Sosyal medya fenomeni ve tasarımcı Eda Taşpınar, eski Sultanahmet Cezaevi'nin mescit olarak kullanılan bölümünde çektiği ve Instagram hesabından 'mutlu yıllar sevgililerim' notuyla paylaştığı fotoğraf nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan soruşturmaya tabi tutuldu. Taşpınar, ifadesinde çekim yerinin ibadethane olduğunu bilmediğini ve fotoğrafları korktuğu için kaldırdığını belirtti. Dini değerlere saygı duyduğunu ve böyle bir niyetinin olmadığını ifade etti. İfade işlemleri sonrasında adliyeden ayrıldı.
4 Ocak 2023

Aydın'ın Yenipazar ilçesinde görev yapan öğretmen Bendegül Uyaroğlu, George Orwell'in '1984' romanından bir alıntıyı sosyal medyada paylaşması ve öğretmen maaşlarını eleştirmesi nedeniyle soruşturmaya uğradı. Söz konusu paylaşım, 'Zeki bir insana en büyük işkence cahillerin tercih ettiği düzende yaşamaktır' ifadesini içeriyordu. 21 Haziran'da başlatılan soruşturma sonucunda öğretmene 11 Temmuz'da uyarı cezası verildi.
16 Temmuz 2023

Sekiz yıl önce Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın öldürülmeden önce alıkonulduğu anın görüntüsünü paylaştığı iddia edilen E.E.Y., 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Şüpheli, ifadesinde paylaşımın kendisine ait olmadığını ve tehditler aldığı için sosyal medya hesaplarını dondurduğunu belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSYÖN'de çalışan E.E.Y.'nin iş akdi feshedildi. İçişleri Bakanlığı, İBB'ye yönelik terör soruşturması kapsamında 1668 kişiyi tespit ettiğini açıkladı.
31 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın kendisinin Twitter mesajlarını engelleme girişimine karşı çıkarak, tecrit uygulamalarının kaldırılması çağrısında bulundu. Demirtaş, cezaevinden avukatları ve yakınları aracılığıyla mesajlarını Twitter üzerinden paylaşmaya devam ediyor. Adalet Bakanı Bozdağ, Demirtaş'ın mesajlarını engellemek için uluslararası örnekleri incelediklerini belirtti. HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş da benzer bir tepki göstererek, hükümetin korkularını dile getirdi.
11 Ocak 2023

İstanbul başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili yaptıkları yorumlar nedeniyle gazeteciler Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında soruşturma açtı. Yanardağ'a kurtarma çalışmaları sırasında tekbir getirilmesiyle ilgili sözleri, Aysever'e ise YouTube kanalında deprembilimci Ahmet Ercan ile yaptığı yayın nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlaması yöneltildi. Aysever ve Ercan'ın yayını, iktidara yakın Sabah ve Yenişafak gazeteleri tarafından hedef gösterilmişti.
7 Şubat 2023

Acun Ilıcalı, asılsız iddia ve hakaretler nedeniyle Aziz Yıldırım hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Ilıcalı, Yıldırım'a 10 milyon liralık tazminat davası açtı. Bu gelişme, Yağız Sabuncuoğlu'nun sosyal medya paylaşımıyla duyuruldu.
6 Haziran 2024

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, partisine finansal destek sağlamak amacıyla bağış yapanlara kendi koleksiyonundan tespih hediye edeceğini açıkladı. Özdağ, daha önce de benzer bir yöntemle imzalı kitaplarını satarak bağış toplamıştı. Ayrıca, geçmişte 'Zafer Turizm' adı altında bir kampanya düzenleyerek tepki çekmişti. Özdağ, partisinin tarihi seçimlere doğru ilerlerken destekçilerinin bağışlarına ihtiyaç duyduğunu belirtti.
2 Nisan 2023

HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun talebiyle, partisi ve kendisi hakkında olumsuz içerikler içeren haber ve sosyal medya paylaşımlarına erişim engeli konuldu. Engellenen içerikler arasında Yapıcıoğlu'nun biyografisinin yer aldığı bir yazı da bulunuyor. Parti, Hizbullah ile ilişkilerini gösteren haberlerin yanı sıra, Yapıcıoğlu'nun altı yaşında evlendirilen bir kız çocuğu, Hizbullah'ın terör örgütü olmadığı ve Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili yaptığı açıklamaların yer aldığı biyografiye de erişim engeli getirtti.
31 Mart 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Halk TV'de Selahattin Demirtaş'ın 'Dad' isimli kitabının tanıtılmasının ardından kanala ceza vermişti. Halk TV Ankara Grup Temsilcisi Serhan Asker, bölge idare mahkemesinin (istinaf) RTÜK'ün verdiği cezanın yürütmesini durdurma kararı aldığını açıkladı. Bu kararın mahkemede tartışılacağı belirtildi.
14 Nisan 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı, gazeteci Fatih Altaylı'nın Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlar nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Altaylı'nın, Diyanet'in 'Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi' sorusuna verdiği yanıtı eleştiren ve Diyanet'i ağır sözlerle itham eden bir tweet atması üzerine Diyanet, Altaylı'nın depremzedeleri Diyanet'e karşı kışkırttığı iddiasıyla harekete geçti. Diyanet, Altaylı'nın ifadelerini aşağılayıcı ve hakaret içerikli olarak değerlendirerek suç duyurusunda bulunma gereği duyduğunu açıkladı.
21 Şubat 2023

