Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, başörtüsüne anayasal güvence sağlamak amacıyla hazırlanan düzenlemenin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 400 oyla kabul edilmemesi halinde referanduma götürüleceğini belirtti. Cumhur İttifakı'nın 334 milletvekili bulunuyor ve teklifin referanduma götürülmesi için muhalefetten en az 26 vekilin desteği gerekiyor. Teklif, LGBTİ+ karşıtı ifadeler içeren 'aileyi koruma' maddesi ve laiklik ilkesine aykırı olduğu iddiaları nedeniyle muhalefet tarafından desteklenmiyor. Erdoğan, muhalefetin kapıları kapatmasına rağmen gerekli desteği alacaklarına emin olduğunu ifade etti.
16 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize'de düzenlediği mitingde Millet İttifakı'nı 'LGBT'ci' olmakla itham etti. Erdoğan, LGBTİ+ bireyleri 'sapkın bir yapı' olarak tanımlayarak, muhalefetin bu yapıya oy dilendiğini iddia etti. İktidar cenahı, seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte muhalefeti teröristlikle suçlama ve LGBTİ+ karşıtı söylemlerini artırmış durumda.
3 Mayıs 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir krem reklamında yer alan 'Kız kıza yakın olmak kadar doğal' ifadesini eleştirerek, reklamın kaldırılacağını belirtti. Soylu, bu tür reklamları kabul etmeyeceklerini ifade ederek, Ticaret Bakanı ile konuştuğunu ve reklamların kaldırılacağını söyledi. Daha önce de LGBTİ+ topluluğuna yönelik olumsuz ifadeler kullanan Soylu, bu kez de reklam üzerinden benzer bir tutum sergiledi.
2 Mayıs 2023

Mersin Valiliği, 27 Temmuz 2022'de başlayacak olan LGBTİ+ Onur Haftası etkinliklerini 15 gün süreyle yasaklamıştı. Muamma LGBTİ+ Derneği'nin açtığı dava sonucunda Mersin 2'nci İdare Mahkemesi, yasak kararını iptal etti. Mahkeme, Onur Yürüyüşü'nün toplumsal çoğulculuğa ve barışa katkı sağlayacağını ve devletin yasaklamak yerine koruma yükümlülüğü olduğunu belirtti. Ayrıca, LGBTİ+'lara yönelik saldırı ihtimaline karşı devletin önlem alması gerektiğini vurguladı.
13 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 8'inci Aile Şurası'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Türk milletinin küresel cinsiyetsizleştirme dayatmalarına boyun eğmeyeceğini belirtti. Aileyi hedef alan en büyük tehdidin, küresel güç odaklarının teşvik ettiği cinsiyetsizleştirme politikaları olduğunu ifade eden Erdoğan, aile yapısının dinamitlenmesine izin vermeyeceklerini söyledi.
26 Ekim 2023

CHP'nin başlattığı ve AKP'nin tasarı haline getirdiği başörtüsüne anayasal güvence teklifi, tartışmaları da beraberinde getirdi. Tasarı, 'aile koruması' maddesiyle LGBTİ+ bireylere yönelik yasal düzenlemelerin değişebileceği endişesini doğurdu. AKP'li İsmet Yılmaz, teklifin TBMM Anayasa Komisyonu'nda ele alınacağını belirtti. Altılı masa ise kendi başörtüsü teklifi üzerinde çalışıyor ve CHP, İYİ Parti, HDP AKP'nin son görüşme talebini reddetti. Teklifin Meclis'te kabul edilmemesi durumunda referandum ihtimali bulunuyor.
11 Ocak 2023

İstanbul Valisi Davut Gül, park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki içme yasağının gerekçelerinden birinin 'kadınların rahatsız edilmeden vakit geçirme hakkı' olduğunu belirtti. Valilik, yasağın yeni olmadığını ve ilgili kurumlara yükümlülüklerin hatırlatıldığını ifade etti. Ancak, avukat Hüseyin Ersöz ve anayasa profesörü Kemal Gözler, bir insan fiilinin ancak kanunla yasaklanabileceğini ve genelgelerin bu konuda yetersiz olduğunu belirtti.
30 Ağustos 2023

