Türkiye'de tüketim malları ithalatı, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 56,3 artarak 47,6 milyar dolara ulaştı ve 2024'ün ilk dört ayında 17,1 milyar dolara çıktı. Özellikle binek otomobil ve dayanıklı tüketim malları ithalatında yüksek oranlı artışlar dikkat çekiyor. Binek otomobil ithalatı 2024'ün ilk çeyreğinde 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 164 artarken, dayanıklı tüketim mallarındaki artış yüzde 189 oldu. Buna karşılık, ihracat 2024'ün ilk çeyreğinde 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 12,4 azaldı.
15 Mayıs 2024

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, haziran ayında otomotiv ihracatının yüzde 12 azalarak 2,6 milyar dolar olduğunu açıkladı. Otomotiv sektörü, yüzde 14,1'lik payla ülke ihracatında ilk sırada yer aldı. Tedarik endüstrisi ihracatı 1 milyar 50 milyon dolar, binek otomobil ihracatı 942 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı 394 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı 177 milyon dolar ve çekiciler ihracatı 30 milyon dolar olarak gerçekleşti. En fazla ihracat yapılan ülke 322 milyon dolarla Britanya oldu.
8 Temmuz 2024

İkinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında eski yönetmelik yürürlükten kaldırılarak yerine yeni bir yönetmelik getirildi. Yeni yönetmeliğe göre, bir takvim yılı içinde 3’ten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı ticari faaliyet olarak kabul edilecek. Ayrıca, 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı ile bu araçların sıfır güncel satış fiyatı üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması 1 Ocak 2025 tarihine kadar yasaklandı. Ticaret il müdürlüğü tarafından verilen yetki belgesi olmadan ticari faaliyet kapsamında ikinci el motorlu kara taşıtı pazarlama veya satışı yapılamayacak.
31 Ağustos 2024

Esfender Korkmaz, kur artışının ithalat ve ihracat üzerindeki etkilerini değerlendiriyor. Türkiye'nin ithalatında ara malı ve ham madde oranının yüzde 70,6 olduğunu belirtiyor ve bu durumun üretimin ithal girdiye bağımlı olduğunu gösterdiğini vurguluyor. Kur artışının ithal fiyatlarını artırdığını ve bu nedenle ihracat malı üretim maliyetlerinin yükseldiğini ifade ediyor. Ayrıca, TL'nin değer kaybına rağmen ihracatın beklenen düzeyde artmadığını ve dış ticaret fazlası verilemediğini belirtiyor.
21 Mayıs 2024

Anayasa Mahkemesi, Adana 4'üncü Tüketici Mahkemesi'nin başvurusu üzerine, ikinci el araç satışı sonrasında 15 gün süreyle devam eden zorunlu mali sorumluluk sigortası hükmünü iptal etti. Başvuruda, aracın satışıyla mülkiyet hakkının sona ermesine rağmen, eski sahibin sigorta sözleşmesinden kaynaklı sorumluluğunun devam ettiği ve bu durumun haksız bir tazminat yükümlülüğüne yol açabileceği belirtildi. AYM, araç satışı sonrası eski sahibin araç üzerindeki hakimiyetinin sona erdiğini ve bu nedenle eski sahibin yeni sahibin eylemlerinden sorumlu tutulmasının anayasaya aykırı olduğunu belirterek düzenlemenin iptaline karar verdi.
5 Mart 2024

2024 yılının Ocak-Şubat döneminde Türkiye'de satılan otomobil ve hafif ticari araç sayısı 185 bin 691 oldu. Bu satışların 146 bin 318'i otomobil, 39 bin 373'ü ise hafif ticari araçlardan oluştu. SUV otomobiller, satışlarda yüzde 50.7 pay ile en çok tercih edilen gövde tipi oldu. Kullanıcıların SUV tercihindeki en büyük etkenler trafik yoğunluğu, yolcu konforu ve bozuk yollarda sağladığı daha konforlu yolculuk imkanı olarak belirtiliyor.
10 Mart 2024

Ağustos ayında Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında en fazla satılan markalar Fiat, Renault, Ford, Volkswagen ve Opel oldu. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, toplam satışlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,8 artarak 90 bin 134 adede ulaştı. Otomobil satışları yüzde 0,23 artışla 69 bin 288 olurken, hafif ticari araç satışları yüzde 2,6 yükselişle 20 bin 846'ya çıktı. Lüks otomobil grubunda ise DS, Porsche, Lexus, Maserati, Jaguar, Ferrari, Bentley, Lamborghini ve Aston Martin markaları satış gerçekleştirdi.
8 Eylül 2024