Gazeteci Mehmet Kızmaz, seçim sonuçları ve deprem süreciyle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle Batman'da gözaltına alındı. Batman Başsavcılığı, Kızmaz'ın paylaşımları üzerine 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' iddiasıyla soruşturma başlattı ve yakalama kararı çıkardı. Şu anda Kızmaz, Batman Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında tutulmaktadır.
10 Kasım 2023

Muharrem İnce'nin sosyal medya hesabındaki iddialar üzerine başlatılan soruşturma çerçevesinde, 'Ankara Kuşu' adlı Twitter hesabının kullanıcısı O.Y. gözaltına alındı. Bu hesap, İnce'yi hedef alan paylaşımlar yapmış ve ona ait olduğu iddia edilen görüntüleri paylaşmıştı. İnce'nin çağrısı üzerine daha önce 13 kişi gözaltına alınmış, biri tutuklanmış ve 12'si serbest bırakılmıştı.
17 Mayıs 2023

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Twitter üzerindeki bazı haber hesaplarının seçimle ilgili paylaşımlarında dezenformasyon yaptığı iddiasıyla soruşturma açtı. Savcılık, kamu düzenini ve barışını bozacak yanıltıcı bilgiler yaydığı öne sürülen beş şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkardı. İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ise diğer hesapların kimlik tespiti için çalışmalarını sürdürüyor.
28 Mayıs 2023

Sözcü gazetesinde uzun yıllardır yazılar yazan Yılmaz Özdil, gazeteden ayrıldığını duyurdu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Özdil'e destek mesajı yayınladı. Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, Akşener'in mesajını ve Yeniçağ gazetesinin Özdil'e yaptığı iş teklifini retweet'ledi. Peker, geçmişte hükümete yönelik iddialarıyla gündeme gelmiş ve BAE'de sosyal medya kısıtlamasına tabi tutulmuştu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun BAE ziyareti sonrası Peker üzerindeki baskının arttığı ve Peker'in iade edilmesi için özel olarak ziyaret gerçekleştirildiği iddia edilmişti.
9 Mart 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, DEVA Partisi tarafından hazırlandığı iddia edilen ve Türk milliyetçiliği ile ilgili olumsuz ifadeler içeren sahte bir afişin ekran görüntüsünü sosyal medyada paylaştı. Afişte, milliyetçilik yapanların Orta Asya'ya gönderileceği iddia ediliyordu. Özdağ'ın bu sahte afişi ciddiye alması üzerine DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Özdağ'a tepki göstererek onun bu durumu anlamamasını eleştirdi.
2 Nisan 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP'li Sezgin Tanrıkulu hakkında Ankara başsavcılığının başlattığı soruşturma talebine izin verildiğini duyurdu. Tanrıkulu'nun Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik eleştirileri nedeniyle soruşturma başlatılmıştı. Bakan Tunç, fezlekenin tamamlandıktan sonra TBMM'ye iletilmek üzere cumhurbaşkanlığına gönderileceğini belirtti. Tanrıkulu'nun sözleri nedeniyle partisinden de tepki gelmişti.
14 Eylül 2023

Avukat Feyza Altun, Twitter hesabından Farsça bir şiir paylaştıktan sonra, bir kullanıcının yorumuna 'Şeriate s..kayım' şeklinde karşılık verdi. Bu paylaşımın ardından sosyal medyada hedef gösterilen Altun, paylaşımını sildi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin laik olduğunu belirten yorumlar yaptı. Beykoz başsavcılığı tarafından 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla gözaltına alınan Altun, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı ise Altun hakkında 'dini değerlere hakaret ettiği' gerekçesiyle Ankara başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
20 Şubat 2024

Sosyal medya fenomenleri Nihal ve Bahar Candan kardeşler, 'Sazan Sarmalı' yöntemiyle dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla bir suç örgütüne üye olmak suçundan gözaltına alındı. İstanbul başsavcılığına yapılan suç duyurusunda, ikilinin örgütün gizli kasası oldukları iddia edildi. Küçükçekmece başsavcılığının yürüttüğü soruşturma sonucunda, 'suç gelirlerinin aklanması' suçundan gözaltı kararı çıktı ve İstanbul ile Kars'ta düzenlenen operasyonlar sonucu üç şüpheli yakalandı.
14 Kasım 2023

Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, Sağlık Bakanlığı'nın aşı tedarikindeki aksaklıkları basına anlattıktan sonra hakkında dava açıldı. Savcılık, Eryazğan'ın meslek örgütlerinde görev almasını engellenmesini talep ediyor. İddianamede, Eryazğan'ın 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla yargılanması isteniyor. İlk duruşma, 6 Şubat 2024'te görülecek.
25 Ağustos 2023

Sosyal medya fenomeni Danla Bilic, Ankara'da yaşayan Tuğay D. isimli bir kişinin kendisine sosyal medyadan rahatsız edici mesajlar gönderdiğini ve hayal dünyasında kendisiyle aşk yaşadığını iddia ettiğini belirterek şikayetçi oldu. Bilic'in can güvenliğini tehlikede gören mahkeme, Tuğay D. hakkında 2 ay süreyle uzaklaştırma kararı verdi. Türk hukukunda 'musallat olma' suçu, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu kapsamında 'tek taraflı ısrarlı takip' olarak tanımlanıyor ve bu tür eylemler için uzaklaştırma kararı alınabiliyor.
1 Nisan 2023
İşaretlediklerim