Esfender Korkmaz, Türkiye'nin yaşadığı 14'üncü krizin ekonomik, siyasi ve sosyal alanlarda farklı olduğunu ve bu nedenle IMF ile yapılabilecek bir anlaşmanın krizi çözemeyeceğini belirtiyor. Türkiye'nin siyasi ve sosyal sorunları çözmeden IMF ile anlaşma yapmasının mümkün olmadığını ve mevcut iktidarın demokrasi ve hukuk alanında geri dönüş yapması gerektiğini ifade ediyor. Korkmaz, en akılcı çözümün siyasi iktidarın değişmesi olduğunu vurguluyor.
6 Mart 2024

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yeniden alevlenmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı terör örgütü olarak görmeyip 'kurtuluş ve mücahitler grubu' olarak tanımlaması, İsrail ile Türkiye arasında bir polemiğe yol açtı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in Türkiye'yi Hamas'ı barındırmakla itham eden bir mesaj paylaşmasının ardından, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail'in Filistinlilere yönelik baskı politikalarını eleştirdi ve İsrail'in sivil nüfusa saldırılarını meşru müdafaa olarak görmeyi reddetti.
2 Aralık 2023

Goldman Sachs ekonomistleri tarafından hazırlanan raporda, Türk lirasının keskin bir değer kaybı yaşayabileceği ve piyasaların muhalefetin seçimleri kazanma olasılığını daha yüksek olarak fiyatladığı belirtiliyor. Türkiye'deki seçimlere dair yabancı yatırımcı ve bankaların ilgisi artarken, analizler AKP'nin iktidarda kalması durumunda karamsar bir ekonomik tablo çiziyor. Ancak iktidar değişikliği ve para politikasının düzelmesi halinde uzun vadede pozitif beklentiler olduğu ifade ediliyor. Merkez Bankası'nın son bir ayda yaptığı yaklaşık 50 milyar dolarlık döviz satışı ve rezervlerdeki düşüş, kurda oynaklık riskini artırıyor.
12 Mayıs 2023

Ali Bayramoğlu, Türkiye'de iktidarın kimliği ve değerleri üzerine sahanın genişlediğini ancak bu genişlemenin kaotik ve kuralsız olduğunu, ötekinin ve ortak değerlerin aleyhine sonuçlar doğurduğunu belirtiyor. Yargı, adalet, seçim, demokrasi, siyaset, hakkaniyet, ekonomi ve rasyonellik arasındaki bağların kopmakta olduğunu ve bu durumun Türkiye'yi her geçen gün daha fazla boğduğunu ifade ediyor. Bayramoğlu, kutuplaştırıcı siyasetin iktidarı destekleyen grupların temel değerlerine de zarar verdiğini ve mevcut durumun bir gün sona ereceğini öngörüyor.
16 Mart 2024

Yerel seçimlerin tamamlanmasıyla Türkiye, ekonomi politikalarına yeniden odaklanacak bir döneme giriyor. Önümüzdeki süreçte enflasyonla mücadele, piyasalarda yeni denge arayışları ve dolar kurundaki stabilizasyon çabaları öncelikli hedefler arasında yer alacak. Ekonomik istikrar ve yatırım ikliminin güçlenmesine katkıda bulunacak önlemler alınacak. Ayrıca, yabancı yatırımcıların ilgisi ve Türkiye'ye yönelik değerlendirmelerin artması bekleniyor.
1 Nisan 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından Türkiye'de bir değişim sürecinin başladığını belirtti ve başarıya olan kararlılığını 'Ya başaracağız ya başaracağız' sözleriyle ifade etti. Makro ve mikro siyaset kavramları üzerinden Türkiye'deki ve uluslararası siyasetin yapısını eleştiren Demirtaş, seçimlerin bu siyasi oyunları temizleyen bir mekanizma olarak işlediğini ve kendisi gibi siyasetçilerin halkın öz gücüne dayanarak ayakta kaldığını vurguladı. Ayrıca, seçimlerin bölgesel ve küresel güç dengelerini etkileyecek önemli bir temizlik süreci olduğunu ve bu süreçte halkın saf iradesinin önemli bir güç olduğunu belirtti.
31 Ocak 2023

