Japonya'nın 2011'deki depremle zarar gören Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmaya başlaması üzerine, Çin Japonya'dan tüm deniz ürünlerinin ithalatını durdurdu. Çin'in bu kararı, Fukuşima'daki radyoaktif atık suyun denize boşaltılmasının yol açtığı nükleer serpinti riskini önlemeyi ve Çinli tüketicilerin sağlığını korumayı amaçlıyor. Japonya, ilk aşamada yedi gün içinde 7 bin 800 ton atık suyu okyanusa boşaltmayı planlıyor ve Mart 2024'e kadar toplam 31 bin 200 ton radyoaktif atık suyun tahliyesi planlanıyor.
24 Ağustos 2023

Kahramanmaraş merkezli 7,4 büyüklüğündeki deprem, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde büyük yıkıma neden oldu. AFAD'ın raporuna göre 76 kişi hayatını kaybetti ve yüzlerce kişi enkaz altında kaldı. AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, CNN Türk yayınında ailesinden iki ağabeyi, eşleri, ablası, eniştesi ve çocuklarının enkaz altında olduğunu belirtti. Arama-kurtarma çalışmaları sürerken, bölgede yol ve yapısal hasarlar mevcut.
6 Şubat 2023

Japonya'daki Tohoku Üniversitesi'nden araştırmacılar, diş kaybı ve diş eti hastalıklarının beyinde düşünce ve hafızayı kontrol eden hipokampus bölgesi üzerindeki etkilerini inceledi. 55 yaş ve üzeri bireyler üzerinde yapılan araştırmada, ağızdaki diş sayısının azalması ve diş eti hastalıklarının artmasıyla hipokampusun sol lobunun küçüldüğü gözlendi. Araştırma sonuçları 'Neurology' dergisinde yayınlandı.
6 Temmuz 2023

ABD'nin Hawaii eyaletinde devam eden orman yangınlarında yaşamını yitirenlerin sayısı 89'a ulaştı. Bu, ülkede son 100 yılda en çok can kaybının yaşandığı orman yangını olarak kaydedildi. Hawaii Valisi Josh Green, 2 bin 200 civarında yapının yok olduğunu ve hasarların miktarının 6 milyar doları bulduğunu belirtti. ABD Başkanı Joe Biden, Maui Adası'nı 'felaket bölgesi' ilan etmişti.
13 Ağustos 2023

Japonya'da her yıl Ocak ayının ikinci pazartesi günü kutlanan Reşit Olma Bayramı, gençlerin yetişkinliğe geçişini kutlamak için düzenlenir. 2018 yılında kabul edilen ve 2022'de yürürlüğe giren bir yasa ile reşit olma yaşı 20'den 18'e indirildi. Ancak bu değişiklik, 2023 yılında bazı bölgelerde geleneklerin dikkate alınarak 20 yaşında kutlanmasına, bazı yerlerde ise 18 yaşındaki gençlerin üniversite sınavlarına hazırlanmaları nedeniyle kutlamaların ertelenmesine yol açtı. Reşit olma yaşı 18 olsa da, 20 yaş altı için alkol, sigara ve kumar yasağı devam etmektedir.
9 Ocak 2023

Türkiye'de meydana gelen büyük depremde arama kurtarma çalışmalarına katılan ve üç kişinin hayatını kurtaran Meksikalı arama kurtarma köpeği Proteo, görevi sırasında hayatını kaybetti. Türkiye'nin soğuk iklimi ve uzun yolculuğun etkisiyle sağlığı kötüleşen Proteo için hem Türkiye'de hem de Meksika'da anma törenleri düzenlendi. Proteo'nun ölümü, her iki ülkede de büyük üzüntüyle karşılandı. Tanınmış hayırsever Derin Mermerci, Proteo'nun bronz heykelini yapacağını duyurdu.
17 Şubat 2023

