Remzi Özdemir, Türkiye'nin dünyada en yüksek faiz oranlarına sahip dördüncü ülke olduğunu belirterek, bu durumun yabancı tefecilerin ilgisini çekeceğini ifade etti. Zimbabwe, Arjantin ve Venezuela'nın ardından Türkiye'nin yüksek faiz oranları sunması, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye tahvil alımı için geleceğini öngörüyor. Özdemir, Türkiye'nin borçlarına sadık bir ülke olduğunu ve bu nedenle yabancıların Türkiye'ye yatırım yapma konusunda güven duyabileceğini vurguladı.
23 Mart 2024

Türkiye'de bankacılık sektöründe yaşanan seçim belirsizliği ve iktidarın politikaları sonucu yapılan düzenlemeler, ticari kredi arzının neredeyse durmasına ve faiz oranlarının yükselmesine neden oldu. Özellikle uzun vadeli ticari kredilerde fiyatlama yapılamazken, özel bankaların kısa vadeli spot kredilere yönelim gösterdiği ve bazı uç örneklerde faiz oranlarının yüzde 60-70 seviyelerine çıktığı belirtiliyor.
31 Mayıs 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'deki yedi banka dışı finansal kuruluşun Uzun Vadeli Döviz İhraççı Temerrüt Notlarını 'B' olarak ve görünümlerini 'pozitif' olarak teyit etti. Bu kuruluşlar arasında İş Finansal Kiralama, Yapı Kredi Faktoring, Yapı Kredi Finansal Kiralama, Ak Finansal Kiralama, Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler, Garanti Faktoring ve Garanti Finansal Kiralama bulunmaktadır. Bu değerlendirme, söz konusu finansal kuruluşların kredi notlarının ve Türkiye'nin finans sektörünün uluslararası piyasalardaki konumunu etkileyebilir.
9 Nisan 2024

Merkez Bankası, kur korumalı mevduatta (KKM) zorunlu karşılık oranını yükseltti. Altı aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 10 puan artırılarak yüzde 25'e çıkarıldı. Bir yıla kadar vadeli ve bir yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 olarak belirlendi. Bu değişiklikle piyasada oluşan TL likidite fazlasının zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmesi hedefleniyor.
14 Eylül 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla beklenen bir faiz indirimi beklentisine rağmen alındı. TCMB, enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görüldüğünü, ancak depremin arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin yakından izlendiğini belirtti. Ayrıca, fiyat istikrarını sağlamak ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşmak için gerekli tüm araçları kullanmaya devam edeceğini ifade etti.
27 Nisan 2023

Merkez Bankası, parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek, Türk lirası mevduat payını artırmak ve Kur Korumalı Mevduat'tan Türk lirası mevduata geçişi desteklemek amacıyla, belirli koşulları sağlayan mevduat bankalarının 1 aydan uzun vadeli Türk lirası mevduat ve Kur Korumalı Mevduat hesapları için tesis edilen zorunlu karşılıklara üç ayda bir faiz uygulama kararı aldı. Ayrıca, katılım bankalarının Türk lirası cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarında indirim yapılacak.
5 Şubat 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların TL mevduatlarının toplam mevduat içindeki oranını yüzde 60'tan yüzde 57'ye düşürdü. Bu değişiklik, yeni ekonomi yönetiminin 'liralaşma' politikaları çerçevesinde yapılan düzenlemelerin bir parçası olarak Resmi Gazete'de yayımlandı. Ayrıca, ilave zorunlu karşılık oranının hesaplanmasında gerçek ve tüzel kişiler için ayrı ayrı dikkate alınacak olan son iki hesaplama tarihi itibarıyla en yüksek oranın esas alınacağı belirtildi.
8 Temmuz 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türk bankacılık sektörünün görünümünü negatiften durağana yükseltti. Bu yükseltme, hükümetin mayıs seçimlerinden sonra uygulamaya başladığı ortodoks politikaların Türk bankalarının faaliyet ortamını desteklemesiyle ilişkilendirildi. Ayrıca, bankaların karlılık seviyesinin 2022'deki zirve seviyelerinden daha normal seviyelere gerilemesi, ancak güçlü olmaya devam etmesi bekleniyor. Bankaların dış fonlama pozisyonları ve dolarizasyon seviyelerinin iyileştiği, özellikle yabancı para birimindeki likiditenin yeterli seviyede kalmasının beklendiği belirtildi.
15 Ağustos 2023