Türkiye'de 2024 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirilen binek otomobil ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,7 oranında azalarak 2 milyar 578 milyon 961 bin dolara düştü. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin verilerine göre, otomotiv endüstrisinin toplam dış satışı 9 milyar 132 milyon 431 bin dolar olup, bunun yüzde 28,2'si binek otomobillerden sağlandı. En fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Fransa, İtalya ve Britanya yer almakta ve bu üç ülkeye yapılan ihracat, toplam binek otomobil ihracatının yüzde 42,5'ini oluşturuyor.
26 Nisan 2024

Avrupa'ya kamyonla nakliye yapan Türk taşımacılar, Schengen vizesi alamama sorunu ve ekonomik zorluklar nedeniyle filolarının yaklaşık yüzde 40'ını aktif olarak kullanamıyor. Nakliye sektörü, yüksek akaryakıt fiyatları ve artan maliyetlerle mücadele ederken, birçok firma araçlarını satışa çıkarmak zorunda kalıyor. Türkiye'de yaklaşık 8 bin lojistik firması bulunmakta ve bu firmaların 550 bin kamyonundan 60 bini yurt dışı operasyonlarında kullanılıyor. Pandemi sonrası e-ticaretin artması ve yatırım amaçlı kamyon alımlarının yükselmesi, arzın artmasına neden olmuş.
26 Nisan 2024

Otomatik şanzımanlar, insanlardan daha hızlı vites değiştirebilme, yakıt tasarrufu ve yüksek performans gibi avantajlar sunuyor. Lüks otomobil üreticileri artık manuel şanzımanlı modelleri sınırlı sayıda üretiyor veya hiç üretmiyor. Türkiye'de 2024'ün ilk üç ayında satılan sıfır otomobillerin %89.3'ü otomatik şanzımanlıydı. Otomatik şanzımanların tek negatif yönü, bozulmaları durumunda manuel şanzımanlara göre daha yüksek maliyetli olmaları.
6 Nisan 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Zonguldak'ta Çınar Boru Asitleme Fabrikası'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin metal ve çelik sektöründeki başarısını vurguladı. Bolat, Türkiye'nin doğal afetler ve bölgesel sıkıntılara rağmen ekonomik olarak parladığını belirtti. Türkiye'nin otomotiv üretiminde Avrupa'da dördüncü, dünyada 13'üncü sırada olduğunu ve son 21 yılda 266 milyar dolar yabancı yatırım aldığını ifade etti. Ayrıca, Türk müteahhitlerinin dünya genelinde ikinci sırada olduğunu ve Türkiye'nin son 20 yılda yıllık ortalama yüzde 5,4 büyüdüğünü söyledi.
21 Ağustos 2024

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Genel Sekreteri Dr. Ümit Dereli, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan sabit avro kuruna yapılan yüzde 23.5'lik artışın yetersiz olduğunu belirtti. Dereli, bu artışın en az yüzde 30 olması gerektiğini ve mevcut durumun yenilikçi ilaçların Türkiye'ye girişini zorlaştırdığını ifade etti. Türkiye'de ilaç fiyatları sabit kur üzerinden hesaplanıyor ve bu durum ithal ilaçların tedarikinde sorunlara yol açıyor. Türkiye, yenilikçi ilaçlara erişim oranında Avrupa ülkeleri arasında en düşük seviyede yer alıyor.
10 Kasım 2024

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği, 2024 yılının ocak ve şubat aylarını kapsayan dönemde Türkiye'de en çok satılan otomobil markalarının listesini yayınladı. Listeye göre, Fiat 13 bin 560 adetle en çok satılan marka oldu. İkinci sırada Renault 12 bin 903 adetle yer alırken, Citroen 7 bin 730 adetle üçüncü sırada yer aldı. Listede ayrıca Ford, Volkswagen, Toyota, Opel, Peugeot, Chery ve Hyundai markaları da en çok satılanlar arasında gösterildi.
4 Mart 2024

