Hollanda'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isminin bulunduğu kutucuğun üzerinde siyah nokta bulunan oy pusulaları tartışma yaratmıştı. İYİ Parti YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, YSK'nın bu pusulaların geçerli olacağına dair karar verdiğini duyurdu. Karar, 298 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerine dayanarak, özel olarak konulmuş bir işaret olmayan noktaların oyu geçersiz kılmayacağını belirtiyor.
10 Mayıs 2023

Kadıköy kaymakamlığı, Lambdaistanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği'nin 15 Haziran'da düzenlemeyi planladığı çay ve sohbet etkinliğini yasakladı. Dernek, yıllardır sorunsuz şekilde gerçekleştirdiği Tea & Talk etkinliğinin bu sefer engellendiğini ve yasağa karşı çevrimiçi bir etkinlik düzenleyeceklerini duyurdu. Ayrıca, geçen hafta Kadıköy'de LGBTİ+ Onur Ayı etkinlikleri kapsamında 'Pride' filmi gösterimi sırasında toplanan yurttaşlar polis tarafından gözaltına alınmıştı.
15 Haziran 2023

TBMM Karma Komisyonu, CHP'li Ali Mahir Başarır ve İYİ Partili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde karar verdi. Başarır, bir mahkemeye tepki göstermesi nedeniyle 'duruşma hakimlerine alenen hakaret' ve 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından; Türkkan ise Bingöl'de bir vatandaşa hakaret etmesi ve sonrasında özür dilemesi nedeniyle 'hakaret' suçundan fezleke hazırlanmıştı. TBMM Genel Kurulu'nun son kararı vereceği belirtildi ve milletvekilleri savunmalarını yazılı veya sözlü olarak yapabilecekler.
2 Mart 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), seçim dönemi yayınlarındaki ihlaller gerekçesiyle Fox TV ve Halk TV'ye reklam gelirlerinin yüzde 5'i, Flash Haber ve Tele 1'e ise yüzde 3'ü oranında para cezası kesti. RTÜK'ün CHP'li üyesi İlhan Taşçı, Twitter üzerinden cezaların gerekçelerini paylaştı. Fox TV'nin, Çiğdem Toker'in 'Demokrasi sandıktan ibaret değildir' ifadesi, Halk TV'nin Ümit Özdağ'ın Suriyeli seçmenlere yönelik eleştirileri, Tele 1'in oy pusulalarına ilişkin iddiaları ve Flash Haber'in Cemal Enginyurt'un Sinan Oğan hakkındaki eleştirileri nedeniyle cezalandırıldığı belirtildi. Taşçı, RTÜK'ün basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına karşı engellemelerde bulunduğunu iddia etti.
7 Haziran 2023

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan fezlekeleri görüşecek. İki parti de komisyon toplantısına katılmama kararı aldı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, komisyonu ve kararlarını meşru görmeyerek toplantıya katılmayacaklarını açıkladı.
10 Ocak 2023

AKP milletvekili ve eski maliye bakanı Nureddin Nebati'nin Meclis'te olmadığı halde yerine oy kullanılmaya çalışıldığı belirlendi. Bu durum, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanı Gülüstan Kılıç Koçyiğit'in yoklama talebi üzerine ortaya çıktı. İyi Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta, yaşananları TBMM Genel Kurulunda hile yapıldığı şeklinde değerlendirdi ve tepki gösterdi. Olayın ardından yeterli çoğunluk olmadığı gerekçesiyle TBMM Genel Kurulu kapandı.
27 Şubat 2024

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), il ve ilçelerde gerçekleştirilen yerel seçimler sonrası çeşitli partiler tarafından yapılan itirazları değerlendirdi. CHP, MHP, Yeniden Refah Partisi, AKP ve DEM Parti'nin farklı bölgelerdeki seçim sonuçlarına yönelik itirazları çoğunlukla reddedildi. Ancak Ordu iline bağlı İkizce, Perşembe, Mesudiye, Çamaş, Gürgentepe, Kabataş ve Ünye ilçelerinde oyların yeniden sayılmasına karar verildi.
7 Nisan 2024

İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat'ın talimatıyla, partinin YSK temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk tarafından Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) seçimlerde parmak boyası kullanılması talebiyle başvuruda bulunuldu. YSK, yasal bir düzenleme gerektiğini belirterek bu talebi reddetti. Karar, Öztürk tarafından sosyal medya hesabından duyuruldu.
9 Mart 2023

İstanbul Valiliği, kentteki park, piknik yeri, plaj ve sahillerde içki içme yasağını getirdi. Valilik, kararın yeni olmadığını ve mevcut yasaları hatırlattıklarını belirtti. Ancak, bu karar birçok hukukçu tarafından Anayasa'ya aykırı bulundu ve sosyal medyada tepkiler çekti. Türkiye İşçi Partisi ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, karara tepki gösteren muhalefet temsilcileri oldu.
30 Ağustos 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ı partiden ihraç etti. Özcan, geçtiğimiz yıl bir kadın meclis üyesiyle olan diyalogu sonrasında parti kurallarıyla bağdaşmayan tutum ve davranışları nedeniyle disipline sevk edilmişti. Özcan'ın avukatı Kübra Özcan, ihraç kararına karşı yargı yoluna başvuracaklarını bildirdi. Tanju Özcan, ihraç edilmesinden bir gün önce istifa edeceğini açıklamış, ancak daha sonra bu kararından vazgeçmişti.
26 Temmuz 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmadığını, ancak kısıtlandığını açıkladı. Taksim Meydanı, 1977'deki trajik olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için önemli bir simgesel mekan olarak kabul ediliyor. Anayasa Mahkemesi, bu kısıtlamaların Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtmiş olmasına rağmen, İstanbul Valiliği bu yıl da kutlamaların yapılmayacağını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sınırlı sayıda kişinin çelenk bırakmasına izin verileceğini ifade etti.
23 Nisan 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul'da düzenlenen bir iftar programında yaptığı konuşmada, uzun süredir siyasetin kutuplaştırıcı bir dil ile yapıldığını eleştirdi. Seçimlerin bayram havasında geçmesi gerektiğini vurgulayan Akşener, başbakanlık için pazarlık yapmak istemediğini, halkın helal oylarıyla bu makama gelmek istediğini belirtti. Ayrıca, 'Kürt'sün eşitsin PKK'lısın' denklemini reddettiğini ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının nüfus cüzdanı sahibi olarak eşit olduğunu ifade etti.
14 Nisan 2023

Yerel seçimler sırasında iktidar adaylarının eleştirdiği 'Kent Lokantaları' hizmeti, seçimlerde muhalefetin lehine bir etken oldu. Uğur Dündar, bu hizmetin yoksullar için büyük bir destek olduğunu ve CHP Genel Başkanlığının, partinin kazandığı tüm belediyelerde bu uygulamanın genişletilmesini istediğini belirtti. Dündar, sosyal belediyecilik anlayışının bir parçası olarak görülen 'Kent Lokantaları'nın, yoksulların açlıkla mücadelesinde önemli bir işlev gördüğünü vurguladı.
21 Nisan 2024

Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararıyla akaryakıta yapılan ÖTV zamları sonucunda, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, toplu ulaşım maliyetlerinin arttığını ve bu durumun yerel yönetimleri zor durumda bıraktığını ifade etti. Twitter üzerinden bir açıklama yapan Büyükerşen, orta ve dar gelirli vatandaşlar ile araç sahiplerinin durumunu göz önünde bulundurarak yerel yönetimlerin toplu taşımada ÖTV'den muaf tutulması gerektiğini belirtti.
16 Temmuz 2023

