Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda kömür madenine karşı ağaçlarını korumaya çalışan eylemcilere destek için bölgeye giden CHP'li vekiller Ali Mahir Başarır ve Mahmut Tanal, eylemciler tarafından yuhalandı. Başarır, bir eylemciye 'Bana bağırma' dediği için, Tanal ise 'Sizin gibi insanlar yüzünden iktidarı kaybettik' dediği için tepki çekti. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da alana gidip konuşma yaptıktan sonra arabasına binip ayrılmak isteyince yurttaşlar tarafından protesto edildi.
28 Temmuz 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen İkizköylüler, jandarma tarafından engelleniyor. 2019'dan bu yana süren mücadelede, ağaç kesimi dördüncü gününde de devam ediyor. İkizköylüler, ağaç kesim alanına girmek istediklerinde jandarma tarafından engelleniyor. Ağaçların kesilmesi, YK Enerji'nin termik santrallere linyit sağlayacak açık maden ocağı yapma planının bir parçası.
27 Temmuz 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin mücadelesi devam ederken, ağaç kesimi başladı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu, ortak bir açıklama ile ağaç kesiminin ve saldırıların son bulmasını talep etti. Açıklamada, ormanın çevresindeki yaşamın, tarım alanlarının, köylerin ve binlerce yıllık kadim kültürün, kömür madenleri tarafından 40 yılı aşkın süredir ve Çevresel Etki Değerlendirme raporu dahi düzenlenmeden yok edildiği belirtildi. Ayrıca, Akbelen Ormanı'ndaki maden sahasının genişletilmesine karşı dava açan İkizköylüler'in talebiyle yerel idari mahkemenin, yürütmeyi durdurma kararı verdiği hatırlatıldı.
26 Temmuz 2023

Mehmet Aksoy, Moritanya'da Türk balıkçıların sürdürülebilir olmayan balıkçılık yaptığını ve balık kaynaklarını tükettiklerini belirtti. Meclis'te toplanan Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu'nda konuşan Aksoy, Moritanya'da balıkçılık sektörüne getirilen kotalara uymadıklarını ifade etti. Türk balıkçıların 2015'ten beri Moritanya'da avcılık yaptığı ve Türk şirketlerinin ülkede önemli yatırımlara sahip olduğu bilgisi verildi.
6 Nisan 2023

Türk, Suriyeli ve Filistinli kadınlardan oluşan Ahenk Kooperatifi, afet durumlarında kullanılmak üzere özel gıdalar tasarladı. İhtiyaç Haritası, Inogar, IDEMA, bir beslenme uzmanı ve şefin işbirliğiyle geliştirilen bu gıdalar, afetzedelerin günlük enerji ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yerel kaynaklar kullanılarak hazırlanacak. Ürünler, bitkisel protein açısından zengin olup, yetişkin bir insanın günlük kalori ihtiyacını karşılayacak ve sağlık sorunları olan bireyler tarafından da tüketilebilecek şekilde tasarlandı. 'Mezoik' markası altında piyasaya sürülecek olan bu gıdalar, afet öncesinde hazırlanabilecek ve üç-beş yıl saklanabilecek.
13 Kasım 2023

Muğla'nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı'nda kömür madeni genişlemesine karşı direnen İkizköylüler, mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji'nin işlettiği termik santral için ormanın feda edilmesine karşı çıkan köylüler, topraklarını ve evlerini korumak için direniyor. Köylüler, sağlık sorunları, tehditler ve cezalarla karşı karşıya kalmalarına rağmen geri adım atmıyor. Akbelen direnişçileri, İstanbul Tabip Odası Sevinç Özgüner İnsan Hakları, Barış ve Demokrasi Ödülü'nü aldı.
25 Mayıs 2024

Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı'nın çevresindeki 190 parsellik tarım arazisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan acele kamulaştırma kararıyla linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere kamulaştırıldı. Daha önce, bu bölgedeki ağaçların Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine linyit sağlamak amacıyla kesilmesi planlanmış, ancak yerel halkın itirazları ve direnişleriyle karşılaşılmıştı. Geçen yıl ormanlık alanda ağaç kesimi girişimleri sırasında köylülerin müdahalesi ve ardından çıkan yangınlar, bölgede büyük tepkilere neden olmuştu.
12 Mart 2024

Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı çevresindeki 190 parsellik tarım arazisinin linyit madeni sahası için kamulaştırılması kararı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla alınmıştı. Ancak bu karar, kısa bir süre sonra yine Cumhurbaşkanlığı kararıyla iptal edildi. Akbelen Ormanı daha önce, termik santrallere linyit sağlamak amacıyla ağaç kesimi planları nedeniyle gündeme gelmiş ve bölge halkının direnişiyle karşılaşmıştı. Geçen yıl ormanlık alanda ağaç kesimi girişimleri ve buna karşı köylülerin direnişi yaşanmıştı.
14 Mart 2024

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de, Akbelen Ormanı'nda maden ocağı kurulmasına karşı direniş gösteren Nejla Işık, 31 Mart yerel seçimlerinde köyün muhtarı olarak seçildi. Işık, 164 geçerli oydan 93'ünü alarak muhtarlık görevine getirildi. Akbelen Ormanı, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine linyit sağlamak amacıyla Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji tarafından kesilmek istenmiş, ancak köylülerin direnişi ile karşılaşmıştı. Geçtiğimiz yıl ormanlık alanda ağaç kesimi girişimleri ve buna karşı köylülerin eylemleri yaşanmıştı.
1 Nisan 2024

CVK Maden, Sarıalan Altın Madeni sahasındaki yatırım teşvik tutarını 855.870.493 TL'den 2.444.586.033 TL'ye yükseltti. Ekos Teknoloji, Hitachi Energy ile mobil trafo merkezleri için 1.372.000 euro değerinde bir iş anlaşması imzaladı. Etiler Gıda, incir ve kayısı işleme tesisi için Tarım ve Orman Bakanlığı'na destek başvurusunda bulundu. Yibitaş'ın Yozgat çimento fabrikasında çıkan yangın nedeniyle klinker üretimi durduruldu. Mondi Turkey, Kemalpaşa OSB'deki fabrika binasını ve arsasını satışa çıkarmaya karar verdi.
28 Mayıs 2024

Gazeteci Murat Ağırel, AKP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Turgut Altınok'un mal varlığı üzerindeki şüpheleri gidermek amacıyla, Altınok'un abisiyle ortak olduğu şirketin arazisini bir inşaat projesine verdiğini açıkladı. Ağırel, arazinin 12 bin 129 metrekare olduğunu ve projenin toplam inşaat alanının 50 bin metrekareye ulaştığını belirtti. Ayrıca, Altınok'un projenin yanına bir akaryakıt istasyonu kurulması için girişimlerde bulunduğunu ve bu iznin AKP'nin belediyeyi kazanmasının ardından sağlandığını ifade etti.
26 Mart 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden faciası nedeniyle yurt dışındaki programını yarıda kesme kararı aldı. İliç ilçesindeki bir altın madeninde toprak kayması sonucu dokuz maden işçisine ulaşılamıyor. Bakan Bayraktar, kriz merkezinde gelişmeleri takip ettiklerini ve arama kurtarma çalışmalarını yakından koordine etmek için bölgeye geçeceğini duyurdu. Ayrıca, madenle ilgili daha önce yapılan suç duyurusuna takipsizlik kararı verildiği ve çeşitli güvenlik endişeleri dile getirildiği belirtiliyor.
13 Şubat 2024

Can Ataklı, iktidarın çevreci ve bilim insanlarının uyarılarını dikkate almadığını, bu nedenle önlenebilir bir çevre faciasının yaşandığını ifade etti. İki yıl önce yaşanan siyanür borusu patlamasının ders olmadığını, aksine madenin üç kat daha büyütülmesine izin verildiğini belirtti. Murat Kurum'un çevre bakanıyken madenin büyütülmesine ve yığma atık dağı oluşturulmasına onay verdiğini, madenin büyük bir kısmının yabancı şirketlere ait olduğunu ve vergi borcunun silindiğini aktardı.
15 Şubat 2024