Nurcan Gökdemir, Türkiye'de siyasi partiler arasındaki farkların giderek azaldığını ve bu durumun siyasi sığlaşmaya yol açtığını eleştiriyor. AKP'nin uzun yıllardır siyaset sahnesini domine etmesi ve muhalefetin de toplumdaki muhafazakarlaşma nedeniyle benzer bir dil kullanmaya başlaması, partiler arası kimliksizleşmeyi ve birbirinden farklılıkların azalmasını beraberinde getirmiş. Gökdemir, bu durumun toplumun yarısına yakınının iktidarı değiştirme hayallerini her seçimde boşa çıkardığını belirtiyor.
10 Mart 2024

Ekonomistler, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine gelmesinin, mevcut politikalar değişmediği sürece bir fark yaratmayacağını belirtiyor. Türkiye'nin ekonomik göstergeleri ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği bir dönemde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi konusundaki ısrarı devam ediyor. Erdoğan'ın yeni kabinesi için Mehmet Şimşek ile görüştüğü biliniyor, ancak ekonomistler ve piyasa uzmanları, politika değişikliği olmadan olumlu bir değişiklik beklemiyorlar.
30 Mayıs 2023

Ali Bayramoğlu, Türkiye'de devletin siyaset üzerindeki etkisinin artık çok daha belirgin bir hale geldiğini ve siyaset ile devlet arasındaki mesafenin ortadan kalktığını ifade ediyor. Bahçeli'nin 'Türkiye sandıkta kurulmamıştır' ifadesini, siyasi bir zihniyetin dışavurumu olarak değerlendiriyor. Bayramoğlu, seçimlerin devletin başına kimin geleceğine dair yapılan yoklamalar olduğunu ve son yerel seçimlerde yaşanan sapmaların, Bahçeli zihniyeti tarafından düzeltilmeye çalışıldığını belirtiyor. Yazı, muhalif siyasi aktörlerin bu yeni modele nasıl tepki vereceği sorusunu gündeme getiriyor.
20 Nisan 2024

Financial Times, Türkiye'deki seçim sonuçlarını ve ekonomik durumu ele alarak, Türkiye'nin ekonomik ve demokratik geleceği için endişelerini ifade etti. Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde yaşanan düşüş ve net rezervlerin negatif seviyeye düşmesi, yüksek enflasyon oranları ve heterodoks ekonomi politikaları yabancı yatırımcıların ülkeden ayrılmasına yol açtı. Ayrıca, Türkiye'nin parlamenter demokrasisinin yerini alan cumhurbaşkanlığı sistemi ve eşit olmayan seçim koşulları, muhaliflerin durumu ve medya üzerindeki hükümet kontrolü gibi konulara değinildi.
29 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinin döviz kuru açısından istikrarlı bir döneme girdiğini ifade etti. Merkez Bankası'nın yıl başından bu yana döviz kuru baskısını azaltmak için 10 milyar doların üzerinde rezerv harcadığı, buna rağmen doların 32, avronun ise 35 TL'ye ulaştığı belirtildi. Yılmaz, ekonomideki olumlu gelişmelerin kredi değerlendirme kuruluşlarını da etkilediğini, siyasi belirsizliklerin sona erdiğini ve ekonomik politikaların daha sağlıklı bir şekilde izlendiğini savundu. Ayrıca, enflasyonla mücadele için yeni bir politika seti belirlendiğini ve 2026'da enflasyonun tek haneye düşeceğini öngördü.
9 Mart 2024

TEAM Araştırma Genel Direktörü Ulaş Tol, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ittifakının oylarının yüzde 41-43 seviyesinde olduğunu, muhalefetin avantajlı durumda olduğunu ancak seçim güvenliği gibi hesaplamalara dahil olmayan faktörlerin sonucu etkileyebileceğini ifade etti. Muharrem İnce'nin oylarında düşüş olmasına rağmen seçimleri ikinci tura bırakabilecek bir unsur olduğunu, Meclis çoğunluğunun kaybı ve ikinci tura kalmanın muhalefet için en büyük riskler olduğunu belirtti. Millet İttifakı'nın ortak liste oluşturmasının ve İYİ Parti ile CHP'nin bazı bölgelerde işbirliği yapmasının avantaj sağlayabileceğini, ancak TİP'in şu anki ölçümlere göre milletvekili çıkaramadığını ancak etkili bir kampanyayla bu durumun değişebileceğini dile getirdi.
12 Nisan 2023