Ticaret Bakanlığı, ikinci el ürünlerin satışında tüketici mağduriyetlerini önlemek amacıyla yeni bir düzenleme getirdi. Bu düzenlemeye göre, elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış ürünler bakanlığın bilgi sistemine kaydedilecek. Düzenleme, cep telefonu, tablet, akıllı saat, bilgisayar, oyun konsolu ve modem gibi ürünleri kapsıyor. Ayrıca, yenileme yetkisi verilen ticari işletmelerin bu yetkiyi devretmesi yasaklanarak, tüketicilerin güvenli bir şekilde ikinci el ürün alması hedefleniyor.
21 Ağustos 2024

Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) verilerine göre, ocak-temmuz 2024 döneminde otomotiv üretimi geçen yıla göre yüzde 5 azalarak 823 bin 636 adet oldu. Otomobil üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 2 düşüşle 542 bin 177 olarak kaydedildi. Ticari araç grubunda üretim yüzde 12, hafif ticari araç grubunda yüzde 11, ağır ticari araç grubunda ise yüzde 18 azaldı. Aynı dönemde toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 1 azalırken, otomobil ihracatı yüzde 1 arttı.
19 Ağustos 2024

Murat Muratoğlu, Türkiye'de yaşanan ilaç sıkıntısını ele alıyor ve bu durumun uzun süredir devam ettiğini, ancak son zamanlarda daha da kötüleştiğini belirtiyor. İlaç fiyatlarının Euro cinsinden sabitlenmesi ve bu değerin uzun süredir güncellenmemesi nedeniyle, ilaç firmalarının bazı ürünleri üretmeyi veya ithal etmeyi durdurduğunu ifade ediyor. Muratoğlu, firmaların ticari kuruluşlar olduğunu ve kar amacı güttüklerini, bu nedenle mevcut durumda ilaç temininde yaşanan sıkıntıların ekonomik temellere dayandığını vurguluyor.
13 Nisan 2024

Türkiye, 7 Temmuz'dan itibaren otomotiv sektöründe Avrupa Birliği güvenlik mevzuatını uygulamaya başlayacak. Yeni düzenlemeyle birlikte acil durum frenleme asistanı, sürücü yorgunluk algılama sistemi ve alkol kilidi hazırlığı gibi güvenlik donanımları sıfır araçlarda zorunlu hale gelecek. Eski tip araçların satışı sınırlandırılacak ve güvenlik şartlarını karşılamayan araçların satışı yapılamayacak. Bu durum, otomotiv pazarında daralmaya ve sıfır araç maliyetlerinde artışa yol açabilir.
28 Mayıs 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı, lüks araçların satın alınmadığını, kiralandığını belirtti. Yıllık kiralama maliyetinin, üç yılda aracın satın alma fiyatına eş değer olduğu ifade edildi. Ayrıca, Ali Erbaş'ın bu hareketi, Mehmet Şimşek'in kamuda tasarruf politikalarını ve yerli otomobil markası TOGG'un kullanım alanlarını eleştiren bir tartışmayı gündeme getirdi. TOGG'un sadece Ankara'da resmi kullanım için uygun olduğu, şehirler arası seyahatlerde kullanılamadığı belirtildi.
3 Mayıs 2024

Türkiye otomotiv pazarında, 2024 yılının ilk çeyreğinde otomatik vitesli otomobillerin pazar payı yüzde 89,3 olarak kaydedildi. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı yüzde 25,2 büyüyerek 295 bin 519 adete ulaştı. Otomatik şanzımanlı otomobillerin satışları, manuel vitesli otomobillere göre önemli bir üstünlük göstererek, satılan her 10 otomobilden 9'unun otomatik vitesli olduğunu ortaya koydu. Segment bazında, ultra lüks, lüks ve üst-orta segmentlerde otomatik şanzıman payı yüzde 100'e ulaştı.
12 Nisan 2024

Ticaret Bakanlığı, elektrikli araç ithalatında uygulanan yedi bölgede 20 servis açma şartını hibrit motorlu araçların ithalatında da uygulayacak. Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğe göre, ithalatçılar yedi bölgede en az 20 yetkili servis istasyonu kurmak ve bu servislerin Türk Standartları Enstitüsü tarafından belgelendirilmesini sağlamak zorunda olacak. Ayrıca, araç bakım ve onarımından sorumlu kişilerin TSE veya Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından yeterlilik belgesine sahip olması gerekecek.
20 Eylül 2024
İşaretlediklerim