Yapı Kredi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında 0-6 yaş arası çocukların ve ebeveynlerinin gelişimini desteklemek amacıyla 'Yarınlara Kartopu' projesini hayata geçirdi. Proje, çocukların sosyal, duygusal, fiziksel ve bilişsel becerilerini geliştirmeyi ve ebeveynleri bilinçlendirmeyi hedefliyor. Prof. Dr. Selçuk Şirin ve bir ekip tarafından hazırlanan eğitim içerikleri ve setleri, özellikle sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı ve deprem afetinden etkilenen çocuklara yönelik. Yapı Kredi Gönüllüleri de sahada çocuklarla etkinlik yaparak projeye destek veriyor.
13 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaklaşık 1,5 milyon küçük işletmenin geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarılacağını açıkladı. Bu düzenleme, 2023 yılı sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmeleri kapsayacak. Şimşek, yatırım yapan mükellefler için de yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını belirtti. Kararla ilgili tebliğ taslağı Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi.
29 Ağustos 2024

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, enflasyon muhasebesi uygulamasının KOBİ'leri zor durumda bıraktığını ve yatırımların askıya alınabileceğini söyledi. Avdagiç, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bu konuda bir düzenleme yapması gerektiğini belirtti. Enflasyon düzeltmesinin yılda bir kere yapılmasını ve vergi matrahını artırmayacak şekilde düzenlenmesini talep etti. Ayrıca, ciro sınırı getirilerek küçük firmaların bu kapsamdan muaf tutulabileceğini önerdi.
15 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artışlarına getirilen yüzde 25 sınırının devam etmemesi gerektiğini belirtti. TRT Haber'e konuşan Şimşek, bu sınırlamanın devam etmesine yönelik bir çalışma olmadığını ve piyasaya müdahaleyi azaltacaklarını açıkladı. Şimşek, fiyatların arz artışı üzerinden düşmesi gerektiğini vurguladı ve kredi fiyatlamasına da müdahale edilmemesi gerektiğini ifade etti.
20 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası'nın (İKB) Türkiye'ye 2024-2026 dönemi için 6,3 milyar dolarlık finansman sağlayacağını duyurdu. Bu finansman, eğitim, sağlık, ulaştırma, finans, tarım, sanayi, enerji ve altyapı gibi çeşitli sektörleri desteklemek amacıyla kullanılacak. Finansman, İKB'nin yanı sıra Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu, Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu ve İslam Ülkeleri Arası İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumu tarafından da sağlanacak. Şimşek bu açıklamayı, İKB'nın 50'nci kuruluş yıl dönümü toplantısında yaptı.
29 Nisan 2024

Merkez Bankası ve BDDK tarafından yapılan düzenlemelerle, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirildi. Kredi kartı borçlarının yapılandırılmasında azami faiz oranı yüzde 3,11 olarak belirlendi ve kredi kartı limiti, borcun en az yarısı ödenene kadar artırılamayacak. Ayrıca, kredi kartlarında asgari ödeme oranında değişiklik yapılarak, 50 bin lira ve altındaki borçlar için yüzde 20, 50 bin lira üzerindeki borçlar için yüzde 40 olarak belirlendi. Faiz oranları 24 Ekim'de açıklanacak ve 1 Kasım'da yürürlüğe girecek.
27 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Eximbank ve kalkınma bankaları aracılığıyla KOBİ'lere ve ihracatçılara yönlendirilmek üzere bu yıl yaklaşık 2,3 milyar dolar kaynak sağlandığını açıkladı. Bu kaynak, özellikle yeşil dönüşüm projeleri ve sürdürülebilirlik odaklı yatırımlar için kullanılacak. Deprem sonrası yaşanan sıkıntılarda ve deprem bölgesi dışındaki işletmelere destek vermek amacıyla uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapıldığı belirtildi.
7 Ekim 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmayan ve kartla ödeme kabul etmeyen işletmelere 200 bin lira ceza verileceğini duyurdu. Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında tüm perakende işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmasının zorunlu olduğunu hatırlattı. Ayrıca, bankaların komisyon oranlarının düşmesine rağmen bazı işletmelerin nakit ödemeye göre daha yüksek tutar talep ettiğini belirtti. Vatandaşların bu tür durumları Gelir İdaresi'ne ihbar etmeleri durumunda gerekli cezai işlemlerin uygulanacağını söyledi.
29 Eylül 2024

Bankacılık kaynaklarına göre, kredi kartlarında birey ve kurumların nakit avans limitleri ve taksit sayıları düşürüldü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, bir yılda krediler yüzde 50, kredi kartları ise yüzde 150'nin üzerinde büyüdü. Merkez Bankası Başkanı ve Hazine ve Maliye Bakanı, kredi kartlarına yönelik düzenlemelerin gündemde olduğunu belirtti. Azami taksit sayısı 12'den üçe indirildi ve kurumsal kredi kartları için de limitler sınırlandırıldı.
12 Mart 2024

Şeref Oğuz, Türkiye'deki KOBİ'lerin ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve bu zorlukların kötü yönetimden kaynaklandığını belirtiyor. Oğuz, KOBİ'lere dayatılan çözümler yerine, onların faydasına odaklanılması gerektiğini savunuyor. Ayrıca, KOBİ'lerin belirsizlik ve küçülme dönemlerinde kârlılıklarını gözden geçirmeleri gerektiğini vurguluyor. Oğuz, KOBİ'lerin yaşatılmasının ekonominin yaşaması için önemli olduğunu ifade ediyor.
17 Mayıs 2024

