Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, boğazlardan uğraksız geçiş yapan gemilerden alınan ücretin 1 Temmuz'dan itibaren 5,07 dolar olacağını duyurdu. Bu güncelleme ile ücretler 2022 öncesine göre 6,3 katına çıkmış olacak. Bakan Uraloğlu, bu artışın devlet hazinesine döviz girişini artıracağını belirtti.
13 Haziran 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, gazilerin ihtiyaç duyduğu özellikli yüksek fonksiyonlu akülü tekerlekli sandalyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacağını açıkladı. Bu karar, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında alındı ve 19 Eylül Gaziler Günü vesilesiyle duyuruldu. SGK da gazilerin ve ailelerinin her zaman yanlarında olduklarını belirterek, Gaziler Günü'nü tebrik etti.
19 Eylül 2024

Sigaradan alınan nispi vergi oranı yüzde 57'den yüzde 53,5'e indirildi, maktu vergi tutarı ise 5,7424 liradan 7,8 liraya çıkarıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu düzenlemenin sigaranın enflasyon üzerindeki baskısını azaltmayı amaçladığını belirtti. Değişiklikle birlikte sigara firmalarının maliyet artışlarını fiyatlara daha az yansıtması bekleniyor.
14 Eylül 2024

Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Şubat 2024 raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenme için yapması gereken minimum gıda harcaması (açlık sınırı) 16 bin 100 lira olarak belirlendi. Aynı ailenin barınma, ulaşım, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlarını karşılaması için gereken minimum tutar ise (yoksulluk sınırı) 55 bin 691 lira oldu. Tek başına yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırı ise 25 bin 568 lira olarak hesaplandı. Gıda harcamaları içinde süt ve süt ürünleri en yüksek maliyet grubunu oluşturdu.
15 Mart 2024

Ramazan Bayramı münasebetiyle, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 15,3 milyon emekli ve hak sahibine toplam 41,3 milyar lira ikramiye ödemesi gerçekleştirdi. 2018 yılında bayram ikramiyeleri 1000 lira olarak belirlenmişken, bu miktar 2021'de 1100 liraya, 2023'te 2000 liraya ve bu yıl için yüzde 50 artışla 3000 liraya yükseltildi. Bu ödemelerle birlikte, 2018'den bu yana SGK'nın emeklilere ödediği toplam ikramiye miktarı 166,2 milyar liraya ulaştı.
11 Nisan 2024

Türkiye'de göreceli yoksulluk oranı, medyan gelirin yüzde 50'si dikkate alınarak hesaplandığında bir önceki yıla göre düşüş göstermiş, ancak medyan gelirin yüzde 60 ve yüzde 70'i esas alındığında yoksulluk oranlarında artış görülmüştür. Pandemi döneminde uygulanan kısa çalışma ödeneği gibi sosyal yardımlar, en düşük gelir grubunun durumunu iyileştirmiş olabilir. Ancak, asgari ücretin norm ücret haline gelmesiyle, en yoksulların biraz üzerindeki gelir grubunun durumu göreceli olarak kötüleşmiştir. Ayrıca, gelir dağılımındaki eşitsizlikler ve medyan gelirin ortalama gelirin oldukça altında kalması, yoksulluk ölçüm yöntemlerinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
6 Şubat 2024

Resmi Gazete'de yayımlanan bir yasa ile emeklilere her bayram verilen ikramiye miktarı 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarıldı. Bu artış, Ramazan ve Kurban Bayramlarında uygulanacak ve emeklilere verilen ikramiye yüzde 50 oranında artmış olacak. Daha önce emekliler her bayram 2 bin lira ikramiye alırken, bu düzenleme ile birlikte artık 3 bin lira alacaklar.
12 Mart 2024

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), mart ayında mesken ve sanayi aboneleri ile elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın satış tarifesinde bir değişiklik olmadığını duyurdu. BOTAŞ'ın internet sitesinde yayımlanan tarife tablosuna göre, konut, sanayi ve elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın fiyatı sabit kaldı. Konut tüketicileri için 1000 metreküp doğalgazın fiyatı 4 bin 80 lira, sanayi aboneleri için kademe 1'de 8 bin 549 lira, kademe 2'de 11 bin 374 lira, elektrik üretimi için ise 12 bin lira olarak belirlendi.
29 Şubat 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) olan toplam prim borcunun 96 milyar liraya ulaştığını açıkladı. Işıkhan, SGK'nin 85 milyon vatandaşın sağlık harcamalarını ve 16 milyon emeklinin maaşlarını karşılayabilmesi için sigorta primlerinin düzenli toplanmasının önemine vurgu yaptı. Bakan, borçlu belediyelere borç bildirimlerinin gönderildiğini ve bazı belediyelerin borçlarını ödemeye başladığını belirtti. Ancak, borcun yüzde 80'inin belediye şirketlerine ait olduğunu ve bu borçların bir an önce tahsil edilmesi gerektiğini ifade etti.
25 Temmuz 2024

