Meta'nın sahibi Mark Zuckerberg, Twitter'ın sahibi Elon Musk'a kafes dövüşü yapmak için meydan okudu. Meydan okuma, Musk'ın Zuckerberg'in Twitter'a rakip bir uygulama geliştirdiği iddiasına yanıt olarak bir Twitter kullanıcısının yaptığı yorum üzerine gerçekleşti. Musk, kafes dövüşüne hazır olduğunu belirtti ve Zuckerberg de Instagram hesabından bu teklifi kabul ederek Musk'a 'konum gönder' mesajı yolladı.
22 Haziran 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, Meta CEO'su Mark Zuckerberg'in kafes dövüşü teklifini reddettiğini duyurdu. Musk, Zuckerberg'in 'Threads' adlı Twitter alternatifini kuracağı haberlerinin ardından dövüş için meydan okumuştu. Zuckerberg, teklifi kabul ettiğini duyurmuş ancak Musk, Zuckerberg'in 'Antik Roma' temasıyla gerçekleştirilmesi planlanan kafes dövüşüne ilgi göstermediğini ve sadece UFC düzenlerse dövüşmek istediğini belirtti.
18 Ağustos 2023

Rekabet Kurulu, Meta'ya iki ayrı soruşturma sonucunda toplam 1 milyar 234 milyon lira tutarında ceza verdi. İlk soruşturma, WhatsApp kullanıcılarının kişisel verilerinin Meta'nın diğer şirketleriyle paylaşılması ve bu verilerin rekabeti engelleyecek şekilde kullanılması nedeniyle başlatıldı ve 346 milyon lira ceza uygulandı. İkinci soruşturma ise 'Threads' uygulamasının rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle yapıldı ve bu kapsamda 335 milyon lira ceza verildi. Ayrıca, Meta'nın yükümlülükleri yerine getirmemesi nedeniyle ek cezalar da uygulandı.
8 Mayıs 2024

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Meclis Dijital Mecralar Komisyonu toplantısında TikTok'un Türkiye'de yasaklanabileceğini ifade etti. Yayman, özellikle platformdaki içerik paylaşımlarına yönelik ciddi eleştiriler olduğunu ve çocukların korunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Amerika'da TikTok'un yasaklandığını belirterek, Türkiye'de de benzer bir yasağın söz konusu olabileceğini dile getirdi. Yayman, aynı zamanda X platformuna (eski adıyla Twitter) Türkiye'de temsilcilik açma çağrısında bulundu.
9 Mayıs 2024

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, Türkiye hükümetinin platform üzerinden bazı hesapların kapatılması taleplerini kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu. Türkiye'de mahkeme kararlarına dayanarak bazı içeriklerin erişime engellendiği, ancak hangi içeriklerin engellendiğinin açıklanmadığı belirtildi. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesine göre engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Musk, Twitter'ın tamamen kısıtlanması ile bazı tweet'lere erişimin sınırlandırılması arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TikTok'un ulusal güvenlik meselesi haline geldiğini ve platformdaki içeriklerin toplumsal değerlere uygun olmadığını belirtti. Yayman, TikTok'un zararlı ve müstehcen içerikleri kaldırması gerektiğini, aksi takdirde bant daraltma veya ekonomik yaptırımlar gibi önlemler alınabileceğini söyledi. TikTok yetkilisi Emir Gelen ise, TBMM'nin davetlerine önem verdiklerini ve sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerini ifade etti.
31 Mayıs 2024

Twitter'ın sahibi Elon Musk, platformdaki haber bağlantılarında görsel ve başlığın kalkacağını duyurdu. Bu değişiklikle beraber haber bağlantılarında sadece görsel yer alacak. Musk, Twitter'ı bir 'süper uygulama' haline getirme hedefinin olduğunu dile getirirken, Çin merkezli dev platform WeChat'ten övgüyle söz ediyor. Ancak, daha önce birçok teknoloji firması, bankacılık devleri karşısında bu yola çıkmış ve uzayan onay süreçleriyle rekabet karşısında vazgeçmişti.
23 Ağustos 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a getirilen erişim engelinin nedenini toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesine uyulmaması olarak açıkladı. Bakan, Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmelerde istenen sonucun alınamadığını ve şirketin Türkiye'nin kanunlarına uyması gerektiğini belirtti. İsmail Haniye ile ilgili yapılan taziye paylaşımlarının da engelin sebeplerinden biri olduğunu ifade etti.
6 Ağustos 2024

