Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, Türkiye'nin güvenlik, huzur ve refahını sağlama adımlarının kararlılıkla sürdürüleceği belirtildi. PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı yürütülen operasyonlar hakkında bilgi verildi. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve Suriyelilerin gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşü için uluslararası işbirliğinin önemi vurgulandı. Ayrıca, Rusya-Ukrayna savaşının bölgesel riskleri artırdığına dikkat çekildi.
8 Haziran 2023

Mehmet Ali Güller, PYD'nin Irak hükümetinin ABD'yi topraklarından çıkarmaya yönelik müzakereleri ve İsrail'in Gazze saldırıları nedeniyle pozisyonunu güçlendirmeye çalıştığını belirtiyor. PYD'nin asıl amacının, seçimleri meşruiyete çevirerek Şam'la özerklik pazarlığında kullanmak olduğunu ifade ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Suriye ve Irak'ın kuzeyinde bir 'teröristan' kurulmasına izin vermeyeceğini söylerken, Güller, Ankara'nın Şam ile anlaşarak Suriye'nin kuzeydoğusunda egemenliğini yeniden sağlaması gerektiğini savunuyor. Ayrıca, Bahçeli'nin de Ankara-Şam işbirliğine işaret etmesi, güvenlik bürokrasisi üzerinde bir baskı oluşturabilir.
1 Haziran 2024

Suriye yönetimi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriye ile ilişkileri yeniden düzeltme talebine olumlu yanıt verdi. Ancak bu desteğin, 2011 öncesi duruma dönülmesi ve Suriye topraklarındaki yasadışı güçlerin çekilmesi şartına bağlı olduğu belirtildi. Suriye Dışişleri Bakanlığı, iki ülke arasındaki ilişkilerin sağlam temeller üzerine inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Suriye-Türkiye ilişkilerinin düzeltilmesi için samimi çaba gösteren ülkelere teşekkür edildi.
13 Temmuz 2024

Yusuf Karadaş, Erdoğan iktidarının Suriye ile normalleşme girişimlerinin, Kürtlere karşı işbirliği yapılan günlere geri dönmekten ibaret olduğunu savunuyor. Karadaş, Türkiye'nin Suriye'deki askeri varlığını sürdürme ve cihatçı grupları destekleme politikasının devam ettiğini belirtiyor. Ayrıca, CHP'nin bu politikaya karşı nasıl bir tutum alacağı ve Kürt sorununu barışçıl-demokratik yollarla çözme konusunda açık bir duruş sergileyip sergilemeyeceği sorgulanıyor.
12 Temmuz 2024

Kahire'de düzenlenen Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın adı anons edilince, Suriye heyeti salonu terk etti. Suriye heyeti, Fidan'ın konuşması bittikten sonra geri döndü. Suriye Dışişleri Bakanı Faysal El Mikdad, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye ile ilişkileri normalleştirmek istiyorsa kuzeydeki Arap topraklarından çekilmesi gerektiğini belirtti.
10 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kayseri ve Suriye'de artan gerilimle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Türkiye'nin bayrağına ve ülkesine sığınan mazlumlara uzanan elleri kırmasını bildiğini belirtti. Bu açıklama, Türkiye'nin hem iç hem de dış politikadaki kararlılığını vurguluyor. Ayrıntılar henüz tam olarak açıklanmadı.
2 Temmuz 2024

Rahmi Turan, Türkiye'nin yıllardır uyguladığı Suriye politikasının yanlış olduğunu ve bu politikanın hem Suriye'ye hem de Türkiye'ye büyük zarar verdiğini belirtiyor. 2015 yılında Rusya'nın Suriye'ye askeri destek vermesiyle dengelerin Esad lehine değiştiğini ve Türkiye'nin Esad'a karşı tutumunun zamanla değiştiğini vurguluyor. Rusya'nın arabuluculuğu ile Türkiye'nin Esad'a yönelik söyleminin 'Katil Esed'den 'Kardeşim Esed'e dönüştüğünü ifade ediyor. AKP politikalarının Türkiye'yi Suriye bataklığına sapladığını ve bu durumdan nasıl çıkılacağı konusunda endişeler olduğunu dile getiriyor.
15 Temmuz 2024

