Yargıtay, Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesine karar veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı. Türkiye Barolar Birliği (TBB), bu kararı 'anayasal düzene karşı açık bir başkaldırı' olarak nitelendirdi ve Yargıtay üyelerinin görevden alınması için Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu'na başvuruda bulunacaklarını açıkladı. TBB, ayrıca olağanüstü toplantı yaparak hukukun üstünlüğünü ve vatandaşların haklarını koruma adına atılacak adımları belirleyecek.
8 Kasım 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başarısız olan CHP'de değişim talepleri artarken, parti içinde önemli kararlar alındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, basın toplantısında, bundan sonra adayların ön seçimle belirleneceğini duyurdu. Ayrıca, Kemal Kılıçdaroğlu'nun tüm üyelerinin istifa ettiği Merkez Yürütme Kurulu'nun (MYK) yeni kadrosu belirlendi ve parti teşkilatları Kılıçdaroğlu'na bağlandı. Erdem, sosyal medyada CHP ve Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilere dikkat ettiklerini ve gerçek Kılıçdaroğlu imajının Babala TV üzerinden gösterileceğini ifade etti.
7 Haziran 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve eski adalet bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına dolaylı yoldan eleştirilerde bulundu. Yazıcı, devlet erklerinin sorun çözmesi gerektiğini belirtirken, Gül yüksek yargı mercileri arasındaki çatışmanın endişe verici olduğunu ifade etti. Bu karar, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesi yönünde AYM'nin aldığı kararın uygulanmaması ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması kararı sonrasında geldi.
8 Kasım 2023

İYİ Parti'den istifa eden Yavuz Ağıralioğlu, partinin 'üçüncü yol' olma hedefini başaramadığını iddia ederek yeni bir siyasi oluşum sinyali verdi. Altılı masa ve özellikle CHP ile HDP'yi eleştirdikten sonra istifa kararını alan Ağıralioğlu, milliyetçiliğin kapsayıcı olması gerektiğini ve Kürt meselesine yönelik bir çözüm iradesi gösterilmesi gerektiğini belirtti. Ağıralioğlu, yeni bir 'merkez' ve 'beraberlik zemini' inşa etme vaadinde bulundu.
20 Haziran 2023

Daha önce AKP'ye geçmeyeceğini belirten İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, AKP'ye katıldı. Hatipoğlu, 2 Kasım'da 'derin görüş ayrılıkları' nedeniyle İYİ Parti'den istifa etmişti. AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısı öncesinde partisine katılırken rozetini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan takdim etti. Hatipoğlu, geçmişte yaptığı bir açıklamada Eskişehir'de AKP-MHP iş birliğini destekleyebileceğini ifade etmişti.
7 Kasım 2023

Mayıs 2023 seçimlerinde Yeniden Refah Partisi'nden milletvekili olarak seçilen Suat Pamukçu, partisinden 20 Şubat'ta istifa ettiğini duyurdu. İstifa gerekçesi olarak, partisinin kuruluş inancı ve felsefesinden uzaklaşmasını ve mahalli seçimlerle ilgili aday tespitlerinde temel görüşlerden sapma olduğunu belirtti. Pamukçu, istifasının ardından AKP'ye katıldı ve parti rozetini Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından takıldı.
24 Mart 2024

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, ittifaklar ve seçim stratejileri hakkında açıklamalarda bulundu. Kadıgil, bazı şehirlerde TİP listesinden seçime girilmesinin daha uygun olacağını belirtti. Özellikle HDP'nin milletvekili çıkaramayacağı illerde TİP'in seçime girmesinin HDP'ye zarar vermeyeceğini ifade etti. Kadıgil, İstanbul gibi stratejik illerde de TİP'in yarışabileceğini söyledi. Sosyal medyada Kadıgil'in bu yaklaşımı eleştirilere neden oldu. Eleştiriler, TİP'in HDP sayesinde mecliste temsil edildiğini ve kendi başına yeterli desteği olmadığını öne sürdü.
15 Mart 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan ve TİP Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliye talebi, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi tarafından reddedildi. Avukatlarının itirazı üzerine Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi de oyçokluğuyla bu talebi reddetti. Yargıtay üyesi Özgür Cevahir, muhalefet şerhinde Anayasa'nın 14. maddesinin yeterli açıklıkta olmadığını ve yasama dokunulmazlığına müdahalenin hukuki belirlilik ve güvenliği sağlamadığını belirtti.
18 Temmuz 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, emek ve özgürlük ittifakına bazı kritik seçim bölgelerinde aday çekme taktiği önerdi. TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, TİP'in hiçbir yer için çekilme çağrısı yapmadığını belirtti ve Yeşil Sol Parti'nin de değerlendirme yapabileceğini ifade etti. Ancak HDP kaynakları, HDP'nin herhangi bir seçim bölgesinde çekilme anlamına gelecek bir adım atmasının mümkün olmadığını, çekilme dışında formüller geliştirmeye açık olduklarını söyledi.
17 Nisan 2023