Instagram, Filistinli anlamına gelen 'Palestinian' kelimesi, Filistin bayrağı emojisi ve Arapça 'Elhamdülillah' kelimesi bulunan bazı kullanıcıların biyografilerinin 'Elhamdülillah, Filistinli teröristler özgürlükleri için savaşıyor' diye İngilizceye çevrilmesi üzerine özür diledi. Instagram'ın çatı şirketi Meta, sorunun 'otomatik çeviri' kaynaklı olduğunu belirtti. Bu durum, sosyal medyada tepki çekti ve Meta, 'Elhamdülillah' kelimesinin artık 'Allah’a şükür' diye çevrildiğini açıkladı.
20 Ekim 2023

Facebook, Instagram, Threads ve WhatsApp'ın sahibi Meta'nın geliri, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde 34,1 milyar dolara, bilişim teknolojisi şirketi IBM'nin geliri ise 14,8 milyar dolara çıktı. Meta'nın net karı bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 164 artışla 11,6 milyar dolara yükseldi. IBM'nin üçüncü çeyrekte elde ettiği gelir geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,6 artışla 14,8 milyar dolara yükseldi ve şirketin net karı yılın üçüncü çeyreğinde 1,7 milyar dolara çıktı.
26 Ekim 2023

Meta, ABD Başkanı Joe Biden’ın çalışma ekibi ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’la ilişkili bazı kişilerin WhatsApp hesaplarının İranlı gruplar tarafından hedef alındığını duyurdu. Trump’ın seçim kampanya ekibi, e-posta adreslerinin İran tarafından saldırıya uğradığını iddia etti. Meta, hedeflenen hesapların ele geçirildiğine dair kanıt bulunmadığını ve kötü niyetli hesapların kapatıldığını belirtti. Bu olay, ABD seçim kampanyalarına yönelik siber güvenlik tehditlerini gündeme getirdi.
24 Ağustos 2024

Twitter'ın sahibi Elon Musk, uygulamanın ismini ve logosunu 'X' olarak değiştirdi. Ancak bu değişiklik, Musk'ın bazı yasal sorunlarla karşılaşmasına neden olabilir. Meta ve Microsoft gibi büyük şirketler 'X' harfiyle ilgili fikri mülkiyet haklarına sahip. Bu nedenle, Musk bu şirketlerden dava alabilir. Ticari marka avukatı Josh Gerben, Twitter'ın bu konuda dava edilme ihtimalinin %100 olduğunu belirtti.
25 Temmuz 2023

Sabah gazetesi, Twitter'ın 'Sana özel' ve 'Takip edilenler' adlı iki yeni zaman tüneli özelliği ile kullanıcıların karşısına 'FETÖ' ve PKK yanlısı hesapları bilinçli olarak çıkardığını öne sürdü. Gazete, bu durumu bir 'operasyon' olarak nitelendirerek, seçimler öncesinde Türkiye karşıtı içeriklerin görünürlüğünün artırıldığını iddia etti. Ayrıca, muhalif hesaplardan gelen eleştirel tweet'lerin ve iktidarın deprem yönetimini eleştiren Ali Sunal'ın videosunun da bu içeriklere örnek gösterildiğini belirtti.
14 Mart 2023

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından, platform Türkiye'de yasal talepler doğrultusunda bazı haber içeriklerini engellemeye başladı. Diken'in 'Hatay'da sekiz ceset saatlerdir yerde' başlıklı haberi ve BirGün'ün 'Askeriyede darp ve baskı iddiası' başlıklı haberi, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine kapatıldı. İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın bu uygulamasının yeni olmadığını, ancak seçim öncesinde sansür uygulamalarının artabileceğini belirtti.
16 Mart 2023