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin cinsel istismarına ilişkin dava öncesinde adliye önünde açıklamalarda bulundu. Kadıgil, H.K.G.'nin altı yaşındayken ailesi tarafından seks kölesi haline getirildiğini ve bu durumun 20 yıl sürdüğünü belirtti. İstismarla ilgili dava İstanbul Anadolu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, duruşmanın kapalı yapılmasını ve yayın yasağı konulmasını talep etti.
30 Ocak 2023

Tacikistan, haziranda başörtüsü kullanımını yasakladıktan sonra şimdi de ulusal kültüre uymayan tüm yabancı kıyafetleri yasakladı. Bu karar, ulusal kültürü korumak amacıyla alındı ve yasakları ihlal edenlere ciddi para cezaları uygulanacak. Uluslararası İnsan Hakları Ortaklığı (IPHR) bu yasakların insan haklarına aykırı olduğunu belirtti. Sivil toplum aktivistleri ise kısıtlamaların özellikle belirli Müslüman kadınları hedef aldığını öne sürüyor.
23 Ağustos 2024

AKP'li Denizli Büyükşehir Belediyesi, LGBTİ+ haklarına destek verdikleri ödül konuşmaları nedeniyle sanatçılar Melike Şahin ve Mabel Matiz'in konserlerini iptal etti. Mabel Matiz, ödülünü Türkiyeli LGBTİ+ bireylere ithaf etmiş, Melike Şahin ise toplumsal özgürlüklerle ilgili umut dolu bir konuşma yapmıştı. Şahin'in bu konuşmasının ardından AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi de sanatçının konserini iptal etmişti. Ayrıca, benzer bir durum Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde yaşanmış ve Melek Mosso konserini iptal etmeyen AKP'li belediye başkanı Cüneyt Yüksel, sosyal medya baskıları sonucu istifa etmişti.
18 Haziran 2023

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 2023 raporunda Türkiye'de ifade özgürlüğü, kadın hakları, muhalefete baskı ve LGBTİ+ hakları gibi konularda durum değerlendirmesi yaptı. Raporda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümetinin otoriter eğilimler gösterdiği, medya ve yargı üzerinde denetim uyguladığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezası ve siyasi yasak kararı gibi örneklerle bu durumun altı çizildi. Ayrıca, Türkiye'de bağımsız medyanın baskı altında olduğu ve en az 65 gazetecinin gözaltında veya hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi. Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmaması gibi konular da eleştirildi.
12 Ocak 2023

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Nisan 2023'te çocuk istismarından hüküm giymiş bir kişiyi affettiği için toplumun çeşitli kesimlerinden ve muhalefetten gelen tepkiler sonucu istifa etti. Katar'da resmi temaslarda bulunan Novak, ülkeye dönüşünde bir video mesajla hata yaptığını kabul ederek görevinden ayrıldığını açıkladı. Başbakan Viktor Orban, bu tür affı engelleyecek anayasal düzenleme önerisinde bulunacağını belirtti.
10 Şubat 2024

İzmir'de Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde dört öğrencisini taciz etmekten suçlu bulunan öğretim üyesi Z.E.B.'ye 10 yıl hapis cezası verildi. Rektörlük, basında yer alan haberlerin ardından 1 Ekim 2020'de soruşturma başlatmıştı. İzmir 34’ncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sanık suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme, sanığın dört öğrenciye karşı 'sarkıntılık boyutunda cinsel saldırı' suçunu işlediğine karar verdi ve her mağdur için ayrı ayrı iki yıl altı ay hapis cezası verdi.
22 Temmuz 2024