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Şanlıurfa ve Mardin illerinde yaşanan sık sık tekrarlanan elektrik kesintilerine dikkat çekmek amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde oturma eylemi başlattı. Tanal, enerjinin bir insan hakkı olduğunu belirterek, hiç kimsenin bu haktan mahrum bırakılamayacağını ifade etti. Vatandaşların mağduriyetine dikkat çeken Tanal, sabaha kadar sürecek olan eylemiyle bu durumu protesto ettiğini vurguladı.
26 Nisan 2024

Ankara'da Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ihalelerle Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki araziler madencilik faaliyetleri için açılmaktadır. Özellikle Erdoğan'ın sınırlarını üç yıl önce değiştirdiği Araklı Pazarcık Yaylası ve Araklı Yeşilyurt Yılantaş Yaylası'ndaki altın ruhsatları satılmıştır. Bu durum, potansiyel ekolojik yıkıma ve altın madenciliğinin doğal alanlar üzerindeki etkilerine dikkat çekmektedir. Bahadır Özgür, altın lobisinin bu tür faaliyetlerle nasıl bir ekolojik yıkıma yol açabileceğini ve halkı nasıl etkileyebileceğini ele alıyor.
2 Mart 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, AKP Niğde il teşkilatı toplantısında konuştu. Toplantıda masalarda boykot edilen Coca-Cola ürünlerinin bulunması, Özhaseki'nin sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflarla ortaya çıktı. Bu durum, Türkiye'de birçok AKP'li belediye ve TBMM'nin İsrail'e desteği nedeniyle Coca-Cola ürünlerini boykot ettiği bir dönemde gerçekleşti ve sosyal medyada geniş çapta tepki topladı.
3 Mart 2024

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, Anagold Madencilik temsilcilerini dinledi. Anagold Hukuk Direktörü Cem Aktolga, facia günü çatlakların tespit edildiğini ve jeoteknik mühendisinin heyelandan önce uyarılarda bulunduğunu belirtti. Toprak kaymasında kaybolan işçilerin cenazelerine ulaşılmaya devam ediliyor. Komisyon toplantısında tansiyon yükseldi ve milletvekilleri Anagold yetkililerine sorular yöneltti.
4 Haziran 2024

Erzincan'ın İliç ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz kişiye ulaşılamıyor. Toprak kayması nedeniyle Fırat Nehri'ne siyanür sızacağı endişesi artarken, Erzincan Valisi ve eski başbakan Binali Yıldırım, şu ana kadar herhangi bir sızma ya da akıntının olmadığını belirtti. Yıldırım, ayrıştırma işlemi gören kimyasalların ayrı bir yerde depolandığını ve orada herhangi bir sorun olmadığını ifade etti. Enerji bakanı ise olay üzerine yurt dışı gezisini yarıda keserek Erzincan'a gitti.
13 Şubat 2024

TBMM tarafından oluşturulan İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, Erzincan'da bulunan maden sahasında incelemeler yaparak yetkililerden bilgi aldı. Komisyon, toprağın kaydığı bölgelerdeki durumu değerlendirdi ve taşıma çalışmaları hakkında bilgi topladı. 13 Şubat'ta meydana gelen maden kazasında yaklaşık 10 milyon metreküp toprak kaymış ve dokuz işçi toprak altında kalmıştı. Aylar sonra dört işçinin cansız bedenine ulaşılırken, beş işçi hala kayıp.
7 Mayıs 2024

Ahmet Hakan, Türkiye'deki maden ocaklarının yabancı şirketler tarafından işletilmesine karşı çıkarak, madenlerin millileştirilmesi gerektiğini savundu. Madenlerin, toprakların ve madenlerde çalışan insanların Türkiye'ye ait olduğunu vurguladı. Ayrıca, madencilik faaliyetlerinin çevre, doğa ve insan sağlığını gözeterek yapılmasının önemine dikkat çekti. Hakan, madenlerin millileştirilmesinin, kendi felaketimizi yaratmak anlamına gelmediğini belirtti.
17 Şubat 2024
İşaretlediklerim