Elon Musk, X platformunda bir değişiklik daha yaparak haber bağlantılarını kaldırdı. Musk, bu değişikliği estetik kaygılarla ve gönderilerin daha iyi görünmesini amaçladığını belirtti. Yeni formatta bağlantılarda sadece görsel yer alıyor ve kullanıcılar ilgili sayfayı ziyaret etmek isterlerse resme tıklamak zorundalar. Bu durumun reklamlarda geçerli olmayacağı belirtildi.
5 Ekim 2023

ABD'de, Meta'ya çocukları kasıtlı olarak kandırdığı ve içeriklerin çocukları istismar ettiği iddiasıyla dava açıldı. Avrupa Birliği daha önce Meta ve Snapchat'ten reşit olmayan kullanıcıların korunması hakkında bilgi talep etmişti. ABD'nin 33 eyaletinden avukatlar tarafından açılan davada, Meta'nın çocukların psikolojisine zarar verdiği belirtiliyor. Meta yetkilileri ise şirketin gençler için güvenli bir çevrimiçi deneyim sağlamak adına yaptığı çalışmaların bu suçlamalarla yanlış yansıtıldığını ifade ediyor.
27 Kasım 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Instagram'a getirdiği erişim engelinin, platformun katalog suçlar kapsamındaki yayınları kaldırması halinde çözüleceğini belirtti. BTK, 2 Ağustos'ta Instagram'a erişimi, toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesine uyulmaması gerekçesiyle engellemişti. Tunç, sosyal medya şirketlerinin Türkiye'nin kanunlarına uyması gerektiğini vurguladı ve yargı sürecinin devam ettiğini ifade etti.
6 Ağustos 2024

Sosyal medya platformu Twitter, Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattığını duyurdu. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, İsrail-Hamas çatışması sırasında platformun Avrupa Birliği'nin dijital kurallarına uyup uymadığına yanıt verdi ve sahte ve manipüle edilmiş içerikleri değerlendirdiklerini belirtti. Yaccarino, çatışmanın başlamasından bu yana Hamas'a bağlı yüzlerce hesabın tespit edildiğini ve platformdan kaldırıldığını ifade etti. Avrupa Birliği, son günlerde Twitter'da şiddet içerikli ve yasa dışı içeriklerin yayıldığını ve bu tür içeriklerin kaldırılması için şirketin sahibi Elon Musk'a 24 saat süre verildiğini bildirmişti.
12 Ekim 2023

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, Joe Biden yönetimini pandemide belirli Covid-19 içeriklerini sansürlemesi için baskı yapmakla suçladı. Zuckerberg, Temsilciler Meclisi yargı komitesi başkanı Jim Jordan’a yazdığı mektupta, Biden ekibinin Meta’ya mizah ve hiciv de dahil olmak üzere bazı Covid-19 içeriklerini sansürlemesi için defalarca baskı yaptığını belirtti. Zuckerberg, hükümet baskısının yanlış olduğuna inandığını ve gelecekte böyle bir durumla karşılaşmaları halinde karşı koymaya hazır olduklarını ifade etti. Beyaz Saray henüz iddialarla ilgili yanıt vermedi.
27 Ağustos 2024

Instagram, kullanıcıları koruma amacıyla yayın kanallarında hakaret ve saldırganlık içeren bazı emojilerin kullanımını yasakladığını duyurdu. Kullanıcılar bu yasağın koruma sağlamadığını ve daha gelişmiş filtreleme yöntemlerinin kullanılması gerektiğini ifade ediyor. Yasaklanan emojiler arasında silah, patlıcan, muz, bıçak ve üç maymun bulunuyor. Bu sansür uygulaması, Instagram'ın Android için yayınladığı v288.0.0.0.1 kodlu güncelleme ile başlayacak, iOS için güncelleme hakkında ise henüz bilgi verilmedi.
9 Haziran 2023
İşaretlediklerim