Türkiye hükümeti tarafından uygulanan 'yeni ekonomi modeli' cari işlemlerde fazla vermeyi ve yüksek enflasyonu düşürmeyi hedefliyordu. Ancak ekonomistlerin uyarılarına rağmen modelin hedefleri tutmadı ve ekonomi, piyasa dışı düzenlemeler ve rezerv satışlarıyla destekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikaları sürdürme kararlılığına rağmen, hükümet yetkilileri mevcut modelin devamı veya seçim sonrası 'ortodoks' ekonomi politikalarına geçiş üzerine görüş ayrılıkları yaşadıklarını ifade etti.
27 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muğla Gençlik Buluşması'nda yaptığı konuşmada, son 20 yılda Türkiye'nin demokrasi ve kalkınma alanında önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtti. Başörtüsü teklifi konusunda muhalefet partilerine anayasa değişikliği yapma çağrısında bulundu ancak muhalefetin randevu taleplerini reddettiğini ve bu nedenle sadece 'cumhur ittifakı' olarak bir araya gelmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Ayrıca, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecinde Türkiye'den destek istediklerini ancak teröristlerin iadesi konusunda istenilen adımları atmadıklarını söyledi.
15 Ocak 2023

Esfender Korkmaz'ın yazısında, Türkiye'nin siyasi haklar, sivil özgürlükler ve yolsuzluk algısı açısından dünya genelinde olumsuz bir imaja sahip olduğu belirtiliyor. Ülkenin yatırım yapılabilirlik statüsünün düşük olduğu, yabancı ve yerli sermayenin çekildiği, dış borç risklerinin yüksek olduğu ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin arttığı vurgulanıyor. Bu durumun Türkiye'nin ekonomik büyümesini ve uluslararası itibarını olumsuz etkilediği ifade ediliyor.
27 Şubat 2024

Akif Beki, Nevruz kutlamalarında yapılan konuşmaları ve siyasi liderlerin açıklamalarını yorumlayarak Türkiye'de Kürt sorununun çözümüne yönelik yeni bir sürecin sinyallerini değerlendiriyor. Leyla Zana'nın ve diğer siyasi figürlerin açıklamaları, bir çözüm sürecinin yeniden gündeme gelebileceğine işaret ediyor. Ancak, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin konuya yaklaşımı ve geçmişte yaşananlar, bu sürecin önündeki engelleri ve zorlukları gözler önüne seriyor.
22 Mart 2024

Türkiye'de gerçekleşen seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu ikinci turda yarışacak. İktidarın uyguladığı 'heterodoks' ekonomi politikaları nedeniyle yüksek enflasyon ve düşük faiz oranları devam ederken, Kılıçdaroğlu 'ortodoks' politikalara dönüş vaadiyle yatırımcıların ilgisini çekmişti. Seçim sonuçlarının belirsizliği ve Erdoğan'ın kazanması durumunda ekonomik dengesizliklerin devam edeceği endişesi, uluslararası yatırımcılar ve ekonomi aktörleri arasında kötümser yorumlara yol açtı.
15 Mayıs 2023

Türkiye'de seçimlerin ardından ekonomik durumun nasıl iyileştirileceği tartışılmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ekonomi yönetimine getirmeyi düşünüyor. Uzmanlar, Türkiye'nin ekonomik politikalarının risk taşıdığını ve zorlu önlemler gerektirebileceğini belirtiyor. Merkez Bankası'nın döviz rezervleri negatif bölgeye düşmüş durumda. Analistler, faiz oranlarını yükseltmek veya Türk Lirası'nın değer kaybına izin vermek arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, Şubat ayındaki depremlerin ekonomi üzerindeki etkisi ve hükümetin faiz oranlarını yükseltme zorunluluğu da gündemde.
31 Mayıs 2023

Bloomberg haber ajansı, yabancı yatırımcıların Türkiye'nin ekonomi politikaları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajlarını anlamaya çalıştığını yazdı. Erdoğan'ın faiz indirimi konusundaki ısrarı ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcılar ülkeden çekilmişti. Erdoğan'ın eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesi ve olası kabine değişiklikleri piyasaların dikkatini çekiyor. Bloomberg, Erdoğan'ın politikalarında bir yumuşama olup olmayacağını ve Şimşek'in ekonomiyi düzeltecek özerkliği isteyip istemediğini tartışıyor.
30 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı konuşmada, ekonomide 'rasyonel fiyatlamaların' başladığını ifade etti. Ayrıca, muhalefetin yönetimindeki belediyelerin gerçek belediyecilikle buluşacağını söyledi. Suriye'nin kuzeyindeki güvenlik durumuna ve İsrail'in Filistin politikasına da değinen Erdoğan, asgari ücretin işçi ve işveren memnuniyetini sağlayacak şekilde belirleneceğini vurguladı.
6 Aralık 2023
İşaretlediklerim