Haziran 2010'da gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can ile ilgili davada, dört polis memuru 'resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek' suçundan altı yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, işkence suçlamalarıyla ilgili olarak ise karar vermek yerine dosyayı İstanbul başsavcılığına gönderdi. Duruşmada sanık polisler mahkemede hazır bulunmadı ve savunmalarını SEGBİS aracılığıyla yaptı. Onur Yaser Can'ın kardeşi Ezgi Sevgi Can ve avukatları, mahkemeden işkence ve intihara sürükleme suçlarıyla ilgili suç duyurusunda bulunmasını talep etti. Mahkeme, sanık bilirkişi Zafer Kökdemir'in beraatına karar verdi.
5 Haziran 2023

Ergenekon davasında görevli eski hakimler Hasan Hüseyin Özese, Fatih Mehmet Uslu, ve Nihat Topal'a 22 yıl altışar ay, Hüsnü Çalmuk'a ise 21 yıl üç ay hapis cezası verildi. Yargıtayda görülen davada, sanıklar 'zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma' ve 'terör maksadıyla zincirleme şekilde hürriyetlerinden yoksun bırakma' suçlarından mahkum edildi. Mehmet Ali Pekgüzel, Mehmet Murat Dalkuş ve Mehmet Murat Yönder ise beraat etti.
26 Haziran 2024

Şarkıcı Kalben Sağdıç, evinde uyuşturucu madde bulunduğu iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İstanbul'daki Cihangir semtindeki evine narkotik şube ekipleri tarafından operasyon düzenlenmişti. İstanbul başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda, Kalben'e yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı uygulanarak serbest bırakılmasına karar verildi.
9 Mayıs 2024

Sosyal medya fenomeni Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 16 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame, Anadolu 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ağır ceza mahkemesine sevk edildi. İddianamede, şüphelilerin üç ayrı suçtan 27 yıla kadar hapis cezası isteniyor ve 31 şirketin mal varlıklarına el konulması talep ediliyor. Soruşturma kapsamında, Polat çiftinin de dahil olduğu 24 kişi gözaltına alınmış ve 27 şirkete kayyum atanmıştı. Dilan Polat ve diğer şüphelilerin yurt dışına çıkış yasağı bulunuyor.
9 Temmuz 2024

Ebru Şallı'nın iş insanı eşi Uğur Akkuş, kripto para dolandırıcılığı suçlamasıyla dört kişiyle birlikte yargılanacak. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Akkuş'un müştekilere 500 bin dolarlık kripto para satışı yapmak üzere anlaştığı, ancak parayı aldıktan sonra anlaşmayı yerine getirmediği iddia ediliyor. Sanıkların 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan 4 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. İddianame İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiş.
11 Kasım 2023

Diyarbakır'da, 'örgüt üyesi olmak' iddiasıyla yedi yıl altı ay ile 15 yıl arası hapis istemiyle yargılanan 18 gazeteciden 15'i hakkında tutukluluğa devam kararı çıktı. Gazeteciler, Diyarbakır savcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınmış ve 16 Haziran'da tutuklanmıştı. Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul ederek 11 Temmuz'da ilk duruşma için gün verdi ve dosya incelemesinde tutukluluğa devam kararını verdi.
17 Nisan 2023

6 Şubat 2023'te Adana'da meydana gelen depremde 96 kişinin hayatını kaybettiği Alpargün Apartmanı'nın müteahhidi Hasan Alpargün'e, 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası istendi. Alpargün, savunmasında binayı kanunlara uygun olarak inşa ettiğini ve zemin etüdü yaptırdığını belirtti. Mahkeme, Alpargün'ün tutukluluğunun devamına ve duruşmanın ertelenmesine karar verdi. Bu dava, Türkiye'deki diğer deprem dosyaları için emsal teşkil edebilir.
27 Haziran 2024

Ankara'da bir eğlence mekanında müzisyen Onur Şener'i öldüren saldırganlardan İlker Karakaş ve Ali Gündüz, 'kasten öldürme' suçundan 25'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer üç sanık Gözde Gündüz, Jale Erberk ve Semih Soyalp beraat etti. Mahkeme, Karakaş ve Gündüz'ün tutukluluk halinin devamına karar verirken, Soyalp hakkında tahliye kararı verdi. Mahkeme başkanı Mehmet Ali Karaseyfioğlu, daha önce Şule Çet davasında da hüküm veren hakimdir.
5 Temmuz 2023

Tekirdağ Çerkezköy Devlet Hastanesi'nde sahte diploma ile çalıştığı tespit edilen Ayşe Özkiraz, tutuklandıktan sonra yargılandığı davada 'tabip unvanını kullanmak', 'resmi evrakta sahtecilik' ve 'özel belgede sahtecilik' suçlarından toplamda sekiz yıl hapis ve 18 bin lira para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Özkiraz'ın bir yıllık hapis cezasında hükmün açıklanmasını geriye bırakarak ve tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi.
28 Mart 2023

Siyasal iletişimci Evren Barış Yavuz, Bayraktar ailesi ve Baykar şirketi hakkında sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşım nedeniyle 16 yıl bir ay hapis cezası talebiyle yargılanıyor. Yavuz, paylaşımının Bayraktar ailesi ve Baykar şirketiyle bir ilgisi olmadığını ve görselin bir iletişim hatası olduğunu belirtti. Haluk Bayraktar, Yavuz'un paylaşımına sert tepki gösterdi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi hukuki süreç başlatacağını duyurdu. Yavuz, yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak ve terör örgütü propagandası yapmak suçlamalarıyla tutuklandı.
4 Haziran 2024