Türkiye'de bankalar, 2022 yılında enflasyona endeksli tahviller sayesinde rekor düzeyde kar elde etmiş ve sektörün toplam karı bir önceki yıla göre yüzde 366 artarak 433,46 milyar TL'ye ulaşmıştı. Ancak 2023'ün ilk çeyreğinde, bankacılık sektörünün net karının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 civarında artmasına rağmen, 2022'nin son çeyreğine kıyasla en az yüzde 40 azalması öngörülüyor. Kar düşüşünün nedenleri arasında enflasyon endeksli kağıtların getirisindeki beklenen düşüş, kredi-mevduat getiri makasındaki bozulma ve faaliyet giderlerindeki artış yer alıyor.
20 Nisan 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılık yükümlülükleri dışında yurt içinde tutacakları yabancı para cinsinden hesaplara yüzde 4,5 faiz ödeme kararı aldı. Daha önce bankalar, yurt dışında tuttukları dövizler için yüzde 4,3 oranında LIBOR faizi almaktaydılar. Bu yeni düzenlemeyle, bankaların yurt dışında bulunan fazla dövizlerini yurt içine getirmeleri durumunda, zorunlu karşılık tutarının üzerindeki meblağlara yüzde 4,5 faiz verilecek ve bu faiz Türk Lirası cinsinden ödenecek.
20 Ocak 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul piyasalarında yapılan incelemeler sonucunda JPMorgan Securities PLC'ye 'Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği'ne aykırı hareket ettiği gerekçesiyle 32 milyon 795 bin 908 lira idari para cezası kesti. Ayrıca, Peker Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ ve Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ ile ilgili işlemler ve finansal tablolar nedeniyle de cezalar uygulandı. Türkiye'de yasa dışı kaldıraçlı işlem yaptıran 42 internet sitesine erişim engelleme kararı alındı.
6 Mayıs 2023

Goldman Sachs'ın analizine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 42,50 seviyesine çıkaracak. Eylül ve ekim aylarında 500'er baz puanlık artışlar yapan ve kasımda da politika faizini 500 baz puan artıran MB'nin, 250 baz puan daha artırarak sıkılaşma adımlarını tamamlayacağı tahmin ediliyor. Daha önce yüzde 40 seviyesinde bir beklenti içinde olan Goldman Sachs, MB'nin son kararlarının beklenenden daha fazla parasal sıkılaştırma içerdiğini ifade etmiştir.
24 Kasım 2023

Yaklaşan seçimler öncesinde yabancı bankaların Türkiye ekonomisi ve Türk Lirası'na ilişkin analizleri dikkat çekiyor. Bloomberg ve JPMorgan analistlerinin tahminlerine göre, Türk Lirası üçüncü çeyrekte yüzde 25 ila 30 arasında bir değer kaybına uğrayabilir. Bu durum dolar/TL kuru için 26 seviyesini aşabileceği anlamına geliyor. Commerzbank AG stratejisti Ulrich Leuchtman, döviz kurlarındaki suni desteğin sürdürülemez olduğunu belirtiyor. Ayrıca, Türk Lirası'nın dolar karşısındaki oynaklığı artarak dünyadaki tüm para birimlerini geride bıraktı.
9 Mayıs 2023