Antalya'da açılan sandıkların yüzde 98'ine göre, Emek ve Özgürlük İttifakı üyesi Yeşil Sol Parti, 2018 seçimlerinde kazandığı milletvekilliğini korudu. 2018 seçimlerinde HDP'nin yüzde 7,23 oy alarak bir vekil çıkardığı Antalya'da, 2023 seçimlerinde Yeşil Sol Parti yüzde 4,69, ittifakta yer alan TİP ise yüzde 4,53 oy aldı. Bu sonuçlara göre TİP'in adayları Yunus Başaran ve Barış Atay milletvekili seçilemedi.
15 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), 'emek ve özgürlük ittifakı' mitinginde konuşma yapmama kararını, ittifak içindeki seçim tavrına ve hassasiyetlerine özensiz davranıldığı gerekçesiyle aldığını açıkladı. TİP milletvekilleri mitinge katıldı ancak diğer partilerin yöneticileri konuşma yaparken TİP'li vekiller mikrofon hakkını kullanmadı ve platform yerine katılımcılar arasında yer aldı. Ayrıca, TİP'in 20 milletvekili talep ettiği yönündeki iddialar hem TİP hem de HDP tarafından yalanlandı.
16 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, seçim sonrası millet ittifakının parlamenter sistem hayalinin suya düştüğünü ve siyasi kriz yıllarının geride kaldığını ifade etti. Bahçeli, MHP'nin iki yıl önce hazırladığı 100 maddelik yeni anayasa teklifini anımsatarak, AKP'nin yeni anayasa mesajlarına destek verdi. Teklifte, 'Türk tipi başkanlık modeli' ile uyumlu bir yürütme yapısı ve Anayasa Mahkemesi ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yeni statüleri öngörülüyor.
13 Haziran 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti ve TBMM iç tüzük değişikliğinin iptali talepleriyle ilgili olarak CHP ve Atalay'ın avukatlarının yaptığı başvuruları 'karar verilmesine yer olmadığı' gerekçesiyle reddetti. AYM'nin kararının gerekçesi daha sonra açıklanacak. Bu kararlar, AYM'nin daha önce Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararlarının İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay tarafından tanınmamasının ardından geldi.
22 Şubat 2024

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, partisinin genel seçimlerden çekildiğini ve Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceklerini duyurdu. BTP, seçimlerden çekilme kararını, Meclis çoğunluğunu AK Parti'ye kaptırmamak ve muhalefet bloğuna Meclis aritmetiğinde üstün bir vekil ortalaması yakalama şansı bırakmak için aldığını belirtti. Daha önce Millet İttifakı'na katılmak isteyen ancak reddedilen BTP'nin lideri, iktidarın seçimi kazanmaması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.
10 Nisan 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu olan ve Hatay'dan TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın avukatları, mazbatasını alarak tutukluluğun sonlandırılması için başvuruda bulundu. Ancak Atalay hala serbest bırakılmadı ve bu yüzden yemin edemedi. Cezaevinde hazırladığı iki soru önergesi, yemin etmediği gerekçesiyle TBMM tarafından işleme alınmadı. Önergeler, Atalay yemin ettikten sonra değerlendirilecek.
13 Temmuz 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, partinin Hatay adayı Gökhan Zan'ın adaylığını, Zan'a ait olduğu iddia edilen ve şüpheli içerikler barındıran ses kayıtlarının ortaya çıkması nedeniyle geri çektiğini açıkladı. Erkan Baş, bu durumun partinin şeffaflık ve temiz siyaset anlayışına uygun düşmediğini belirtti. Ayrıca, Baş, partinin bu tür ilişkileri kabul etmeyen bir duruş sergilediğini ve başkalarının hesaplarının bir parçası haline gelmeyi reddettiğini ifade etti.
20 Mart 2024

AKP, milletvekili adaylığı için boşalan İzmir, Karabük ve Karaman il başkanlıklarına yeni atamalar gerçekleştirdi. İzmir il başkanlığına Muhammet Bilal Saygılı, Karabük il başkanlığına Ferhat Salt, Karaman il başkanlığına ise Murat Öztürk atandı. Parti, eski il başkanlarına hizmetleri için teşekkür ederken, yeni il başkanlarına başarılar diledi.
31 Mart 2023

Gezi Parkı davasında mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ihlal kararını uygulamayan mahkeme, 28 çuval dava dosyasını Yargıtay’a yolladı. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak, AYM kararını uygulaması beklenen mahkeme, karar için topu Yargıtay’a atmıştı. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, mahkeme dosyasıyla ilgili 28 adet kelepçeli çuvalı İstanbul başsavcılığında görevli bir memurla Yargıtay’a yolladı.
2 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası'nda aldığı hapis cezası onanan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın 'hak ihlali' başvurusunu Genel Kurul'a sevk etti. Can Atalay'ın avukatı Deniz Özen, AYM 2'nci bölümünün yerleşik içtihatlar gereği doğrudan ihlal kararı verebileceğini belirtti. AYM'nin bir takvim açıklayacağı ve bu takvim kapsamında genel kurulun bir karar vereceği belirtildi.
5 Ekim 2023

Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Mersin ilk sıra milletvekili adayı Hakan Güneş, Mersin'de partisinin örgütlülüğünü dört katına çıkardıklarını ve seçim çalışmalarının olumlu karşılandığını belirtti. Güneş, Mersin'de daha az oyla milletvekili çıkarabileceklerini düşünüyor ve TİP'in oyları böldüğü iddialarını reddediyor. Ayrıca, Mersin'de konut piyasası, sağlık ve işsizlik gibi sorunlara dikkat çekiyor ve Akkuyu Nükleer Santrali'nin kapatılması için mücadele edeceklerini ifade ediyor. Güneş, AKP'nin Mersin adayı Nureddin Nebati'nin devlet imkanlarıyla seçim kampanyası yürüttüğünü eleştiriyor ve TİP'in hem gönül verenlerden hem de tepki oylarından destek alacağını öngörüyor.
10 Mayıs 2023
İşaretlediklerim