Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlardaki düşüş ve pazardaki güçlü rekabetle mücadele etmek amacıyla küresel çapta personelinin yüzde 10'dan fazlasını işten çıkarma kararı aldı. Bu kararın duyurulmasının ardından Tesla'nın hisse senedi yüzde 1,3 değer kaybetti. Şirket, 2023 yılının başından bu yana hisse senedi değerinde yüzde 31'lik bir düşüş yaşadı. Tesla ayrıca, Çin'deki fabrikasında üretimi azaltma ve New York'taki işgücünün yüzde 4'ünü işten çıkarma gibi önlemler almıştı.
15 Nisan 2024

Japonya merkezli elektronik üreticisi Toshiba, son dönemdeki finansal kayıplar nedeniyle 4 bin çalışanını işten çıkaracağını açıkladı. Bu sayı, şirketin Japonya'daki çalışanlarının yüzde 6'sına denk geliyor ve işten çıkarmalar kasım ayına kadar sürecek. CEO Şimada Taro, bu kararın Toshiba'nın uzun vadeli hayatta kalması için gerekli olduğunu belirtti. Şirket, öz kaynaklarını altyapı, enerji ve dijitalleşme gibi büyüme alanlarına yoğunlaştırmayı ve yan kuruluşları entegre ederek gereksiz operasyonları azaltmayı planlıyor.
17 Mayıs 2024

Sony, PlayStation bünyesinde 900 kişinin işten çıkarılacağını ve Londra'da bulunan stüdyosunun kapatılacağını duyurdu. Bu işten çıkarma dalgası, dünya genelindeki tüm PlayStation çalışanlarını etkileyecek. İşten çıkarmalar, aralarında SingStar oyun serisini geliştiren Londra stüdyosu, Last of Us'ın geliştiricisi Naughty Dog, Marvel’s Spiderman'ın geliştiricisi Insomniac Games ve Horizon'un geliştiricisi Guerrilla Games'in de bulunduğu birçok stüdyoyu etkileyecek.
28 Şubat 2024

Market teslimat uygulaması Getir, yaklaşık 12 milyar dolar değer biçilen bir şirket olarak, Britanya pazarından çekilmeye hazırlanıyor. Bu karar, Britanya'da 1500 olmak üzere toplamda binlerce çalışanı etkileyebilir ve şirketin Avrupa'daki diğer pazarlarda da işleri durdurması gündemde. Getir, son dönemde yeniden yapılandırma danışmanları tuttu ve büyük hissedarlarından biri olan Abu Dabi fonu Mubadala'ya danışmanlık hizmeti veriliyor. Şirket, geçtiğimiz eylülde küresel çalışanlarının yüzde 10'unu işten çıkarmıştı ve şimdi yalnızca ABD ve Türkiye'de operasyonlarına devam edecek.
20 Nisan 2024

Amazon, CEO Andy Jassy'nin çalışanlara gönderdiği mesajda, 2025 itibarıyla çalışanların beş gün ofise gelmesinin zorunlu hale geleceğini duyurdu. Jassy, Kovid-19 salgını öncesindeki politikanın geri getirileceğini ve ekip üyelerinin ofisteyken daha iyi işbirliği yaptığını belirtti. Hastalıklar ve acil durumlar gibi bazı istisnalarda uzaktan çalışılabileceği bildirildi. Amazon'un bu kararı, daha önce çalışanlar tarafından protesto edilmişti.
17 Eylül 2024

ABD'li teknoloji devi Apple, elektrikli otomobil üretme çalışmalarını sonlandırma kararı aldı. Bloomberg'in haberine göre, bu karar şirket içinde yaklaşık 2 bin çalışanı şaşırttı ve projede görevli birçok kişinin yapay zeka bölümüne kaydırılacağı belirtildi. Elektrikli otomobil ekibinde görevli donanım mühendisleri ve otomobil tasarımcıları, diğer Apple ekiplerindeki işlere başvurabilecek, ancak işten çıkarmaların da olacağı ifade edildi.
28 Şubat 2024

