinden beri yüzde 184,5 değer kazanan hisselere, 27 Ekim'den 24 Kasım'a kadar geçerli olacak bir brüt takas tedbiri uygulanacak.
28 Ekim 2023

Tureks Turunç Madencilik İç ve Dış Ticaret AŞ, halka arz edilmek üzere Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuruda bulundu. Şirketin halka arz süreci, SPK'nın başvuruyu onaylamasıyla başlayacak. Şirketin yayımladığı izahname bilgilerine göre 58.976.404 TL nominal değerli payların tamamının 'eşit dağıtım yöntemiyle' dağıtılması planlanıyor. Halka arzın konsorsiyum liderliğini Tacirler Yatırım Menkul Değerler AŞ yürütecek.
28 Ekim 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören Bizim Toptan Satış Mağazaları ve Platform Turizm Taşımacılık, bu hafta yatırımcılarına temettü dağıtacak. Bizim Toptan Satış Mağazaları bugün hisse başına 0,75 lira, Platform Turizm Taşımacılık ise 10 Ekim'de hisse başına 0,064719 lira kar payı ödeyecek.
9 Ekim 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası borsada yaşanan sert düşüşler ve işlem iptallerinin ardından, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet katkısı fonlarında hisse senedi payı yüzde 10'dan yüzde 30'a çıkarıldı. Bu değişiklikle borsaya 10 milyar TL'ye varan, hatta 25 milyar TL'ye kadar çıkabilecek bir giriş öngörülüyor. Merkez Bankası, bu düzenlemeye uyum sağlamak amacıyla 15 Şubat'ta tahvil alımı yapacağını açıkladı.
15 Şubat 2023

ABD'deki yatırımcılar, Türk hisseleri için şemsiye yatırım fonu işlevi gören iShares MSCI Türkiye'ye 25 milyon dolarlık net alım yaptı. Bu alım, Türk Lirası'nın değer kaybettiği ve Merkez Bankası'nın beklenen faiz artışını gerçekleştiremediği bir dönemde gerçekleşti. Bu durum, son dört yılın en yüksek girişini oluşturdu.
26 Haziran 2023

Borsa İstanbul'da, PKENT, DITAS ve MRGYO şirketlerinin hisselerine tedbir uygulanacağı duyuruldu. PKENT hisseleri 5 Aralık 2023 tarihine kadar açığa satış ve kredili işlemlere konu olamayacak. DITAS ve MRGYO hisselerinde ise aynı dönem boyunca brüt takas uygulaması gerçekleştirilecek.
6 Kasım 2023
İşaretlediklerim