Rusya'nın, Astana görüşmeleri kapsamında Türkiye'ye Suriye'den çekilmesi için bir takvim sunacağı öne sürüldü. Suriye hükümeti kaynaklarına göre, Moskova'nın Ankara ile Şam arasındaki yakınlaşmayı desteklediği ve bu nedenle Türkiye'nin çekilme takvimini netleştireceği belirtildi. Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde kontrol sağladığı bölgelerdeki varlığını göçü engelleme, Suriyelilerin geri gönderilmesi ve YPG'yi sınır dışı tutma hedefleriyle meşrulaştırıyor. Suriye hükümeti ise bu durumu işgal olarak görüyor ve müzakereler için Türkiye'nin çekilmesini şart koşuyor.
20 Haziran 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 milyona yakın Suriyeli mültecinin geri dönüşü için Suriye'de konut yapımı projelerinin hazırlandığını belirtti. Türkiye'de kayıtlı geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısının 3 milyon 411 bin 29 olduğu bildirildi. Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'ın Türk askerinin çekilmesi talebini reddetti ve terör tehdidinin devam ettiğini ifade etti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu yarışacakken, Sinan Oğan'ın destek vereceği ittifak ve talepleri gündemdeki yerini koruyor.
19 Mayıs 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir dernek ziyaretinde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son 21 yılda Batı'nın Türkiye üzerindeki etkisini ortadan kaldırdığını ve Doğu ile Batı'yı birleştirdiğini savundu. Soylu, Erdoğan'ın Batı'nın Türkiye'deki vesayetini sona erdirdiğini ve Taksim'deki cami gibi projelerle Batı'nın Türkiye'ye yaptırmadığı şeyleri gerçekleştirdiğini belirtti. Ayrıca, 14 Mayıs akşamı Avrupa liderlerinin Erdoğan'ı arayacaklarını ve görüşme talebinde bulunacaklarını öne sürdü.
9 Mayıs 2023

Türkiye'nin dış politika ve güvenlik odaklı çabaları çerçevesinde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Müsteşarı İbrahim Kalın ve Savunma Bakanı Yaşar Güler'in Bağdat ve Erbil'e ziyaretleri gerçekleşti. Bu ziyaretler, özellikle PKK ile mücadele ve Haşd-i Şaabi'nin PKK karşıtı operasyonlara dahil edilmesi konularında Bağdat ve Erbil ile işbirliği yapma amacını taşıyor. Ankara, ayrıca Süleymaniye yönetimini PKK'dan uzaklaştırmak ve bölgedeki İran etkisini sınırlamak istiyor. Bu diplomasi trafiği, Türkiye'nin bölgedeki güvenlik ve dış politika hedeflerine ulaşma çabasını yansıtıyor.
7 Mart 2024

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, temmuz ayının ikinci haftasında bir heyetle Suriye'nin başkenti Şam ve Lazkiye kentlerine ziyarette bulunacağını duyurdu. Özdağ, bu ziyarette 'hayatın doğal akışına döndüğünü' göstereceklerini belirtti. Türkiye'deki göçmenlerin geri dönüşü konusunda sert açıklamalar yapan Özdağ, seçim kampanyasını da bu konu üzerinden yürütmüştü. Ziyaretin detayları ve amacı hakkında daha fazla bilgi verilmedi.
21 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti MKYK toplantısında Beşşar Esed ile görüşme olasılığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Özbekistan'daki Şanghay İşbirliği Örgütü toplantısında Esed ile görüşmeyi planladığını ancak İran'ın bu görüşmeyi engellediğini belirtti. Erdoğan, uluslararası ilişkilerde ebedi dostluklar ve düşmanlıklar olmadığını vurgulayarak, Esed ile görüşmeye her zamankinden daha yakın olduklarını ifade etti. Ayrıca, Erdoğan'ın 14 Mayıs seçimlerinden önce Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır ile ilişkileri normalleştirme stratejisi belirlediği belirtildi.
1 Temmuz 2024