Getir, salgın döneminde hızlı büyüme gösterdi ancak sonrasında finansal sıkıntılar yaşamaya başladı. Şirket, Fransa, İtalya, Portekiz ve İspanya'dan çekildikten sonra Almanya ve İngiltere pazarlarından da çıkmak zorunda kaldı. Bloomberg'in raporlarına göre, Getir'in Avrupalı yöneticileri arasında strateji anlaşmazlıkları yaşandı ve şirketin nakit yakma oranı ayda yaklaşık 50 milyon dolara ulaştı. Bu durum, yatırımcılarla çekişmelere yol açtı ve şirketin küçülmesine neden oldu.
5 Haziran 2024

ABD'li gıda saklama kapları üreticisi Tupperware, artan mali kayıplar nedeniyle iflas başvurusunda bulundu. Şirket, borçlarını yeniden yapılandırarak mali durumunu düzeltmek amacıyla Chapter 11 iflas koruması için mahkemeden izin isteyecek. CEO Laurie Ann Goldman, zorlayıcı makroekonomik koşulların şirketin finansal durumunu olumsuz etkilediğini belirtti. İflas başvurusu haberlerinin ardından şirketin hisseleri yüzde 50'den fazla değer kaybetti.
18 Eylül 2024

Starbucks, İsrail'e destek verdiği düşünüldüğü için dünya genelinde boykot ediliyor ve bu durum mali kriz yaşamalarına neden oluyor. Şirket, çalışanlarının sendikal mücadelesi ve ürünlerine yaptığı zamlar nedeniyle de zor durumda. CEO Laxman Narasimhan, tepkileri azaltmak için insanlık yanlısı açıklamalar yapsa da, 2024'ün ilk aylarında satışlar düşüş gösterdi. Türkiye'de de fiyat artışları ve sendikalaşma çabaları dikkat çekiyor.
10 Haziran 2024

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yayınlanan bir raporda, yapay zekanın dolandırıcıların finansal firmalara yönelik daha karmaşık saldırılar düzenlemesine olanak sağladığı ifade edildi. Raporda, finansal hizmetler sektörü ve teknoloji alanında faaliyet gösteren 42 şirketle yapılan görüşmelere dayanarak, yapay zekanın siber güvenlik ve dolandırıcılık konularında yeni bir dönem başlattığı vurgulandı. Ayrıca, suçluların yapay zeka yardımıyla finansal kurumlardaki müşterileri daha gerçekçi bir şekilde taklit edebildikleri ve bu sayede hesaplara erişim sağlayabildikleri belirtildi.
27 Mart 2024

Dünya çapında Microsoft dahil birçok şirkete hizmet veren CrowdStrike adlı siber güvenlik şirketi çöktü. Bu çöküş, süpermarketlerden havayollarına, medyadan borsaya kadar geniş bir sektörde hizmetlerin aksamasına neden oldu. Şirketin çöküşü, birçok sektörde operasyonel aksaklıklara yol açtı ve küresel ölçekte etkiler yarattı.
19 Temmuz 2024

Türk market teslimat uygulaması Getir, Almanya'daki 1800 çalışanını işten çıkardı ve 15 Mayıs'tan itibaren ülkeden çekilmesi bekleniyor. Şirket, Türkiye iç pazarına odaklanmayı planlıyor ve Avrupa pazarındaki faaliyetlerini de durduracak. Ayrıca, Getir'in büyük hissedarı Mubadala, şirketin iş modelinden memnun olmadığı ve Almanya'daki Gorillas operasyonlarını tek bir marka altında birleştirmediği için yönetime olan sabrının tükendiği belirtiliyor. Getir ayrıca Britanya'dan da çekilmeye hazırlanıyor ve e-ticaret sitesi N11'i satmayı düşünüyor.
25 Nisan 2024

ABD Hazine Bakanlığı, finansal hizmetler sektöründe yapay zekanın siber güvenlik risklerini artırdığını ve dolandırıcılığı kolaylaştırdığını belirten bir rapor yayınladı. Raporun hazırlanması sürecinde 42 şirketle görüşüldüğü ve yapay zekanın dolandırıcıların finansal firmalara daha karmaşık saldırılar düzenlemesine olanak tanıdığı vurgulandı. Ayrıca, suçluların müşterileri taklit etme ve hesaplara erişme konusunda yapay zeka teknolojilerini kullanarak daha gerçekçi yöntemler geliştirdiği belirtildi.
27 Mart 2024