Türkiye'de dolar/TL kuru son zamanlarda yüksek seviyelerde seyretmekte ve ekonomi yönetimi çeşitli düzenlemeler yapmaktadır. Bu kapsamda, Merkez Bankası bankalara, kredi bakiyesi 5 milyon TL ve üzeri olan şirketlerin döviz pozisyonlarını aylık olarak kendilerine raporlama talimatı verdi. Ayrıca, ticari kurumsal müşteriler için günlük döviz alım limiti 2,5 milyon dolara düşürüldü ve yurt dışı para transferlerine yüzde 5 komisyon getirildi.
21 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8,5 seviyesine çekti. Bu karar, yüksek enflasyon oranlarına rağmen alındı ve TCMB'nin son dönemdeki faiz indirim döngüsünü takip etti. Aralık ve Ocak aylarında faiz oranı yüzde 9 olarak sabit tutulmuştu. Ancak, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomik etkilerini sınırlamak amacıyla bir indirim beklentisi oluşmuş ve TCMB bu yönde bir karar almıştır.
23 Şubat 2023

Britanya merkezli çok uluslu banka HSBC, 14 Mayıs'taki Türkiye seçimleri sonrasında yükselmesini beklediği hisse senetleri arasında perakende sektöründen BİM, Şok ve Anadolu Efes'i sıraladı. Ayrıca, HSBC Koç Holding ve Yapı Kredi Bankası hisselerini de olumlu bulduğunu belirtti. Yabancı banka ve finans kuruluşları, Türk piyasalarına ilişkin olumlu raporlar yayımlamaya devam ediyor ve ekonomide normalleşme ile yabancı girişi senaryosu çerçevesinde borsaya dair uzun vadeli pozitif beklentilerini dile getiriyorlar.
5 Mayıs 2023

Bloomberg Economics, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) yaklaşan toplantısında faiz oranını yüzde 15'e çıkaracağını tahmin ediyor. İktidarın düşük faiz politikası nedeniyle ekonomide yaşanan kriz sonrası, piyasa tarafından olumlu karşılanan isimlerin ekonomi yönetimine getirilmesiyle, faiz artırımı beklentileri güçlenmiş durumda. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurgularken, bazı bankalar yüzde 20 ila 40 arasında bir artış öngörüyor.
19 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 Hazine dış finansman programı çerçevesinde 3,5 milyar dolarlık 10 yıl vadeli tahvil ihraç etti. Tahvilin kupon oranı yüzde 6,50, getiri oranıysa yüzde 6,75 olarak belirlendi. İhraç edilen tahvilin yaklaşık 1,85 milyar dolarlık kısmı 2024 ve 2025 vadelerindeki tahvillerin yükümlülük yönetimi işlemi kapsamında değiştirilirken, kalan kısmı nakit finansman olarak temin edildi. Tahvilin yüzde 40'ı ABD, yüzde 36'sı Britanya, yüzde 11'i diğer Avrupa ülkeleri, yüzde 9'u Türkiye, yüzde 4'ü ise Ortadoğu ve diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı.
26 Eylül 2024

Merkez Bankası'nın politika faizi artışının beklentilerin altında kalması sonucu bankacılık faizlerinde değişiklikler yaşandı. Tüketici kredi faizleri artarken, TL mevduat faizleri düşüş gösterdi. Kamu bankalarında faizler en az 70 baz puan, özel bankalarda ise 50 baz puan artış gösterdi. Kamu bankaları ihtiyaç kredi faizlerini yüzde 2,64 seviyesine çıkardı.
5 Temmuz 2023

ABD'nin ikinci en büyük bankası olan Bank of America Securities, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini yüzde 25'e çıkaracağını öngörüyor. Yeni ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde, 22 Haziran'daki toplantıda faiz artışı bekleniyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurgularken, mevcut faiz oranı yüzde 8,5 seviyesinde. Bank of America Securities, düşük bir faiz artışının faiz koridoru veya ek faiz artışı sinyalleriyle desteklenebileceğini belirtiyor ve iki olası senaryodan bahsediyor.
19 Haziran 2023
İşaretlediklerim