Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 salgını nedeniyle dünya genelinde beklenen yaşam süresinin yaklaşık iki yıl azaldığını duyurdu. 2019-2021 yılları arasında beklenen yaşam süresi 1,8 yıl azalarak ortalama 71,4 yıla düştü. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgının beklenen yaşam süresinde 10 yıllık bir kazanımı tersine çevirdiğini belirtti ve ülkelerin küresel bir salgın anlaşması üzerinde uzlaşmaları gerektiğini vurguladı.
24 Mayıs 2024

Avrupa Çevre Ajansı tarafından hazırlanan Avrupa İklim Riski Değerlendirmesi Raporu, Avrupa'nın küresel ısınmanın etkilerini daha fazla hissetmeye başladığını ve acil önlemler alınmadığı takdirde felaket senaryolarıyla karşı karşıya kalabileceğini vurguluyor. Raporda, Avrupa için 36 büyük iklim riski beş başlık altında inceleniyor ve özellikle Güney Avrupa'nın orman yangınları, aşırı sıcaklar ve su kıtlığı gibi risklerle daha fazla tehdit altında olduğu belirtiliyor. Ayrıca, Avrupa'nın deniz kenarındaki alçak kıyı bölgelerinin sel, erozyon ve tuzlu su sızması tehditleriyle karşı karşıya olduğu kaydediliyor.
11 Mart 2024

Sanayi devriminden bu yana artan karbondioksit seviyeleri, küresel ısınmayı hızlandırıyor ve Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından belirlenen kritik eşiklere yaklaşıyoruz. Bu eşikler arasında Grönland Buz Levhası, Permafrost, Okyanus sirkülasyonu ve sıcaklığı, Musonlar, Amazon Yağmur Ormanları, Antarktika Buz Levhaları ve mercan resifleri bulunuyor. Bilim insanları, bu eşiklerin aşılmasının geri dönüşü olmayan çevresel değişikliklere yol açabileceği konusunda uyarıyor ve küresel ısınmayı 1,5 derece altında tutmanın önemine dikkat çekiyor.
31 Mayıs 2024

Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi ve Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü'nün hesaplamalarına göre, 2023 yılı sanayi öncesi döneme kıyasla 1,48°C daha sıcak geçti. Bu durum, 2015 Paris İklim Anlaşmaları'nda belirlenen 1,5°C sıcaklık artışı eşiğine tehlikeli derecede yaklaşıldığını gösteriyor. Amerika Birleşmiş Devletleri Ulusal Okyanus ve Atmosfer Birliği, 2024'te daha yüksek sıcaklıklara ulaşma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor. BM Genel Sekreteri ve WMO Genel Sekreteri, iklim değişikliğiyle mücadelede acil eylem çağrısında bulunuyor.
24 Mart 2024

Uzmanlar, sıcak hava koşullarında klima kullanımının doğru yapılmaması durumunda çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, ideal uyku ortamının 19-22 derece arasında olması gerektiğini belirterek, klimanın yatak odasında değil, diğer odalarda kullanılması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, temizlenmemiş klima filtrelerinin mikrop yayabileceği ve aşırı soğuğun enfeksiyon hastalıklarına neden olabileceği belirtiliyor.
21 Haziran 2024

Dünya Bankası'nın raporuna göre, 2022'den bu yana dünya genelinde 400 milyon öğrenci iklim değişikliği nedeniyle eğitimden mahrum kaldı. Düşük gelirli ülkelerdeki çocuklar, daha zengin ülke çocuklarına göre her yıl ortalama 18 gün eğitim alamadı. Raporda, iklim değişikliğinin eğitim sistemleri üzerindeki olumsuz etkileri ve bu etkileri azaltmak için alınabilecek düşük maliyetli önlemler vurgulanıyor. Ayrıca, öğrencilerin iklim krizi konusunda bilgi ve beceri eksikliği yaşadığı belirtiliyor.
5 Eylül 2024

Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre, iklim değişikliği hamilelik süreçlerini olumsuz etkileyerek düşük, erken doğum ve gebelik diyabeti gibi sorunlara yol açabiliyor. Aşırı sıcaklar, sineklerin taşıdığı hastalıklar ve orman yangınları hamileler için risk oluşturuyor. Ege Üniversitesi'nden Doç. Dr. Renginar Öztürk Dönmez, küresel ısınmanın bebek sağlığı üzerindeki etkilerini vurguladı ve hamilelerin bu olumsuzluklardan korunması için alınması gereken önlemleri sıraladı.
13 Haziran 2024

Leeds Üniversitesi'nin hazırladığı Küresel İklim Değişikliği Göstergeleri raporuna göre, insan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel ısınma her 10 yılda 0,26 derece artışla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 2013-2022 döneminde sanayi öncesi döneme göre 1,14 derece olan küresel sıcaklık artışı, 2014-2023 döneminde 1,19 dereceye yükseldi. Fosil yakıt emisyonları, iklim değişikliğinin başlıca nedeni olarak gösterilirken, çimento üretimi, tarım ve ormansızlaşma gibi diğer kirlilik kaynaklarının da ısınmaya katkıda bulunduğu belirtildi. BM, küresel ısınmayı 1,5 derecede tutma kararlılığının azaldığını vurguladı.
5 Haziran 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve uluslararası araştırma görevlilerinin yürüttüğü bir bilimsel çalışma, dünya genelinde obezite oranlarının 1 milyar sınırını aştığını ortaya koydu. The Lancet tıp dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, 1990 yılına kıyasla yetişkinlerde obezite oranı bir kat, 5-19 yaş aralığındaki çocuk ve gençlerde ise dört kat artış gösterdi. Obezitenin, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde daha yaygın olduğu ve kalp damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, diyabet ve belli kanser türlerine yol açtığı belirtildi. DSÖ, obeziteyle mücadele için çeşitli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
1 Mart 2024