Endonezya'nın Bali Denizi açıklarında 7,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), depremin merkez üssünün Bali Denizi olduğunu belirtti. Deprem, yaklaşık 515 kilometre derinlikte gerçekleşti ve henüz can veya mal kaybı bildirilmedi. Depremin ardından herhangi bir tsunami uyarısı yapılmadı.
29 Ağustos 2023

Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki deprem sonrasında en çok etkilenen illerden biri olan Hatay'da yaşayanlar, bölgeye yardım ulaşmadığını belirterek yardım çağrısında bulunuyorlar. Hatayspor'un yardımcı antrenörü ve eski milli futbolcu Gökhan Zan da sosyal medya üzerinden yaptığı bir video paylaşımıyla gözyaşları içinde yardım istedi. Zan, internet ve suyun olmadığını, her taraftan çığlık sesleri geldiğini ve insanların enkaz altında yardım beklediğini ifade etti.
6 Şubat 2023

Japonya, enerji tedarikinde öz yeterliliği artırmak ve karbon emisyonunu düşürmek amacıyla nükleer reaktörlerin ömrünü uzatma kararı aldı. Meclis, reaktörlerin 60 yıl olan işletim süresinin uzatılmasına imkan tanıyan bir yasayı onayladı. Yeni düzenlemeyle, reaktörlerin hizmet dışı kaldığı dönemler toplam işletme süresine dahil edilmeyecek ve 30 yılı aşan reaktörler her 10 yılda bir denetlenecek. 2011'deki deprem ve tsunami felaketinden sonra nükleer reaktörlerin işletim ömrü 40 yıl ile sınırlanmış, güvenlik standartları sağlandığında 60 yıla kadar uzatılabiliyordu.
31 Mayıs 2023

Guinness Dünya Rekorları tarafından 'dünyanın gelmiş geçmiş en yaşlı köpeği' ilan edilen 31 yaşındaki 'Bobi' öldü. Bobi, Portekiz'in Leiria kentine bağlı Conqueiros köyünde yaşayan Leonal Costa'nın köpeğiydi. Bobi'nin uzun bir yaşam sürmesinin nedenleri, bilim insanları tarafından araştırılıyordu.
23 Ekim 2023

Balıkesir'in Gönen ilçesinde 17 Haziran'da evinden ayrıldıktan sonra haber alınamayan 83 yaşındaki ekonomist Korhan Berzeg'in köpeği Tina bulundu. Berzeg'in ailesi, İstanbul'dan gelerek köpeği teşhis etti. Köpeğin sağlıklı olduğu ve ailenin Gönen'e geldiği, jandarma ekiplerince aileyle görüşülerek durum değerlendirmesi yapılacağı belirtildi. Berzeg için daha önce AFAD koordinasyonunda arama çalışması başlatılmıştı ancak herhangi bir iz bulunamamıştı.
29 Ağustos 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, can kaybının 912'ye yükseldiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü, deprem nedeniyle haber alınamayan bölgelerle ilgili endişelerini ifade etti ve ulusal yetkililerin arama kurtarma çalışmalarına odaklandığını, ilerleyen zamanlarda yaralıların tedavisi ve sağlık sistemine destek için travma desteğine ihtiyaç duyulacağını belirtti.
6 Şubat 2023

BBC muhabiri Tom Bateman, Kahramanmaraş merkezli depremden kurtarılan ve Adana Şehir Hastanesi'ne getirilen çocukların durumunu aktardı. Yoğun bakımda anne ve babası bulunamayan altı aylık bir kız bebek gibi kimliği belirsiz yüzlerce çocuk tedavi altında. Hastane, deprem bölgesindeki diğer hastanelerin hasar görmesi veya yıkılması nedeniyle bir merkez haline gelmiş. Dr. Nurşah Keskin ve Dr. İlknur Banlı Cesur, çocukların şok nedeniyle konuşamadıklarını ve en az 100 isimsiz çocuğun tedavi altına alındığını belirtiyor. Dr. Keskin de depremde akrabalarını kaybetmiş ve çocuklarıyla hastaneye sığınmış.
11 Şubat 2023

