Borsa İstanbul'da işlem gören Akbank ve Anadolu Efes, yatırımcılarına temettü olarak bilinen kar payı ödemesi yapacaklarını duyurdu. Akbank, 26 Mart'tan itibaren hisse başına net 1,72575 lira, Anadolu Efes ise 30 Mayıs'ta hisse başına 2,115 lira temettü ödeyecek. Bu ödemeler, şirketlerin elde ettiği karın hissedarlarla paylaşılması anlamına geliyor.
24 Mart 2024

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), enerji üretim maliyetlerindeki artış nedeniyle elektriğin farklı abone grupları için zam yapıldığını açıkladı. Yeni tarifeler 1 Temmuz itibarıyla geçerli olacak. Mesken abone grubu için yüzde 38, tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 30, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubunun düşük kademesi için yüzde 38 ve yüksek kademesi için yüzde 20 oranında artış yapıldı. Bu artışla beraber 100 kilovatsaat elektrik tüketimi olan bir mesken abonesi için ödenecek tutar 207,23 lira oldu.
28 Haziran 2024

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), farklılaştırılmış akaryakıtlar için fiyat farkı uygulamasını kaldıran bir kararı Resmi Gazete'de yayımladı. Bu kararla, akaryakıt istasyonlarında aynı tür akaryakıtlar arasında fiyat farkı uygulanmayacak. Kararın yürürlüğe giriş tarihi 15 Mayıs olarak belirlendi. Ayrıca, ilgili bilgi formları ve metinlerdeki fiyat farkıyla ilgili ibareler de yürürlükten kaldırıldı.
4 Mayıs 2024

Formet Metal ve Cam Sanayii AŞ, 23 Şubat 2024 tarihinde 200 bin adet hissesini geri aldı. Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yaptığı açıklamaya göre, bu işlemle birlikte şirketin sahip olduğu toplam hisse sayısı 585 bin 772 adete ulaştı. Geri alınan hisselerin şirket sermayesine oranı %0,10885 olarak belirlendi. Bu işlem, 25 Aralık 2023 tarihli yönetim kurulu kararıyla başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında gerçekleştirildi.
25 Şubat 2024

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından ihaleye çıkarılan Akın İpek'in Bebek'teki yalısı, 1 milyar 100 milyon liraya Oyak Çimento tarafından satın alındı. İhale, 750 milyon lira muhammen bedelle başlamış ve dört katılımcının yer aldığı açık teklif aşaması üç saat sürmüştü. Yalı, 925 metrekare brüt kapalı kullanım alanı ve 208 metrekare teras alanına sahip. Akın İpek, 'FETÖ firarisi' olarak İngiltere'de yaşıyor ve Türkiye aleyhine açtığı davaları kaybetmişti.
28 Haziran 2024

Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AKP’li vekillerin imzasıyla Meclis başkanlığına sunuldu. Teklif, kripto varlıklar ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarına ilişkin düzenlemeler içeriyor. Bu düzenlemeler arasında, hizmet sağlayıcıların SPK'dan izin alması, müşterilerin varlıklarının korunması ve izinsiz faaliyetlerin cezalandırılması gibi maddeler bulunuyor. Ayrıca, platformlardan hizmet bedeli alınacak ancak vergilendirme getirilmeyecek.
17 Mayıs 2024

Yeniçağ gazetesi, doların 15 gün sonra 40 lira olacağını iddia eden bir haber yayınladı. Bu haber, yetkililer ve İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yalanlandı. Haberin yayınlanmasının ardından Yeniçağ, haberin başlığını ve içeriğini değiştirdi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Yeniçağ gazetesinin yöneticileri ve haberin kaynağı olarak gösterilen 'paradurumu.com' internet sitesinin sorumluları hakkında 'Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçu kapsamında suç duyurusunda bulundu.
18 Mart 2024

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik, doğal gaz ve petrol piyasalarında faaliyet gösteren 18 şirkete lisans verdi. Karar, Resmi Gazete'de yayınlandı. Elektrik piyasasında üç şirkete tedarik, üç şirkete üretim lisansı verilirken, üç şirketin üretim lisansı iptal edildi. Doğal gaz piyasasında üç şirkete gaz dağıtım lisansı verildi ve üç şirketin lisansı sonlandırıldı. Petrol piyasasında ise dört şirkete ihrakiye teslimi, bir şirkete depolama ve iki şirkete madeni yağ lisansı verildi.
6 Haziran 2024

Zeynep Aktaş, borsada kısa vadeli ve uzun vadeli yatırım planlarının avantajlarını ve dezavantajlarını ele alıyor. Kısa vadeli planların hızlı kazanç fırsatları sunduğunu ancak yüksek risk ve sürekli piyasa takibi gerektirdiğini belirtiyor. Uzun vadeli planların ise düşük risk ve bileşik getiri sağladığını, ancak uzun bekleme süresi ve fırsatların kaçırılması gibi dezavantajları olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Çan2 Termik ve Smart Enerji hisselerinin performanslarını ve yatırımcılar için potansiyelini değerlendiriyor.
26 Haziran 2024

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Sermaye Piyasası Kanunu’na kripto varlıklara ilişkin tanımlar ekleniyor ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulabilmesi için SPK'dan izin almaları zorunlu hale getiriliyor. Düzenleme, platformların ortaklarına ve yönetim kurulu üyelerine asgari şartlar getirerek mali güç ve dürüstlük sağlanmasını amaçlıyor. Ayrıca, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyetleri, transfer ve saklama esasları belirleniyor ve piyasa bozucu eylemlere karşı sıkı takip öngörülüyor.
30 Mayıs 2024