ABD merkezli teknoloji devi Google, New York'ta düzenlenen bir teknoloji etkinliğinde İsrail'i protesto ederek bir İsrailli yöneticinin konuşmasını bölen Google Cloud mühendisini işten çıkardı. Mühendis, 'Soykırımı veya gözetlemeyi güçlendirecek teknoloji üretmeyi reddediyorum' diyerek protestosunu dile getirmişti. Google sözcüsü, çalışanın şirket politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle kovulduğunu açıkladı.
9 Mart 2024

Starbucks, İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonrasında İsrail'e yardım gönderdiği gerekçesiyle boykotun hedefi oldu. Bu durumun gelirler üzerinde olumsuz etkisi sonucu, şirket çalışanlarını işten çıkarma kararı aldı. Starbucks'ın Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki işletme haklarına sahip Kuveyt merkezli Alshaya Group, zorlaşan ticaret koşulları nedeniyle bölgedeki mağazalarda işten çıkarma kararı aldığını açıkladı. Starbucks, 11 Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkesinde 1900'den fazla mağazasıyla 19 bini aşkın kişiyi istihdam ediyor.
5 Mart 2024

ChatGPT yapay zeka asistanıyla tanınan OpenAI, şirket içinden gelebilecek bilgi sızıntılarına karşı dedektifler tutma kararını duyurdu. Bu dedektifler, şirketin güvenlik birimi bünyesinde çalışacak ve çalışanların bilgi sızdırma teşebbüslerini engellemek için çeşitli yapay zeka algoritmalarından faydalanacaklar. Son dönemde yaşanan köstebek vakaları nedeniyle şirket içindeki huzursuzluk artmış ve bu karar alınmıştır. Adaylardan hukuki ve insan kaynakları alanında tecrübe ile güvenlik sektöründe çalışmış olmaları ve insan davranışı analizi konusunda yetkinlik beklenmektedir.
14 Şubat 2024

Ernst & Young tarafından yapılan 'Yönetim Kurulu Öncelikleri 2024' araştırmasına göre, Avrupa Birliği'nde şirketlerin yüzde 75'i donanımlı çalışan bulmakta zorlanıyor. Çalışanların yüzde 34'ü ise 12 ay içinde iş değiştirmeye istekli. Şirketler, yetenek eksikliklerini gidermek için eğitime yatırım yapıyor ve yetenek yönetimi konusunda proaktif adımlar atıyor. Jeopolitik ve ekonomik belirsizlikler de işletmeler üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.
5 Haziran 2024

Microsoft’a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike’in sistemlerindeki aksaklık sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir kesinti yaşandı. ABD merkezli hava yolu şirketleri, havalimanları, bankalar, bazı medya kuruluşları ve Londra Borsası bu aksaklıktan etkilendi. CrowdStrike, sorunu tespit ettiklerini ve geçici bir çözüm geliştirdiklerini duyurdu. Bu olay, dijital kıyamet kehanetlerinin aksine, güneş patlamalarından değil, siber güvenlik yazılımındaki bir sorundan kaynaklandı.
20 Temmuz 2024

Siber güvenlik hizmeti sağlayıcısı Crowdstrike, 19 Temmuz'daki yazılım güncellemesinden kaynaklanan ve birçok sektörde hizmetlerin aksamasına neden olan sorun için yeni bir teknik geliştirdiklerini duyurdu. Şirket, etkilenen 8,5 milyon Windows cihazının büyük kısmının tekrar çalışır durumda olduğunu belirtti. Crowdstrike, tüm cihaz ve sistemleri en kısa sürede eski haline döndürmek için çalıştıklarını ve müşterilerden özür dilediklerini ifade etti. Kesintiden hâlâ kaç cihazın etkilendiği ise açıklanmadı.
22 Temmuz 2024

Güney Koreli teknoloji devi Samsung'da 6 bin 540 çalışan, daha iyi ücret ve prim sistemi değişikliği talepleriyle üç gün sürecek bir greve başladı. Ulusal Samsung Elektronik Sendikası'na üye işçiler, taleplerinin karşılanmaması halinde eylemlerini sürdüreceklerini belirtti. Uzmanlar, düşük katılım ve otomatik üretim sistemleri nedeniyle grevin şirketi fazla etkilemeyeceğini öngörüyor. Şirket, grev sonrası yaptığı açıklamada üretimde aksama olmadığını duyurdu.
8 Temmuz 2024
İşaretlediklerim