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) F grubu ilk maçında Türkiye, Gürcistan'ı 3-1 yendi. Mert Müldür'ün 25. dakikada attığı golle öne geçen Türkiye, Gürcistan'ın 32. dakikada eşitliği sağlamasına rağmen, Arda Güler'in 65. dakikadaki ve Kerem Aktürkoğlu'nun 90+7. dakikadaki golleriyle galibiyete ulaştı. Türkiye, gruptaki ikinci maçında 22 Haziran'da Portekiz ile karşılaşacak.
18 Haziran 2024

Üniversiteli Kuir Araştırmaları ve LGBTİ+ Dayanışma (ÜniKuir) Derneği'nin raporuna göre, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Tayyip Erdoğan LGBTİ+’ları en çok hedef gösteren aday oldu. Kemal Kılıçdaroğlu ise olumlu ya da olumsuz hiçbir söylemde bulunmadı. Rapor, seçim sürecindeki adayların ve siyasi aktörlerin LGBTİ+’ları ve haklarını nasıl ele aldıklarını izledi. Erdoğan, 139 etkinlikte LGBTİ+’lara yönelik 57 nefret içerikli, ayrımcı veya düşmanlaştırıcı söylem üretti.
30 Ekim 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Azerbaycan'daki görev süresinin bir yıl uzatılmasına dair tezkere kabul edildi. Saadet Partisi, İYİ Parti, MHP ve CHP temsilcileri konu hakkında görüşlerini ifade ettiler ve tezkereye destek verdiklerini belirttiler. İYİ Parti ve CHP temsilcileri, Azerbaycan ile tarihi ve kardeşlik bağlarının altını çizerek, bölgede kalıcı barışın önemine vurgu yaptılar.
15 Kasım 2023

Orhan Bursalı, hükümetin Kavala'nın avukatlarının yeniden yargılama başvurusu ve cumhurbaşkanının mahkeme kararlarına yönelik açıklamalarıyla sıkıştığını belirtiyor. Bursalı, bu gelişmelerin hükümetin ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı politikalarından vazgeçeceği anlamına gelmediğini vurguluyor. Ayrıca, Meclis'e sunulan 9. yargı paketinin, ifade özgürlüğünü daha da kısıtlayıcı ve eleştirileri cezalandırıcı nitelikte olduğunu ifade ediyor.
14 Mayıs 2024

Uluslararası Af Örgütü'nün 'Dünyada İnsan Haklarının Durumu' başlıklı raporunda, dünya genelinde LGBTİ+ haklarında hem ilerlemeler hem de gerilemeler yaşandığı belirtiliyor. Rapora göre, Letonya ve Tayvan gibi ülkelerde bazı pozitif gelişmeler yaşanırken, Rusya ve Uganda gibi ülkelerde LGBTİ+ haklarına yönelik kısıtlamalar artmış durumda. Ayrıca, dünya genelinde 62 ülke hala onaya dayalı eşcinsel ilişkileri suç olarak kabul ediyor. Raporda ayrıca silahlı çatışmalar, toplumsal cinsiyet adaleti, ekonomik krizler ve teknolojik tehditler gibi konuların insan hakları üzerindeki etkilerine de değiniliyor.
29 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi, Danıştay tarafından hukuka uygun bulundu. Bu karara karşı dava açan kadın örgütleri ve siyasi partilerin iptal istemi Danıştay 10. Dairesi tarafından reddedildi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da temyiz başvurularını reddetti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kararı eleştirerek kadın mücadelesinin eşitlik ve özgürlük getireceğini belirtti.
3 Ocak 2023

Hindistan Yüksek Mahkemesi, eşcinsel evlilikleri yasal olarak tanımayı reddetti ancak eşcinsel çiftlerin evlat edinme hakkını kabul etti. Hindistan'da on milyonlarca LGBTQ+ birey bulunmasına rağmen, hükümet ve dini liderler, Hint kültürüne karşı olduğunu iddia ederek eşcinsel birlikteliklere karşı çıkıyor. Mahkeme, evlilik eşitliğinin yasal olarak tanınması konusunda bir karar verme yetkisi olmadığını belirtti ve bu konunun meclis tarafından ele alınması gerektiğini ifade etti.
17 Ekim 2023
İşaretlediklerim