İsrail polisi, Kudüs'te bir polis memurunu bıçaklayan 34 yaşındaki Türk vatandaşı Hasan Saklanan'ı vurarak öldürdü. Olay, güvenlik kameraları tarafından kaydedildi ve görüntülerde Saklanan'ın iki polise yaklaşıp birine bıçakla saldırdığı görülüyor. Saldırı sonucu bir polis başından yaralandı. Hasan Saklanan'ın Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Kudüs kafilesiyle bölgeye gittiği ve imam olduğu iddia ediliyor.
30 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile birlikte yatırım görüşmeleri yapmak üzere Suudi Arabistan'a gidecek. Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönüşünde güçlü belirtiler olmaması nedeniyle, Şimşek döviz bulmak amacıyla Körfez ülkelerine yönelmiş durumda. Daha önce Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'a ziyaretlerde bulunan Şimşek, Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan ile ikili görüşmeler yapacak ve 13 Temmuz'da Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.
11 Temmuz 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Tel Aviv ziyaretinde İsrail liderlerine 'zor sorular' yönelteceği bildirildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Biden'ın İsrail'in hedefleri ve gelecek planlarına ilişkin görüşmeler yapacağını ve var olan gerilimin ilerlemesini istemediklerini vurgulayacağını belirtti. Bu ziyaret, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların devam ettiği bir dönemde gerçekleşiyor.
18 Ekim 2023

İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluğuna düzenlediği saldırı sonrası, aralarında iki üst düzey komutanın da olduğu yedi Devrim Muhafızları subayının ölümü üzerine İran'dan beklenen misilleme saldırısı nedeniyle güvenlik önlemlerini artırdı. Bu kapsamda, İsrail genelinde okullar iki gün süreyle tatil edildi ve toplantılara kısıtlamalar getirildi. ABD Başkanı Joe Biden, artan gerilim nedeniyle tatilini yarıda keserek durumu yakından takip etmeye başladı.
13 Nisan 2024

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra Irak'a günübirlik bir ziyaret gerçekleştirdi. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönem başlatacağını belirtti. Ziyaret sırasında, Türkiye'nin Irak'a yönelik politikasında farklı etnik ve dini gruplar arasında ayrım yapılmadığı vurgulandı. Ayrıca, Irak'ın PKK'yı yasaklı örgüt olarak kabul etmesi gibi önemli gelişmeler de ele alındı.
22 Nisan 2024

ABD, İstanbul'un Beyoğlu, Galata, Taksim ve İstiklal Caddesi bölgelerinde kiliselere, sinagoglara ve diplomatik misyonlara yönelik olası misilleme saldırıları konusunda vatandaşlarını uyardı. Bu uyarı, Avrupa'da gerçekleşen Kuran yakma olaylarına bağlı olarak yapılan 27 Ocak 2023 tarihli güvenlik uyarısının bir güncellemesidir. ABD'nin yanı sıra Fransa, İtalya, İspanya, Almanya ve İsveç de benzer seyahat uyarıları yayımlamıştı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise bu uyarılara misilleme niteliğinde ABD ve Avrupa'ya yönelik seyahat uyarıları yapmıştı.
30 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir dizi bakanla birlikte resmi bir ziyaret için Mısır'a gitti. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi tarafından resmi törenle karşılanacak olan Erdoğan, ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyecek. Bu ziyaret, 2013'teki darbe sonrası gerilen Türkiye-Mısır ilişkilerinde son yıllarda yaşanan yumuşamanın bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Erdoğan, daha önce Sisi ile aynı masada bulunmamak için çeşitli uluslararası toplantılara katılmamıştı, ancak 2022'nin sonunda iki lider arasında bir yakınlaşma yaşanmıştı.
14 Şubat 2024

İsrail, güvenlik gerekçesiyle Türkiye dahil bölge ülkelerindeki diplomatlarını geri çağırdı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. İsrail ve ABD'ye karşı bölgedeki birçok ülkede büyük protesto eylemleri başlamıştı. ABD, protesto eylemlerinden duyduğu endişe nedeniyle Adana’daki konsolosluk binasını 'bir sonraki duyuruya kadar' kapatmıştı.
19 Ekim 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, temmuz ayının ikinci haftasında bir heyetle Suriye'nin başkenti Şam ve Lazkiye kentlerine ziyarette bulunacağını duyurdu. Özdağ, bu ziyarette 'hayatın doğal akışına döndüğünü' göstereceklerini belirtti. Türkiye'deki göçmenlerin geri dönüşü konusunda sert açıklamalar yapan Özdağ, seçim kampanyasını da bu konu üzerinden yürütmüştü. Ziyaretin detayları ve amacı hakkında daha fazla bilgi verilmedi.
21 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Suudi Arabistan'daki temaslarında ticaretin ve yatırımların daha da geliştirilmesi yönünde samimi bir çaba gördüğünü belirtti. Şimşek, 'Yeni Pusula' temalı '7'nci Geleceğe Yatırım Girişimi' etkinliğine katıldı ve burada Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda olumlu görüşlerini paylaştı. Ayrıca, Türkiye'nin turizmde dünyanın en iyi dördüncü destinasyonu olduğunu belirterek, Suudi Arabistan'ın turizm hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabileceğini ifade etti.
26 Ekim 2023