6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen ve Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucunda etkilenen 10 şehirde can kaybı yaşandı. AFAD'ın yaptığı son açıklamaya göre, bu depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 42 bin 310'a ulaştı.
21 Şubat 2023

Japon deprem uzmanı Yoshinori Morivaki, bina maliyetlerini sadece yüzde 2,5 artıran sismik izolatörlerin depremde yıkımı önleyebileceğini ifade etti. Türkiye'deki imar barışını eleştiren Morivaki, Japonya'da böyle bir uygulamanın olmadığını ve af kavramının sadece hapishanelerde geçerli olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye'de yapı denetim sisteminde ciddi sıkıntılar olduğunu ve bazı binaların sadece imza atılarak denetlendiğini belirtti. Morivaki, Hatay Fayı ve Bingöl Fayı'nın henüz kırılmadığını ve Marmara Bölgesi için de büyük bir deprem riski olduğunu ifade etti.
14 Şubat 2023

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), Endonezya'nın Maluku eyaletine bağlı Tanimbar Adaları'nın kuzeybatı açıklarında 7,6 büyüklüğünde bir deprem olduğunu açıkladı. Deprem 95,2 kilometre derinlikte meydana geldi. Depremin ardından ülkede tsunami uyarısı yapıldı, ancak henüz ölü veya yaralı bilgisi paylaşılmadı.
9 Ocak 2023

Kandilli Rasathanesi, Gaziantep'te 7,5 büyüklüğünde bir deprem olduğunu bildirdi. Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Adıyaman'da 28 kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda binanın yıkıldığını belirtti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise 13 kişinin öldüğünü ve 22 kişinin yaralandığını açıkladı. AFAD, depremin Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde gerçekleştiğini ve can kaybının 76 olduğunu duyurdu.
6 Şubat 2023

Japonya'da her yıl Aralık ayında yapılan geleneksel bir etkinlikte, yılın sosyal ruh halini yansıtan popüler bir kelime seçiliyor. 2023 yılı için Teikoku Databank tarafından yapılan araştırmada, 1000'e yakın küçük ve orta ölçekli firmanın katılımıyla 'değişim' anlamına gelen 'kaeru' kelimesi en yüksek oyu aldı. Bu seçimde, iklim değişiklikleri, Japon yeninin değer kaybı ve Ukrayna ile Ortadoğu'daki krizler sonucu artan yakıt fiyatlarının etkisi olduğu belirtildi.
5 Aralık 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremin ardından arama-kurtarma ve insani yardım amacıyla Çin ve Hong Kong'dan gelen ekipler, görevlerini tamamladıktan sonra ülkelerine geri döndü. Çin Acil Durum Bakanlığı'na bağlı 82 kişilik ekip ve Hong Kong Yangın Hizmetleri Bakanlığı Şehir Arama ve Kurtarma Timi'nden 59 kişilik ekip, Pekin'e ulaştı. Bu ekipler ve 17 sivil gönüllü ekipten oluşan toplam 441 Çinli görevli, deprem bölgesindeki çalışmalarda onlarca hayatın kurtarılmasına katkı sağladı.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş Dulkadiroğlu İlçesi'nde meydana gelen deprem sonrası, Sakarya Arama Kurtarma Ekibi ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri, altı katlı Kalkan Apartmanı enkazında arama kurtarma çalışmaları yürüttü. Ekipler, 26 yaşındaki Alper Saçma'yı enkaz altında sağ olarak tespit etti ve kurtarma çalışmalarını hızlandırdı. Saçma, depremden yaklaşık 96 saat sonra sağ olarak kurtarılarak hastaneye götürüldü.
10 Şubat 2023
İşaretlediklerim