Çiğdem Toker, 2024 yılı bütçesinde otoyol, köprü, tünel ve şehir hastaneleri işletici şirketlerine yapılacak ödemeler için ayrılan 162,4 milyar TL'lik kaynağı ele alıyor. Bu ödemelerin döviz üzerinden garanti edildiğini ve kur değişimleri ile enflasyona bağlı olarak yılda dört kez arttığını belirtiyor. Toker, bu durumun bütçede öngörülen tutarların üzerine çıkacağını ve devletin müteahhitlerden aldığı vergi gelirinin, onlara ödenen tutarların çok altında kaldığını vurguluyor.
19 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artışlarını kontrol altına almak amacıyla konut arzının artırılacağını, yeni sosyal konut projelerinin geliştirileceğini ve dar gelirli vatandaşların konuta erişiminin kolaylaştırılacağını belirtti. Şimşek, 2018'den 2023'e kadar gerçek kira endeksinin yüzde 297,42 arttığını ve son aylarda kira artış oranlarının düşüşe geçtiğini ifade etti. Ayrıca, kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin bir yıl daha uzatıldığını duyurdu.
12 Şubat 2024

Türkiye'de kredi kartı limitleri 100 bin lira ve üzerinde olan kart sahiplerine yıllık 750 lira vergi getirilmesi planlanıyor. Bu durum, kart sahiplerinin limitlerini düşürmeye çalışmasına ve kredi kartı kullanımının azalabileceğine dair endişelere yol açtı. Ekonomist Mahfi Eğilmez, bu verginin bilimsel temelden uzak olduğunu belirterek eleştirilerde bulundu. Bankalar, bu düzenlemenin etkilerini tartışmaya ve planlamaya başladı.
14 Ekim 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT canlı yayınında yaptığı açıklamada, KDV, gelir vergisi ve kurumlar vergisi genel oranlarında bir artış olmayacağını belirtti. Ayrıca, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) de bir düzenleme yapılmayacağını ifade etti. Şimşek, Orta Vadeli Program'da (OVP) belirlenen vizyonun uygulanacağını ve vergi istisnalarının gözden geçirileceğini söyledi.
4 Mart 2024

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, savunma sanayii destekleme fonu görüşmelerinin ertelendiğini ve 2025 yılına bırakıldığını açıkladı. Bu fonun kaynaklarının artırılması amacıyla, limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartı sahiplerinden yıllık 750 lira katılım payı alınması planlanıyordu. Ancak bu planın uygulanması bir yıl ertelendi. Bu gelişme, savunma sanayii finansmanı ve ekonomik politikalar açısından önem taşıyor.
15 Ekim 2024

Türk Eximbank, Dünya Bankası garantisiyle toplam 1 milyar avro değerinde Türkiye Yeşil İhracat Projesi kredi sözleşmesine imza attı. Bu kredi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın karşı garantisi ve IBRD'nin sunduğu garanti altında sağlandı. Deutsche Bank, Standard Chartered Bank, BNP Paribas ve ING Bank’ın katılımıyla verilen 10 yıl vadeli kredi, Türk Eximbank’ın bugüne kadarki en büyük borçlanması oldu. Kredinin yeşil dönüşüm ana odağına ek olarak, kadının iş gücüne katılımını destekleyen firmaların finanse edilmesiyle KOBİ finansmanı gibi sosyal hedefleri de bulunuyor.
29 Mayıs 2024

Merkez Bankası, FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) sistemindeki işlem tutar limitlerini artırdığını duyurdu. 4 Nisan 2024 tarihinden itibaren para transferlerindeki limit 50 bin liradan 100 bin liraya, FAST-TR Karekod ile yapılan işyeri ödemelerindeki limit ise 100 bin liradan 250 bin liraya yükseltilecek. Bu değişiklik, FAST sistemine olan talep ve ödemeler ekosisteminin gereksinimleri göz önünde bulundurularak yapılmıştır.
2 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, motokurye faaliyetlerinden doğan ticari kazançların basit usulde vergilendirileceğini açıkladı. Yeni düzenleme ile motokurye gelirlerine ve garsonların bahşişlerine yeni vergi getirilmeyecek, muafiyet sağlanacak. Ayrıca, bahşiş gelirleri normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve hizmet bedelinden ayrı gösterilerek KDV’ye tabi olmayacak. Bu düzenleme, 226 milyar liralık vergi paketinin bir parçası olarak sunuldu.
22 Haziran 2024

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), taşıt kredilerine ilişkin vade ve kredi kullanım sınırlarında değişiklik yaptı. Yeni düzenlemeye göre, nihai fatura değeri 1 milyon 600 bin lira ve altında olan taşıtlar için kredi vadesi 48 ay, 4 milyon ile 5 milyon lira arasındaki taşıtlar için ise 12 ay olarak belirlendi. Ayrıca, kredi tutarının taşıtın değerine oranı da fatura değerine göre yüzde 70'ten yüzde 0'a kadar değişen oranlarda sınırlandırıldı. Bu karar, elektrik motorlu taşıtlar da dahil olmak üzere, çeşitli fiyat aralıklarındaki taşıtlar için geçerlidir.
22 Mart 2024

CHP milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, hükümetin Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan köprü, tünel ve otoyolları işleten şirketlere ödenen garanti tutarlara kur ayarlaması yapıldığını açıkladı. Bu düzenlemeye göre, geçiş ücretleri aynı kalacak ancak Hazine'nin şirketlere ödeyeceği garanti geçiş ücretleri artacak. Örneğin, Osmangazi Köprüsü'nde geçiş ücreti 555 lira olarak kalırken, Hazine'nin şirkete ödeyeceği garanti geçiş ücreti 1,870 liraya çıkacak. Bu durum, Hazine'nin şirketlere daha fazla ödeme yapmasına neden olacak.
30 Eylül 2024
İşaretlediklerim