CHP İstanbul Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclis üyesi Yunus Emre, vatandaşlığa kabul edilenlerin Resmi Gazete'de yayımlanmasını öngören bir kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Emre, Türk vatandaşlığının doğumla ve sonradan olmak üzere iki türlü mümkün olduğunu belirtti. 2017'de yapılan düzenlemeyle yabancılara mülk satışı yoluyla vatandaşlık hakkının verilmesinin sağlandığını, ancak bu durumun güvenlik ve kamu düzeni sorunu yarattığını ifade etti.
20 Eylül 2023

Ardahan merkezde yapılan yerel seçimlerde, CHP adayı Faruk Demir'in AKP adayı Yunus Baydar'a 174 oy farkla üstünlük sağladığı seçimlerin yenilenmesi kararı, İl Seçim Kurulu tarafından iptal edildi. AKP'nin oy sayımının tamamlanmasının ardından İlçe Seçim Kurulu'na yaptığı itiraz sonucu seçimin 2 Haziran'da tekrarlanmasına karar verilmişti. Ancak CHP'nin üst merci olan İl Seçim Kurulu'na yaptığı itiraz kabul edilerek, mazbatanın CHP'li Demir'e verilmesine karar verildi. AKP'nin Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itiraz hakkı bulunuyor.
5 Nisan 2024

Erzincan'ın merkez ilçesi Hocabey mahallesi ve Malatya'nın Battalgazi ilçesine bağlı Hidayet ve Hanımınçiftliği mahallelerinde bazı taşınmazlar, yürütülen kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri kapsamında acele kamulaştırılacak. Bu kararlar Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararları ile duyuruldu. Ayrıca, Ankara, Konya ve Giresun'daki bazı bölgelerin turizm merkezi ve kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi olarak sınırları yeniden belirlendi.
16 Mart 2023

Eser Karakaş, AKP'li Ayşe Böhürler'in, Türkiye'de Türkçe dışındaki anadillerin kullanımı hakkında yaptığı açıklamaları eleştiriyor. Karakaş, Böhürler'in 28 Şubat döneminde türban yasağı konusunda kullanılan mantığı, bugün anadillerin kullanımı konusunda sergilediğini belirtiyor. Böhürler'in kamusal alan yerine 'sosyal yaşam' ifadesini kullanarak, 28 Şubat döneminin mantığını benimsediğini ve bu yaklaşımıyla eleştirilere maruz kaldığını ifade ediyor. Karakaş, Böhürler'in bu tutumunun, anadil konusunda farklı görüşleri olanları zor durumda bırakabileceğini öne sürüyor.
27 Şubat 2024

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, sosyal medyada dolaşıma giren ve bir araçta 'T.C. İçişleri Bakanlığı Ak Gençlik Ocakları Mersin İl Başkanlığı' yazılı bir kartın fotoğrafını Meclis gündemine taşıdı. Gökçel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya bu kartın kullanımı ve mevzuatı hakkında sorular yönelttiği bir soru önergesi verdi. Önergede, derneklere araç kartı tahsis edilip edilmediği, yasadışı kullanım durumunda işlem yapılıp yapılmadığı ve aracın kimin üzerine kayıtlı olduğu gibi konulara değinildi.
22 Şubat 2023

Çanakkale'de yaşanan kuraklık nedeniyle Atikhisar Barajı'ndaki su seviyesinin düşmesi sonucu belediye tarafından su kullanımına kısıtlamalar getirildi. 30 Nisan'a kadar geçerli olacak kısıtlamalar arasında hortumla yıkama yasağı, sanayi tesislerinde su kullanımının kısıtlanması, araba yıkama ve halı yıkama gibi faaliyetlerin sınırlandırılması bulunuyor. Ayrıca bahçe sulamaları ve tarımsal sulama faaliyetlerine de kısıtlamalar getirilmiş olup, bu kurallara uymayanlara cezai işlem uygulanacak.
2 Mart 2023
İşaretlediklerim