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından yayımlanan bildiride, Suriye'deki nifak girişimlerine izin verilmeyeceği vurgulandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Suriye'deki duruma dikkat çekildi ve iki halkın kadim dostluğunu hedef alan kışkırtmalara müsaade edilmeyeceği belirtildi. Ayrıca, Suriye topraklarının bölücü terörden arındırılmasının önemi vurgulandı.
25 Temmuz 2024

Ayşenur Arslan, Devlet Bahçeli'nin 25 Haziran'daki TBMM grup konuşmasında, Türkiye'yi 3. Dünya Savaşı fikrine ısındırmaya çalıştığını iddia etti. Arslan, Bahçeli'nin konuşmasının Erdoğan'a Sinan Ateş mesajı vermek amacı taşıdığını belirtti. Ayrıca, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın mültecilerin geri dönüşü ve Suriye politikası hakkındaki açıklamalarına dikkat çekti. Arslan, Suriye ile normalleşme sürecinin önemine vurgu yaparak, bu sürecin Türkiye'ye de yansımasını temenni etti.
27 Haziran 2024

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye sınır hattında incelemelerde bulundu ve yasa dışı geçiş iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yüksek teknoloji ile donatılmış ve görevini başarıyla yerine getirdiğini belirtti. Yasa dışı geçişle ilgili videoların ve fotoğrafların Türkiye sınırlarıyla ilgisi olmadığını ifade etti ve eleştirilere, 'İsteyen, kendine güvenen varsa yasadışı geçişi denesin' diyerek meydan okudu.
24 Mayıs 2023

Arslan Bulut, Erdoğan'ın 15 yıllık Suriye politikasının iflas ettiğini savunuyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Milli Güvenlik Kurulu'nun açıklamaları, Türkiye'nin Suriye'deki terör örgütlerine karşı daha aktif bir askeri işbirliği yapması gerektiğini vurguluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Suriye'nin kuzeyinde bir 'teröristan' devletinin kurulmasına izin vermeyeceklerini belirtiyor. Bulut, ABD'nin PKK/YPG'ye verdiği destek ve Türkiye'nin bu konudaki tutumunu eleştiriyor.
31 Mayıs 2024

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal El Mikdad, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın konuşması sırasında Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısını protesto ederek salonu terk etti. Mikdad, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki Arap topraklarından çekilmesi gerektiğini belirtti ve talepler karşılanmadığı sürece Türk tarafıyla herhangi bir anlaşma yapılmayacağını söyledi. Mısır'ın, Şam ile Ankara'yı yakınlaştırmada rol oynayabileceği konusunda ise Mikdad, Mısır'ın Suriye'nin çıkarına olan her şeyi yapacağından emin olduğunu ifade etti.
12 Eylül 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'yumuşama' olarak nitelendirdiği süreci 'normalleşme' olarak adlandırmayı tercih ettiğini açıkladı. Özel, siyasetin küslük üzerine kurulamayacağını, gerçek demokrasilerde liderler arasında sürekli bir küslüğün olmaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, devletin siyasete alet edilmesinin yanlış olduğunu, devlet ve millet arasında bir yarış olursa milletin kazanacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede dış temasları hakkında bilgi verdiğini de paylaştı.
8 Mayıs 2024

Abdulkadir Selvi, ABD'nin Suriye'de PKK üzerinden tehlikeli bir plan yürüttüğünü iddia ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın PKK-SDG için 'Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi' tanımını kullanması, ABD'nin Suriye topraklarında PKK'ya özerk bir yönetim kurduğunu gösteriyor. Selvi, Türkiye'nin bu duruma gereken yanıtı vereceğinden emin olduğunu ve bu durumun sadece Türkiye'nin değil, Suriye, Rusya ve İran'ın da sorunu olduğunu belirtiyor.
10 Haziran 2024
İşaretlediklerim