Hür Deva Partisi Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal, AKP'den İstanbul milletvekili adayı olarak gösterildi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, partisinin milletvekili aday listesini Yüksek Seçim Kurulu'na sunduğunu ve listelerde HÜDA-PAR'dan dört, DSP'den ise üç ismin yer aldığını açıkladı.
9 Nisan 2023

İYİ Parti, milletvekili aday listesini açıkladı. Listede, MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in kızı Ayyüce Türkeş Adana'dan, eski İstanbul il başkanı Buğra Kavuncu İstanbul'dan ve eski futbolcu Gökhan Zan Hatay'dan aday gösterildi. Parti, Uğur Poyraz, Ümit Özlale, Turhan Çömez gibi öne çıkan isimleri de aday listesinde üst sıralara yerleştirdi. İYİ Parti, dokuz ilde ise aday göstermeyerek bu illerde CHP adaylarını destekleme kararı aldı.
9 Nisan 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Gazze konusunu ele almak üzere bir araya gelecek. Bahçeli, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını 'soykırım raddesine ulaşan hunhar saldırılar' olarak nitelendirmiş ve ateşkes için 24 saat süre vermişti. Davutoğlu ise Bahçeli'nin bu çağrısını 'takdirle' karşılamış ve desteklemişti. İki liderin yüz yüze görüşme kararı aldığı belirtildi.
22 Ekim 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, tutuklu suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan'la ilişkilendirilen eski İçişleri Bakanı ve AKP milletvekili Süleyman Soylu'ya destek verdi. Bahçeli, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Soylu'ya yönelik iddiaların mesnetsiz olduğunu ve Soylu'nun bakanlık döneminde üstün başarılar elde ettiğini belirtti. Bahçeli ayrıca, MHP'nin Soylu'nun arkasında olduğunu ifade etti.
25 Eylül 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP'nin yerel seçimler için iş birliği teklifini reddettiklerini belirtti ve partisinin bağımsız olarak seçime katılma kararını duyurdu. Akşener, Trabzon'da düzenlenen 'Teşkilat Buluşması' programında yaptığı konuşmada, partisinin yeterince fedakarlık yaptığını ve şimdi bağımsız bir şekilde seçimlere katılmak istediklerini ifade etti. Ayrıca, kararın millet tarafından verileceğini ve diğer partilerin projeler üretmesi gerektiğini vurguladı.
8 Aralık 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 14 Mayıs seçimlerine katılacak aday listesi belirlendi. Mevcut milletvekillerinden Mehmet Akif Hamzaçebi, Onursal Adıgüzel, Gürsel Tekin, İbrahim Kaboğlu, Aykut Erdoğdu, Mehmet Bekaroğlu, Sibel Özdemir, Turan Erdoğan, Gülizar Emacan, Levent Gök, Ali Haydar Hakverdi ve Bülent Kuşoğlu'nun yeni dönemde aday gösterilmediği ortaya çıktı. CHP tarafından yapılan açıklamada, Millet İttifakı'nın ortak liste mutabakatının bir sonucu olarak bazı mevcut milletvekillerinin aday gösterilemediği ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda bu isimlerin devlet yönetiminin farklı kademelerinde görev alacağı belirtildi.
9 Nisan 2023

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın cumhurbaşkanlığı seçimine kendi adaylarıyla gireceklerini açıklamasına anlayışla yaklaştıklarını belirtti. Özel, HDP'nin siyasi gücünü ve kilit rolünü vurgulayarak, kendi adaylarını çıkarma kararlarının doğal olduğunu ifade etti. Ayrıca HDP'nin sol kanattaki partilerle kurduğu ittifakın da dikkate alınması gerektiğini söyledi.
9 Ocak 2023

Türkiye'de Cumhurbaşkanı adaylarının netleşmesinin ardından milletvekili aday adaylığı başvurularına odaklanıldı. Habertürk'ten Çimen Çetin'in karşılaştırmasına göre, AKP hariç diğer dört partinin aday adaylığı başvuruları 2018 genel seçimlerine göre artış gösterdi. AKP'nin başvuruları 1304 kişi azalırken, HDP'nin başvuruları neredeyse iki katına çıktı. CHP, İYİ Parti ve MHP'nin başvuruları da arttı.
31 Mart 2023

Millet İttifakı'nın yarın yapılacak son toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığının ilan edilmesi bekleniyor. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in toplantıya katılımı belirsizken, Kılıçdaroğlu'nun Saadet Partisi Genel Merkezi çıkışında ve CHP Genel Merkezi'ne gelişinde partililer tarafından karşılanacağı planlanıyor. Gelecek Partisi ve Saadet Partisi de partililere cumhurbaşkanı adayı ve yardımcılarının açıklanacağı mesajını göndererek Saadet Partisi Genel Merkezi'ne davet etti.
5 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, partisinin emek ve özgürlük ittifakı kapsamında seçimlere zarar vermemeyi esas alarak katılacağını açıkladı. HDP'nin Yeşil Sol Parti çatısı altında ortak liste önerisine karşılık TİP, bazı şehirlerde kendi adaylarıyla, bazı şehirlerde ise Yeşil Sol Parti listelerinden seçime gireceğini duyurdu. Erkan Baş, ittifakın kazandığı mevzileri riske atan tutum ve girişimlerden uzak durduklarını ve seçim bölgelerinin belirlenmesinde diğer muhalefet güçlerine zarar vermemeyi amaçladıklarını ifade etti.
3 Nisan 2023

Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde muhalefetin oylarını böleceği eleştirilerine maruz kalıyor. Anketlerde şans tanınmazken, İnce yüzde 30'luk bir oy potansiyeli olduğunu iddia ederek hedefinin ikinci tura kalmak olduğunu belirtti. Babala TV'de katıldığı programda, Erdoğan'ın ve Millet İttifakı'nın kazanmasından korktuğunu, 'beşli çete' ve akraba atamaları gibi konularda görüşlerini dile getirdi. Ayrıca, eski AKP'li bir adayın Memleket Partisi listelerinden seçime girmesi ve vergi kaçırma iddiaları hakkında da konuştu.
17 Nisan 2023

Millet İttifakı'nı oluşturan CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi, ortak aday ve milletvekili listelerini görüşmek üzere yarın bir araya gelecek. Toplantıda ayrıca deprem sonrası alınan kararlar ve seçim güvenliği gibi konular ele alınacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve diğer liderlerle yaptığı görüşmelerde 'güçlü yardımcılık' konusu da dahil olmak üzere adaylık süreci tartışıldı. İttifak içindeki partilerden gelen açıklamalara göre, adayın belirlenmesi için YSK'nın seçim takviminin beklenmesi öngörülüyor.
1 Mart 2023

Büyük Türkiye Partisi (BTP), 28'inci dönem milletvekili genel seçimleri için sunduğu aday listesini geri çektiğini ve cumhur ittifakını destekleyeceğini açıkladı. BTP Genel Başkanı Hüseyin Durmaz, bu kararın parti olarak alındığını ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceklerini ifade etti. Durmaz, seçim kampanyası süresince Erdoğan lehine çalışacaklarını ve 2023 seçimlerinin önemine vurgu yaparak, bazı gelişmelerden ve görüntülerden rahatsızlık duyduklarını belirtti.
12 Nisan 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kars il örgütü dördüncü olağan kongresinde yaptığı konuşmada, HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerine kendi adayıyla katılacağını ve adayın en kısa zamanda açıklanacağını belirtti. Buldan, HDP'nin ne Cumhur İttifakı ne de Millet İttifakı ile bir ortaklığı olmadığını, ancak ilkesel yaklaşımlar konusunda diyalog ve müzakereye açık olduklarını ifade etti. Ayrıca, Emek ve Özgürlük İttifakı üyesi Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, muhalefetin ortak bir aday çıkarmasının önemini vurgulayarak, ikinci turda desteklenebilecek bir adaya ilk turda neden oy verilmemesi gerektiğini dile getirdi.
7 Ocak 2023

Saadet Partisi tarafından meclise taşınan ve kamuda birden fazla maaş alan bürokratların araştırılmasını öneren önerge, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, birden fazla görevlendirme ve çoklu maaş uygulamalarının boyutlarının araştırılması gerektiğini belirtti. Önergeye muhalefet partileri destek verdi.
24 Ekim 2023

Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR), 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğini açıkladı. Bu karar, Vatan Partisi ve bazı AKP'li milletvekilleri tarafından eleştirildi. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, HÜDA-PAR'ın desteklenmesinin yanlış olduğunu belirtti. Aydınlık gazetesi, AKP'li bir milletvekilinin ve eski bir vekilin HÜDA-PAR'ın desteğinin seçimlerde AKP'ye zarar verebileceğini savunduğunu iddia etti.
13 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Yeşil Sol Parti çatısı altında seçimlere girecek olan HDP'nin emek ve özgürlük ittifakı kapsamında ortak liste önerisine rağmen, Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) bazı bölgelerde kendi adaylarıyla seçime girmesini eleştirdi. Buldan, Yeşil Sol Parti dışında atılacak her oyun AKP'nin işine yarayacağını belirtti. HDP tabanı da TİP'in bu kararını eleştiriyor ve ittifak içindeki oyların bölünmesinden endişe ediyor. Selahattin Demirtaş'ın taktik önerisine TİP olumlu yaklaşırken, HDP yönetimi bu önerilere kapalı olduğunu ifade etti.
23 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'i feshederek 14 Mayıs'ta erken seçim yapılacağını açıklamasının ardından AKP'de milletvekili adaylık süreci hareketlendi. Parti, bürokrasiden gelen adaylık taleplerini ve mevcut milletvekillerinin listeye girebilme beklentilerini dengelerken, kırgınlıkları önlemeye çalışıyor. Aday adaylığı için AFAD'a yardım şartı getirilmiş ve parti yönetimi, aday gösterilmeyecek isimlerle birebir görüşmeler yaparak olası kırgınlıkları en aza indirmeyi hedefliyor. Bürokrasiden gelen 'seçilecek yerden adaylık' talepleri de değerlendiriliyor ve son kararı Erdoğan verecek.
13 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Mardin'de yaptığı konuşmada, 14 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kazanamamasını seçmenlerin kararlılığına bağladı ve 28 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan ve AKP'ye kaybettirme görevinin yine seçmenlere düştüğünü belirtti. Ayrıca, Kürt halkının siyasette söz sahibi olabilmesi için Erdoğan'ın gitmesi gerektiğini ifade etti. Bu açıklama, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı ve iki lider arasında imzalanan protokolün basınla paylaşılmasının ardından geldi.
24 Mayıs 2023

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, Halk TV'de yaptığı açıklamada, yerel seçimlerde bazı bölgelerde MHP ile işbirliği yapabileceklerini belirtti. Özdağ, anket şirketlerinin Zafer Partisi'ni bilerek düşük gösterdiğini iddia etti ve partisinin Türk milliyetçiliğini siyasete taşıdığını savundu. Ayrıca, Tuğrul Türkeş'in 'milliyetçi lig' fikrine değinerek, bu tür bir tartışmanın Zafer Partisi çevresinde gerçekleşebileceğini ifade etti. Sinan Oğan'ın kabineye girebileceği iddiaları hakkında ise yorum yapmaktan kaçındı.
30 Mayıs 2023
İşaretlediklerim