Adıyaman'da kaymakama yönelik eleştirel haberler yazan Gerger Fırat gazetesinin muhabiri Özgür Boğatekin, 'iftira' suçlamasıyla 12 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay kararı onayladıktan sonra Boğatekin, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM, Boğatekin'in ifade ve basın özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine karar vererek 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti ve dosyayı yeniden yargılama için yerel mahkemeye gönderdi.
7 Aralık 2023

Kadir Şeker, sevgilisine şiddet uyguladığını düşündüğü bir kişiyi öldürmek suçundan yargılanarak 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmış ve iki buçuk yıl hapis yattıktan sonra tahliye edilmişti. Yargıtay'ın cezayı onaması üzerine tekrar tutuklanan Şeker, İdari ve Gözlem Kurulu'nun kararıyla Covid-19 tedbirleri kapsamında geçici olarak 31 Temmuz 2023'e kadar tahliye edildi.
8 Haziran 2023

Kobani davasında HDP’nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’a hapis cezaları verildi. Demirtaş’a 42 yıl, Yüksekdağ’a ise 30 yıl üç ay hapis cezası verildi. Bu cezalar, yerel seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in 'yumuşama, normalleşme' mesajları verdiği bir dönemde geldi ve bu söylemlerin eleştirilmesine yol açtı. Kararlar, Türkiye'de barış ve birlikte yaşama iradesine darbe olarak nitelendirildi.
16 Mayıs 2024

Yalova Milletvekili Meliha Akyol'un aracını yanlış yere park ettiğini sosyal medyada ifşa eden Berkant Fitoz ve Recep Adıgüzel isimli vatandaşlar, 'kişisel verileri hukuka aykırı şekilde ele geçirmek ve yaymak' suçundan hapis ve para cezasına çarptırıldı. İki vatandaş, Akyol'un aracının park yasağını ihlal ettiğini belirterek polisi aramış ve bu süreçte polis memurlarıyla olan konuşmalarını canlı yayınlamıştı. Mahkeme, her birine ayrı ayrı iki yıl bir ay hapis ve 17 bin 900 lira vekalet ücreti ödeme cezası verdi.
18 Nisan 2024

Bulgaristan gümrük yetkilileri, Türkiye ruhsatlı bir kamyonda 403 kilogram eroin ele geçirdiklerini açıkladı. Eroin, kamyonun içindeki 156 yatağın içine gizlenmişti. Olay, Bulgaristan'ın Türkiye sınırındaki Kapitan Andreevo sınır kapısında gerçekleşti. İran'dan Avrupa'ya uyuşturucu taşıdığı iddia edilen 63 yaşındaki Türk vatandaşı kamyon şoförü H.H. gözaltına alındı ve uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla 20 yıla kadar hapis cezası alabilir.
20 Nisan 2024

Balıkesir Üniversitesi öğrencisi Ata Emre Akman, 10 Mayıs’ta teslimat için gittiği adreste 17 yaşındaki Erdoğan Özdemir tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Mahkeme, Erdoğan Özdemir’e 24 yıl hapis cezası verdi. Savcı, Özdemir’in babası Orhan Özdemir’in azmettirmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almasını talep etmişti, ancak baba beraat etti. Savcı, Erdoğan Özdemir’in yaşının 17’den büyük olabileceğini öne süren tanık ifadelerini de dikkate aldı.
12 Temmuz 2024

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçundan aldığı iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasının ardından tahliye edildi. Kuzey Irak'ta Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kimyasal silah kullandığı iddialarını araştırılması gerektiğini belirttikten sonra iktidar tarafından hedef gösterilen Fincancı, Bakırköy Cezaevi'nden çıkışında coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı. Fincancı, basın emekçilerine teşekkür ederek, gerçeklerin paylaşılmasının hem hekimlerin hem de basın emekçilerinin sorumluluğu olduğunu vurguladı.
11 Ocak 2023

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katili Ogün Samast, 16 yıl hapis cezasının ardından tahliye edildikten sonra yeni bir iddianame ile yargılanmaya devam etmektedir. İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Samast, savunma hazırlamak için süre talep etmiş ve mahkeme heyeti tarafından kendisine ve avukatına süre verilmiştir. Ayrıca, Samast hakkında yurt dışına çıkış yasağı tedbiri uygulanmasına karar verilmiştir.
6 Aralık 2023

6 Şubat'taki depremin ardından Diyarbakır'dan Adıyaman'a gönüllü olarak enkaz kurtarma çalışmalarına katılmak üzere giden beş genç, jandarma tarafından şüpheli bulunup polise teslim edildi. Emniyette işkence gördükleri, üzerlerine soğuk su dökülüp elbiseleri çıkarıldıktan sonra çıplak halde şehir dışına bırakıldıkları iddia ediliyor. Gençlerin telefonlarına el konuldu ve bir gencin sakladığı telefonla haber vermesi sonucu avukatlar olay yerine gitti. Gençlerin vücutlarında işkence izleriyle bulunduğu belirtiliyor.
12 Şubat 2023

Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, Etimesgut ilçesinde bir grubun esnafa 'ortaklık' adı altında el koymaya çalıştığını ve tehdit, darp, cebir ve silah zoruyla haraç aldığını tespit etti. Bu kapsamda sekiz şüpheliye yönelik operasyon düzenlendi ve sekiz kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden üçü tutuklandı, biri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
29 Temmuz 2023
İşaretlediklerim