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), elektriğe yapılan yüzde 38'lik zammın dağıtım şirketlerine aktarılan dağıtım bedeline yüzde 58,9 oranında yapılan artıştan kaynaklandığını belirledi. EMO, konutlar için perakende enerji bedelindeki artışın yüzde 2,5 ile sınırlı kaldığını, ancak dağıtım bedelinin fahiş bir şekilde arttığını tespit etti. EMO, bu durumun piyasanın çarpık bir biçimde yapılandığını ve kamu hizmeti olması gereken elektrik dağıtımının özel sektör tarafından başarısız bir şekilde işletildiğini vurguladı. Ayrıca, enerji maliyetlerinin enflasyon üzerindeki etkisini sınırlamak için kamulaştırma önerisinde bulundu.
29 Haziran 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Efes Pilsen bira grubuna dört ila dokuz lira arasında zam yapılacağını açıkladı. Yeni fiyatlar 13 Mayıs 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak. Zamla birlikte, Efes 30 cl biranın fiyatı 50 lira, Miller 50 cl 75 lira, Efes glutensiz 50 cl 80 lira olacak. Dündar, 15 ile 20 lira arasında zam yapılacağı yönündeki iddiaların manipülatif olduğunu ve sektöre zarar verdiğini belirtti.
12 Mayıs 2024

Koç Holding, Yapı Kredi Bankası'nın satışıyla ilgili olarak kamuya açıklama yapılmasını gerektirecek bir gelişme olmadığını duyurdu. Holding, portföyüyle ilgili alternatiflerin değerlendirilmesi amacıyla ilgili taraflarla ön görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Bu açıklama, medyada yer alan ve holdingin bankadaki pay satışlarının son aşamaya geldiği yönündeki iddiaların ardından geldi. Borsa İstanbul'da Yapı Kredi Bankası'nın hisseleri, önceki kapanışa göre yaklaşık yüzde 10 artışla işlem görüyor.
21 Mayıs 2024

Merkez Bankası, 'Platform Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para AŞ' adlı şirkete elektronik para kuruluşu olarak faaliyet gösterme izni verdi. Bu karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Verilen izinle birlikte şirket, ödeme hizmetleri ve elektronik para ihracı hizmetleri sunma yetkisine sahip oldu.
13 Şubat 2024

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Koza-İpek Holding'e ait Bebek'teki yalıyı satışa çıkardı. Yalı, bağımsız değerleme şirketleri tarafından 750 milyon lira olarak değerlendirildi. Satış ihalesi 27 Haziran'da açık teklif ve açık artırma yöntemiyle gerçekleştirilecek. İhaleye katılmak isteyenlerin gerekli belgeleri ve şartnameyi 25 Haziran'a kadar TMSF'ye ulaştırmaları gerekiyor.
28 Mayıs 2024

Futbolun Süper Lig ve 1. Lig yayın hakları, 182 milyon dolarlık teklif ile beIN Media Group tarafından kazanıldı. İhale bedelinin yarısı güncel döviz kurundan, diğer yarısı ise 31,3 liralık sabit kurdan ödenecek. Yeni ihale sonucuyla birlikte yayın gelirleri artarken, gelir dağılımı Kulüpler Birliği tarafından belirlenecek. Eğer dağılım kıstaslarında bir değişiklik olmazsa, takımların kazancı yüzde 113 ila 141 oranında artacak.
5 Mart 2024

Niğde Bor'da, AK Partili Belediye Başkanı Serkan Baran'ın kardeşi Sabri Baran'a ait şirket, güneş enerjisi santrali kurmak üzere imar planı dışında kalan bir arazi için imar planı değişikliği talebinde bulundu. Bor Belediyesi, talebi kabul ederek arazinin Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesis Alanı olarak imar planını değiştirdi. Başkan Baran, şirketin kardeşine ait olduğunu doğrulayarak, yasal şartların uygun olması halinde güneş enerjisi santrali kurulmasında bir sakınca görmediğini belirtti.
21 Mart 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, 545 maden sahasının ihaleye açılacağını duyurdu. İlan, Resmi Gazete’de yayınlandı ve en az 15 gün süreyle MAPEG’in internet sayfasında duyurulacak. İhaleler kapalı teklif ve açık artırma usulüyle yapılacak ve başvurular MAPEG tarafından değerlendirilecek. Kapalı teklifler, belirlenen taban ihale bedelinden azsa dikkate alınmayacak.
13 Haziran 2024

Telekom ekipmanı üreticisi Nokia, Kuzey Amerika pazarında optik ağ satışını genişletmek amacıyla ABD merkezli Infinera'yı 2,3 milyar dolara satın almak için anlaştığını duyurdu. Infinera, hisse başına 6,65 dolarlık teklifi kabul etti ve bu rakam, şirketin borsa kapanış fiyatının yaklaşık yüzde 28 üzerinde. Satın almanın 2025'in ilk yarısında tamamlanması bekleniyor. Açıklamanın ardından Infinera'nın hisseleri yaklaşık yüzde 22 arttı.
28 Haziran 2024

Avrupa'da yenilenebilir enerji kaynaklarının artması ve elektrik fiyatlarının düşmesi nedeniyle, Fransa ve İspanya'da bazı nükleer santrallerin üretimi durduruldu veya azaltıldı. Yenilenebilir enerji teşvikleri, nükleer enerji sektörü için zorluklar yaratıyor. Electricite de France SA gibi şirketler, düşük fiyatlar nedeniyle üretimi azaltmak zorunda kalıyor. İspanya'da elektrik fiyatları 2013'ten bu yana en düşük seviyeye düştü ve Asco I ve Asco 2 reaktörleri üretimi azalttı.
9 Nisan 2024
İşaretlediklerim