İsrail, 1 Nisan'da Şam'daki İran büyükelçiliğine düzenlediği hava saldırısının ardından İran'dan bir misilleme saldırısı bekliyor. Saldırıda yedi İranlı yetkili ve altı Suriyeli hayatını kaybetmişti. İranlı yetkililer, saldırıya karşı muhtemel bir misillemenin meşru müdafaa olduğunu belirtirken, ABD istihbarat raporlarına göre İran'ın birkaç gün içinde İsrail'e yönelik bir saldırı planladığı bildirildi. İsrail'deki Amerikan Büyükelçiliği, güvenlik endişeleri nedeniyle ABD hükümet çalışanlarının İsrail'de kişisel seyahatlerini kısıtladı.
12 Nisan 2024

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ayasofya için Unesco'nun tavsiyesi üzerine 'ziyaretçi yönetim planı' uygulamasına geçileceğini belirtti. Bu plana göre, 15 Ocak itibarıyla yabancı turistlerin Ayasofya'ya girişi ücretli olacak. Ancak Türk vatandaşlarının ibadet amaçlı ziyaretleri ücretsiz olmaya devam edecek. Giriş ücretleri henüz belirlenmedi.
31 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kahire ziyareti, Türkiye'nin Mısır ile 12 yıllık gerginlikten sonra ilişkileri normalleştirme ve stratejik ortaklıklar geliştirme yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu ziyaret, iki ülke arasında geçmişte yaşanan anlaşmazlıkları aşma ve yeni bir güç birliği oluşturma iradesinin bir göstergesi olarak görülüyor. Ayrıca, bu gelişme Ortadoğu'daki bölgesel güç denklemlerine de etki edecek bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.
17 Şubat 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 18-20 Ekim tarihlerinde düzenleyeceği tüm konserleri, İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik saldırıları nedeniyle ertelediğini duyurdu. İsrail'in saldırıları, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufan' operasyonunun ardından başlamıştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığını ve en az 500 kişinin öldüğünü duyurmuştu.
18 Ekim 2023

Türkiye, İsrail'e ihraç edilen 54 ürüne kısıtlama getirdi. Bu karara İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'dan tepki geldi. Katz, Türkiye'nin bu adımını 'tek taraflı bir ihlal' olarak nitelendirerek, İsrail'in de benzer şekilde karşılık vereceğini belirtti. Ayrıca, Katz Türkiye'nin bu kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı destekleme çabası olarak değerlendirdi.
9 Nisan 2024

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye ve İsrail arasındaki ticari faaliyetler tamamen durdurulmuştur. Bu kararın detayları henüz açıklanmamış olup, ilerleyen zamanlarda daha fazla bilgi verileceği belirtilmiştir.
2 Mayıs 2024

Türkiye'nin Kahire Maslahatgüzarı Büyükelçi Salih Mutlu Şen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'yi Türkiye'ye davet ettiğini açıkladı. İki liderin görüşme yeri olarak Ankara veya Kahire'yi belirleyecekleri ifade edildi. Türkiye, 2013 yılında Mısır'da gerçekleşen darbe sonrası ilişkileri kesmiş ve elçisini geri çekmişti. Erdoğan ve Sisi, 2022 Dünya Kupası sırasında Katar'da bir araya gelmiş ve ilişkilerin geliştirileceği yönünde sinyaller verilmişti.
16 Haziran 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, bölgedeki direniş gruplarının, İsrail’e karşı tüm senaryolara hazır olduğunu ifade etti. Abdullahiyan, Irak, Lübnan ve Suriye’yi kapsayan bölge turu kapsamında Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad’la görüştü. Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve Filistinli direniş grupları Hamas ve İslami Cihad’ın üst düzey yetkilileriyle de bir araya geldiğini belirtti. Abdullahiyan, Gazze’deki sivillere, kadınlara ve çocuklara yönelik savaş çığırtkanlığı yapanları uyardı.
14 Ekim 2023

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Brian Nelson, 29 Ocak ile 3 Şubat tarihleri arasında Türkiye, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret edecek. Nelson, bu ziyaretlerde hükümet yetkilileri, şirketler ve finans kuruluşları ile görüşerek ABD'nin yaptırımlar konusundaki kararlılığını vurgulayacak. Türkiye'deki şirket ve bankaları, yaptırım listesindeki şirketlerle iş yapmaktan ve çift kullanımlı teknoloji transferlerine karışmaktan kaçınmaları konusunda uyarmayı planlıyor. ABD, bu teknolojilerin Rus ordusu tarafından kullanılmasından endişe ediyor.
28 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hamas'ın giriştiği 'katliam' nedeniyle İsrail halkına başsağlığı dilemiştir. Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşerek sağduyu ve sükunet çağrısında bulunmuştur. İsrail'in Ankara Büyükelçiliği, Erdoğan'ın bayram esnasında gerçekleşen katliam nedeniyle İsrail halkına başsağlığı dileklerini ilettiğini ve bölgede istikrarın ve barış ortamının sağlanması konusundaki çağrısını yinelediğini bildirmiştir.
9 Ekim 2023
İşaretlediklerim