İzmir ve Antalya'da sıcaklıkların 28 dereceyi görmesiyle sahillerin dolup taşması, insanları güneşlenmeye teşvik etti. Ancak Türk Dermotoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, iklim değişikliğiyle birlikte artan cilt kanseri vakalarına dikkat çekerek, güneşlenme süresinin en fazla 30 dakika olması gerektiğini ve D vitamini ihtiyacının yanlış inanışların aksine kısa süreli güneşlenmeyle karşılanabileceğini belirtti. Ayrıca, güneş kremi kullanımının önemi ve doğru kullanım şekilleri vurgulandı.
11 Nisan 2024

World Wildlife Fund (WWF) tarafından organize edilen 'Dünya Saati' etkinliği, artan doğa kayıpları ve iklim krizine dikkat çekmek amacıyla dünya genelinde bir saatliğine ışıkların söndürülmesini içeriyor. Etkinlik, her ülkenin yerel saatiyle 20.30-21.30 arasında gerçekleştiriliyor. Yeni Zelanda ve Avustralya'da başlayan etkinlik, Ankara Çankaya'daki Atakule gibi simge yapıların ışıklarının kapatılmasıyla Türkiye'de de destek buldu. Bu hareket, 2007'den bu yana her yıl mart ayının son cumartesi günü düzenleniyor.
23 Mart 2024

Afrika Birliği, kıtada hızla yayılan M çiçeği virüsüne karşı kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan etti. Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yılbaşından bu yana 450 kişi M çiçeği nedeniyle hayatını kaybetti ve 11 bin 166 vaka tespit edildi. Africa CDC Genel Direktörü Jean Kaseya, hastalığın yayılmasını önlemek için Afrika'daki hükümetleri işbirliğine çağırdı ve kıtaya aşı getirme taahhüdünde bulundu. Dünya Sağlık Örgütü, virüsün yeni varyantının yakın ten temasıyla da bulaşabileceğine dair kanıtlar bulunduğunu belirtti.
13 Ağustos 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M çiçeği (mpox) virüsüne karşı ön yeterlilik alan ilk aşının 'MVA-BN' olduğunu duyurdu. Aşı, Danimarka merkezli ilaç şirketi Bavarian Nordic tarafından üretildi ve 18 yaşın üzerindeki kişilerde dört hafta arayla iki doz olarak uygulanabilecek. DSÖ, aşının bebekler, çocuklar, ergenler, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde de kullanılabileceğini belirtti. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşının Afrika'daki mevcut salgınlar ve gelecekteki salgınlar için önemli bir adım olduğunu vurguladı.
13 Eylül 2024

Bilim insanları, Batı Afrika'da yaşanan ve Mali'de 48 dereceyi aşan sıcaklıkların insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan mümkün olamayacağını belirtiyor. Mali'nin başkenti Bamako'da bir hastane, aşırı sıcaklar nedeniyle yüzlerce ölümün gerçekleştiğini açıkladı. Araştırmalar, fosil yakıtların yakılması gibi insan faaliyetlerinin bölgedeki sıcaklıkları ortalama 1.4 derece artırdığını gösteriyor. Bilim insanları, küresel sıcaklıkların artmasıyla bu tür sıcak hava dalgalarının daha sık yaşanacağını öngörüyor.
21 Nisan 2024

Dünya Günü, ilk olarak 1970 yılında ABD'de çevresel bozulmaya dikkat çekmek amacıyla başlatıldı ve bugün 190 ülkede kutlanmaktadır. 2024 yılının teması, plastik üretiminin 2040'a kadar %60 oranında azaltılması ve tek kullanımlık plastiklerin 2020'lerin sonuna kadar tamamen ortadan kaldırılmasıdır. İlk Dünya Günü'ne 20 milyon insan katılmış, 1990'da küreselleşmiş ve bu yıl Malezya'da büyük bir temizlik etkinliği planlanmaktadır. Ayrıca, Earthday.org tarafından başlatılan Canopy Projesi ile dünya çapında milyonlarca ağaç dikilmiştir.
22 Nisan 2024

Osman Müftüoğlu, D vitamininin insan sağlığı için vazgeçilmez olduğunu ve neredeyse bedenimizdeki her hücre ve fonksiyon için yaşamsal öneme sahip olduğunu belirtiyor. Son yıllarda yaşam şartları nedeniyle artan D vitamini eksikliğine dikkat çekiyor ve bu eksikliğin önemli bir nedeninin güneş ışığından yeterince faydalanamamak olduğunu vurguluyor. Besinlerle D vitamini ihtiyacının sadece küçük bir kısmının karşılanabildiğini, geri kalanının güneş ışığına maruz kalarak veya takviyelerle sağlanması gerektiğini ifade ediyor.
15 Nisan 2024

Malezya, palmiye yağı satın alan ülkelere, Çin'in 'panda diplomasisi'ne benzer bir yöntem olarak orangutan göndermeyi planlıyor. Bu adım, Malezya'nın biyoçeşitliliğini koruma konusundaki kararlılığını vurgulamak amacıyla Emtia Bakanı Datuk Seri Johari Andul Ghani tarafından duyuruldu. Ancak, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) orangutanların neslinin tehlike altında olduğunu ve bu tür diplomatik hareketlerin hayvanların yaşamını daha da riske atabileceğini belirtiyor. Özellikle palmiye yağı plantasyonları nedeniyle yaşam alanlarının yok olması büyük bir tehdit oluşturuyor.
9 Mayıs 2024
İşaretlediklerim