Ulaştırma ve altyapı bakanlığına deniz ve iç sular ile limanlarda fiyatlandırma ve denetlemede tam yetki veren düzenleme Meclis genel kurulunda kabul edildi. Yeni yasaya göre limanlarda demirleme ücretleri ulaştırma ve altyapı bakanlığı tarafından her yıl belirlenecek oran kadar artırılacak. Ayrıca, gemilerden neden oldukları sera gazı emisyonu için de bedel alınacak. Düzenleme, kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri, havalimanı güvenlik önlemleri ve ruhsatsız insansız hava araçları ile ilgili cezaları da kapsıyor.
5 Temmuz 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SGK tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği'nin desteklediği bir proje kapsamında 7 bin anneye 12 ay boyunca aylık 325 avro (11 bin 339 lira) destek verileceğini açıkladı. Bu destek, çocuk bakım sorumlulukları nedeniyle istihdamdan uzaklaşan annelerin kayıtlı istihdamda kalmalarını sağlamak amacıyla verilecek. Projeye başvurular Ankara, İstanbul ve İzmir'deki çalışan anneler için bugün itibarıyla başladı.
3 Haziran 2024

Türkiye'de emeklilerin yaşadığı sorunlar, 2006 yılında yürürlüğe giren ve 2008'de değişiklikler yapılan 5510 sayılı SSGSS Kanunu'ndan kaynaklanıyor. Bu kanunla yapılan değişiklikler, emekli aylıklarının düşmesine neden oldu. Emekli aylıklarının hesaplanmasında önemli olan güncelleme katsayısı, aylık bağlama oranı, aylıkların alt sınırı ve artırılma yöntemi gibi unsurlarda yapılan değişiklikler, emekliler için ciddi hak kayıplarına yol açtı. Aziz Çelik, bu durumun sorumlusu olarak AKP zihniyetini işaret ediyor.
25 Mart 2024

2024 yılı yaş çay alım fiyatı kilogram başına 17 lira olarak açıklandı, ancak bu fiyat çay üreticilerinin beklentilerinin altında kaldı. Özel sektör, açıklanan fiyatın da altına inerek çay alımını brüt 16 liraya kadar düşürdü. İklim değişikliği ve mevsimlik işçi bulma zorlukları da çay üreticilerini olumsuz etkiliyor. Bu durum, çay üreticilerinin piyasa karşısındaki güvencesizliğini artırırken, kuru çay fiyatlarının zamlanması ve halkın çaya erişiminin zorlaşması bekleniyor.
14 Mayıs 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Azerbaycan ile yapılan gaz anlaşmasının 2030 yılına kadar uzatıldığını açıkladı. Bu anlaşma, BOTAŞ ve SOCAR arasında imzalanan dört anlaşma ile Azerbaycan gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Nahçıvan'a taşınmasını ve Türkmenistan gazının Türkiye'ye ulaştırılmasını kapsıyor. Ayrıca, BOTAŞ ile AGSC şirketi arasında bu yıl sona erecek doğal gaz tedarik anlaşması da 2030 sonuna kadar uzatıldı.
4 Haziran 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçilerin haklarını anlamalarını sağlamak amacıyla '40 soruda İş Kanunu’nda Ücret' başlıklı bir kitap hazırladı. Kitap, ücret tanımından asgari ücretin ne olduğuna, ücretlerin ödeme şekillerinden fazla çalışma koşullarına kadar birçok konuda bilgi sunuyor. Ayrıca, işçi ve işverenler için temel bir başvuru kaynağı olarak nitelendirilen bu kitap, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından da desteklenmektedir.
30 Nisan 2024

Britanya Savunma Bakanı Grant Shapps, kara kuvvetleri personelinin artık sakal ve bıyık bırakabileceğini duyurdu. Bu karar, bir ankete dayanarak yüzde 54 oranında erkeklerin sakal ve bıyık bıraktığını gösteren verilere ve aylar süren değerlendirmeler sonucunda alındı. Ordu sözcüsü, bu değişiklikle gençlerin orduya katılma oranlarında bir artış beklediklerini ifade etti. Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri personeli zaten 2019'dan beri sakal ve bıyık bırakabiliyordu, ayrıca Müslüman ve Sih askerlere de belirli koşullar altında sakal uzatma izni veriliyordu.
29 Mart 2024
İşaretlediklerim